• No results found

Blå-gröna värden

Längs kusten, sjöarna och vattendragen finns kommunens mest värdefulla natur och

rekreationsområden. Halmstads kommun har ett styrdokument, Halmstads gröna värden, som togs fram 2008 [4]. Halmstads gröna värden pekar ut områden som har skyddsvärde på grund av deras stora natur- och rekreationsvärden i kommunen, både i staden och på landsbygden.

Dessa värden ska vägas in och jämställas med övriga intressen i frågor som rör lokalisering, exploatering och naturvård. Dokumentet anger också styrande riktlinjer för kommunens eget markinnehav och kommunens viljeinriktning med de mest värdefulla och skyddsvärda områdena.

Det finns ett behov av att uppdatera dokumentet även med de blå värdena och beskriva områdenas grön-blå kopplingar till varandra. Grön infrastruktur är ett begrepp som dykt upp på senare tid och hänvisar till möjligheten för en växt eller djurart att under sin livscykel röra sig från ett område till ett annat. Det kan vara från boplats till födosökningsplats eller från uppväxtområde till lekområde för fortplantning. Den gröna infrastrukturen omfattar även sjöar, vattendrag, bäckar, dammar och kuststräckan. Syftet att beskriva grön infrastruktur är att visa på viktiga gröna kopplingar för att arter ska kunna spridas, ha ett utbyte mellan artpopulationerna samt ha tillgång till miljöer så att dem kan genomföra hela sin livscykel.

Ibland kan bevarande av kulturhistoriskt viktiga miljöer stå i konflikt med åtgärder för det vattenanknutna ekosystemet. Det är därför av största vikt att kommunen i samband med beskrivning av blå-gröna värden även tar med kulturvärden i beaktande. Det finns ett flertal kulturlämningar längs vattendragen som kan skapa förståelse för utvecklingen av vårt samhälle, skapa engagemang och höja värdet av vattnet.

Åtgärd NV 8: Uppdatera och inkludera blå miljöer i Halmstads gröna värden samt se över de grön-blåa miljöernas kopplingar till varandra och till kulturhistoriskt viktiga platser.

Mål med åtgärden: Få ett uppdaterat och mer heltäckande styrdokument för hur Halmstads grön-blå värden hanteras och utvecklas för biologisk mångfald, rekreation, kulturhistoriska värden och ekosystemtjänster i bebyggd miljö. Dokumentet ger vägledning och möjlighet att utveckla områden som är extra viktiga för den biologiska mångfalden i fysisk planering och projekt.

Uppfyller viljeinriktning: ”Vattnets värde” och ” Långsiktig planering och samverkan”

5. Badvattenkvalitet

Turismen och attraktionskraften kopplat till vattnet kan inte underskattas men i de centrala delarna av Halmstad uppnår inte vattnet badvattenkvalitet. Nissan har från 60-talet och framåt fått betydligt bättre vattenkvalitet men fortfarande är det för höga halter av bakterier, men även läckande ämnen från förorenade områden och i dagvattnet. Även på Västra stranden är det för höga värden av bakterier vilket hindrar kommunen från att kunna utveckla den till en kommunal badplats.

Åtgärd NV 9: Kommunen ska utreda föroreningskällor och föreslå åtgärder för förbättrad vattenkvalitet i Nissan och Västra stranden.

Mål med åtgärden: Förbättra kunskapsunderlaget om vilka föroreningskällor som ger upphov till möjligheterna att säkra god badvattenkvalitet samt öka kunskapsunderlaget om hur det kan ske.

6. Summerat investeringsbehov

Föreslagna åtgärder genererar inga konkreta investeringar utan bara årliga kostnader, vilket belastar en driftbudget och medräknas där med inte i sammanställningen över

investeringsbehoven.

Åtgärd NV1: Åtgärdssamordnare för att jobba med åtgärder ut mot lantbruket för vattensmart användning.

Typ av investering: Beräknad kostnad: Prioritet:

Personella resurser 750 000 kr/år Hög prioritet och förutsättning för genomförande av åtgärd NV 2 och NV3. Åtgärdssamordnare bör anställas under hösten

2021tillsvidare.

Åtgärd NV2: I samverkan med vattenråden ta fram kunskapsunderlag och lokala åtgärds- och förvaltningsplaner i avrinningsområdena för att uppnå MKN vatten.

Typ av investering: kan till största del finansieras med statliga bidrag

Beräknad kostnad:

100 h /år personella resurser 1-2 miljoner kr i

utredningskostnader

Prioritet:

Genomförandet beror på möjlighet att få bidrag. Löpande arbete 2021-2024

Åtgärd NV3: Verka för att bilda ett vattenråd i Nyrebäckens avrinningsområde.

Typ av investering:

Personella resurser från åtgärd 1. Kan till viss del finansieras med statliga bidrag.

Beräknad kostnad:

120 h personella resurser 200 000 kr

Prioritet:

Medel prioritet 2022-2024

Åtgärd NV 4: Upprätta en åtgärds- och förvaltningsplan för att minska negativ påverkan på vattenkvaliteten från kommunägd skogs och jordbruksmark

Typ av investering:

80 h personella resurser 350 000 utredningskostnad (konsultuppdrag)

Prioritet:

Medel prioritet 2022-2024.

Åtgärd NV 5: Kartläggning av aktuella markavvattnings- och dikesföretag samt hur kommunens verksamheter påverkar vattenkvaliteten.

Typ av investering:

Fördelning av befintliga personella

Beräknad kostnad:

80 h personella resurser

Prioritet:

Medel prioritet 2022-2024

resurser samt

utredningskostnader.

350 000 kr

utredningskostnad (konsultuppdrag)

Åtgärd NV 6: Ta fram förslag på rutiner och representation för att möta kommunens ansvar i aktuella fiskevårdsområdesföreningar.

Typ av investering:

Fördelning av befintliga personella resurser.

Beräknad kostnad:

40 h personella resurser

Prioritet:

Hög prioritet 2021-2023

Åtgärd NV 7: I samverkan med fiskevårdsområdesföreningarna verka för att ta fram en långsiktig åtgärdsplan

80 h personella resurser 350 000 utredningskostnad

Prioritet:

Medel prioritet 2022-2024

Åtgärd NV 8: Uppdatera och inkludera blå miljöer i Halmstads gröna värden.

Typ av investering för att delvis åtgärden

Beräknad kostnad 800 h personella resurser 500 000 konsultkostnader

Prioritet:

Medel prioritet 2022-2024

Åtgärd NV 9: Kommunen ska utreda föroreningskällor och föreslå åtgärder för förbättrad vattenkvalitet i Nissan och Västra stranden.

Typ av investering Fördelning av befintliga personella

Beräknad kostnad 200 h personella resurser

Prioritet:

Medel prioritet 2022-2024

7. Referenser

[1] VA-översikt, Halmstad kommun, 2020-06-01

[2] Inriktningsbeslut för Kommunfullmäktiges plan för vatten och VA [3] EU:s ramdirektiv för vatten (2000/60 EG)

[4] Halmstads gröna värden (Kommunfullmäktige 2008) resurser samt

utredningskostnader

1,5 miljoner för utredningar och konsultkostnader

Related documents