• No results found

4. Empiri

4.1.2 BNI-möte

Restaurang Svalan 26/11

Vi blev inbjudna genom en av de personer vi intervjuat tidigare i samma vecka. Ansvarig för alla BNI-möten i Örebroregionen är Marie-Louise Nyrén. Svalan är en av åtta BNI-grupper i området, där totalt över 200 företag är medlemmar. Denna grupp möts varje fredag. Gruppen har 33 fasta medlemmar och två av dessa valdes in under det möte som vi observerade. På just detta möte var ungefär tio gäster som de ordinarie medlemmarna hade bjudit in närvarande inklusive oss. Om en fast medlem inte har möjlighet att närvara är det möjligt att skicka en ersättare. Vi upplevde att det var en stor spridning mellan medlemmarna, både vad gäller bransch och storlek. Bland de representerade branscherna fanns företag som arbetade med försäkringar, bilvård, och utbildning.

Nyrén upplever att Örebro-regionen är ett mycket starkt fäste för BNI-konceptet. Även om storstadsregionerna är ledande anser Nyrén att Örebro inte ligger långt efter. Hon berättade att BNI har funnits i Örebro-regionen i nio år. Vidare berättade hon hur det fungerar när en ny grupp startas. Eftersom en BNI-grupp bygger på att det inte ska vara konkurrerande företag med berättar Nyrén att olika inriktningar i varje grupp kan bli fyllda relativt snabbt. När det då kommer fem-sex företag som vill vara med i BNI men inte får plats i någon av de befintliga grupperna startas en ny grupp. Nyrén berättar vidare att BNI fungerar som en form av utbildning. Varje medlem får träning i att tala inför andra eftersom detta görs detta varje gång. Vi kände igen flera av personerna från Promotionmorgon och från Örebro Promotions register. Några av besökarna hade vi intervjuat eller skulle intervjua. En av medlemmarna vi talade med vid bordet berättade att han var medlem i ÖP precis som många av de andra. Denna medlem berättade även att han tyckte att båda nätverken var bra men att han upplevde BNI som mer affärsskapande. Besökarna började droppa in 10 minuter innan utsatt tid. Folk gick runt och hälsade på varandra och presenterade sig för gästerna. Till en början var det bara allmänt småprat vid borden. Vi uppfattade det som att folk placerade sig där det fanns plats utan någon tydlig uppdelning. Det blev en blandning mellan folk som kände varandra och folk som inte gjorde det vid varje bord.

Ordföranden hälsade alla välkomna och förklarade lite kort för gästerna vad BNI-gruppen gör och hur de arbetar. Under tiden som ordföranden talade skickades det runt ett antal boxar där det fanns flikar för varje medlemsföretag med visitkort. Gästerna uppmanades att lägga ner sina egna visitkort i speciella fack och alla besökare hade möjlighet att ta varandras visitkort. Vidare presenterade han dagens agenda och lämnade sedan över ordet till den första presentationen. Varje medlem har ordet i 60 sekunder per möte att disponera som de själva vill. Vissa presenterade bara sina företag, andra framhävde aktuella erbjudanden och händelser. Vi slogs ganska fort av den familjära stämning som rådde på mötet. Det var mycket skratt och skämt mellan gästerna samtidigt som gästerna snabbt blev introducerade i gruppen. Efter att medlemmarna hade talat fick gästerna 30 sekunder vardera att presentera sina verksamheter och sin agenda.

I samband med presentationerna gavs alla också möjlighet att göra så kallade sökningar. Det innebär att möjlighet ges att söka en specifik person eller något företag som man vill komma i kontakt med. På borden låg referenskort där alla hade möjlighet att skriva upp möjliga referenser på de sökningar som gjordes. På korten uppgavs företagets namn, kontaktperson samt vem som hade angivit referensen. Det gavs även möjlighet att ange hur het just den referens som angivits var i förhållande till den givna sökningen. Utöver referenskorten ombads även medlemmarna att anonymt lämna in en lapp som uppgav vilka av referenserna som lett till affärer, och hur mycket varje affär var värd i kronor. Lapparna placerades i en box för att värdet av referenserna i genomsnitt skulle kunna utvärderas. Efter presentationerna blev det en kortare kaffepaus. Flera kontaktade även varandra i kön till kaffet för att direkt söka referenser eller be om hjälp.

