• No results found

01:05:15

Kommentator 2: och två svenska herrar har tagit sig fram till semifinal. i den här första har vi Teodor Petersson, mot Richard Jouve, fransmannen som var tvåa förra helgen bakom Kläbo, eller trea var han fransmannen. Kläbo vann. Erik Valnes, norrmannen som ser väldigt väldigt bra ut, på väg mot något stort kanske den här helgen.

Chanavat, den vindsnabbe kvalvinnaren.

Kommentator 2: och Federico Pellegrino detta är ett... aah (suckande läte). Går han till final i det här sällskapet, Teodor…

Kommentator 1: jaa (skrattar)

Kommentator 2: Då måste han ju vara tillbaka på liksom sån nivå som han de åren han var som vassast

Kommentator 1: ja den är fullständigt brutal, det hade mycket väl kunnat va en final det här. Men det är bra att han är här! Det känns väldigt skönt att se.

*startskott*

Kommentator 2: gick ju vidare på tid från kvartsfinalen, kommer iväg bra, är startsnabb, Teodor.

Kommentator 1: får rygg på… Chanavat där (muntert). Äh det blir bra!

Kommentator 2: Pellegrino kommer på utsidan.

(Publiken viftar med schweiziska flaggor)

Kommentator 1: så är det ingen som vill hålla fart känns det som nu, kan betyda att det inte blir några tider vidare om de fortsätter så här.

Kommentator 2: Kläbo inget intresse av att göra något nu iallafall… utan det är fransmännen och Pellegrino i frontlinjen

Kommentator 1: han kommer igenom bra där Teodor, det där är tufft och det är så nära, det är så tajt. men han behåller positionen snyggt. Riktigt rutinerat! (imponering i rösten)

Kommentator 1: Kläbo är nere på sjätteplats

Kommentator 2: Norrmännen är femma och sexa

Kommentator 1: mm, nu måste Kläbo göra en attack så som han gjorde i kvartsfinalen på den där långa raka, för där kan inte ens Kläbo gå vidare från en sistaplats på den här banan.

Kommentator 2: och Teodor får en fin kurva Kommentator 1: aa!

Kommentator 2: får ju en ganska snäv ingång i den, var ju tvungen att välja ett innerspår tidigt men han fick ändå med sig hyggligt med fart ut. men nu kommer norrmännen, nu kommer Valnes och Kläbo hänger på.

Kommentator 1: mm.

Kommentator 2: och då är Teodor

Kommentator 1: tufft (bekymrad ton)

Kommentator 1: nu går det fort! det går riktigt fort nu!

Kommentator 2: Valnes fick komma hela vägen och Kläbo hinner han

Kommentator 1: aah, tufft läge (biter ihop käkarna)

Kommentator 2: aa det har han faktiskt. därför att det är Chanavat och Pelligrino som också är före honom. nu blir det spännande och se vad Kläbo ska hitta på

*kamera zoomar ut, publik syns vifta med italiensk flagga*

Kommentator 1: han har ju ingenstans att åka! (nervöst tonläge)

Kommentator 2: kan inte riktigt ta ut skären där

Kommentator 1: nej!

Kommentator 2: längst ut till vänster, det är lite för trångt för det

Kommentator 2: så han är bara fyra fortfarande (förvåning i rösten). Valnes ligger bäst till av norrmännen.

Kommentator 1: och det är så tuffa killar att spurta med, kommer han förbi Pellegrino nu så är det otroligt viktigt för Kläbo (accelererande röst). Ah han gör det (imponerad ton), det där är grymt. OJ vad viktigt för honom.

Kommentator 2: Pellegrino får en ganska dålig kurva. Är nere på fjärdeplatsen.

Kommentator 1: Åh vad trångt.

Kommentator 2: Ja det är väldigt trångt ute till vänster där. Men det blir Chanavat och Kläbo

Kommentator 1: Det är helt gaaalet att Kläbo tar sig fram där på det sättet. att han gör det från en urdålig position, han krossar *ohörbart* statistik, men nu är han helt unik. Chanavat ser stark ut, Pellegrino kommer ju inte alls till och Valnes hade inte krafterna på upploppet trots att han hade eget spår.

Kommentator 2: och Maja Dahlqvist har varit nere hos *reporterns namn*

Maja: Nej men nu är det väl klart att man är lite sur att man inte gick till final men jag måste ändå säga att ah men hur säsongen har varit i början för mig och då känns det väldigt skönt och ett stort steg framåt.

