• No results found

5.2 Intervjuer med fritidspedagoger

5.2.6 Datorns betydelse för eleverna enligt fritidspedagogerna

När det gäller elevernas behov menar Lisa att eftersom de använder datorn mycket hemma, är inte behovet att använda den på fritidshemmet särskilt stort. Enligt henne kan det finnas olika anledningar till detta. Dels menar hon att eleverna mognat och dels att de inte har samma in- tresse av datorn som de hade när de var yngre:

27 Jag tror andra saker har blivit viktigare för dom. Dom mognar och dom förändras […] det kanske är mer när man är mindre som man är inne i datavärlden […] Dom pratar inte alls lika mycket om det längre […]

Hon menar vidare att anledningen till att eleverna inte pratar om datorn lika mycket, är att samlingarna efter skolan blivit kortare. Att de inte har lika mycket tid tid att prata om sa- ker som innan.

Agnes berättar att barnen på hennes fritidshem själva får komma med förslag om de har några idéer om vad som skulle kunna passa in på fritidshemmets hemsida med länkar för spel och andra hemsidor. I så fall så tar Agnes upp detta med sina kollegor och ser om hemsidan är lämplig för fritidsbarnen. Om det visar sig att den är det så läggs den upp på fritidshemmet hemsida. I de fall då hemsidan eller spelet inte verkar lämplig så tar fritidspedagogerna upp det med eleverna och förklarar varför hemsidan inte är lämplig. Här ger Agnes exemplet att hemsidan kanske innehåller för mycket våld eller att det kan vara ”sådana där löjliga modesi- dor […] om skönhet och ideal och sånt för tjejer” vilket Agnes och hennes kollegor inte tyck- er är något bra för eleverna.

Maria berättar om hur elever med begränsade ekonomiska resurser, som annars inte har till- gång, kan utnyttja datorn på fritidshem. Dessa elever kan även få använda datorn ”utöver” vad de andra får göra, eftersom behovet kanske då är större. Ett exempel som Maria ger är när en elev sålde jultidningar, där en förutsättning var att man hade tillgång till Internet.

Sara belyser vikten av att lära sig det sociala samspelet och att datorn inte utvecklar detta.

[…] som fritidspedagog, vår viktigaste roll är ju att barnen får leka. Genom leken så lär du dig det sociala samspelet, sitter du själv med en dator så lär du dig inte det sociala samspelet. Och det är väl det viktigaste…

Även Maria belyser detta, och menar att vissa elever förlorar på att sitta vid datorn. Hon tar som exempel hur de barn som sällan tar med sig kompisar hem, och istället sitter hemma vid datorn, förlorar möjligheten att leka med kompisar. Hon fortsätter att berätta hur viktigt det sociala samspelet är på fritidshemmet och hur viktigt det är att begränsa datoranvändandet på fritids, ifall man ska låta eleverna ha tillgång till datorn: ” det sociala samspelet är ju faktiskt jätteviktigt på fritidshemmet […] och då är ju det en klar fördel att göra sånt istället för att sitta en och en vid en dator”.

28

Hon menar vidare att eleverna gör mer ”sociala saker” när de inte har tillgång till datorn, men att elevers beteende vid datorn är olika: ”Vissa sitter ju själva vid datorn, medan andra är såd- ana så dom springer runt och tittar vad alla andra gör”.

De som Maria tror skulle sitta mest, ifall de hade fri tillgång till datorer på fritidshemmet, är de som sitter hemma mycket. De skulle även enligt henne förlora mycket av det sociala nät- verket för att de sitter vid datorn. Hon nämner även att mycket datoranvändande kan gå ut över hälsan. Med andra ord känner hon inte att fri användning, skulle vara något positivt. Agnes tror att ”[…] de går miste om den sociala verksamheten liksom med oss andra på [Fri- tidshemmets namn]”. Hon poängterar även att datorn är en del av deras vardag. Att ”[…] det är vad de pysslar med när de kommer hem”. Sedan anser hon att man idag kanske tycker att de skulle göra annat som exempelvis att leka ute på skolgården, men hon förstår att det är så här det fungerar nu.

5.3 Sammanfattning

Utifrån Intervjuerna med fritidspedagogerna har vi fått fram att alla fritidspedagogerna an- vänder datorn till planering, vissa som musikspelare och till bild- och filmbehandling. Datorns betydelse enligt dem är att snabbt kunna få tillgång till information, att följa med i utveckling- en i samhället, att ge status, fylla ett behov hos eleverna, underlätta verksamheten, vara ett medium för elevinflytande och att datorn har betydelse för elevernas sociala utveckling. Utifrån elevintervjuerna fick vi fram att de använder datorn på fritidshemmet till att spela da- torspel, lyssna på musik, söka efter information och till bild- och filmbehandling. Datorns be- tydelse enligt dem är att de kan lära sig saker, hitta information snabbt och förstå saker bättre genom att kolla på Youtube.

29

6 Diskussion

Inom det område vi valt att undersöka var det svårt att finna forskning som var direkt inriktad på fritidshemmet. Istället valde vi att inrikta oss på studier som gjorts i närliggande verksam- heter, till exempel förskola och grundskola (klass 1-6). Inom detta område hittade vi mer in- formation, som till exempel handlade om hur eleverna som växer upp i dagens generation ser på datorn, vilket kan användas för att öka förståelsen om datorns betydelse inom skolan och fritidshemmet.

Related documents