• No results found

Kunder

In document Vart tog kostnaden vägen? (Page 39-42)

Kapitel  3   -­  Teoretisk  referensram

3.3   Intressenter

3.3.5   Kunder

Revisorn fyller två huvudfunktioner i förhållandet mellan kunden och aktiebolaget genom att se till att kunden får tillförlitlig information och genom att ge aktiebolaget legitimitet gentemot kunden. Tillförlitlig finansiell information behöver kunder till exempel när de måste betala sin investering i förskott (Smith, 2006, s. 21). Kunder behöver även informationen från revisorn för att kunna göra en bedömning av om leverantören kan uppfylla sina garantiförpliktelser (SOU 2008:32). När revisorn plockas bort från utbytet mellan

aktiebolaget och kunden skapas en osäkerhet.

Osäkerhet

När revisorn plockas bort från utbytet uppstår en osäkerhet. Den osäkerhet som uppstår kommer kunderna att kompensera för om de efterfrågar revisorns funktioner, tillförlitlig information och legitimitet. Detta gör kunderna genom att ställa högre krav på sina leverantörer eller genom att efterfråga tillförlitlig information inför utbytet. Kunderna kan även själva behöva utföra aktiviteter som minskar osäkerheten, om de upplever att osäkerheten är för hög. Det kan vara aktiviteter som att söka information om tilltänkta utbytesparter på Internet eller ta reda på andras uppfattningar om utbytesparten, vilket kan minska osäkerheten. Om kunden efterfrågar tillförlitlig information kan kunden även behöva lägga tid på att kolla upp utbytespartens finansiella information. Om kunderna upplever att osäkerheten i utbytet är för hög är det alltså troligt att kunderna själva lägger ner tid på att kompensera för revisorns funktioner. Det innebär att kunderna tar över en del av den kostnad hänförlig till revisorn som de små aktiebolagen tidigare hade. Om kunderna upplever att de har tillit till sina leverantörer och att osäkerheten inte är hög, förblir kostnaderna oförändrade eftersom kunderna då inte kommer att behöva kompensera för revisorns funktioner.

Hypotes 12a: Avskaffandet av revisionsplikten har lett till att kunder lägger resurser på att kompensera för revisorns funktioner.

Hypotes 12b: Det finns ett samband mellan osäkerheten i utbytet och hur mycket resurser kunden lägger på att kompensera för revisorns funktioner.

Transaktionsspecificitet

Transaktionsspecificitet är ett begrepp som spelar en viktig roll i utbytet mellan företaget och dess kunder. Om utbytet avser en produkt eller tjänst av låg transaktionsspecificitet kommer kunden troligtvis inte att efterfråga tillförlitlig information i så stor utsträckning. Om kunden inte får den tillförlitliga information den efterfrågar när produkten eller tjänsten har låg transaktionsspecificitet, kommer kunden inte att göra något speciellt för att fylla revisorns funktioner utan helt enkelt bara vända sig till en annan leverantör. Detta eftersom kunden lika väl kan hitta produkten eller tjänsten hos någon annan leverantör. Vid utbyten med låg transaktionsspecificitet kommer kunden inte att lägga resurser på att kompensera för revisorns funktioner och alltså kommer transaktionskostnaderna för kunden att vara oförändrade.

Om utbytet däremot har hög transaktionsspecificitet kommer kunderna att kräva tillförlitlig information vid ett utbyte. När revisorn plockas bort kommer kunderna själva behöva lägga ner mer tid och pengar på att söka efter den tillförlitliga information de behöver, om de inte får det de efterfrågar. Vid ett utbyte med hög transaktionsspecificitet är det svårt för kunden att erhålla produkten eller tjänsten till samma förmånliga villkor hos någon annan eftersom det både är dyrt och tidskrävande för kunden att vända sig till en annan leverantör (Williamson, 1981). Kunderna kommer därför själva utföra aktiviteterna för att kompensera för revisorns funktioner och det är även de som får betala för dem. En del av kostnaden som tidigare fanns i företaget för revision omfördelas alltså till kunderna, som får lägga ner mer tid på att söka efter den tillförlitliga information de behöver.

Hypotes 13: Avskaffandet av revisionsplikten har lett till att kostnader hänförliga till revisorns funktioner omfördelas till kunder i större utsträckning i de fall produkten eller tjänsten har hög transaktionsspecificitet.

Frekvens

Enligt transaktionskostnadsteorin påverkar utbytets frekvens kostnaden för utbytet. Utbyten med hög frekvens mellan utbytesparterna innebär ömsesidigt beroende och skapar förtroende, som i sin tur minskar osäkerheten i utbytet (Williamson, 1983; Chiles & McMackin, 1996). Det förtroende som skapas vid högfrekventa utbyten kan alltså till viss del ersätta revisorns funktioner. Behovet av att få tillförlitlig information om utbytesparten minskar för kunderna ju högre frekvens utbytet har, eftersom förtroende då byggs upp. Vid köp med låg frekvens känner inte kunden utbytesparten lika väl och det är viktigare för kunden att få tillförlitlig information om företaget för att veta att leverantören kommer att kunna uppfylla sina förpliktelser. När utbytet sker med låg frekvens kommer alltså kundens kostnader för att kompensera för revisorns funktioner att öka, eftersom kunden kommer att lägga resurser på att få tillförlitlig information. En del av kostnaderna för revision i små aktiebolag omfördelas till kunderna.

Hypotes 14: Avskaffandet av revisionsplikten har lett till att kostnader hänförliga till revisorns funktioner omfördelas till kunder i större utsträckning i de fall utbytets frekvens är låg.

Storlek på stad

I en liten stad är det lättare för kunder att ha mer information om de olika leverantörerna i staden. I en liten stad blir osäkerheten därför inte lika stor när revisorn plockas bort, som i en stor stad. Kunder som är verksamma i små städer kommer därför ha mer tillförlitlig information tillgänglig om leverantörerna än kunder som verkar i en större stad. Behovet av att kompensera för revisorns funktioner är då inte lika stort för kunderna i de små städerna. När revisorns funktioner plockas bort kan kostnaderna för att kompensera för revisorns funktioner komma att öka mer för kunder i stora städer än för kunder i små städer.

Hypotes 15: Avskaffandet av revisionsplikten har lett till att kunder som verkar i en större stad kompenserar för revisorns funktioner i större utsträckning än kunder som verkar i en mindre stad.

In document Vart tog kostnaden vägen? (Page 39-42)