• No results found

Centralt innehåll i Metafor 1

6. Undersökning

6.6 Centralt innehåll i Metafor 1

Det innehåll som för arbetsområdet är mest centralt återfinns under rubriken Strategier för digitala texter där återfinns tre stycken sidor, vilka var och en innehåller en strategi för att läsa digital text. Det är även den rubrik under vilken det återfinns störst textmängd. Cirka 40 % av ordmängden återfinns under nämnd rubrik. Arbetsområdets emfas ligger således på lässtrategier för digitala texter.

6.7 Multimodal korrespondens med texten

Alla bilder i arbetsområdet saknar bildtexter men har i övrigt god anknytning till brödtexten. Ett representativt exempel på detta är bild 11:

Bild 11 återfinns i direkt anslutning till ett textstycke vilket berör hypertext. Textstycket ger en förklaring till vad hypertext är som komplement till den förklaringen som bilden ger, bland annat med formuleringen ”Gå exempelvis in på Wikipedia. Väl där kommer du att se att det i en artikel finns länkar vidare som gör att du kan fördjupa din information genom att klicka dig vidare” (Edvardsson 2017). Bilden illustrerar precis det texten förklarar – en wikipediatext med hyperlänkar.

Ett annat representativt exempel på förhållandet mellan bild och brödtext är bild 12: Bild 11: Bild vilken innehåller wikitext om hypertext (Edvardsson 2017)

Bild 12 följer direkt efter ett textstycke med rubriken Reflektion: Att läsa digitalt eller på papper. I brödtexten ställs det en handfull frågor, vilka alla har bäring på att läsa digitalt eller att läsa på papper. Bilden som föreställer en person som läser på en surfplatta korresponderar även den väl med texten i läromedlet.

6.8 Uppgifternas perspektiv på kunskap

Till arbetsområdet finns det fyra uppgifter. Två av dessa är reflektionsuppgifter och de två andra uppgifterna handlar om att navigera i digital text samt att sammanfatta information i digital text.

6.8.1 Reflektionsuppgifter

Den första reflektionsuppgiften återfinns under huvudrubriken Vad är en digital text? och är formulerad som följer:

Den andra reflektionsuppgiften återfinns under huvudrubriken Likheter och skillnader mellan traditionell och digital text och är formulerad enligt följande:

Båda uppgiftsformuleringarna ställer frågor till den enskilda eleven, vilket signalerar att uppgifterna från författarens håll är tänkta att genomföras individuellt. Det finns dock inget som hindrar eleverna från att genomföra uppgiften i någon form av gruppkonstellation. Dessa två uppgifter är av rent reflekterande typ utan någon koppling till en specifik text. Eleverna ska här reflektera över sitt eget läsande och de lässituationer de befinner sig i samt värdera för- och nackdelar med digital text respektive text i pappersformat.

Bild 13: Reflektionsuppgift under huvudrubriken Vad är en digital text? (Edvardsson 2017)

Bild 14: Reflektionsuppgift under huvudrubriken Likheter och skillnader mellan traditionell och digital text (Edvardsson 2017)

6.8.2 Navigationsuppgift

Uppgiften vilken rör navigation i digital text är formulerad som följer:

Under punkt 2 i uppgiftsformuleringen återfinns det en hyperlänk med beteckningen ”[…] THIEVES för digital text” (Evardsson 2017). Vid ett klick på hyperlänken dyker THIEVES-manualen enligt nedan upp.

Bild 15: Uppgiftsformulering av textnavigationsuppgift under huvudrubriken Strategier för digitala texter (Edvardsson 2017).

Navigationsuppgiften består av sex olika moment återgivna i punktform i bild 12. Uppgiftens huvuddel är punkterna 2-5: Analysera en hemsida utifrån THIEVES-manualen, sammanställ svaren skriftligt och reflektera över dina svar med en klasskompis, reflektera över hemsidan och eventuella svårigheter en läsare kan stöta på för att slutligen skriva ner den samlade reflektionen. Dator eller eventuell surfplatta är här en förutsättning för att göra uppgiften och fungerar således som ett verktyg för att kunna utföra uppgiften enligt uppgiftsbeskrivningen. Uppgiften som helhet syftar till att eleven ska använda sig av lässtrategin THIEVES och reflektera över denna. Uppgiften har tydlig bäring på digital läsning genom att det dels är digital text som är arenan för uppgiften men även då THIEVES-manualen benämns ”[…]THIEVES för digital text” (Edvardsson 2017).

6.8.3 Uppgift gällande att sammanfatta information från en hemsida

Den fjärde uppgiften syftar till att eleven ska sammanfatta information från en officiell hemsida och en wikipediaartikel (Edvardsson 2017). På samma sida som uppgiften återfinns, finns det även återkoppling till lässtrategin THIEVES. Här ges eleven även ett tips om att i sammanfattningsuppgiften inledningsvis använda sig av THIEVES för att hantera hemsidans information, för att sedermera göra en fördjupad läsning och sammanfattning med hjälp av en tankekarta. I uppgiftsbeskrivningen ingår det nio förslag på officiella hemsidor, vilka eleverna erbjuds att välja. Exempel på dessa är Volvo och Socialdemokraterna. Idén är att hemsidan man väljer att arbeta med ska vara representerad på Wikipedia. Det lämnas dock utrymme för att göra ett eget val. Följer gör uppgiftsbeskrivningen:

Den här uppgiften har, i likhet med navigationsuppgiften, tydlig bäring på användandet av lässtrategier som metod för att klara av uppgiften. I uppgiftsbeskrivningen i bild 14 står det explicit att man ska använda sig av en tankekarta eller punktlista i informationssamlandet och sammanställningarna i punkt 1-4. THIEVES, vars användningsområde för uppgiften lyfts mer implicit utanför uppgiftsbeskrivningen, är ännu en strategi som är gångbar för att lösa uppgiften, om än inte nödvändig. Det faktum att THIEVES implicit uttrycks vara en del av sammanfattningsuppgiften gör att det framstår ett element av progression mellan navigationsuppgiften och sammanfattningsuppgiften.

Uppgiften gör tydligt gällande att det genom att arbeta med lässtrategier ska göras två skriftliga sammanfattningar av två texter. Här står således texten och arbetet med texten i tydligt fokus. Sammanfattningarna ska slutligen mynna ut i svar på tre frågor (punkt 7). Givet uppgiftsformuleringen bör eleven, för att besvara frågorna, ställa sina sammanfattningar och det eleven har tagit med sig från interaktion med sin klasskompis mot varandra. Genom att med lässtrategier bearbeta texterna ska alltså eleven nå fram till ett tillfredsställande svar på uppgiften.

Uppgiften har genomgående en tydlig inriktning på digital text, då det är hemsidor och wikipediaartiklar som ska undersökas. THIEVES, i den mån strategin används i uppgiften, har i sin utformning också bäring på digitala texter. Tankekartan är även den en strategi som här framställs som lämplig för digital text.

7. Diskussion

Följer gör en diskussion av resultaten i relation till den tidigare forskningen och mina egna reflektioner. Diskussionen är uppdelad enligt undersökningens huvudrubriker

Related documents