• No results found

4. Empiri

4.1.1 Promotionmorgon

Promotionmorgon 29/10

Promotionmorgon hålls alltid mellan 07.30 och 09.00 den sista fredagen varje månad. Mötet leds från den stora scenen och nedanför finns plats för drygt 200 besökare. Huvudsponsorn för detta möte var Länsförsäkringar Bergslagen, vilket visades på roll-ups utanför. På andra roll- ups i entrén fanns information om Örebro Promotions olika grennätverk, exempelvis Young Promotion och Q-net. Besökarna började dyka upp vid 07:30. Direkt när de kom in i salen tilldelades de en slumpmässig bordsplacering. Många stod och pratade med varandra innan de gick och satte sig vid borden. De flesta hade satt sig vid 07:50. Vid denna tidpunkt var salen i princip fullsatt. Samtalen fortsatte vid respektive bord fram till 08:00 då det avbröts av en introduktion på filmduken. Moderatorn kom sedan in och frågade hur många som varit med på Promotionbåten föregående helg. Det visade sig att en klar majoritet av deltagarna på mötet även varit med på båten.

De första gästerna på scenen var säljchefen och skadechefen på Länsförsäkringar som berättade hur de arbetar i Örebroregionen. Länsförsäkringar visade även en kort film där en nöjd kund berättade om sina erfarenheter. När gästerna kom med olika tips för hur man kan förebygga skador inför vintern berättade de även att alla mötesdeltagare skulle bli tilldelade reflexväst och isskrapa i Promotionpåsen.

Efter detta inslag intervjuade moderatorn Jon Forssell och Claes Nelander om Promotionbåten och aktiviteterna kring detta event helgen innan. De berättade att de hade skickat ut en enkät där deltagarna fick svara om sina upplevelser. Resultatet var ännu inte färdigställt men de framhävde att den spontana responsen var mycket positiv. Nelander berättade att affärsnyttan var en av de viktigaste aspekterna med båten och i samband med detta berättade också Länsförsäkringars ansvarige för företagets monter på båten hur framgångsrikt det hade varit att vara med på båten. Han menade att de enkelt kunde räkna hem kostnaden som betalades för att delta i båtresan samt den inledande mässan på Conventum. Under denna tre timmar långa mässa hade de bokat lika många säljmöten som de normalt gör under en tvådagarsmässa.

projektet skulle hjälpa företagare i länet. Den grundläggande tanken var att kommunerna inom länet skulle jobba mer tillsammans eftersom det i nuvarande läge präglas av att kommunerna enbart fokuserar på sitt eget. Inom projektet hoppas man på bättre samverkan med näringslivet och betonade därför vikten av att det går bra för hela regionen. Näringslivschefen menade att det kan vara svårt med kompetensförsörjning för stora företag i de mindre kommunerna. Om dessa företag väljer att flytta, kommer de med största sannolikhet att flytta utomlands snarare än att flytta verksamheten till Örebro.

Efter detta visades korta reklamfilmer från medlemmar i ÖP. Detta inslag kallas för Speakers Corner. Efter filmerna kom en representant från ett medlemsföretag upp på scen och berättade om vilka tjänster de erbjuder. Detta följdes av ytterligare en reklamfilm. Denna något längre film är en exklusivare variant av Speakers Corner och enbart en sådan visas vid varje möte. Efter detta presenterades även fyra nya medlemsföretag på bildskärmen. Företagsnamnen syntes på filmduken i ca 20 sekunder utan närmare beskrivning av verksamheten eller omnämnande från moderatorn.

Nästa programpunkt var information om läget efter det lokala valet som ägt rum i september. För att berätta om detta hade en representant från Socialdemokraterna och en representant från Miljöpartiet bjudits in. Detta följdes av ytterligare tre reklamfilmer. Efter detta presenterades ett projekt som gick ut på att tävla om vilket företag i Örebroregionen som har mest nöjda medarbetare. Besökarna informerades kort om innebörden av projektet samt hur de kunde anmäla sig.

