• No results found

Kommunens beviljade borgensåtagande till Borgholm Energi AB uppgår till 486,0 mkr.

Av den beviljade ramen använder Borgholm energi AB 483,0 mkr. Skillnad mel-lan beviljad och nyttjad borgen är 3,0 mkr.

Borgensåtagandet omfattar:

• VA-utbyggnad

• Industrifastigheter och bostäder

• Avsaltningsverk Sandvik

• Hälsocentral

• Övriga investeringar, t ex fjärrvärme och vindkraft

År 2010 ingick Borgholms kommun en solidarisk borgen såsom för egen skuld för Kommuninvest i Sverige AB:s samtliga förpliktelser. Samtliga kommuner som är medlemmar i Kommuninvest ekonomiska förening har ingått likalydande bor-gensförbindelser.

Kommunkoncern

Enligt den kommunala redovisningslagen ska delårsbokslut och bokslut innefatta en sammanställd redovisning som omfattar kommunal verksamhet som bedrivs

Kommunfullmäktige

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● www.borg-holm.se

Årsplan med budget 2022 med plan 2023-2025 Borgholms kommun

23

genom annan juridisk person. Den sammanställda redovisningen omfattar kom-munen samt de företag som komkom-munen har ett bestämmande eller väsentligt infly-tande över. Med denna definition betraktas Borgholms kommun, Borgholm Energi Elnät AB, Ölands Kommunalförbund och Kalmarsunds Gymnasieförbund som re-dovisningsenheter i den sammanställda redovisningen för Borgholms kommun koncern. En sammanställd redovisning kommer att presenteras i delårsbokslutet per den sista augusti 2022 samt i årsbokslutet 2022.

Bilden nedan visar Borgholms kommunkoncern och dess ägande.

2.6 Balanskrav

God ekonomisk hushållning definieras i kommunallagen som att resultaträkning-ens intäkter ska överstiga dess kostnader, det så kallade balanskravet. SKR anser att god ekonomisk hushållning är att ha ett resultat som är minst 2 procent av skatt- och bidragsintäkter. Borgholms kommun klarar kommunallagens krav på balans i ekonomin då resultatet uppgår till två procent både under mandat- och planperioden. Siffrorna baseras på bokslut 2020, prognos 2021 samt budget 2022 samt plan 2023-2025.

Avstämning mot balanskravet (mkr)

Årets resultat enligt

resultaträk-ningen 43,6 26,2 16,4 21,1 15,5 11,2

Resultat av skatter och bidrag

(%) 6,2 3,6 2,2 2,8 2,0 1,4

2.7 Väsentliga personalförhållanden

Borgholms kommun har en förhållandevis hög sjukfrånvaro. Genom ett samarbete med Sunt Arbetsliv arbetar hela kommunen och bolaget med så kallade friskfak-torer för hälsosamma arbetsplatser. Detta omfattar chefer såväl som ledning och fackliga företrädare. Sunt Arbetsliv drivs av de fackliga organisationerna i sam-verkan med Sveriges Kommuner och Regioner samt Sobona. Vi hoppas att detta kommer att påverka sjuktalen på ett positivt sätt.

Ett aktivt arbete med friskvård pågår även bland annat genom hälsoprofiler och hälsoinspiratörer och stresskurser.

Att vara en attraktiv arbetsgivare med en god personalpolitik är viktigt för framti-den. Särskilt med tanke på att cirka 33 procent av kommunens medarbetare når pensionsåldern inom de närmaste tio åren. Med en allt starkare konkurrens om kompetensen är det viktigt för kommunen att både kunna behålla och rekrytera medarbetare. Ett aktivt arbete med den framtida kompetensförsörjningen har

Kommunfullmäktige

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● www.borg-holm.se

Årsplan med budget 2022 med plan 2023-2025 Borgholms kommun

24

påbörjats.

Senaste medarbetarundersökningen visar på att 89 % anser att Borgholm kommun är en bra arbetsplats.

Fortsatta satsningar kommer att ske på bland annat ledarutveckling, medarbetar-skapsutveckling och arbetsmiljöarbete, så att hela organisationen genomsyras av en god personalpolitik och på så sätt kommer att vara en attraktiv arbetsgivare.

