• No results found

5. Empiri

5.2 Bostadssäljare

Vi har valt att intervjua fem olika bostadssäljare från olika städer i Sverige för att senare i uppsatsen kunna hitta slutsatser om valet av fastighetsmäklare och vad fastighetsmäklaren tror att det är som avgör detta val.

5.2.1 Sammanfattning av intervju med Ann 

Ann sålde tillsammans med hennes man en villa i orten Broby för lite drygt 4 år sedan. Broby är en ort som ligger i nordöstra Skåne. Deras främsta intresse var att affären skulle gå snabbt, smidigt samt ge en bra köpeskilling.

Då de hade haft deras mäklare vid tidigare affärer var de väl medvetna om honom och vilken typ av tjänst han erbjöd och det var anledningen till att de inte valde att ta in fler mäklare på intervju. De hade ett stort förtroende för sin mäklare då de även kände honom på ett privat plan.

Ann och hennes man visste om att mäklaren hade sålt flera hus och lägenheter i området och att han var respekterad av allmänheten. Hon nämner att på en liten ort som Broby så spelar inte marknadsföring så stor roll då ett gediget arbete är det som krävs från mäklarna eftersom rykten om dåliga affärer snabbt sprids på byn. För att behålla kunderna i Broby nämner hon att mäklarna måste ha kvalité i tjänsten.

Totalt sett var de väldigt nöjda med sin mäklare och vid denna affär valde de efter egna erfarenheter, men vid deras första affär följde de rekommendationer som de fått från bekanta som också sålt i området.

Om några av deras vänner eller bekanta ska sälja i framtiden så kommer de absolut att rekommendera deras mäklare för dem.

5.2.2 Sammanfattning av intervju med Per  

Per sålde sin lägenhet för lite drygt 3 år sedan i Ängelholm som är en stad på nordvästra Skånes kust. Då Per arbetar i idrottsvärlden så måste han ibland flytta väldigt hastigt vilket medförde att hans största krav var att affären skulle gå snabbt och att han skulle slippa lägga energi på processen.

Han tog därför bara kontakt med en mäklare som han hade fått rekommendationer om utav en vän. Efter att de hade träffats en gång och då Per gillade mäklarens koncept som presenterades så skrev de under uppdragsavtalet. De viktigaste faktorerna bakom valet av mäklare tycker Per är rekommendationer, kunskap om området samt förståelse för säljarens intressen vid affären. Han tror inte marknadsföring eller annan reklam påverkade honom, han nämner även att byråns storlek och position inte heller påverkade hans val.

36

Per tyckte att hans förväntningar infriades i och med att affären gick väldigt snabbt och smidigt och att han själv kunde koncentrera sig på sitt eget arbete.

Han tyckte även mäklaren var flexibel och tillgänglig. Dessa faktorer samt att mäklaren visade full förståelse för Pers livssituation gjorde tjänsten bra.

Från Pers tidigare erfarenheter så har han mött en mäklare som han inte skulle rekommendera för andra bekanta då den mäklaren agerade stöddigt och oengagerat mot spekulanterna (varav Per var en av dessa). Den mäklare som han själv valde att anlita för sin bostadsrättsaffär poängterar Per att han kommer att rekommendera för bekanta i området som behöver råd då han totalt sett var helnöjd med sin mäklare.

5.2.3 Sammanfattning av intervju med Andreas  

Andreas sålde sin bostadsrätt som låg på Norrstrand i Karlstad. När Andreas skulle välja en fastighetsmäklare valde han att bjuda hem tre stycken mäklare som fick möjlighet att presentera sig själva. Andreas syftet med att prata med tre fastighetsmäklare var att få en uppfattning om hur varje mäklare skulle lägga upp försäljning av sin bostadsrätt.

De fastighetsmäklare som var hemma hos Andreas kom alla från välkända fastighetsbyråer men inte från de tre största. En av fastighetsmäklarna som kom på besök hade Andreas blivit rekommenderad av bekanta att han var duktig och engagerad i de affärer som han förmedlat. Det var denna fastighetsmäklare som fick till slut förtroende att hjälpa Andreas med försäljningen av sin bostadsrätt.

