• No results found

5. Syntes - Vägmästaren 1 i Gällivare

5.3 Resultat av utformningen

5.3.2 Bostadshusen och lägenheterna

Alla bostäder har balkong eller altan, och flera bostäder har även inglasad balkong då rymlig balkong/altan/inglasad balkong var viktigt för respondenterna. Bostadshusen har också hållits småskaliga med max fyra våningar för att ge ”villa-känslan” som intervjupersonerna efterfrågade i sina framtida bostäder. I husen finns varierande typer av lägenheter för att få en blandning av människor i området som kan integrera, och därmed skapa ett lugnare och tryggare område. Intervjupersonerna ansåg också att olika typer av bostadshus, inte bara varierande bostäder, skulle vara uppskattat i ett område, men att de alla samtidigt skulle ha ”villa-känslan”. För att öka den känslan och passa bättre in med naturen har husen träfasad, och bostäderna har i så stor utsträckning som möjligt egen ingång.

En fördel med exempelvis parhus är att de är mer energieffektiva.

Flerbostadshus 1 och 2

Två av flerbostadshusen liknar varandra, skillnaden är att den ena typen är fyra våningar, se bild 27, och den andra är tre våningar. Vid framtagandet av dessa växte idén fram från en av intervjupersonerna. Med stora terrasser ges liknande möjligheter som med trädgård/altan i villa, plats för lek, utomhusmöbler, växtligheter och odling. Terrasserna överlappar varandra för att ge visst väderskydd men också för att spara på yta. Inglasad balkong önskades av intervjupersonerna, och stor yta, därför finns både en inglasad del och en icke inglasad del av terrassen för att kunna uppfylla allas behov. Trapphuset är placerat på baksidan av husen. Fönstren är stora för att ge bra ljusinsläpp och utsikt. Med terrasshus är det enklare att bygga olika storlekar på lägenheterna, de längst ner blir automatiskt större till exempel. Då området ska vara småskaligt valdes enbart två flerbostadshus till att ha fyra våningar.

Bild 18. Flygfoto över östra delen av området, tvåvåningshusen och trevåningsterrasshusen.

Flerbostadshus 3

Fem stycken flerbostadshus som är två våningar placerades i mitten av tomten. Varje hus innehåller fyra stora lägenheter, och dessa utformades för att en av bostadshustyperna verkligen skulle kännas som villor, se bild 28. Det är stora lägenheter med egen ingång på baksidan. Till lägenheterna på nedervåningen finns en stor altan, även här för att kunna uppfylla olika personers behov och få plats med möbler, grill och lek. Balkongerna på ovanvåningen utformades inte lika stora för att inte täcka altanerna på nedanvåningen, och för att variera lägenhetstyperna. Det är inte säkert att alla önskar en stor balkong exempelvis. Balkongerna är fortfarande stora i jämförelse med standardstorleken på en balkong idag i ett flerbostadshus. Det finns stora fönster för att ge bra ljusinsläpp och utsikt.

Flerbostadshus 4

Den fjärde typen av flerbostadshusen har tre våningar, se bild 26, eftersom de placerades i den sydöstra delen av tomten. Det finns två av dessa och de utformades utefter två lägenheter, det var alltså lägenheterna invändigt som fick bestämma utsidan. Därför placerades balkongerna på samma sida som hiss och trapp. Balkonger och trapplösning påminner om loftgång för att passa med lägenheternas ingång och placering av uteplats. Detta flerbostadshus fick också en inglasad del av

Bild 20. Sektion över flerbostadshus 3.

Bild 19. Sektioner över flerbostadshus 1 och 2.

balkongen/entrén eftersom det var en del som uppskattades av intervjupersonerna. Även här är det stora fönster för att ge bra ljusinsläpp och utsikt.

Lägenheterna

I detta konceptuella förslag har sex olika lägenheter tagits fram; två treor, två tvåor och två ettor, se bild 22 - 25. De lägenhetsförslag som utformats är (se bilaga 7-8):

- Två stycken 1 r.o.k. med sovalkov, 42 resp. 48 kvm.

- Två stycken 2 r.o.k., 57,2 resp. 70,2 kvm.

- Två stycken 3 r.o.k., 70,2 resp. 75 kvm.

I bild 22 visas tvåan på 57,2 kvm och trean på 70,2 kvm som ligger i flerbostadshus 4, se bild 26.

Bild 22. Planlösningar på en tvåa (57,2 kvm) och en trea (70,2 kvm) i ett utav bostadshusen.

Bild 21. Sektion över flerbostadshus 4.

Inne i bostäderna är planlösningen öppen att återigen få ljus och utsikt från två eller tre håll, se röda pilar i bild 23 till vänster, och med utsikt från flera håll bidrar det till villakänslan.

Då även goda förvaringsutrymmen var av vikt men det kan vara valbart för dem som flyttar in ifall de är villiga att betala extra för det, se bild till vänster. Det finns också en tvättstuga i det gemensamma grannskapshuset tillgängligt livskvalitet vid ökad rumslighet enligt intervjupersonerna, och även bättre ljusinsläpp och luftkvalitet. Bostäderna och bostadshusen har utformats med många raka linjer och enkla former för en billigare produktionskostnad.

I övrigt är ytterväggarna bärande för att förenkla förändringar i lägenheterna, så som att till exempel riva/bygga till en innervägg. Husen är också byggda mer miljövänliga och mer energieffektiva,

Bild 23. Planlösning lägenhetsförslag, 2 r.o.k. 70,2 kvm.

Badrum

Förråd

Raka linjer

Stora fönster

exempelvis skulle det kunna finnas FTX-system för ventilationen. Gröna tak, vilket bland annat är bra för avvattningen, och solceller är också något som skulle kunna användas. Fokus har inte legat på de tekniska detaljerna och därför syns inga tekniska lösningar i ritningarna. Vid utformningen har även självklara standardlösningar använts, till exempel att placera badrum i anslutning till hallen.

Standarden i bostäderna ska vara hög, men inte allt för exklusiv för att hålla nere kostnaderna någorlunda. Se bilder 24-25 nedan för fler planlösningsförslag.

Bild 24. Planlösning lägenhetsförslag, 3 r.o.k. 75 kvm.

Bild 25. Planlösning lägenhetsförslag, 1 r.o.k. 48 resp. 42 kvm.

Bild 26. Bostadshusen där lägenhetsförslag passats in, i sydöstra hörnet av tomten.

Bild 27. Två terrasshus med fyra våningar i sydvästra hörnet av tomten.

lägenhetsförslag passats in.

Bild 28. Villaliknande bostadshus med två våningar, i mitten av tomten.

Related documents