• No results found

Boverksrapporter och projekt i urval

In document Planeringsunderlag (Page 37-41)

Planering och prövning av vindkraftsanläggningar. Boverket, Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Riksantikvarieäm- betet (2003).

En handbok som visar hur vindkraften ska kunna byggas ut på ett hållbart sätt – och så att medborgarna får inflytande över

utvecklingen.

Planera för ökad kollektivtrafik (2003).

Underlagsrapport till kollektivtrafikkommitténs slutbetänkande som ger en bild av hur kollektivtrafiken hanteras i den fysiska planeringen. Av rapporten framgår att det är väsentligt att kol- lektivtrafiken ingår som en planeringsförutsättning i den fysiska planeringen på alla nivåer och som en del i den regionala till- växten på regional nivå.

Stadsplanera — i stället för trafikplanera och bebyggelseplanera (2002). En kunskaps- och inspirationsbok som, utifrån de

nationella mål som finns uppsatta inom bland annat transport- och miljöpolitiken samt regionalpolitiken, lyfter fram behovet av sektorssamordning och redovisar hur man utifrån en helhetssyn kan utveckla attraktiva och hållbara städer med ett hållbart transportsystem.

Bebyggelseinriktade åtgärder mot brott och otrygghet. Boverket, BRÅ, Rikspolisstyrelsen (2002).

Boken visar på möjligheten att föra in brottsförebyggande

aspekter i samhällsplaneringen och i förvaltningen av den byggda miljön.

Boverket och arkitekturåret (2002).

Under Arkitekturåret 2001 visades på Boverkets hemsida kom- munala exempel och intervjuer med ett antal inspirerande per- sonligheter, om PBL, arkitektur och offentlig miljö. Artiklar

publicerades i tidskriften Planera bygga Bo och ett urval av goda exempel sammanställdes och redovisades i skriften ”Boverket och Arkitekturåret”.

TVÄRS-projektet. Samverka - för en hållbar utveckling av landskapet. Boverket, Naturvårdsverket, RAÄ (2002).

Syftet med projektet har varit att studera villkoren och formerna för hur samverkan kan bidra till att landskapets natur- och kul- turvärden långsiktigt kan skyddas, tas tillvara och utvecklas i ett hållbart samhälle. Delrapport: Landskap i fokus- en utvärdering av metoder för landskapsanalys.

Nyckeltal för energianvändning i byggnader, del 2 — vidareut- veckling (2002). I denna rapport utvecklas ett förslag på nyckeltal där energianvändningens miljöpåverkan beskrivs med ett enda tal och där hänsyn tas till energislagens hela livscykel, från framställning till användning och restproduktshantering.

Samhällsplanering med miljömål i Sverige — SAMS. Boverket, Naturvårdsverket (2001).

Ett metod- och idéutvecklingsprojekt om hur miljömål kan han- teras i kommunal och regional samhällsplanering – främst kommunal översiktsplanering. Resultatet redovisas i rapport- serien Planera med miljömål! som består av ett 20-tal rapporter från olika delstudier samt ett par sammanfattande huvudrap- porter. Exempelvis:

Planera med miljömål!-en vägvisare Planera med miljömål!- en idékatalog Miljöinriktad fysisk planering

Hållbara strukturer (storstäder)

Fysiska strukturer för hållbar utveckling i medelstora städer och små tätorter.

En stad är mer än sina hus... Hur arbetar kommuner med hållbar utveckling? — En exempelsamling (2001)

Beskriver praktiskt hur ett 50-tal kommuner arbetar med pla- nering för hållbar utveckling i städer och samhällen.

Tänk efter före vid ändringar och underhåll av byggnad (2001) Skriften är en uppmaning till fastighetsägaren att beakta bygg- nadens kvaliteter vid ändringar och underhåll och är avsedd att vara till hjälp för byggnadsnämndernas arbete vid bygglov- prövning.

Kultur i grunden. Boverket, RAÄ (2000)

Skriften visar hur beslutsunderlag gällande kulturmiljövärden för planering och byggande kan tas fram och hur de kan se ut.

13 utmaningar för den fysiska samhällsplaneringen (2000) Förslag till strategi för hur den fysiska samhällsplaneringen kan utvecklas för att bättre stödja en hållbar utveckling.

Samverkan, delaktighet och partnerskap (2000)

En analys och förslag till åtgärder för utveckling av samverkan, delaktighet och partnerskap i den fysiska samhällsplaneringen.

En stad är mer än sina hus... hållbar utveckling av städer och samhällen (1999)

En kunskaps- och inspirationsbok som lyfter fram erfarenheter och kunskap om vad som gör städer och samhällen trygga, hälsosamma och långsiktigt hållbara.

Handeln i planeringen (1999)

Behandlar förutsättningar för en levande och konkurrenskraftig handel och ett hållbart samhälle.

Gröna områden i planeringen (1999)

Visar vilka möjligheter, i första hand plan- och bygglagen, ger att reglera gröna områden och grönstruktur, bl.a. biologisk

mångfald.

