• No results found

4. Empiri

4.1 Omsättning för Karlstads handel

4.2.5 Mitt i City effekter

Enligt Emanuelsson (2009) så har Mitt i Citys etablering skapat en ökad trafik av människor som ger möjlighet att utveckla kringtjänsterna i centrumkärnan, som handel, restauranger och krogar. Då man nu har hyresgäster som kan betala helt andra hyror än tidigare, gör det att fastighetsägandet blir intressantare, samtidigt som de ökade hyresnivåerna gör att Karlstad helt plötsligt tål tuffare investeringskalkyler menar Emanuelsson (2009).

Mitt i City blev en motor som gjorde detta möjligt. Ser man detta ur en fastighetsägares perspektiv kan man ta höjd för att detta skapade en högre efterfråga på boende och kommersiella fastigheter i centrum vilket skapar högre fastighetsvärden (Emanuelsson 2009).

Emanuelsson (2009) säger att de hotell han har ägarintresse av i city, ökat beläggningen märkbart sen Mitt i City etablerades.

Enligt Lundgren (2009) har Mitt i City haft inverkan, då det skett en ganska dramatisk omvandling. Han tror att det sker en överspillning från de besökare som dess etablering inneburit på andra affärsverksamheter i centrum. Sen har du en nöjesdel som är ganska stor. Många åker inte till Karlstad för shoppingen utan för nöjet. Man bor på hotell och går på krogen, samt shoppar lite. En stor kundgrupp är norrmän enligt respondenterna.

Sen Mitt i City öppnade har många verksamheter flyttat från Duvanhuset och in till Mitt i City, säger Lundgren (2009). Sen byggde man om Duvanhuset och man kan nu gå igenom på undervåningen vilket gör att det blir för lite människor på övervåningen menar Lundgren (2009). Duvanhuset har ny ägare för 3-4 år sedan när Kungsleden sålde till danska I/S Ejendomsinvest. När handeln börjar ta emot och hyrorna ligger på samma nivå blir det svårt. Enligt Lundgren (2009) klarar de stora kedjorna sig oftast, medans små lokala aktörer många gånger inte klarar av en vikande försäljning när hyrorna ligger kvar på höga nivåer.

Lundgren (2009) tror att när Mitt i City kom, så upplevde man (kommuninvånarna) det som ett stort och viktigt tillskott. Att Mitt i City blev årets galleria 2006 är någonting att vara stolt över. Det kommer hit lite halvkändisar, vilket uppskattas av många.

Det som kan vara nackdelen är som nu, när det börjar bli tomma ytor, så börjar det pratas om att det går dåligt och det är för höga hyror, vilket skapar en negativ spiral. Ett Köpcentrum ses som en ”enhet” anser Lundgren (2009) och inte som separata butiker, som ex. butiksgator. Vilket gör att om ett köpcentrum får tomma ytor så anses även butikerna där inne gå dåligt enligt Lundgren (2009).

Dalbom (2009) tycker att Mitt i City har varit väldigt bra för staden, även om många var oroliga för vilka effekter dess etablering skulle innebära. Dalbom (2009) berättar att väldigt få städer får möjligheten att bygga en citygalleria i den storleken. Dalbom (2009) ser att efter etableringen har det blivit mer intressant att åka in till staden för att shoppa eller göra annat.

Dalbom (2009) anser att det externa handelscentret Bergvik Köpcentrum är en väldigt bra dragare till Värmland. Men att man även måste ha en fungerande och levande statskärna. Man kan aldrig få till samma känsla som i staden med trevliga caféer och fastigheter med olika arkitektur. Enligt Dalbom (2009) så går man runt och flanerar på ett annat sätt i en stadskärna och detta attraherar nog olika människor. Dalbom (2009) anser att om handelsplatserna inte kompletterar varandra så är det illa.

Andersson (2009) säger att det blev ungefär 30 % minskad omsättning när Bergvik Köpcentrum öppnade 2003 och att man ser tydligt att när MIC etablerades så ökar centrums omsättning igen.