Reporter: Är det så du känner, vad det skillnad mot helgen i Ruka?

Maja: aa verkligen, nu börjar jag känna igen mig själv igen. sen känns det som som att det finns ganska mycket mer att ta av. nu kan jag iallafall vara med och kör liksom.

Reporter: Vad är det framförallt som känns annorlunda?

Maja: Nej men jag kan åka på när jag blir trött liksom och jag känner liksom att när jag tar i så går det fortare och inte tvärtom *skrattar* o så.

Reporter: Det hände nåt på upploppet där, då åkte ihop lite med Lampič, eller vad hände?

Maja: aa jag vet inte, jag har inte sett det exakt. jag kom in, för jag tänkte, det strulade lite i backen och efter det tänkte jag att nu ska jag ladda satan i kurvan och fick bra fart, det fick hon också så jag tror att jag fick skidorna över hennes eller något sånt men aa…

Kommentator 2: Ah! Kul att se att Maja Dahlqvist är på gång.

Kommentator 1: Ah verkligen. Det kan bli långvarigt det där när man har tränat lite för hårt inför en säsong, nu känns det verkligen som att hon får luft under vingarna och förhoppningsvis redan till nästa helg kan göra ännu bättre (munter ton)

Kommentator 2: får alltså se tre andra svenskor köra final om en liten stund. ska det bli någon svensk i den finalen då är det då Johan Häggström som ska göra’t. Har varit i final en gång i en världscupstävling.Nu ställs han mot Gieb Retivykh, ryssen som brukar köra bra här. Skar, är en av tre norrmän. Taugböl är en annan.

Taugböl som faktiskt aldrig varit på pallen i världscupen. Det har ju däremot Emil Iversen varit många gånger.

Och så den som tog sig på tid hit, det var ju Simeon Hamilton från USA. En något lättare semifinal denna än den förra.

Kommentator 1: Ja det är det. Men det är starka namn, Retivykh var trea på VM, Iversen var i final där, så det är tuffa killar att möta såklart. Men det blir det ju när man tar sig till semifinal.

Kommentator 2: Retivykh har två raka finalplatser här i Davos

*startskott*

Kommentator 2: och Häggström hamnar en bit ner direkt

Kommentator 1: mm han gör det (lätt bekymrad ton).

Kommentator 2: i rygg på ryssen

Kommentator 1: Iversen sexa.

Kommentator 2: Taugböl och Skar.

Kommentator 1: Juste Taugböl är där före Skar ja

Kommentator 1: mm.. (spänd röst) lite tufft läge för Häggström här

Kommentator 1: Sida vid sida med Hamilton, nej amerikanen kommer före honom ner i utförskörningen. Och den han har efter sig är Iversen och vi vet att, eller vi tror att, det kommer en attack på långrakan från Iversens sida.

Kommentator 2: Iversen är ju en åkare med stor uthållighet, en mycket bra distansåkare och nu är det trånååågt i kurvan (spänner käkarna).

Kommentator 1: oj oj oj vilken kurva han gör!! (imponerad ton) *skrattar* Vad snyggt!

Kommentator 2: och han kommer ut som delad tvåa Häggström! (munter ton). Det var tufft kört där!

Kommentator 2:: Jag satt med andan i halsen där, tänkte om det skulle bli ett sånt där massfall där men det klarade sig.

Kommentator 1: aa det där ordnade han riktigt snyggt, precis som i kvartsfinalen går han in tufft men schysst.

håller han nu då? (accelererande ton)

Kommentator 2: nu är det

Kommentator 1: släpp inte förbi Hamilton där (oro i rösten) bra!

Kommentator 2: nu är det mjölksyra som kommer (spänd röst) krypande. Retivykh, ryssen, kommer utanför.

Det är Taugböl och det är Skar och det är Retivykh och Häggström

Kommentator 1: Iversen har inte avancerat!

Kommentator 2: nepp, han är borta! han gör det inte idag. Hamilton är där och vill attackera också (spänd röst) Kan han göra en sån dag kurva till nu Häggström in på upploppet också? *skrattar* för nu har han Hamilton

Kommentator 1: aa, tyvärr kunde han inte ta nån fart där, han vart stängd av norrmannen så han kunde inte kliva på och skapa fart (bekymrad röst). där hade han otur, men han provar!

Kommentator 2: han provar på insidan igeeeeeen (nervöst tonläge)

Kommentator 1: *skrattar*

Kommentator 2: och är före Hamilton men han har flera starka åkare framför sig. Taugböl går vidare och Skar går vidare. så blir det. Han gör det alldeles utmärkt Häggström.

