• No results found

4. Empiri

4.2 Intervjuer med samordnare

4.2.5 Problem för formella nätverk

Konkurrens mellan nätverk

Forssell menar att det finns för många nätverksgrupper i regionen i relation till antalet företag. Det finns en viss frustration bland vissa medlemmar att aktiviteter inte samkörs mellan nätverken. De flesta företag har inte heller tillräckliga resurser att lägga ner på fler än ett medlemskap. Detta är också någonting som ÖP tar till sig och försöker förbättra. Även Löfgren tar uppe denna problematik. Han anser att antalet nätverksorganisationer blir allt fler och att det är för resurskrävande för företagen. De har helt enkelt inte tid att gå på alla de möten som anordnas. Nelander anser att den rådande konkurrenssituationen mellan nätverk leder till att företagare inte lägger ner lika mycket tid på enskilda nätverk.

Löfgren berättar att han upplever att en av anledningarna till att ÖP blev så stora under hans ledning var att det fanns ett tomrum. Konkurrensen från andra liknande aktörer var mycket mindre under mitten av 1990-talet. Löfgren menar att organisationer som Svenskt Näringsliv, Företagarna och andra nätverk konkurrerar om samma roll idag. Han menar att andra organisationer numera har tagit över delar av det som ÖP arbetade med tidigare.

När kritik uppkommer om affärsskapandet genom ÖP berättar Forssell att de ofta ställs i relation till exempelvis BNI, där syftet enbart är att skapa affärer. Eftersom ÖP har andra syften och fokus ligger på att skapa långsiktiga relationer är den kritiken ganska naturlig, enligt honom. Angående samarbete med andra nätverksorganisationer menar Forssell att det finns samverkan och konkurrens på samma gång. Eftersom nätverken är beroende av medlemmarna och medlemsavgifterna, råder per automatik en konkurrenssituation. Det samarbete som finns innefattar bland annat att delvis koordinera aktiviteterna för att det inte ska vara flera av samma sort under kort tid. Dessutom finns det vissa gemensamma projekt med andra nätverk, exempelvis Företagarna Örebro.

Det är tidskrävande

Forssell belyser vikten av att vara aktiv i sitt medlemskap för att få ut så mycket som möjligt av det. Han menar dock att det ofta är brist på återkoppling från medlemmarna. Detta anser han beror på att de inte tar sig tid i den utsträckningen som skulle behövas ur ÖP:s synvinkel. Bäck tar även upp att det finns en tidsbegränsande aspekt för varje aktivitet. En besökare kan enbart träffa och prata med ett visst antal personer under ett evenemang.

Kommunikation från nätverken

Bristande kommunikation är en vanlig orsak till att företagen är missnöjda med vad de får ut av sitt medlemskap i Företagarna, berättar Bäck. Han betonar därför vikten av tydlighet från säljarna när nya företag rekryteras. Även Lundh tar upp problemet med bristande kommunikation. Han menar att det ofta är dålig kommunikation inom stora företag vilket leder till att det blir svårare för de företagens anställda att få ut det mesta av medlemskapet.

När Forssell berättar om varför företag väljer att lämna ÖP är dålig kommunikation ofta en anledning. Det grundläggs i felaktiga förväntningar om vad medlemskapet innebär. En person kanske har hört positiva saker om ÖP från andra om vilken affärsnytta aktiviteterna ger. Sedan besöker personen en träff som inte leder till några affärer och besvikelse uppstår. Forssell menar att detta beror på dålig kommunikation från ÖP:s sida om vad som kan förväntas men även att den som blir besviken borde ha gjort bättre research på förhand. Forssell berättar att ÖP alltid försöker ta reda på varför medlemmar väljer att lämna organisationen. Ibland skriver medlemmarna själva, ibland kontaktar ÖP dessa företag och frågar. Han menar att det också kommer fram ryktesvägen. Vikten av referenser från befintliga medlemmar för att sälja in de positiva aspekterna av nätverket betonas även av Lundh.

Forssell menar att det finns en viss problematik i marknadsföringen av ÖP som produkt. Eftersom det finns flera syften och det kan vara svårt att se kortsiktiga vinster med ett medlemskap kan företag vara mer svårövertalade. Han påpekar att nätverk som arbetar mer med ett syfte, exempelvis att förbättra förutsättningar för branschen, kan ha lättare att marknadsföra nyttan med medlemskapet.

På det individuella planet

De nackdelar och problem som Bäck tar upp om nätverk och nätverkande är främst att det oftast är en viss typ av folk som söker sig till dessa nätverk. Han menar att det främst är sociala personer som är intresserade av att delta i nätverksaktiviteter. Detta leder till att det allt som oftast är samma grupp med människor som är medlemmar i olika nätverk. Detta är ett problem då en förutsättning för att nya affärsrelationer ska kunna skapas är att det finns nya personer att skapa dessa med. Bäck anser även att det finns ett personligt ansvar för att få ut någonting av medlemskapet. Som besökare måste kontakter tas med andra för att kunna skapa en affärsrelation.

En kritik som till viss del uppkom tidigare var att ÖP är ”klubben för inbördes beundran”, men Forssell upplever har minskat under senare tid. Han tror att anledningen till att vissa har denna syn är att det kan vara svårt för nya medlemmar att komma in i gemenskapen eftersom medlemmar som har varit med en längre tid redan har starka relationer till varandra. Även Nelander är inne på samma spår. Han menar att det ofta är mindre aktörer som upplever att ÖP är en exkluderande organisation för stadens elit. Nelander berättar också att han blir irriterad på personer som står utanför nätverket och har synpunkter på dess verksamhet istället för att själv vara med och påverka.

Löfgren å sin sida framhäver vikten av informella nätverk. Han berättar att han till stor del har förlorat tron på formella nätverk. Han känner numera att makten i stor utsträckning ligger i enskilda individers personliga nätverk.

Konkurrerande syften

Bäck menar att det är problematiskt om flera olika syften ska uppnås samtidigt. Med detta menar han att för att syftet med ett nätverk ska kunna uppnås är det viktigt att alla som dyker upp på en medlemsträff har samma mål med att vara där. Problemet för många medlemmar på nätverksträffarna är att det blir spretigare vad gäller syftet till varför företagen är där. Även Nelander är inne på detta och han menar att många nätverk inte hittar sin roll i samhället. Han förespråkar en långsiktig strategi över vad nätverket vill uppnå.

Lundh berättar att Möckelnföretagen har byggt upp sin organisation för att en mängd olika intressen ska kunna tillfredställas. Detta beror på att medlemmarna har väldigt olika bakgrund och därför har olika förväntningar på nätverket. Lundh är trots detta tveksam till att dela upp nätverket i olika grenar. Löfgren tror däremot att framtidens formella nätverk kommer vara mer inriktade på specifika områden. Som exempel tar han upp nätverk med fokus på att anordna musikevenemang och nätverk där stora samhällsfrågor diskuteras.