2.8 Förväntad utveckling

Nedan presenterar förvaltningscheferna förväntat utveckling utifrån tre fokusom-råden:

Hållbar organisation över tid

Antalet äldre fortsätter att öka i Borgholms kommun och vi behöver kontinuerligt rekrytera och utbilda vår personal. Det ligger flera förslag/betänkande på rege-ringsnivå med syfte att öka kraven på kompetens inom äldreomsorgen. Erfaren-heter från Covid-19 visar vikten av såväl kompetens som följsamhet mot hygien-rutiner och skyddsutrustning kommer att få stor betydelse inom äldreomsorgen även i framtiden. I takt med att kommunen får fler äldre ökar behovet av äldrebo-enden med god standard och omsorg, men även ändamålsenliga, kostnadseffektiva och bättre anpassade för den äldres olika behov. Den nationella satsningen på

”God och nära vård” innebär en stor omställning för äldreomsorgen med tätare samarbete mellan kommunens hemsjukvård och regionens primärvård med syfte att underlätta alla vårdkontakter med patienten. Digitaliseringen medför nya möj-ligheter för att möta såväl omsorgstagarens behov som effektivare hjälpmedel för medarbetaren.

Anpassning av organisation utifrån rådande barn och elevtal blir en viktig faktor under kommande år. Beroende på in- och utflytt behövs en flexibilitet i budget-hantering, och en långsiktig plan gällande enheter för att bibehålla god kvalitet samt att resurser i största mån läggs på undervisning och inte på andra kostnader.

Även förmågan att vara attraktiv arbetsgivare kommer att påverka hållbarheten då tillgången på legitimerade förskollärare och lärare hela tiden minskar. Vi behöver kunna attrahera nyexaminerade att arbeta hos oss. Detta gäller också i hög grad specialfunktioner som elevhälsopersonal, rektorer med flera.

Positiva trender (tillväxt) - inflyttning, marknadsföra människor som har flyttat hit

Fortsätta att jobba med Borgholms kommun som attraktiv arbetsplats. Möjlighet-erna att jobba i Borgholm inom vård och omsorg är goda och vi behöver kunna er-bjuda olika boendeformer, men även barnomsorg och skola av god kvalitet. Vi be-höver bli bättre på att marknadsföra Borgholms kommun som arbetsplats i de fo-rum som våra framtida kompetenser är i eller söker sig till.

Vi ser en positiv trend i sydöstra delen av kommunen där det är större efterfrågan på platser i förskolan. Det kan bero på att man gärna väljer att ha sina barn hos oss och att det finns en positivare inställning till Borgholms kommun. Viktigt blir att möta denna trend och satsa på lokalerna och tillika på kvalitén. Det är viktigt med bra förskolor och skolor om vi ska få yngre medborgare att välja vår kommun.

Kommunfullmäktige

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● www.borg-holm.se

Årsplan med budget 2022 med plan 2023-2025 Borgholms kommun

25

Miljö (ex fossilfritt 2030)

Borgholms kommun ska marknadsföra sig som kommunen där transporter sker fossilfritt och våra verksamhetsfastigheter är energieffektiva och producerar el med solpaneler. I den nära miljön med våra äldre omsorgstagare är vi noga med hygienrutiner och skyddsutrustning för att undvika smitta.

I ett fossilfritt samhälle blir det viktigt för den logistik vi har med landsbygd att det finns laddstolpar och möjligheter till att resa fossilfritt om du arbetar på våra förskolor, skolor och bibliotek på landsbygden.

2.9 Att-satser

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

a t t skattesatsen 2022 blir oförändrad 21,58 kr per hundra kronor.

a t t anta förändringar av samt tillkommande taxor och avgifter för år 2022.

a t t anta Årsplan med budget 2022 samt plan för år 2023-2025.

a t t anta föreslagen investeringsram för år 2022 och föreslagna projekt samt inve-steringsplan för 2023-2026.

a t t delegera till kommunstyrelsen att prioritera inom de godkända investerings-projekten.

a t t delegera till kommunstyrelsen att göra eventuella ombudgeteringar av drift- och investeringsmedel från 2021 till år 2022.

a t t ge kommunstyrelsen rätt att under år 2022 omsätta lån d v s låna upp motsva-rande belopp på de lån som förfaller till betalning under år 2022.

a t t godkänna upplåning avseende långsiktiga investeringar, upp till 40 mkr under år 2022.

a t t delegera till kommunstyrelsen att besluta om förändringar inom av kommun-fullmäktige beslutade totala ramar.

a t t borgensavgiften är oförändrad med 0,6 % år 2022.

a t t nivå för att räknas som investering ska uppgå till 1 prisbasbelopp

a t t överlämna till kommunfullmäktige att godkänna revisionens förslag till bud-get för år 2022.

Kommunfullmäktige

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● www.borg-holm.se

Årsplan med budget 2022 med plan 2023-2025 Borgholms kommun

26

Related documents