Kommentator 1: aa det gör han.

Kommentator 2: Räcker inte riktigt.

Kommentator 1: äeh det där han gör det jättebra det är photo finish med Hamilton, får se tiderna där då, ja men det kanske… oh det kan räcka (tveksam, försiktig förhoppning i rösten)

*läser upp tider*

Kommentator 1: han har lite otur där Häggström när han ska ta fart över krönet så är norrmannen precis före honom och stänger så han fick stå och staka uppför krönet där och får inte med sig den fart som behövs. äh det kunde han inte gjort nånting åt. det var, han gjorde precis allt han kunde. det han kunde välja på tyckte jag han valde helt rätt hela tiden, Häggström. Det var snyggt gjort.

Kommentator 2: ah han är där och nosar liksom men det räcker inte riktigt till.

Kommentator 1: han är såå nära. han är asså photo finish några hundradelar efter Hamilton och Hamilton går vidare på tid, så nära var det för Häggström att han skulle få åka final.

Kommentator 2: aa för både Retivykh och Hamilton från semifinal två då för ovanlighetens skull går vidare till final och nu ska ni få träffa Teodor Peterson.

Reporter: det såg ut som att det var en lugn start på den här semin, hur upplevde du inledningen på loppet?

Teodor: Jag tycker det var ganska lugnt, fick en fin rygg där på Chanavat, det var lite trångt, men så jag hade jättebra position inför andra varvet och hade alla förutsättningar för att kunna åka bra då.

Reporter: vad hände på andra varvet?

Teodor: ah det börjar gå fort redan vid varvning och jag provar att gå med i början och sen efter halva rakan här känner jag att det går inte längre. det går för fort.

Reporter: och krafterna var slut där?

Teodor: ja, det var de. det är sånt som gör att man blir sugen att åka hem och göra bättre ifrån sig. ibland har det varit så här i början av säsongen, det känns rätt bra och det går hyfsat men i en semifinal har jag inte krafterna.

det behöver förbättras

Kommentator 2: Teodor blir tolva idag och Johan Häggström blir nia.

Kommentator 1: ah när man ser hur det gick, hur nära det var att han skulle gå till final här med det motståndet.

Johan Häggström är på en ny nivå. Han åkte bra på slutet av förra säsongen ifjol men nu är han liksom på den nivå och kanske ännu lite bättre faktiskt in i den här säsongen. det är kul att se honom och han är också en duktig distansåkare nu! (munter ton)

final

0Kommentator 1:30:02

Kommentator 2: tre svenska damer i finalen, tre norska herrar kommer vi att få se i finalen nu. Norge har en imponerade bredd på sin herrskidåkning, det vet vi ju.

Kommentator 1: ja de är helt vansinnigt duktiga

Kommentator 2: och att Kläbo naturligtvis är stor stor favorit, det säger ju sig självt. Den inledningen han har haft på säsongen och vad han har gjort här förut och vad han har gjort i alla möjliga sammanhang. *skratt* Han kan helt enkelt plocka fram vad som helst egentligen.

Kommentator 1: aa, han är storfavorit, men han måste få till ett bättre lopp än han fick till i semifinalen, han kan inte hålla på och trassla långt bak, han måste få kunna släppa lös sina krafter och få fritt spår, han behöver hitta bättre position tidigare i loppet.

Kommentator 2: och norrmännen som alltså är Kläbo, Taugböl och Skar. De får tufft motstånd. De får de kanske framförallt av Chanavat, den snabbe snabbe fransmannen nu när Pellegrino inte verkar va i superform ännu.

Kommentator 2: nej, Retivykh är en man som kan slå honom också men äehj Chanavat är den som imponerar mest, men vi vet ju hans finalfacit. Han inte riktigt orkar i finalen så som han ser ofta bra ut tidigt. I finalen är han inte riktigt samma man, får vi se hur han orkar nu. och vi får väl som om Taugböl nu ska kunna knipa sin första pallplats i Världscupen, han har varit fyra som bäst. Retivykh har ju en seger och tre gånger på pallen och brons från VM på sin meritlista och Kläbo är ju så ung han är, en av de mest segerrika i skidhistorien med sina 29 världscupvinster. Skar har ju också varit på pallen många gånger och varit på pallen här förut. Och Simoen Hamilton från USA, vidare på tid hit, precis som Retivykh. Är ju också en mycket kompentent sprinter.

