• No results found

1 Inledning ... 3 1.1 Förväntningar på året ... 3 2 Förvaltning ... 5

2.1 Översikt över verksamhetens utveckling ... 5 2.2 Den kommunala koncernen ... 5 2.3 Viktiga förhållanden för resultat och ekonomisk ställning ... 6 2.4 Styrning och uppföljning av den kommunala verksamheten ... 10 2.5 God ekonomisk hushållning och ekonomisk ställning ... 16 2.6 Balanskrav ... 23 2.7 Väsentliga personalförhållanden ... 23 2.8 Förväntad utveckling ... 24 2.9 Att-satser ... 25 3 Kommunens räkenskaper ... 26

3.1 Driftbudget ... 26 3.2 Resultatbudget ... 26 3.3 Balansbudget ... 27 3.4 Kassaflödesanalys ... 28 3.5 Investeringsbudget ... 30

Kommunfullmäktige

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● www.borg-holm.se

Årsplan med budget 2022 med plan 2023-2025 Borgholms kommun

3

1 Inledning

Borgholms kommun gör årligen en plan över vad som ska prioriteras för kom-mande budgetår och planperioden. Planen följs sedan upp under budgetåret genom månadsuppföljningar och bokslut.

1.1 Förväntningar på året

Ovissheten kring Coronapandemin är fortsatt stor och vilka effekter det får på kommunens ekonomi är också oviss. Jag är dock övertygad om att vi kommer gå stärkta ur denna pandemi om vi lyckas skapa förutsättningar för tillväxt. Att ta an-svar för ekonomin är en förutsättning för att kunna bedriva en verksamhet av god kvalitet som är uthållig över tid. Det ger oss också beredskap att hantera demo-grafiska utmaningar framöver.

För 2022 budgeterar vi ett överskott på drygt två procent vilket gör att vi uppfyller målet om god ekonomisk hushållning och ändå fortsätter vi göra satsningar på vår gemensamma välfärd i hela kommunen. Särskilt glädjande är att vi fortsätter med de tidigare satsningarna på våra kärnverksamheter och dessutom nya prioriteringar (totalt cirka 61 mkr).

Vi är en attraktiv kommun vilket märks av alla privata investeringar som pågår nu och planeras framöver. Det är av yttersta vikt att vårt planarbete kan möta upp denna efterfrågan nu och i framtiden. Därför satsar vi 600 tkr för att uppdatera våra gamla detaljplaner samtidigt som vi fortsätter planlägga nya områden. Vi be-höver också säkra strategiska markförvärv för bostäder och företagsetableringar så att vi kan fortsätta utveckla hela kommunen.

Allt fler upptäcker den östra sidan. Därför behöver vi säkra förutsättningarna för fler att kunna bo, leva och verka här – året om. Satsningar planeras bland annat för Gärdslösa förskola och skola samt VA-utbyggnad. Vår förskole- och skolstruktur står fast för att våra barn ska ha nära till förskolan och skolan. Det är en medveten satsning som möjliggör utveckling i hela kommunen och visar på framtidstro.

2022 halveras avgiften för larm i ordinärt boende och vi satsar ytterligare 800 tkr per år på att bredda vår vuxenutbildning med fler yrkesutbildningar.

Ett bra utbud av kultur- och fritidsaktiviteter är viktiga beståndsdelar för en attrak-tiv kommun och folkhälsan. Vi är stolta att kunna erbjuda avgiftsfri kulturskola och avgiftsfria sommarkort till våra ungdomar, starta upp Fritidsbanken samt in-föra investeringsbidrag för våra föreningar.

Våra nya fullmäktigemål som utgår från Agenda 2030 ligger fast. De fyra målen är: god hälsa och välbefinnande, god utbildning för alla, anständiga arbetsvillkor och ekonomiskt tillväxt samt hållbar konsumtion och produktion. Genom att ar-beta utifrån dessa hållbarhetsmål täcker vi alla kommunens verksamheter och nämnderna bidrar med olika aktiviteter för att nå målen.

