• No results found

4 Resultat

4.4 Brand mind space i sociala medier

Respondenterna fick se fyra bilder, en åt gången, och blev tillfrågade att tolka bilderna utefter vad de föreställer, vad de skulle tänka om de såg bilden på sociala medier och om de kunnat publicera en liknande bild. De blev även informerade om att bilderna var stereotypiska och till för att tolkas och ses tillhöra en typ av bilder. En tydlig majoritet av de svarande hade svårt att både relatera och tänka sig bilderna utifrån deras egna referensramar. Istället fastnade de i bildens motiv och de detaljer som syns. Tabell 2 innefattar en redogörelse kring de fyra bilder som använts och hur de är tänkta att representera respektive dimension i Brand Mind Space. (För bilder i större format se bilaga 3-6).

Tabell 2. Förklaring av bilder i förhållande till dimensionerna

1. Funktionell dimension (Pinterest, uå:a) 2. Social dimension (Pinterest, uå:b) 3. Mental dimension (Pinterest, uå:c) 4. Spirituell dimension (Pinterest, uå:d) Bilden är tänkt att representera en persons arbetssituation när denna visar upp sina kompetenser och på vilket sätt personen uppfattas vara nyttig.

Bilden är tänkt att representera festglad stämning och en gemenskap. Men även en person som

uppfattas intressant och lätt blir beundrad av andra, främst i sociala sammanhang.

Bilden är tänkt att representera en

inspirerande inredning. Mental dimension handlar om hur en person ser på sig själv, men även om att inspirera andra och genomgå förändring.

Bilden är tänkt att representera en större helhet där personen inte bryr sig om de små sakerna utan ser till de större sakerna och inte bryr sig om ”smutsen”.

4.4.1

Förhållning till funktionell dimension

”Det hade varit en så här typisk Instagram-grej för mig får då hade det varit att ’kolla vad lugn och fin och kreativ jag är och jag älskar mitt jobb’.”

Fanny, (2017)

Respondenterna fann att bilden (se kolumn 1 i tabell 2 och bilaga 3) symboliserade ett skapande och en kreativitet. De svarade fann även att bilden visar på ett lugn och skulle kunna vara en hobby personen på bilden sysslar med. Tre av de sex nämnde ”arbete” som vad bilden representerar. Elin fann att personen på bilden ville visa en medveten livsstil. Hon berättade även att hon skull kunna publicera en liknande bild på sin Instagram eftersom det då representerar hennes liv.

”Kanske. Beror väl kanske på vad man vill ha ut av det.”

Cecilia, (2017)

Några av respondenterna hade kunnat lägga ut en liknande bild på sina sociala medier för att visa sina arbeten. Det fanns dock en tveksamhet hos några som inte var lika mottagliga till att lägga ut bilderna med hänsyn till sina arbetsgivare. Diana anser inte bilden vara på något sätt stötande eller innehålla något anmärkningsvärt. Hon säger dock att det inte är helt accepterat att använda sociala medier på arbetstid och att arbetsgivaren kan ta det på fel sätt. De respondenter som arbetar i en kreativ bransch var mer troliga att publicera en bild som demonstrerar deras arbete.

4.4.2 Förhållning till social dimension

Bilden (se kolumn 2 i tabell 2 och bilaga 4) beskrivs representera fest, gemenskap och någon som vill visa att de har kul. Den uppfattas även glamorös och en respondent ser den som en reklambild eftersom den ser ut att vara tagen av en fotograf. Enligt Fanny är party-bilden vanligt förekommande i hennes

umgängeskrets eftersom hon rör sig i en kultur där det blir många fester. Hon hade själv kunnat lägga upp den på Instagram för att visa på glädje och lycka.

