• No results found

Bortfall

In document Vart tog kostnaden vägen? (Page 65-68)

Kapitel  4   -­  Empirisk  metod

4.7   Bortfall

Enligt Dahmström (2011) finns det två olika typer av bortfall som kan uppstå vid enkätundersökningar. Dessa olika typer av bortfall är partiellt bortfall och individbortfall. Partiellt bortfall innebär att vissa frågor i enkäten tenderar att bli obesvarade. En fråga kan bli obesvarad av många skäl, till exempel på grund av förbiseende, glömska, okunskap eller vägran. Individbortfall innebär istället att enkäten är helt obesvarad, vilket är den vanligaste typen av bortfall. Dahmström (2011) menar att individbortfall kan hänföras till tre olika kategorier. Den första är att de personer som enligt planen ska undersökas inte är anträffbara på grund av till exempel felaktiga kontaktuppgifter eller att personen är bortrest. Den andra är att de planerade respondenterna vägrar svara eller delta i undersökningen. Bortfall av denna sort har blivit ett stort problem i många undersökningar. Den tredje och sista innebär att bortfall på grund av språksvårigheter, ålder, sjukdom eller tekniska fel. Bortfall på grund av

tekniska fel innebär till exempel att respondenten inte kan öppna ett elektroniskt formulär. I vår studie uppstod det både partiellt- och individbortfall då vissa respondenter inte besvarade samtliga frågor medan andra valde att avstå från att delta i undersökningen helt.

En del av individbortfallet i studien beror på felaktiga eller inaktuella e-postadresser till en del respondenter vilket gjorde att enkäten inte kom fram till alla de vi skickade till. En annan tänkbar anledning till bortfallet kan vara att inbjudan att delta i undersökningen i vissa fall skickades till centrala e-postadresser och inte till specifika personer, vilket kan ha inneburit att vår enkät hamnat mellan stolarna. I den mån det gick försökte vi förebygga bortfall av den typen genom att skicka enkäten till specifika personer. Vissa av de möjliga respondenterna hörde av sig och meddelade att de inte hade tid att besvara enkäten, att de ansåg att enkäten inte passade dem eller att de helt enkelt inte var intresserade av att delta i undersökningen. En annan anledning till individbortfallet i undersökningen kan bero på att de möjliga respondenter som använder sig av en äldre modell av webbläsare kan ha haft problem med att öppna enkäterna. Men största delen av individbortfallet i vår studie utgörs av personer som helt enkelt valde att inte delta. Den största anledningen till bortfallet och att svarsfrekvensen inte blev högre kan alltså bero på respondenternas ovilja eller tidsbrist (Dahmström, 2011). Ytterligare bortfall, det så kallade partiella bortfallet uppstod vid datasammanställningen. Det partiella bortfallet kan i vår studie till viss del förklaras av att vissa frågor kan ha upplevts som svåra att ta ställning till och att respondenterna därför valde att hoppa över dem. Anledningen till att vissa attitydfrågor kan ha upplevts som svåra är det inte har gått så lång tid sedan revisionsplikten avskaffades vilket kan innebära att många inte hunnit skönja några effekter av avskaffandet än. En annan anledning till det partiella bortfallet kan enligt Dahmström (2011) bero på att respondenterna råkat hoppa över vissa frågor av misstag och inte uppmärksammats på det eftersom majoriteten av enkäternas frågor inte var obligatoriska att svara på.

Då vi inte hade mer information än e-postadresser till de vi skickade enkäterna till var inte möjligt att göra en bortfallsanalys för att se om bortfallet var systematiskt eller slumpmässigt.

4.7.1 Enkät till ägare

besvarade enkäten. Av dem var det total 102 stycken som besvarade samtliga frågor. Det innebär ett individbortfall på 79,6 % och ett partiellt bortfall på 50 %. Svarsfrekvensen före korrigeringen för det partiella bortfallet uppgick till 20,4 %och efter till 10,2 %. Eftersom vi i studien endast ville undersöka de företag som inte har någon revisor var vi även tvungna att räkna bort de företag som trots att vi försökt skicka studien till företag utan revisor, visade sig ha revisor. Efter att vi filtrerat bort de företag som svarat att de har revisor hade vi 77 respondenter kvar som alltså besvarat alla frågor i enkäten och som inte hade revisor.

4.7.2 Enkät till långivare

Enkäten till långivare skickades ut till 548 stycken varav 91 stycken besvarade enkäten. Av dem var det total 69 stycken som besvarade enkätens samtliga frågor. Detta ger ett individbortfall på 83,3 % och ett partiellt bortfall på 24 %. Detta innebär att svarsfrekvensen på enkäten till långivare var 16,6 % innan beräkningen av det partiella bortfallet gjordes. När de respondenter som utgjorde det partiella bortfallet hade plockats bort uppgick enkätens svarsfrekvens till 12,6 %. Att det blev ett så stort bortfall på enkäten till långivare kan till stor del förklaras av att en av bankerna som enkäten skickades till hörde av sig och var tveksamma till att delta i undersökningen. Beslutet togs att plocka bort alla e-postadresser till bankens olika kontor och därmed skickades heller ingen påminnelse till dem.

4.7.3 Enkät till leverantörer

Enkäten till leverantörer skickades till 1002 stycken varav 213 stycken besvarade enkäten. Av dem var det totalt 164 stycken som besvarade samtliga frågor. För studien innebär detta ett individbortfall på 78,7 % och ett partiellt bortfall på 19,2 %. Svarsfrekvensen på enkäten uppgick således till 21,2 % innan korrigeringen för det partiella bortfallet och efter till 16,4 %.

4.7.4 Enkät till kunder

Enkäten till kunder skickade till 1066 stycken varav 172 stycken besvarade enkäten. Av dem var det total 137 stycken som besvarade samtliga frågor. Detta ger ett individbortfall på 83.8 % och ett partiellt bortfall på 20,3 %. Detta gör att svarsfrekvensen uppgick till 16 % innan de respondenter som stod för det partiella bortfallet hade sållats bort. Den korrigerade svarsfrekvensen uppgick till 12,8 %.

4.7.5 Enkät till Skatteverket

Individbortfallet i enkäten till Skatteverket kan inte beräknas i absoluta tal då vi fick hjälp av en kontakt på Skatteverket som skickade ut enkäterna till regioncheferna med en begäran om att fem eller sex medarbetare i varje region skulle besvara enkäten. Det är därför omöjligt för oss att veta hur många som nåddes av enkäten. Totalt var det 21 stycken som svarade på enkäten. Av dem var det ingen som svarade på samtliga frågor vilket ger ett partiellt bortfall på 100 %. Anledningen till att vi inte fick fler svarande på enkäten till Skatteverket beror troligtvis på att enkäten skickades ut under de sista veckorna av april, mitt under deklarationstider, vilket innebär en period av hög arbetsbelastning hos de anställda på Skatteverket. Med hänsyn till detta valde vi att ha enkäten öppen en vecka efter deklarationsdatum och vi skickade även ut två påminnelser genom vår kontakt. Påminnelserna resulterade i att antalet respondenter ökade från 16 stycken till 21 stycken.

In document Vart tog kostnaden vägen? (Page 65-68)