Den del som efterföljde var Månadens Tips. En kvinna förklarade hur chefer kan hantera Facebook och andra sociala medier på sin arbetsplats. Detta efterföljdes av reklam för en nyårsshow med lokala kultur- och nöjesprofiler såsom Peter Flack och kammarorkestern. Promotionmorgonen avrundades med information om den förestående Örebrogalan. Segmentet avslutades av Forssell som mer ingående presenterade det pris som Örebro Promotion själva delar ut, Årets Promotion. Priset går till någon som genom nätverk och nätverkande har gjort någonting positivt för Örebroregionen. Här framhävdes att detta inte behövde ha skett genom just Örebro Promotion, utan kunde ha varit genom vilket lokalt nätverk som helst. Forssell förklarade därefter att mötet var avslutat 09:00 och tackade alla besökare och gäster. Vissa valde att lämna lokalen direkt medan andra stannade kvar en kort tid för spontana samtal med andra besökare.

Promotionmorgon 26/11

Vid 07:35 började besökarna droppa in. Många stod vid frukostbordet och pratade med andra samtidigt som de försåg sig med frukost. Tio minuter senare var salen fylld till ungefär tre fjärdedelar och de flesta satt vid borden och småpratade. Det var i princip fullt när konferencieren hälsade välkommen och berättade att morgonens tema var Möten varpå deltagarna uppmuntrades att knyta nya kontakter. Konferencieren berättade att möblerna var från Style By Edenvik, en medlem i ÖP. Även Örepro nämndes av konferencieren under mötets gång.

Värd för dagen var Grant Thornton. Detta exponerades genom att deras roll-ups fanns både på scenen och utanför lokalen. Mötet inleddes med att representanter för företaget berättade om verksamheten och bjöd in besökarna till ett evenemang om skattefrågor. Besökarna informerades också om Promotionpåsen som delas ut efter mötet. Efter detta var det gäster från ÖSK och KIF Örebro samt en representant från Örebrokompaniet som berättade om den

påverkan sportsliga framgångar har för Örebro och hur sådana framgångar påverkar Örebros varumärke. Detta efterföljdes av en reklamfilm.

Örebro Convention Bureau var den gäst som bjöds upp på scen efter detta. De berättade om sin verksamhet och bad deltagarna om hjälp för att förmå folk att anordna möten i regionen. Organisationen är en del av Örebrokompaniet och erbjuder gratis hjälp till personer som försöker förlägga större möten till Örebro. Näringslivskontoret berättade därefter om näringslivsdagen. Besökarna bjöds in till denna aktivitet samtidigt som upplägget kortfattat presenterades. Detta följdes av att nya medlemmar, två företag, i ÖP presenterades. Månadens tips handlade om energibesparing. En medlem i ÖP gjorde reklam för LED-lampor. ÖP:s medlemmar lovades minst 10-15 % rabatt på lamporna. Detta följdes av reklam för Hjalmars Nyårskrock 2. Under mötet gavs även kort information om Campusmässan på universitetet. City Örebro presenterade ett presentkort som de tagit fram inför julen. Den exklusiva Speakers Corner-filmen var från samma företag som vid mötet i oktober.

Jon Forssell gick därefter upp och började med att berätta lite kort om syftet med nätverk. Han framhävde att det innebär att man kan ta del av andras kontakter. Sedan berättade han om verksamhetsplanen för 2011. I samband med detta betonades två saker. Det första var att skapa en mötesplats mellan företag och studenter. Forssell berättade att ÖP för närvarande sökte företag som kan tänka sig att vara med. Det förväntas bli 5-6 träffar om året och kostar företagen 10 000 kr. Det andra som togs upp var att profilera Örebro mer som en näringslivsstad, vilket ska ske i samarbete med Örebrokompaniet. En av tankarna för att genomföra detta var att förknippa vissa branscher specifikt med Örebro i likhet med glasriket i Småland. Det handlar också om att locka kompetenta personer och företag till Örebro. De tre nyckelord som ÖP arbetar med i dessa frågor är rekrytering, etablering och försäljning. Mötets sista inslag var Örebro Studentkör som sjöng och gjorde reklam för en konsert i december. I slutet av mötet tackades Thorén Business School för sitt arbete med påsarna samt Xpecta för ljus/ljud under året.

Efter mötet gick en stor del av besökarna direkt. De som stannade kvar började prata med varandra. Ungefär hälften satt kvar i salen och andra hälften talades vid i foajén. Vissa satt vid borden medan andra stod i mindre grupper. En kvinna gick runt och delade ut reklamblad från KIF Örebro. Efter en kvart började salen och foajén tömmas på folk. Promotionpåsen var betydligt tunnare denna gång. Vi noterade att endast en medlem valt att utnyttja påsen vid bägge tillfällena.