• No results found

Andersson, Marie & Wihlborg Håkansson Camilla (2006) Studie- och

yrkesvägledning med eller utan ett genusperspektiv? Malmö: Malmö Högskola. Lärarutbildningen Individ och samhälle

Biström Risslén, Mattias (2008). ”Hoppas jag inte påverkar dem alls”. Studie- och yrkesvägledares arbete med att motverka könsstereotypa studieval. Umeå:

Universitetet. Umeå Institutionen för Barn- och Ungdomspedagogik, Specialpedagogik och Vägledning

Dahlberg, Johan & Larsson, Theresa (2006). Vägledning- att motverka könsmässiga begränsningar? Stockholm: Lärarhögskolan i Stockholm Institutionen för Barn- och Ungdomspedagogik, Specialpedagogik och Vägledning

Fellers, Elin & Nyström, Malin (2007). Hur görs kön i vägledningssamtalet? Samtalsanalyser av vägledningssamtal med gymnasieelever. Stockholm: Lärarhögskolan i Stockholm Institutionen för Samhälle, kultur och lärande Johansson, Sofia & Kjäll, Julia (2006). Professionalism bland Studie-

yrkesvägledarna? – värderingar ur ett genusperspektiv. Malmö: Malmö Högskola. Lärarutbildningen Individ och samhälle

INTERNET

Malmö Högskolas perspektivområden

http://www.mah.se/templates/Page____1643.aspx Senast uppdaterad 2008-09-11 (2008-09-24)

Statistisk analys, kvinnodominans ibland studie- och yrkesvägledare http://64.233.183.104/search?q=cache:eZe- 32BpG7sJ:www.hsv.se/download/18.47873ee11827f812de8000128896/farre- examina2008-3.pdf+kvinnodominans+studie- +och+yrkesv%C3%A4gledare&hl=sv&ct=clnk&cd=8&gl=se (2008-09-28) Om IMER http://www.mah.se/templates/Page____68416.aspx (2008-10-03) Genusgrupp i lärarutbildningen, citat Eriksson.

http://www.mah.se/templates/Page____4292.aspx (2008-10-03) Allmänna råd för studie och yrkesvägledning

Bilaga a Hej!

Vi är två blivande studie- och yrkesvägledare som under vårt tredje år på utbildningen på Malmö Högskola har valt att göra ett examensarbete om genus. Det står i skollagen att vi som vägledare tillsammans med övrig skolpersonal ska motverka traditionella könsmönster och ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet. I en statlig utredning, SOU 2004:43, ifrågasätts om vägledarna deltar i förändringsarbetet mot större jämställdhet. Vi vill därför veta om vägledarna har fått de redskap som behövs i form av kunskaper om hur genus skapas. I vår egen utbildning finns ingen obligatorisk kurs i genusvetenskap.

Vårt syfte med examensarbetet är att undersöka i vilken utsträckning vägledare har kunskaper om genus och vad de anser att det har tillfört till arbetet som vägledare. Vi vill kartlägga vilka genuskunskaper på högskolenivå som verksamma vägledare har, både i form av hela kurser i genusvetenskap och genuskunskaper på högskolenivå i delar av andra kurser och program. Vi skulle också vilja intervjua några vägledare med genusvetenskap i sin utbildning om hur de försöker arbeta för att främja jämställdhet. De uppgifter vi får ta del av används endast i vårt examensarbete och följer

forskningsetiska regler. Vi garanterar full anonymitet.

Vi hoppas att du vill hjälpa oss med undersökningen, även om den naturligtvis är helt frivillig. Läs igenom de tre alternativen nedan, se vilket alternativ som gäller dig och maila tillbaka ditt svar med det alternativ du väljer och några korta rader som

kommentar. Gärna omgående, dock vill vi ha ditt svar senast fredag 19 september 2008 (v 38). Har du frågor, kontakta oss studenter eller vår handledare Marita Flisbäck, Filosofie doktor i sociologi, anställd vid Malmö Högskola, marita.flisback@mah.se

1. Jag har inga genuskunskaper på högskolenivå.

Har du kunskaper om genus som du har fått i andra sammanhang och tycker att det har tillfört något till ditt arbete som vägledare så är vi tacksamma om du vill berätta med några rader.

2. Jag har genuskunskaper som del i någon annan kurs eller ett program på högskolenivå.

Vi är tacksamma att få veta i vilket sammanhang som du har skaffat dig dessa kunskaper och vad de har tillfört till ditt arbete som vägledare.

3. Jag har läst genusvetenskap på högskolenivå.

Vi är tacksamma att få veta hur många hp/högskolepoäng du har och vad dina

kunskaper har tillfört till ditt arbete som vägledare. (5 p i gamla systemet=7,5 hp, 10 p =15hp, 20 p= 30 hp)

Om du som har läst genusvetenskap skulle vara intresserad av att berätta för oss i en intervju om hur du arbetar med genus i din vägledning är vi tacksamma om du skriver ditt telefonnummer så att vi kan höra av oss!

Vänliga hälsningar

Carin Berggren och Monica Keynemo,

Studerande vid Studie- och Yrkesvägledarprogrammet, Malmö.

Bilaga b

Berggren, Keynemo Intervjuguide

Vi berättar kort om bakgrund och syfte med studien för att ge förförståelse för våra frågor. Om dig och din bakgrund

• Hur länge har du jobbat som vägledare? • Vilken typ av arbetsplats jobbar du på? • Vilken utbildning har du?

• Vad fick du för kunskaper om genus i din utbildning?

• Hur många hp har du i Genusvetenskap alternativt äldre benämningar inom genusforskning?

• När fick du dessa kunskaper? • I vilket sammanhang?

Om vägledning i genusperspektiv

• Har dina genuskunskaper tillfört något i ditt vägledningsarbete? • I så fall vad?

• Vad är jämställdhet för dig?

• Anser du att du arbetar för att främja jämställdhet? • I så fall hur?

• Vilka framgångar har du mött? • Vilka motgångar har du mött?

• Vilka verktyg tycker du bör finnas för att man som vägledare skall kunna jobba med att främja jämställdhet mellan könen?

• Vad är din kommentar till att SOU-utredaren (2004:43) talar om att SYV:s insatser för jämställdhet är försumbara och att de som yrkeskår kanske till och med cementerar könsroller?

• Vad innebär ”genusglasögon” för dig, ett begrepp ofta använt i litteratur om jämställdhet?

• Vilka tror du är orsakerna till att könssegregeringen på arbetsmarknaden fortsätter att vara stor?

Related documents