• No results found

5. Syntes - Vägmästaren 1 i Gällivare

5.3 Resultat av utformningen

5.3.1 Området

Bild 16. Områdeskarta Vägmästaren 1, hämtad från ArchiCAD, skala 1:1000.

Tabell 1. Aspekter att ta hänsyn till vid bostadsutformningen i Gällivare, sammanställning av litteraturstudien och intervjustudien.

Bild 16 visar hur fastigheten Vägmästaren 1 utformas utifrån intervjupersonernas generella önskemål och samhällets trender. Situationsplanen visar fyra olika flerbostadshustyper som tagits fram specifikt utifrån analysen. Situationsplanen visar på en konceptuell kvartersutformning. Området lutar nedåt mot norr och har i väster och söder två bilvägar som passerar tomten. Mot vägen i söder finns ett mindre bullerplank/staket för att skärma av och stänga ute ljud från biltrafiken. De horisontella linjerna representerar de nya höjdkurvorna. Tomten är cirka 160x105 kvadratmeter och innehåller ungefär 60 bostäder, beroende på hur stora lägenheter som uppförs. Att enbart bygga villor där hade ej varit effektivt för ett sådant bra läge på tomten, även om omkringliggande områden främst består av villor.

I det nordvästra hörnet av tomten, se bild 16, ligger ett grannskapshus för de boende i området, där finns bland annat tvättstuga, bastu och gemensam lokal med kök, bord och stolar som är tillgängligt att boka för kalas eller andra event där det behövs extra utrymme för fler personer. Innanför grannskapshuset placeras en lekpark där barnen kan leka ostört med bilar på behörigt avstånd, samt att föräldrarna kan hålla uppsikt från de flesta lägenheterna. Det framkom av intervjuerna att det inte var uppskattat med bilväg i området och därför ligger parkeringar och carports runt om bostadsområdet. Det var även viktigt att det finns gott om parkeringsplatser i området och därför har det placerats ut ett stort antal carports och parkeringsplatser. Det är utformat på ett funktionellt sätt där carport, parkering och förråd är samlat. Carportarna har rött tak i bild 16 och är kombinerade med förråd. Under taken till carportarna finns en blandning av olika kombinationer med parkering och förråd, och valmöjlighet finns för att hyra olika kombinationer, till exempel två parkeringsplatser med förråd eller en parkeringsplats med förråd. Då det går att kombinera parkering i carport och förråd så hyrs de för sig och en specifik lösning har inte tagits fram då utformningen är konceptuell och fokus legat på området i stort och bostadshusen. De övriga parkeringsplatserna är extra parkeringsplatser för de boende med motorvärmarstolpe, samt gästparkeringar. Det finns två infarter för trafik till området, en i nordvästra hörnet och en i sydöstra hörnet av tomten för att det inte ska bli någon större biltrafik in och ut i området. Gång- och cykelstråk finns det däremot i större utsträckning i området, eftersom det var ett önskemål av intervjupersonerna, och kommer sträcka sig runt hela området. Även gott om belysning finns i området, eventuellt med rörelsesensorer, för att skapa trygghet och ett trevligt område att vistas i.

Eftersom intervjupersonerna önskar ett grönt och lummigt område finns det rikligt med både buskar, träd och blomlådor. I dagsläget finns ingen växtlighet i området så allt kommer behöva planteras nytt.

Det finns gott om utrymme mellan husen och olika funktioner för att ge plats åt snötippar under vintern och breda gång- och cykelstigar kan skottas upp. Med gott om utrymme ger det också möjligheten att i framtiden vid tillstånd kunna köra skoter direkt från området till närmsta skoterled.

Gles bebyggelse ger en högre tillgänglighet till grönområden och mer utrymme för uppställning av släpvagnar, skotrar, bilar och liknande, vilket var viktigt för respondenterna. Grillplatser och cykelställ finns också utplacerat i området.

Husen längst i söder är tre och fyra våningar, de två i öster är tre våningar och husen mitt i området är två våningar. På det sättet får fler bostäder bättre utsikt mot Malmberget i norr. Med blandad bebyggelse för olika människor ges det goda förutsättningar för en ökad integration mellan människorna, och därför har fyra bostadshus utformats. Det finns två terrasshus som är fyra våningar,

två terrasshus som är tre våningar och, två vanliga trevåningshus och fem stycken tvåvåningshus som påminner om vanliga villor. Det finns främst plats för tvåor och treor i standardstorlek, och eventuellt mindre fyror. Det finns cirka 60 bostäder i området och 40 stycken vanliga parkeringsplatser med motorvärmarstolpe och gästparkeringar. Det finns 72 stycken parkeringsplatser med carport, det är inte beräknat med utrymme för förråd, vilket gör att det med förråd i carportarna kan det bli färre platser än 72. Eftersom det finns gott om utrymme i området skulle antalet parkeringsplatser kunna utökas. Storleken på tomten har fått avgöra hur många bostäder som får plats, och intervjupersonernas önskemål om mycket utrymme mellan husen.

Bostadshusen är placerade med balkonger mot nordväst på grund av att tomten sluttar nedåt mot norr och för att det kändes mest naturligt att vinkla husen bort från bilvägen i söder och mot utsikten i norr.

Bostadshusen är placerade i varierande vinklar på tomten, vilket är för att ge bästa möjliga utsikt och ljusinsläpp för så många bostäder som möjligt. Husen spänner inte över mer än två lägenheter per trapphus, även det är för att förbättra ljusinsläppen och utsikten från tre väderstreck. Under sommaren förekommer dessutom midnattssol som lyser upp från ett norr vilket gör att det kan vara mysigt att sitta på balkongerna under kvällarna med utsikt och sol mot norr.

Bild 17. Flygfoto över området från nordvästra hörnet.

Related documents