Enligt Andreas fick han ett stort förtroende för mäklare samt att han var trovärdig och gav inga glädjekalkyler.

Andreas val av fastighetsmäklare grundades i vem han fick mest förtroende för och att han fått rekommendationer om mäklaren. Även personkemi spelade in när valet gjordes och kunskapen som fastighetsmäklare utgav sig att inneha.

Även kvalitén som fastighetsmäklaren marknadsförde vid första besöket inverkade på Andreas beslut om valet av fastighetsmäklare.

Andreas var nöjd med sin mäklare. Speciellt med han höll honom informerad om hur visningarna gick och även informerade om hur långt affären var samt vilka steg som väntade i försäljningsprocessen. Fastighetsmäklaren har i efterhand kontaktat Andreas och kollat att allting gått bra vilket gjort att Andreas känt att mäklaren brytt sig om honom.

5.2.4 Sammanfattning av intervju med Henrik och Caroline   När Henrik och Caroline skulle sälja sitt radhus utanför Mariestad valde de att anlita en fastighetsmäklare. Innan de skulle sälja sitt radhus hade dem köpt en villa och därmed kommit i kontakt med en fastighetsmäklare. Henrik och Caroline var nöjda med hur mäklaren presenterade villan de köpt och såg ingen

37

anledning till att kontakta fler mäklare. Henrik och Caroline kände den mäklaren som valdes, lite innan och fick även se hur han arbetade i och med att de köpte en villa av honom. Paret hade också hört att mäklaren är bra.

Varumärket spelade ingen roll för Henrik och Caroline men de sa att om de inte varit i kontakt med någon fastighetsmäklare hade valet blivit på en mäklare med ett starkt varumärke i ryggen.

Bostadssäljarna var nöjda med hur fastighetsmäklaren arbetade. Paret kände sig trygga under försäljningen och det berodde mycket på att fastighetsmäklaren höll kontakten och informerade Henrik och Caroline under försäljningsprocessen.

Henrik har en mindre bra erfarenhet av fastighetsmäklare, då i ombytta roller.

Henrik var köpare av en bostadsrätt och fick uppfattningen om att fastighetsmäklaren inte hade samma service och hängivenhet som när de köpte villan. Henrik upplevde också att mäklaren var rörig och inte hade koll på papprena.

5.2.5 Sammanfattning av intervju med Jonas och Erica 

Jonas och Erica sålde sin villa i Onsala utanför Göteborg. När de skulle välja fastighetsmäklare bjöd de in tre stycken olika mäklare. Jonas och Erica valde att kontakta mäklare från fastighetsbyråer som varit aktiva och välkända i området där villan var belägen.

Vad som avgjorde valet av mäklare för Jonas och Erica var vilken fastighetsmäklare som ingav mest förtroende. Säljarna resonerade att de ville ha en mäklare som dem kunde tänka sig att köpa ett hus av.

Fastighetsbyråns varumärke spelade en stor roll för Jonas och Erica. Säljarna ansåg att som konsument får man en omedveten trygghet när namnet på fastighetsbyrån är igenkännande.

Säljarnas förväntningar på fastighetsmäklaren var att han skulle arbeta aktivt och proaktivt och att mäklaren arbetade efter deras intressen. Båda tyckte att fastighetsmäklaren uppfyllde deras önskemål och arbetade aktivt när spekulanter på huset visade intressen. Säljarna var särskild nöjda med att mäklaren var tillgänglig och svarade i telefon.

Jonas och Erica har mindre bra erfarenheter av fastighetsmäklare. När de skulle köpa en fastighet tyckte de att den personliga kontakten med fastighetsmäklaren var bristfällig och att mäklaren pratade om saker som inte var relevanta i en affär som innefattar flera miljoner kronor.

38

Related documents