Andersson (2009) anser att när MIC kom fick Karlstad centrum en galleria som påminner mkt om ett externhandelsområde. Där det nästan bara finns kedjebutiker, men på ett mycket mer sofistikerat sätt, tillsammans med specialbutikerna bildar de ett intressant koncept. Han tycker det är en betydligt bättre miljö med köpcentrum i en statskärna. Andersson (2009) berättar att det finns nästan inga sådana i mindre eller medelstora städer. Ett 50tal extra butiker i centrum gör självklart att hela centrumkärnan upplevs starkare. Det är viktigt att ha ett fungerande aktivt centrum. Det är självklart även viktigt för våra medlemmar, utan konsumenter blir det ingen handel och inga hyresgäster.

Bergvik Köpcentrum utgör delvis ett internt hot mot föreningen i Karlstad.

Samtidigt så har Bergvik Köpcentrum en annan dimension, en dragare till hela Värmland. Och i många fall samarbetar vi med Bergvik Köpcentrum när det gäller handel och marknadsföringsmetoder. Speciellt i marknadsföringen mot

andra regioner. I ett kundperspektiv är det ingen större konkurrens, de kompletterar varandra.

Enligt Johansson (2009) har Mitt i City etableringen påverkat Karlstad rätt mycket. Karlstad har alltid haft mer handel än vad man borde i relation till sin storlek berättar Johansson (2009). Mitt i City är en del i att utveckla handeln och ha kvar ett levande centrum anser Johansson (2009).

Enligt H. Eriksson (2009) har man i Karlstad lyckats med att få en levande statskärna. Han berättar att nummer ett för kunden är utbuden. Han anser att om vi pratar om staden så har den fått ett större butiksmixutbud än Bergvik Köpcentrum.

H. Eriksson (2009) tycker att Mitt i City var som ett nytt hjärta i staden och att etableringen nog förskjutit centrumkärnan från Stora torget och till Mitt i City.

H. Eriksson (2009) berättar att de på Steen och Ström ser att besökarna ändrat rörelsemönstret. I början var den mest frekventa ingången Tingvallagatan, den entré som tidigare användes av Domus. Han berättar att de mäter all trafik med värmekameror och kollar man på hur folk rör sig. De kan se att många bara går igenom, exempelvis ungdomar på väg till bussen. Enligt H. Eriksson (2009) är det idag närmare 6 miljoner årliga besökare. Sen tror H. Eriksson (2009) att många butiker som legat i Nordstan i Karlstad har fått problem.

Han berättar att det handlar om att ändra folks beteende, hur man rör sig och går. H. Eriksson (2009) menar att vill man att Mitt i City integrerar sig i statskärnan och att folk åker dit för att mötas och umgås. En naturlig mötesplats. H. Eriksson (2009) berättar att arkitekturen är skapad därefter med tillgång till öppna ytor, för att folk inte känner sig påtvingade att shoppa, utan bara kan vara. Var ska vi träffas? Vi träffas på Mitt i City! En av grundstenarna i Steen & ström är att det ska vara en mötesplats. Det är frågan om attitydförändringar enligt H. Eriksson (2009) , men det är svårt att ändra folk gångvägar, genvägar.

H. Eriksson (2009) tycker att Mitt i City skapade ett inomhustorg, stadens enda inomhustorg. Under marknadsanalysen inför bygget av Mitt i City såg man att de andra centrumen saknade artister och event, berättar H. Eriksson (2009).

Dessa event är även till nytta för resterande del av centrum anser H. Eriksson (2009).

Enligt B. Eriksson (2009) så har synen blivit mycket positivare, Mitt i City har lyft Karlstad Centrum. Dels tack vare gallerian och de 72 lägenheterna ovan, men hon tror även att det bidragit till att öka aktiviteten i runt omkring.

B. Eriksson (2009) berättar att styrelsen i bostadsrättsföreningen i Mitt i City diskuterat att de ej längre åker ut till Bergvik Köpcentrum och handlar utan gör

de flesta av sina köp i Centrum, vilket B. Eriksson (2009) tycker är bra även ur miljösynpunkt.

B. Eriksson (2009) tror att Bergvik Köpcentrum tagit större del från centrum och att Karlstad centrum hade förlorat otroligt mycket på det om inte Mitt i City hade genomförts. B. Eriksson (2009) säger att det är mer folk som rör sig i centrumkärnan nu. Speciellt längs Järnvägsgatan och Drottninggatan.

Related documents