• No results found

Bolagens utfall för perioden och helårsprognos

In document Kallelse Valnämnden (Page 105-109)

Bolagens utfall för perioden och helårsprognos

Resultat efter finansiella poster Utfall

jan - Budget

Coronarelaterade poster år 2020, utfall mars-okt Specifikation, mnkr

VKAB-kon-cernen Utfall mar - okt 2020

netto Budget mar - okt 2020

netto Budgetavvikelse netto

Minskade hyresintäkter -1,1 - -1,1

Minskade konferens/utbildningsintäkter -0,4 - -0,4

Ökade personalrelaterade kostnader -1,6 - -1,6

Övriga merkostnader/minskade intäkter -1,1 - -1,1

Minskade kostnader (ersättning sjuklön,

minskade arbetsgivaravg) 4,4 - 4,4

Summa 0,2 0,2

Den största påverkan från Coronarelaterade poster ses hos Videum där både lägre intäkter och kostnader (främst för ökade kundförluster) påverkar det prognostiserade resultatet med 3,6 mil-joner kronor. Övriga bolag har en del minskade intäkter och ökade kostnader men främst lägre kostnader på grund av de sänkta arbetsgivaravgifterna.

Information från Växjö kommun

Växjö kommun Ekonomisk uppföljning per oktober 2020 med helårsprognos 15(17) 15 VKAB-koncernen

VKAB-koncernen visar ett resultat på 238 miljoner kronor per den 31 oktober (232 mnkr hänförlig till moderbolagets ägare) vilket är 40 miljoner kronor mer än den periodiserade budgeten. För Växjöbostäder, Vidingehem och Vöfab beror avvikelsen delvis på att underhållskostnader kommer senare under året men är jämnt fördelat över året i den periodiserade budgeten, men även lägre övriga kostnader påverkar.

Prognosen för helåret uppgår till 247 miljoner kronor (240 mnkr hänförlig till moderbolagets ägare) vilket är 9 miljoner kronor lägre jämfört med budgeten för 2020 som uppgick till 256 miljo-ner kronor (250 mnkr hänförligt till moderbolagets ägare).

Växjöbostäder AB

Resultatet för Växjöbostäder per den 31 oktober uppgår till 129 miljoner kronor. Resultatet över-stiger den periodiserade budgeten på grund av att underhållskostnader till stor del uppstår under senare delen av året samt lägre driftskostnader i form av uppvärmning och snöröjning.

Prognosen för helåret visar på ett resultat på 132 miljoner kronor, tre miljoner kronor högre än budget för 2020. Prognosen visar lägre intäkter än budget främst på grund av ökat hyresbortfall.

Avkastningen beräknas lite högre i prognosen då underhållskostnader ligger kvar på samma nivå men kostnaderna har minskat något. Prognosen påverkas av en reavinst vid försäljning av fastig-heten Lejonet på 8,5 miljoner kronor.

Vöfab

Resultatet för Vöfab per den 31 oktober uppgår till 31,2 miljoner kronor. Lägre ränte- och drifts-kostnader (till stor del lägre drifts-kostnader för fastighetsel och fjärrvärme) gör att utfallet överstiger den periodiserade budgeten.

Vöfab har ett nedskrivningsbehov på en fastighet som riskerar att bolagets resultat vid årets slut blir negativt. Det finns flera alternativ för att eliminera effekterna av nedskrivningen och därige-nom kunna redovisa ett positivt resultat per 2020-12-31. Ett beslut om alternativ för att hantera resultateffekten av nedskrivningen kommer att tas i samband med årsbokslutet. Aktuella bedöm-ningar visar, trots nedskrivningsbehovet, att de finansiella målen i form av avkastning på totalt kapital och soliditet per 2020-12-31 kommer uppfyllas.

VEAB

Utfallet för VEAB-koncernen per den 31 oktober uppgår till 72 miljoner kronor där VKAB:s andel är 65,5 miljoner kronor. Resultatet är bättre än den periodiserade budgeten som är på 65,5 miljo-ner kronor. Växjö Emiljo-nergis resultat visar på minus 9 miljomiljo-ner kronor vilket är sämre än den perio-diserade budgeten och beror i huvudsak på lägre intäkter för elproduktion. Växjö Elnät visar ett resultat som är 7 miljoner kronor bättre än budget och det beror framförallt på sänkta nätavgifter som ger lägre kostnader. Resultatet för Wexnet är 13 miljoner kronor bättre än budget främst på grund av högre nätintäkter.

Prognosen för helåret visar ett resultat på 101 miljoner kronor (VKAB:s andel 92 miljoner kronor) vilket är lägre än budgeten på 103 miljoner kronor (VKAB:s andel 96 miljoner kronor). Wexnet vi-sar en bättre prognos än budget dels på grund av höjda nätintäkter. Intäkter för el och fjärrvärme har gått ner och därför är Växjö Energis prognos lägre än budget.