”Typisk Facebook-bild, är verkligen en sån bild man inte vill att polaren lägger ut” Diana, (2017)

Om de svarande skulle se bilden i sitt flöde på Facebook eller Instagram anses personen som lägger upp bilden göra det för att visa upp för andra hur kul denne har. Elin ser bilden som något av en showoff och ifrågasätter möjligheten att hinna ta en bild när det är roligt på en fest, men berättar även att hon själv kan göra det och ta bilder när hon har som roligast. Hon tycker att bilden speglar något ytligt och att personen

som publicerar den vill vara en viss typ av person. Vidare säger hon att det är svårt att bedöma en person utifrån enbart en bild och att det har att göra med resterande inlägg som publiceras.

”Men jag hade nog inte postat så pass mycket alkohol i en bild för det är inte en

representation av mig. Därför tycker jag inte riktigt att jag kan identifiera mig i bilden.” Beatrice, (2017)

Majoriteten av respondenterna påpekar alkoholen som exponeras på bilden och ser det som något negativt i förhållande till att de inte själva vill bli förknippade med. Flertalet av de tillfrågade hade kunnat tänka sig att publicera en liknande ”rumsren” festbild på Instagram, då utan alkohol i bilden.

4.4.3

Förhållning till mental dimension

Första reaktionen hos flera av respondenterna gjordes gällande alla kaktusar bilden (se kolumn 3 i tabell 2 och bilaga 5) innehåller. Enbart två av de svarande benämner bilden som en inredningsbild, däremot tyckte flera bilden var fin och samtidigt att den upplevdes tillgjord. En av respondenterna förknippar bilden med populärtrender och populärkultur.

”Wow! Jag blev direkt hänförd av den och jag vill ha det där på mitt rum jag vill se det där.” Fanny, (2017)

Om Elin hade sett bilden i flödet hade hon tänkt att personen antingen var intresserad av inredning eller ville passa in i en sorts stereotyp. Beatrice första respons när hon ser bilden är att det är en ”shelfie”-bild, vilket symboliserar en bild på en fixad bokhylla. Det framgår att en majoritet är intresserade av inredning och känner sig inspirerade när det ser bilden. Alla utom två hade kunnat tänka sig att publicera bilden. De två som inte gjort de ser inte behovet av att visa upp sitt hem för andra, de är även de två respondenter som säger sig inte uppdaterar lika frekvent som resterande.

Diana är en av de som tycker det är kul med inredning och hade kunnat publicera en bild som

representerar det. Men hon hade nog inte valt att visa upp sitt hem bara som det är utan snarare publicera något hon gjort och tar upp julpynt eller tavlor som exempel eller när det händer något som att bordet är extra dukat. Hon hade främst publicerat på Instagram, men inte varit främmande till att även lägga upp bilden på Facebook. Beatrice säger att hon inte skulle ha valt att publicera en liknande bild, av den anledning att hon inte vet varför hon skulle göra det och känner att hon då lika gärna kan låta bli.

4.4.4

Förhållning till spirituell dimension

När de svarande ser denna bild (se bild 4 i tabell 2 och bilaga 6) har tre av dem den omedelbara reaktionen att skratta. Flera förknippar den med vardag och realism som de själva delvis kan relatera till då de säger att det kan se ut likadant hemma hos dem. Elin ser att bilden skulle kunna representera ett uppror mot perfektionismen, men att den ändå känns tillgjord och därmed visar på en form av perfektion. Hon ser bilden som en medvetenhet trots kaosen motivet visar på.

”Det är disk, det är vardagslivet som måste göras, om man inte bara skiter i det.” Beatrice, (2017)

Flera av respondenterna tänker att någon skulle lägga upp bilden för att göra uppror från det perfekta som annars syns. Två av respondenterna säger att deras reaktion till bilden skulle bero på bildtexten som hör till, någon text finns dock inte i studien. Majoriteten hade inte kunnat publicera bilden eftersom de inte ser poängen i att visa den sidan på sina sociala medier. Dock hade två av respondenterna kunnat visa upp bilden, fast då med målet att den ska uppfattas som komisk. Andrea hade aldrig kunnat tänka sig att lägga upp bilden på Instagram, hon hade däremot kunnat lägga upp den på Snapchat där den försvinner efter 24 timmar.

”För där lägger jag upp fina bilder vid speciella, roliga, glada tillfällen.” Andrea, (2017)

Related documents