• No results found

En 6S-checklista används av de ansvariga för att kontrollera vilken nivå av säkerhet, ordning och reda som råder. Hur denna checklista ska utformas bör diskuteras i samråd med perso- nalen så att alla är eniga om innehållet och vad som krävs av var och en. Efter att en gransk- ning genomförts kan informationen från checklistan anslås på ett gemensamt utrymme så att de anställda får möjlighet att se hur arbetet fortlöper. Genom att varje område kontrolleras separat ges en möjlighet att se inom exakt vilket område som arbetet går bra och inom vilket område det går mindre bra. Ett bra sätt är att konstruera en checklista som resulterar i ett kvantitativt värde för att tydligare åskådliggöra resultatet. På så sätt kan resultatet utan pro- blem föras in i ett Microsoft Excel-ark för att snabbt och enkelt få fram ett diagram över hur utvecklingen går. För att undvika godtyckliga bedömningssvar som kan skilja från person till person är det bra att undvika bedömningsfrågor och istället utforma checklistan med sant/falskt-frågor. Nedan presenteras ett exempel på hur en sådan checklista skulle kunna se ut. Detta exempel består av ett antal påståenden som kontrollanten ska undersöka. Efter att ha undersökt samtliga påståenden beräknas en procentsats av hur många påståenden som har blivit besvarade med ”Sant” och därmed fås ett kvantitativt mått på hur företaget eller avdel- ningen ligger till inom de olika områdena.

Checklistan är författarnas egen bearbetning efter EPA (2007) och Rubio (2007).

Sortera

Påstående Sant

Det finns endast nödvändiga reservdelar, material och produkter i arbete vid ar- betsstationerna. Saker som inte används vid tillverkning av produkter har flyttats från arbetsstationerna.

Det finns inga verktyg, reservdelar, och/eller spillprodukter på golvet i närheten av utrustningen.

Endast verktyg nödvändiga i tillverkningen finns vid arbetsstationerna. Alla saker som frekvent används är sorterat, i ordning, rätt förvarat och etiketterat.

Alla kemikalier samt farligt och eldfängt material är tydligt uppmärkt. Personal som arbetar i närheten av dessa känner till de material och kemikalier som arbetas med samt vilka risker detta kan medföra.

Eldfängt material och avfall förvaras i ett isolerat utrymme och hanteras på ett korrekt sätt.

Det finns inget onödigt material eller beståndsdelar i lager, i buffertar eller bland produkter i arbete.

Det finns inga maskiner eller annan utrustning som inte används.

Det finns inga farligt placerade saker som man kan snubbla över, som till exempel sladdar etc.

Det finns duschar och ögonduschar i direkt anslutning till de delar av arbetsplatsen där personalen kan utsättas för skadliga och frätande ämnen. Det finns lättåtkomliga första hjälpen-lådor utplacerade på arbetsplatsen. Det är tydligt vilka saker som har blivit rödmarkerade (onödiga) och gulmarkerade (MHS-angelägenhet)

Utrustning, truckar, verktyg eller maskiner som bedöms vara tillfälligt ur drift eller osäkra är tydligt markerade och används inte.

Endast nödvändigt pappersarbete finns vid arbetsstationerna. Utdaterade eller på annat sätt onödiga PM, meddelanden, affischer har flyttats från

arbetsstationerna.

Det finns inga onödiga saker som kan störa arbetsmiljön.

Strukturera

Påstående Sant

Förvaringsutrymmen, verktygsskåp, uppställningsytor, soptunnor etc. är tydligt definierade och markerade med färgade linjer.

Alla verktyg har en bestämd förvaringsplats i närheten av den arbetsstation där de används. Förvaringsplatsen är tydligt uppmärkt och verktyg som saknas kan lätt identifieras.

Maskiner och utrustning är tydligt definierade, markerade, numrerade och märkta med namn. Delar och utrymmen som är viktiga för underhåll är tydligt markerade. Säkerhetsavstånd till maskiner och utrustning är tydligt markerade. Arbetsstationer som kräver säkerhetsutrustning är tydligt markerade med en speciell färg.

