• No results found

Kommunens roll som markägare

Som markägare har kommunen ansvar i bland annat markavvattningsföretag och fiskevårdsområdesföreningar. Det ger både rättigheter och skyldigheter om hur

vattenområden kan nyttjas och hur de ska skötas men det påverkar också vattenkvaliteten och ekologin i och kring vattnet. Som markägare har kommunen samma möjlighet som andra markägare att söka stöd för naturvårdsbidrag för åtgärder som kan stärka ekosystemet kring vattendragen och förbättra möjligheterna att nå god ekologisk och kemisk status för vatten.

Det är viktigt att kommunen som markägare och samverkansaktör kan visa vägen för vattensmarta och miljöförbättrande åtgärder lösningar i skogs och jordbruksmark.

Åtgärd NV 4: Upprätta en åtgärds- och förvaltningsplan för kommunägd skogs- och jordbruksmark

Kommunen äger mycket skogs- och jordbruksmark där åtgärder kan vidtas för att minska näringsläckage och försurande ämnen, stärka landskapets vattenhållande förmåga och bidra till ökad biologisk mångfald. Genom att se över rutiner för utarrendering av mark och direktiven för skötsel av skogsmark kan kommunen förbättra möjligheterna att nå MKN vatten och nå god ekologisk status.

Mål med åtgärden: Minska negativ påverkan på vattenkvaliteten från kommunägd mark och förbättra möjligheten att uppnå god ekologisk status i vattendragen.

Uppfyller viljeinriktning: ”Framtidens tillgångar” och ” Långsiktig planering och samverkan” ”Hållbarhet och cirkulära flöden”.

3.1 Ansvarsfördelning för kommunens delaktighet i dikesföretag och markavvattningsföretag

För att kommunen ska kunna uppfylla ansvaret i dikesföretag (hädanefter kallas dessa för företag i denna del av åtgärdsplanen) där kommunen är delägare genom markinnehav föreslås ansvarsfördelning som genom VA-planens antagande gäller för kommunens förvaltningar och bolag. Länsstyrelsen har tillsyn för att tillståndet för företaget efterlevs.

Miljöskyddsavdelningen har tillsyn om märkbara utsläpp av föroreningar eller miljöskada i vattendraget uppstår. Markägare och verksamhetsutövare som påverkar vattenkvaliteten negativt är ansvariga för att den negativa påverkan upphör och så att vattendraget som ingår i företaget kan uppnå god vattenkvalitet och miljökvalitetsnormerna (MKN) för vatten kan nås.

Kommunens roll i företagen:

- I företag där det finns en aktiv styrelse och där kommunen äger en mindre andel av marken inom båtnadsområdet ska det finnas en markägarrepresentant utsedd som kontaktperson.

- I företag där det finns en aktiv styrelse och där kommunen äger en stor andel av båtnadsområdet ska markägarrepresentant för kommunen finnas med i styrelsen.

Kommunens representant ska verka för att företaget förvaltas så att MKN för vatten kan uppnås.

- I företag som inte har aktiv styrelse men där kommunen äger en huvuddel av marken inom båtnadsområdet eller där kommunen har stort intresse som verksamhetsutövare, ska kommunen tillse att företaget förvaltas så att MKN för vatten kan uppnås.

- I företag där det finns en aktiv styrelse och där kommunen och LBVA använder företaget som recipient ska samverkan från verksamhetsutövare med företagen ske.

LBVA ska inte representera kommunen i styrelsen men ska utse en kontaktperson.

Kommunen och LBVA ska kunna redovisa sina utsläpp och flöden till dikesföretagen samt hur man arbetar för att minska eventuell negativ påverkan på vattenmiljön.

- I de områden där företaget går genom detaljplanerat område kan företaget ingå i dagvattenanläggningen. Då har LBVA ansvar för skötsel av

dagvattenanläggningen/företaget. Skötsel ska ske för att säkerställa företagets funktion för markavvattning samt på ett sätt som förbättrar möjligheten att MKN vatten kan nås. I vissa fall kan efterlevnaden av företagets tillstånd gå emot möjligheten att uppnå MKN för vatten i vattendraget. I dessa fall måste samverkan med länsstyrelsen ske för att få vägledning om vilken lagstiftning som ska prioriteras.

Åtgärd NV 5: Förbättra kunskapsunderlaget om vilka företag som är aktiva samt upprätta kontaktpersoner och styrelserepresentanter från kommunen i aktuella företag.

Kunskapsläget för vilka dikesföretag och markavvattningsföretag som kommunen äger mark samt där det finns en aktiv styrelse är inte komplett. En kartläggning över vilka företag som kommunen enligt ansvarsfördelningen ska medverka i behöver kartläggas. Rutiner och rollfördelning för hur kommunen ska verka i företagen behöver förtydligas.

Mål med åtgärden: Möjliggöra kommunens deltagande enligt ansvarsfördelningen i dikesföretagen. Bevaka kommunens intresse som verksamhetsutövare men också som medansvarig för att uppnå god ekologisk och kemisk status i vattenförekomsten.

Uppfyller viljeinriktning: ”Framtidens tillgångar” och ” Långsiktig planering och samverkan” ”Hållbarhet och cirkulära flöden”.

3.2 Kommunens ansvar i fiskevårdsområdesföreningar

Halmstads kommun äger den näst största andelen av marken i Nissans nedre

fiskevårdsområde, största delen i Fylleåns fiskevårdsområde och Torvsjöns fiskevårdsområde (som även innefattar Toftasjön och bäcken däremellan). Enligt fiskevårdsområdets stadgar har markägarna ett proportionerligt ansvar i föreningen utefter andel markinnehav inom

fiskevårdsområdet.

Kommunen har tidigare representerats med en politiker i Nissans nedre FVOF och Fylleåns FVOF, samt en tjänsteman som skött ekonomin och agerat sekreterare. Sedan tjänstemannen som skött uppdraget under lång tid har gått i pension har frågan väckts hur kommunens engagemang i fiskevårdsområdesföreningarna ska se ut framöver.

Som markägare har kommunen möjlighet att söka stöd för naturvårdsbidrag för åtgärder som kan stärka ekosystemet kring vattendragen och förbättra möjligheterna att nå MKN för vatten.

Kommunen har en unik möjlighet att ta rollen som samverkansaktör för markägare och verksamhetsutövare.

Kommunens huvudsakliga syfte i fiskevårdsområdesföreningarna ska vara att driva på åtgärder som i första hand förbättrar för den vattenanknutna ekologin och för att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten. I andra hand ska kommunen driva på för åtgärder som gynnar tillgängligheten och attraktiviteten för sportfisket vilket kan stärka kommunens roll som turistort även under vår- och höstsäsong.

Åtgärd NV 6: Ta fram förslag på rutiner och representation för att möta kommunens ansvar i aktuella fiskevårdsområdesföreningar.

Åtgärd NV 7: I samverkan med fiskevårdsområdesföreningarna verka för att ta fram kunskapsunderlag och en långsiktig åtgärdsplan.

Mål med åtgärderna: Tydliggöra hur kommunens representation i fiskevårdsområdesföreningar ser ut för att främja långsiktig samverkan.

Få till stånd fler åtgärder för att förbättra möjligheterna för den vattenanknutna ekologin samt möjligheterna att vattendraget når god ekologisk status. Åtgärderna kan stärka kommunen som turistmål för sportfisketurism och ett livskraftigt ekosystem står bättre emot förändringar i ett framtida klimat.

Uppfyller viljeinriktning: ”Vattnets värde”, ”Framtidens tillgångar” och ” Långsiktig planering och samverkan”

Related documents