Vi håller en fortsatt stark investeringstakt och ambitionen är att dessa i första hand finansieras med egna medel. Bland investeringarna utmärks exempelvis sats-ningen på den nya Åkerboskolan, fortsatt upprustning av våra hamnar och fritids-anläggningar samt det nya äldreboendet på Ekbacka. Vi fortsätter med upprust-ningar av våra verksamhetslokaler för att komma ifatt det eftersatta underhållet.

Samtidigt görs energieffektiviseringar på olika sätt som i sin tur leder till att

Kommunfullmäktige

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● www.borg-holm.se

Årsplan med budget 2022 med plan 2023-2025 Borgholms kommun

4

kommunen bidrar till ökad hållbarhet.

Bostadsbristen är påtaglig i hela Sverige och Borgholms kommun är inget undan-tag. Svårigheten att få tag i lediga lägenheter är ett bekymmer och därför bildar vi en allmännytta i syfte att kunna erbjuda fler hyresrätter i hela kommunen. Tillgång till en bra bostad är ett grundläggande fundament i vårt välfärdssamhälle!

Vi fortsätter satsa för att bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare. Alla ska ha heltid som norm och de delade turerna ska vara ett minne blott. Dessutom inför vi bidrag för arbetsskor till vård- och omsorgspersonal samt ytterkläder till förskolepersona-len vilket är en viktig jämställdhetsfråga. Vi ökar även friskvårdsbidraget till 1 600 kr per år vilket är en dubblering.

Ett gott ledarskap och motiverade medarbetare är avgörande för att kunna fortsätta leverera ändamålsenlig och effektiv verksamhet till våra medborgare och företa-gare.

Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande

Kommunfullmäktige

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● www.borg-holm.se

Årsplan med budget 2022 med plan 2023-2025 Borgholms kommun

5

2 Förvaltning

2.1 Översikt över verksamhetens utveckling

Tabellen nedan redovisar utvecklingen genom att aktuellt år och prognos jämförs med tidigare års utfall. Väsentliga förändringar innevarande år och långsiktiga ut-vecklingsmönster kommenteras.

Skatteintäkterna som utgör grunden för budgeten baseras på en prognos av den befolkningssiffra som den 1 november 2021 antas vara 10 830 invånare samt det senaste cirkuläret från Sveriges kommuner och regioner.

Självfinansieringsgraden beskriver hur stor andel av investeringarna som finansie-ras av egna medel. Den långsiktiga målsättningen bör vara att självfinansierings-graden ska vara 100 procent. Detta innebär att avskrivningar och resultat bör vara högre än eller i samma nivå som kostnader för investeringar.

Kommunens skattefinansierade del gick under 2020 över från bolaget till kommu-nen vilket ledde till att antalet anställda i kommukommu-nen ökade.

Kommunen 2022 2021 2020 2019 2018

Soliditet inkl totala pens.

Förpliktelser 18% 15% 12 % 5 % 6 %

2.2 Den kommunala koncernen

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor.

De viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Borg-holms kommun styrs av politiker som valts direkt av våra kommunmedborgare.

Deras uppgift är att representera medborgarna i kommunen och ange inriktning för kommunens verksamheter och kommunens utveckling- vad som ska priorite-ras och vad som ska genomföpriorite-ras.

Kommunfullmäktige är kommunernas högsta beslutande organ. Kommunfullmäk-tige tar beslut om kommunens inriktning, verksamhet och ekonomi. De utser också kommunstyrelsen, som har till uppgift att leda och samordna allt arbete inom alla kommunens verksamheter. Kommunfullmäktige beslutar också vilka nämnder som ska finnas och väljer dess ledamöter. Nämnderna ansvarar sedan för ett visst område. I Borgholms kommun finns miljö- och byggnadsnämnd,

Kommunfullmäktige

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● www.borg-holm.se

Årsplan med budget 2022 med plan 2023-2025 Borgholms kommun

6

socialnämnd och utbildningsnämnd.