Stoppknappar, -spakar och andra funktioner som är viktiga ur säkerhets- synpunkt är tydligt markerade och lättåtkomliga.

Annan säkerhetsutrustning, som t.ex. brandsläckare, är synligt placerade och ingenting är placerat för nära dessa.

Arbetsförhållanden är ergonomiska. Verktyg och utrustning förvaras lättåtkomligt och på lämplig höjd.

Arbetsområdets layout möjliggör snabb och effektiv utrymning i nödläge. Gångvägar är tydligt definierade och markerade samt är inte blockerade. Utgångar är tydligt markerade och inte blockerade.

Städa

Påstående Sant

Genom att noggrant undersöka golvet runt maskiner och utrustning samt gång- vägar upptäcks inte några fläckar, spån, spillprodukter eller annat skräp. Genom att noggrant undersöka maskiner och utrustning upptäcks inte några fläckar, spån eller annat skräp.

Allt golv är ”skinande rent” och fritt från fläckar, spån, spillprodukter, annat skräp eller våta fläckar.

Om något spills ut städas det omedelbart upp.

Inga rör, drivremmar eller liknande är oljiga, tilltäppta eller på annat sätt smutsiga.

Ljussättning är inte försämrad på grund av smutsiga lysrör, glödlampor eller fönster.

Eventuell tryckluft som används vid rengöring har ett tryck är lägre än 200 Pa. Maskiner och utrustning inspekteras och underhålls i tillräcklig utsträckning. Det finns en person ansvarig för att se till att städning och renhållning efterlevs. Maskinoperatörerna sopar regelbundet golvet och rengör sina maskiner.

Det finns ett schema som tydligt visar när och av vem städning ska utföras. Verktygen är noggrant rengjorda.

Standardisera

Påstående Sant

Arbetsplatsens ljussättning är bra.

Arbetsplatsens luft och fläktsystem är bra.

Det finns inga problem med buller, vibrationer och värme/kyla. Om sådant förekommer finns det skydd som används av arbetarna.

Det finns en lista över de farliga och giftiga ämnen som arbetas med. Det utförs regelbundna inspektioner av första hjälpen-lådorna och brand- släckarna.

PM för förbättringar av säkerhet, renlighet, ordning och sortering tas regelbundet fram.

Det finns rutiner och standardiserade arbetssätt som inkluderar säkerhet, renlighet, ordning och sortering. Dessa är nedskrivna, tydliga och används aktivt.

Det finns regler kring att skyddsutrustning ska användas. Dessa efterlevs. Soptunnor, spillbehållare och återvinningstunnor töms regelbundet.

Förebyggande åtgärder har implementerats för att göra det enklare att upprätt- hålla säkerhet, renlighet, ordning och sortering.

Avfall som processerna genererar från olja, lysrör och övrigt farligt material hanteras på ett korrekt sätt.

Resultaten från tidigare 6S-kontroller anslås tydligt.

Bristfälliga områden som tydliggjorts vid tidigare 6S-kontroller har åtgärdats.

Självdisciplin

Påstående Sant

Samtlig personal på området har genomgått utbildning i 6S.

Områdets personal tar initiativ att åtgärda 6S-problem som identifierades under den förra 6S-kontrollen.

All personal i området har tilldelats en 6S-uppgift som ska utföras varje vecka. Tid och resurser anslås åt 6S-aktiviteter (dagligen eller varje vecka).

Någon ur ledningen har deltagit vid minst en av de senaste tre 6S-kontrollerna. Det finns en 6S-anslagstavla, och denna i hålls uppdaterad och i ordning.

Personalen använder alltid erforderlig skyddsutrustning (till exempel hörselskydd, arbetshandskar, skyddsglasögon, andningsmask, etc.) när så krävs.

Ordning (1S) efterlevs regelbundet. Sortera (2S) efterlevs regelbundet. Renlighet (3S) efterlevs regelbundet.

Bilaga 3: EEA-formulär

Related documents