• No results found

Connectas medarbetare

In document Årsredovisning 2006 (Page 44-47)

Connecta är ett kunskapsföretag och nyckeln till bolagets framgång är kompetenta och en-gagerade medarbetare. Bolaget arbetar aktivt med att skapa en stark gemensam företags-kultur baserad på värderingarna: personligt ledarskap, ambition, laganda, ärlighet och inte-gritet samt hälsa och balans i livet.

Rekrytering – fortsatt tillväxt

Rekrytering och tillväxt är fortsatt prioriterade områden och många kvalificerade medarbe-tare har börjat på Connecta under året. Connecta har även genomfört ett antal strategiska rekryteringar av mycket erfarna konsulter. En stor andel av rekryteringen under året kom-mer genom rekommendationer från Connectas medarbetare. På detta sätt har bolaget klarat sin tillväxt på en allt mer konkurrensutsatt medarbetarmarknad. Under 2006 har 151 perso-ner nyanställts. Antalet anställda har därmed ökat med 27 % under 2006.

Kompetensutveckling

Vår kompetensutveckling är ett unikt sätt att omsätta Connectas vision och strategier i prak-tisk vardagsarbete. Många av våra medarbetare har valt Connecta för att de vill utvecklas professionellt och som individer. För att bli ett alltmer värderingsstyrt bolag satsar vi offen-sivt på utbildning och träning, styrd av vår vision. Utbildningen leds alltid av våra chefer och konsultledare, i kombination med externa konsulter.

Connectas gemensamma kompetensutveckling utgår från ett par enkla principer, till ex-empel Connectas syn på personligt ledarskap och upplevelsebaserad färdighetsträning. Vi har bedrivit ledarskapsträning sedan slutet av 2002. Under dessa år har så gott som alla med-arbetare tränats inom ramen för företagets konsult- och ledarskapsseminarium.

Utöver ledarskapsutbildningen genomförs utbildningar för chefer i Connectas projektled-ningsfilosofi, affärsmannaskap och affärsutveckling i egen regi. Connectas utbildningar vär-deras högt i de undersökningar som löpande genomförs bland medarbetarna. Alla medarbe-tare har regelbundna utvecklingssamtal och individuella utvecklingsplaner. Som ett led i att utveckla konsulterna och företagskulturen arbetar Connecta även med mentorskap.

Slutligen ska vår medarbetarträning resultera i en ökad färdighet att ta ansvar för det egna lärandet ute i uppdrag. Kvalificerade interna och externa utbildningar bidrar sedan till den specialistkompetens som behövs för att medarbetarna ska kunna leverera våra kva-lificerade erbjudanden.

Hälsa och balans i livet

En bra balans mellan arbete, familj och fritid är viktig för att medarbetarna ska må bra och trivas. Connecta arbetar aktivt med att skapa förutsättningar för välbefinnande, hög pres-tationsförmåga och hög frisknärvaro. Området hälsa är också under ständig utveckling i Connectas Hälsoforum. Connecta har även en aktivitetsförening med inriktning mot idrott, friluftsliv och kultur. Några av de förebyggande aktiviteter vi arbetar med utifrån Connectas hälsostrategi är friskvård, cirkelträning, massage, hälsoundersökningar, samtalsstöd, er-gonomigenomgångar, stressutbildningar, Viktväktarna, tobaksavvänjning och flexibel arbetstid. Connecta har de senaste åren fokuserat på det förebyggande arbetet och det har givit resultat. Sjukfrånvaron visar en fortsatt positiv trend och har sjunkit från föregå-ende år till 2,93 % (3,21).

43 Medarbetare

Jämställdhet och mångfald

Connecta arbetar aktivt med jämställdhet och mångfald utifrån bolagets policy och plan.

Bolaget har under året deltagit i ett externt mentorskapsprogram för att ta tillvara och ut-veckla kvinnors kompetens som framtida ledare. Under året har en lönekartläggning genom-förts för att säkerställa att lönemodellen tillämpas lika för alla. Connecta stödjer de medar-betare som får barn och har ett system för löneutfyllnad vid föräldraledighet.

Medarbetarundersökning

Under året genomfördes en medarbetarundersökning i syfte att utveckla bolaget vidare. Resul-tatet visade att medarbetarna inom Connecta kännetecknas av handlingskraft i form av högt engagemang och ansvarstagande för kunder och uppdrag. Medarbetarna är även stolta över att arbeta inom Connecta och kan rekommendera Connecta som arbetsgivare. Ledarskapet inom bolaget får också bra resultat och det finns ett starkt förtroende för chefer och företagsledning.

Medarbetarundersökningen genomförs även 2007.

Traineeprogram

Efter förra årets succé med Connectas traineeprogram har en ny kull startat och framgången fort-sätter. Det treåriga programmet kombinerar teknik, affärsmannaskap och projektmetodik med praktisk träning under handledning av Connectas mest seniora konsulter. Syftet är att utveckla be-gåvade människor till branschens bästa konsulter. Deltagarna ges möjlighet att utveckla den kom-petens och erfarenhet som krävs för att ta viktiga roller som konsulter och ledare inom Connecta.

Connecta rekryterar cirka 15 trainees årligen. Den första kullen startade i november 2005 medan den andra kullen påbörjade traineeprogrammet i december 2006. Målgruppen är pri-märt nyutexaminerade civilingenjörer och/eller ekonomer med mycket goda akademiska och personliga meriter från landets ledande högskolor och universitet.

Belöningssystem

Connectas lönemodell är strukturerad så att medarbetarna är med och delar risk och fram-gång med företaget. Detta gör att utfallet i högkonjunktur kan uppfattas som gott samtidigt som medarbetarna får vara med och ta ansvar för de utmaningar och eventuella belägg-ningsproblem som uppkommer vid en lågkonjunktur.

Konsultlönemodellen är tydligt kopplad till Connectas konsultmodell och den består av två delar: en grundlön som är beroende av medarbetarens roll och ansvar och en rörlig del som styrs av medarbetarens prestationer. Lönemodellen syftar till att ge medarbetarna ett långsiktigt incitament att växa och ta nya roller och ansvar samtidigt som kortsiktiga pres- tationer också premieras. Genom kopplingen till konsultmodellen skapas tydlighet och en delaktighet i bolagets framgång som omfattar kvalitet, kundrelationer, merförsäljning, långsiktighet och utveckling. Lönemodellen för de mest erfarna konsulterna premierar inte bara ansvarstagande för yngre kollegor indirekt genom grundlönen utan även direkt i den rörliga lönekomponenten. Ledningens löner är på samma sätt kopplade till prestatio-ner och har stora rörliga komponenter.

Connecta har under året justerat lönemodellen för 22 medlemmar i bolagets lednings-grupp. Ledningsgruppen har nu en prestationslönemodell i vilket det totala utfallet är kopp-lat till Connectas vinsttillväxt och individens andel av utfallet är koppkopp-lat till uppfyllelse av individuella mål samt ansvar i företaget.

Åldersfördelning anställda 2006 (2005), antal

vid årets slut 440 347

Medelantal anställda

under året 385 320

Debiterande

konsulter, % 87 85

omsättning, % 14 18

In document Årsredovisning 2006 (Page 44-47)

Related documents