Nästa del av mötet var vad som kallades för referenspunkten. Där fick alla besökare möjlighet att berätta vilka referenser de hade samt lämna över dem till den aktuella personen. Referenserna var inte endast för sökningar utan även av mer generell karaktär. I samband med detta var det också flera medlemmar som tackade för tidigare referenser som hade lett till jobb. Mötet ledde fram till 34 olika referenser. En kopia av varje referens gavs också till ordföranden. Varje möte avslutas med att en medlem har en längre presentation på ungefär tio minuter. Medlemmen som ansvarar för denna längre presentation har också till uppgift att ta

med en gåva som sedan lottas ut genom en dragning bland de referenser som inkommit under mötet. Med andra ord finns det större möjlighet att få gåvan ju fler referenser som lämnas. Restaurang 4:e Våningen 2/12

Medlemmarna kom dit någon gång mellan 11:00 och 11:15. Det var 19 personer på plats. Det började med vanligt mingel innan mötesledaren inledde mötet och bad besökarna gå och hämta mat vid buffén. Samtalen mellan besökarna fortsatte under tiden i kön. Samtalen hölls vid liv även vid borden i ungefär tio minuter, då mötesledaren började med själva mötesdelen. En av medlemmarna hade fått i uppgift att tala om ett segment som kallas utbildning. Han uppmanade medlemmarna i denna BNI-grupp att besöka andra grupper i länet. En ny medlem valdes sedan in. Varje gång en ny medlem väljs in får denne möjlighet att tala i tre minuter, antingen vid nuvarande möte eller nästa (vid detta tillfälle valde medlemmen att spara sin gång). Antalet sökningar var färre jämfört med det tidigare mötet vi besökte.

Detta följdes av en kaffepaus. Under pausen pratade folk med varandra samtidigt som en del referenser lämnades. När alla var tillbaka och hade satt sig ner började 10-minutaren. Sedan var tid för tack och överlämning av referenser. Någon enstaka person tackade för tidigare referenser. Totalt var det 11 referenser som lämnades under detta möte. Vi noterade även att det bland dessa referenser ingick även sådana som inte gått direkt via BNI och också sådana som redan ägt rum. Mötet avslutades med utdelning av två gåvor, dels genom lottdragning bland referenserna och dels genom att Nyrén delade ut till den som hade hållit den bästa 60- sekundaren för dagen.

Precis som det andra mötet präglades detta av mycket skämt mellan medlemmarna. En av medlemmarna berättade att företaget hade varit BNI-gäst i ett antal olika grupper vilket hade till affärer varje gång. Därför valde företaget att gå med. De hade varit med ett halvår och skulle göra en utvärdering av medlemskapet efter ett år. En annan medlem berättade att hans medlemskap inte ger särskilt många direkta affärer. Det beror visserligen på att de produkter som säljs inte är någonting som inriktar sig mot företag samtidigt som det inte är någonting som spontaninhandlas. Han menade att företaget mer är med för att synas och när det väl uppstår ett behov hos någon så är det stor chans att de tänker på just detta företag framför konkurrenterna.

Nyrén berättade efter mötet att BNI-konceptet är relativt hårt styrt från USA. Det finns bland annat vissa strukturella regler om hur mötena ska gå till. Egentligen är det bara tänkt som frukostmöten. Nyrén har dock lyckats få igenom att byta till lunch. Dessutom arbetar hon för tillfället med att försöka få igenom så att någon grupp kan ha möten vid 16-tiden. Detta dels för att vissa inte kan avvara andra tider och dels för att vissa inte kan delta på dessa möten under arbetstid. Nyrén ser inte ÖP som en konkurrent. Hon menar att det är två olika nätverk med olika syften. Hon berättar även att hennes företag är med i ÖP men att hon sällan kan närvara på Promotionmorgon eftersom det är BNI-möten samtidigt. Hon och Forssell för en kontinuerlig dialog om hur nätverken ska samverka.