Kommentator 1: Chanavat iväg snabb igen.

Kommentator 2: Retivykh snabb iväg med, norrmännen lägger sig bakom de två. Och Hamilton sist.

Kommentator 1: mm, Kläbo har ju ett bättre läge nu som fyra, det kan han lättare manövrera ifrån.

Kommentator 2: Taugböl har varit offensiv i sina heat. och nu går han hela vägen fram. han sänker farten när han väl är där. Vill ha kontroll men vill inte börja köra hårt ännu.

Kommentator 1: Med undantag för Kläbo så är det här renodlade sprinters, där ingen vill ha hög fart längre, utan de vill gärna gå på korta rusher. Aa, Skar kan ju göra bra distanslopp också i och för sig då. Men de två sticker ju ut lite grann i det här fältet.

Kommentator 2: Skar som ligger sist av norrmännen, avancerar

Kommentator 1: Nu går Kläbo! (accelererande ton)

Kommentator 2: Före Retivykh som har lite skrynklig position nu

Kommentator 2: Kläbo går nu!!

Kommentator 1: Nu går Kläbo och Chanavat svarar på den attacken

Kommentator 2: och Taugböl får slita hårt för att kunna följa deras tempo

Kommentator 1: Nu går det riktigt fort

Kommentator 2: och det är Chanavat! Som kommer väl vara först ut runt hörnet

Kommentator 1: Det kommer han att va, får se om Kläbo klättrar nu då så där som han, det bara smattrar!

Kommentator 2: Men Chanvat bjuder hårt motstånd! (skriker)

Kommentator 1: äh där blir han stängd

Kommentator 2: Chanavat har ett bra läge nu. Kläbo är tvåa, Taugböl är trea och Skar är fyra. Det är tre gånger Norge, bakom Chanavat. Fransmannen kryper ihop. Och vad tänker Kläbo hitta på, tänker han göra nånting redan i kurvan och vad väljer de får spår nu då i kurvan? Kläbo reser sig upp, ligger baaakom fransmannen väntar med attacken till NU (exalterad ton)

Kommentator 2: Nu slår han till Kläbo, det står mellan honom och Chanavat och fransmannen bjuder ju på lysande motstånd men Kläbo har ett litet grepp och det blir faktiskt favoritseger men det är inte mycket!!

Kommentator 1: *skrattar* Äehj det är det verkligen inte

Kommentator 2: vilket lopp han gör Chanavat

Kommentator 1: Ja han är fantastiskt duktig idag.(impad ton)

Kommentator 2: Det måste vara en av de bästa loppen fransmannen har gjort! Han har ju aldrig vunnit i Världscupen, Chanavat

Kommentator 1: han gör ju allt rätt, Kläbo gör en konstig attack tycker jag i sista backen där när han försöker gå på insidan, den släpper ju inte Chanavat, vill han avancera där måste han gå på utsida.

Kommentator 2: om vi hade frågetecken kring Chanavats förmåga att orka en final, idag gör han det ju

fantastiskt bra. och det står fortfarande photo finish (nyfiken ton) man har inteee officiellt gått ut med att det är Kläbo som har vunnit, jag tyckte det, men det var ingen perfekt vinkel

Kommentator 2: Jo nu är det officiellt, fem hundradelar. FEM HUNDRADELAR av en sekund är han från sin första världscupsseger Chanavat mot Kläbo *skrattar*

Kommentator 1: aaah *skrattar*

Kommentator 2: Han gör det fantastiskt bra. Han gör det fantastiskt bra.

Kommentator 1: aa det gör han. Han har visat många gånger att han är duktig här i Davos, nu orkar han också i finalen, tuff final där de körde hårt in mot sista backen.

Kommentator 2: Och Frankrike får ju, om distansåkarna har varit riktigt svaga under inledningen av säsongen, så har de franska sprintherrarna visat stor konkurrenskraft (impad ton). Jouve var trea förra helgen och Chanavat är tvåa nu.

(Publiken viftar med schweiziska och ett par franska och norska flaggor)

Kommentator 1: aa de är väldigt duktiga och de visar de verkligen den här säsongen också.

Kommentator 2: men sprintkungen han heter Johannes Höstlof Kläbo

Kommentator 1: Han heter absolut Johannes Höstlof Kläbo. Han kan vinna på många olika sätt. Den här gången valde han ett sätt som gav honom segern med VÄLDIGT lite marginal.

Kommentator 2: och den första pallplatsen i karriären för Håvard Solås Taugböl som blir trea.

Bilaga 3