Information från Växjö kommun

Växjö kommun Ekonomisk uppföljning per oktober 2020 med helårsprognos 16(17) 16 Videum AB

Resultatet för Videum är 9,3 miljoner kronor per den 31 oktober vilket är 4 miljoner kronor högre än den periodiserade budgeten. Hyresintäkter, driftskostnader samt personalkostnader är lägre än budget. Underhållskostnader beräknas komma till större delen under det resterande året.

Prognosen för helåret visar på ett resultat om 5,2 miljoner kronor vilket är 1 miljon lägre än bud-get. Videum har flera hyresgäster som har blivit påverkade av Corona, där ett antal har fått hyres-reduceringar. Kostnader för underhåll har ökats i prognosen på grund av diverse reparationer som behövts genomföras. Hyresintäkterna är lägre på grund av att tomma lokaler har varit svåra att hyra ut till fasta hyresgäster, dock har det skett en höjning i uthyrning av lokaler för konferen-ser.

Vidingehem AB

Resultatet för Vidingehem per den 31 oktober är 27,7 miljoner kronor vilket är nio miljoner kronor högre än den periodiserade budgeten. Skillnaden beror till stor del på lägre personalkostnader på grund av ej tillsatta tjänster, färre säsongsanställda samt lägre arbetsgivaravgifter. Lägre

taxebundna kostnader såsom låga elavgifter och sänkta nätavgifter på grund av ett varmare år påverkar även det positiva resultatet.

Resultatet i prognosen för helåret uppgår till 19,6 miljoner kronor, samma nivå som budget för 2020.

Södra Småland avfall och miljö

Resultatet för SSAM AB per den 31 oktober uppgår till 2,5 miljoner kronor (Växjö kommuns andel 1,6 mnkr) vilket är en miljon kronor högre än budget för samma period. Den positiva avvikelsen avser ökade intäkter för marknadsverksamheten i Växjö och samt främst uppdelning av Älmhult i en taxedel och en marknadsdel. Hittills syns inga större effekter på verksamhetens ekonomiska utfall av coronarelaterade poster på marknadssidan. Det som i utfallet har identifierats som Co-ronarelaterade poster avser i stort taxesidan. Verksamhetens kapitalkostnader har för perioden varit något lägre än budgeterat på grund av budgeterade investeringar som ej genomförts som planerat.

Resultatet i prognosen för helåret uppgår till 2,8 miljoner kronor, vilket är högre jämfört med budgeten på 1,4 miljoner kronor. Den positiva avvikelsen avser ökade intäkter för marknadsverk-samheten i Växjö som visar en högre försäljning samtidigt som marknadsverksamhet Älmhult från och med augusti separeras från taxa. Den taxefinansierade verksamheten budgeterats till ett nollresultat. Verksamhetens kapitalkostnader för helåret på 19,2 miljoner kronor beräknas bli nå-got under budgeten på 22,1 miljoner kronor.

Värends Räddningstjänstförbund

Resultatet för Värends räddningstjänst per den 31 oktober är minus 0,2 miljoner kronor vilket är marginellt lägre än budget för perioden på 0 miljoner kronor. Effekten av coronapandemin är be-gränsad för utfallet då ett antal utbildningar åt Myndigheten för samhällsskydd och Beredskap, MSB, ändå har kunnat hållas vilket gjort att intäktsbortfallet inte blivit lika stor. Kostnaderna har hållits nere dels på grund av minskade arbetsgivaravgifter och dels på grund av ej genomförda re-sor och utbildningar.

Resultatet i prognosen för helåret uppgår till minus 0,2 miljoner kronor mot en budget på 0

Information från Växjö kommun

Växjö kommun Ekonomisk uppföljning per oktober 2020 med helårsprognos 17(17) 17 miljoner kronor. Detta underskott beror helt och hållet på coronapandemin där intäkter faller bort från kurser som inte kan hållas.

Växjö Småland Airport

Coronapandemin har drabbat flygbranschen extremt hårt. Nästan allt passagerarflyg upphörde i slutet av mars och hela flygbranschen har drabbats av varsel. Flygbolagens egna bedömningar är att det kommer ta flera år innan resandet är tillbaka som det var före coronapandemin.

Resultatet för Småland Airport per den 31 oktober är minus 13,8 miljoner kronor (Växjö kommuns andel är -5,8 mnkr). Skillnaden på 9 miljoner kronor mot den periodiserade budgeten på minus 4,9 miljoner kronor beror i stort sett helt på minskade intäkter och kostnader för coronarelate-rade poster.

Prognosen för 2020 visar ett resultat på minus 5,5 miljoner kronor, exklusive driftbidrag är det prognostiserade driftsunderskottet på cirka 20 miljoner kronor. Flygplatsen har erhållit 13,5 mil-joner av de 100 milmil-joner kronor regeringen anslagit som extra driftbidrag till landets flygplatser för de resultateffekter coronapandemin har gett.

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2020-11-17

Ordförandes signatur Justerares signatur Justerares signatur Utdragsbestyrkande

1 (10)

§ 260 Dnr 2020-00009

Växjö kommuns budget 2021, med plan för

In document Kallelse Valnämnden (Page 105-109)