Brott, bebyggelse och planering (1998)

Boken är en sammanställning av kunskaper om brottsförebyg- gande åtgärder i stadskärnor och på allmänna platser, i bygg- nader och byggnaders närmiljö samt brottsförebyggande åt- gärder i förvaltning av bostadsområden.

Kulturvärden i detaljplan (1998)

Redovisar slutsatser och erfarenheter av i vilken mån historiska samband och kulturvärden främjats genom detaljplaner enligt PBL.

Vilka effekter har energibidragen (1998)

Rapporten redovisar utfallet av bidragsgivningen till två av de energistöd som Boverket administrerar; bidraget till konvertering från elvärme till individuell bränsleeldning och bidraget till eleffektminskande åtgärder.

Arkitektonisk kvalitet och PBL — samband och reformbehov (1997)

Redovisning som omfattar en genomgång av mål och förutsätt- ningar för arkitektonisk gestaltning, en begreppsapparat för ana- lys av gestaltningsfrågor, en genomgång av rättsfall samt

intressanta kommunala initiativ och erfarenheter.

Boken om översiktsplan (1996)

De fyra delarna redovisar erfarenheter från första generationen översiktsplaner och råd om tillämpningen av ändringar i lag- reglerna 1996. Boken pekar också på viktiga frågor för planerin- gen under 2000-talet.

Del 1 Översiktlig planering för en hållbar utveckling Del II Översiktsplanen i lagstiftningen

Del III Allmänna intressens behandling i översiktsplanen. Del IV Översiktsplaneringen i fem kommuner

Din guide till kommunal översiktsplanering

Påverka din kommuns framtid - använd översiktsplaneringen Boverket, Byggforskningsrådet (1996)

En CD-romproduktion som omfattar Boken om översiktsplan och serien med Goda exempel från kommunernas översiktsplanering.

Hela Samhället - Jämställdhetsaspekter på fysisk planering och byggd miljö (1996)

Visar på vad kvinnors och mäns vardagsliv innebär för fysisk planering och byggd miljö.

Storstadsuppdraget, en förstudie om storstädernas miljö (1996) Studien belyser tätortsutvecklingen, särskilt sambanden mellan bebyggelse och trafik, men även grönstrukturen. Den pekar sär- skilt på att behovet av ett förstärkt regionalt huvudmannaskap är stort.

Regional samhällsplanering för ett miljöanpassat transportsystem (1996)

Rapporten innehåller sammanställningar och analyser av läns- styrelsernas redovisningar av regeringens uppdrag att genomföra en regional samhällsplanering för ett miljöanpassat trans-

portsystem.

Odlingslandskapet och den kommunala planeringen (1996) Grundläggande kunskaper för planerare om landskapets fram- växt, pågående förändringar och potentiella värden, samt arbetsmetoder och styrmedel som kan bidra till att ta vara på dessa kvaliteter.

Byggnaders Särdrag (1995)

En stilhistorisk handbok från 1880-1960 där avsikten är att fästa uppmärksamheten på de olika periodernas karaktäristiska ut- tryck i byggnaderna.

Vatten i detaljplan (1995)

Skriften visar vilka möjligheter det finns att reglera vattenfrågor i detaljplan.

Byggnaders värmeenergibehov — Utgångspunkter för omfördelningsberäkning (1995)

Handbok som klargör förutsättningarna för s.k. omfördelnings- beräkning av en byggnads värmeenergibehov enligt gällande byggregler, BBR 94,

Eleffektivitet i byggnader (1995)

Handboken kommenterar föreskrifterna i BBR 94 avsnitt 9:4 och ger exempel på el-effektiva lösningar.

Stadens parker och natur (1994)

Inspirationsbok för en god planering av våra städers parker och natur. Boken är också ett analys- och planeringshjälpmedel för att utarbeta en grönstrukturplan i den översiktliga planeringen.

Samordningsuppdraget ”att identifiera potentiella områden för samordning och att utarbeta metoder för effektiv sektorssam- ordning” NUTEK (pågår)

Projektet syftar till att skapa bättre samordning mellan regionala infrastrukturplaner och regionala tillväxtprogram.

”Hållbar bebyggelseutveckling — teori, politik och praktik”. FORMAS, Nationalkommittén för Agenda 21 och Habitat och

Boverket (pågår)

Projektet syftar till att ställa samman och analysera kunskap och erfarenhet för att diskutera politiska mål samt behov av fortsatt forskning och metodutveckling.

Referens- och arbetsgrupper

Boverket har under åren bidragit till att främja samarbetet mellan den fysiska samhällsplaneringen och infrastrukturplaneringen genom en aktiv medverkan i transportverkens olika referens- och arbetsgrupper.

Trafikverksgrupp

Boverket driver sedan flera år en trafikverksgrupp där repre- sentanter för Vägverket, Banverket, Luftfartsverket och Sjöfartsverket ingår och som diskuterar samverkansfrågor. Gruppen har bl.a. tagit fram underlag för redovisning av transportsektorns riksintressen.

Rapporter från andra myndigheter och forskare

In document Planeringsunderlag (Page 37-41)

Related documents