2.3 Viktiga förhållanden för resultat och ekonomisk ställning

Trots omfattande restriktioner och vågor av hög smittspridning befinner sig eko-nomin i en återhämtningsfas både globalt och i Sverige. Under loppet av 2021 be-räknas konjunkturen stärkas allt snabbare och prognosen för svensk BNP-tillväxt är dryga 3 procent, vilket skulle innebära att raset från 2020 hämtas igen. Att BNP i princip hamnar på samma nivå som två år tidigare – skulle normalt sett beskrivas som två förlorade år. Men utifrån den berg- och dalbana som pandemin försatt världsekonomin i framstår återhämtningen snarast som en framgång, när man be-tänker de dramatiska nedgångarna i ekonomierna under våren 2020.

Redan under 2021, det andra pandemiåret, kommer alla vuxna i Sverige som så önskar kunna ges skyddande vaccin. I takt med sjunkande smitta och minskad vårdbelastning kommer olika typer av restriktioner att kunna mildras, vilket fram-förallt till hösten antas ge extra skjuts till konjunkturen. Inte minst kommer ut-vecklingen att gynna de inhemska tjänstenäringar som dämpats mest av pandemi och restriktioner.

Kampen mot pandemin är dock långt ifrån vunnen. Det kommer ta tid och troligen kommer mycket av det globala vaccinationsarbetet att kvarstå 2022, speciellt i den fattigare delen av världen. Mycket talar för att Sverige når en bra bit på vägen un-der 2021. Både unun-der 2021 och 2022 beräknas hög BNP-tillväxt. I Sverige och andra länder förutsätts tillväxten i hög grad drivas av hushållens konsumtion, som alltmer kan riktas mot de tjänstenäringar som drabbats hårdast av restriktioner.

Det ger med tiden en allt starkare återhämtning för antalet arbetade timmar i

Kommunfullmäktige

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● www.borg-holm.se

Årsplan med budget 2022 med plan 2023-2025 Borgholms kommun

7

Sverige.

Utsikterna för en snabb uppgång i antalet sysselsatta kommer dock att begränsas av en uppgång i medelarbetstiden, som sker när allt fler anställda går upp i arbets-tid. Medelarbetstiden kommer i år att drivas upp av dels ett lägre nyttjande av sy-stemet för korttidspermitteringar, dels genom sjunkande sjukfrånvaro. Det kom-mer att dröja flera år innan arbetsmarknaden är återhämtad efter pandemin.

Trots den skarpa lågkonjunkturen och mycket omfattande finanspolitiska sats-ningar står de svenska offentliga finanserna starka. De stora underskotten i den of-fentliga sektorns finansiella sparande 2020 och 2021 ändrar inte detta. Som andel av BNP var den svenska offentliga bruttoskulden 2019 betydligt lägre än i många andra länder. Och utvecklingen under pandemin har inneburit en större skuldupp-gång i omvärlden än i Sverige.

Sverige förväntas lämna den djupa lågkonjunkturen under 2020 bakom sig, vilket kommer att gynna utvecklingen av BNP, löneinkomsterna och det kommunala skatteunderlaget. Skatteunderlaget ökade med enbart 2,2 procent förra året, vilket är den lägsta tillväxten på tio år. För 2021 beräknar SKR att skatteunderlagstill-växten ökar till 3,2 procent. Även 2022 väntas hög tillväxt för BNP och sysselsätt-ning, samt fortsatt stigande skatteunderlagstillväxt.

De närmaste åren ser förhållandevis ljusa ut för kommunerna. En positiv skatteun-derlagsutveckling väger upp det faktum att de generella statsbidragen minskar. Ett stort frågetecken är dock huruvida det har byggts upp en "verksamhetsskuld", motsvarande den inom hälso- och sjukvården, och vilken betydelse det kan komma att få för framtida behov.

På sikt faller dock nivån på statsbidragen och den ekonomiska utmaning som no-terats under många år blir allt tydligare ju längre sikt som kalkyler över sektorns ekonomi sträcker sig. Det medför att det nu är tillfälle att genomföra åtgärder och satsningar som effektiviserar verksamheterna och håller tillbaka kostnadsökning-arna på sikt. Kommunernas resultat ser ut att hamna över 2 procent av skatter och generella statsbidrag 2021-2023. År 2024 bedöms kommunerna dock behöva an-tingen ett tillskott eller vidta kostnadsbesparande åtgärder på 8 miljarder kronor för att uppnå ett resultat på 2 procent.

Related documents