• No results found

Kommentator 2: där vi har storfavoriten, i vinter i sprint, den obesegrade Hoannes Hoesflot Kläbo. Har inte åkt alla sprintar, med de fem han har åkt, har han vunnit.

Kommentator 2: vi har Eric Valnes här, tre gånger på pallen i sprint den här vintern. Lucas Chavnat som utmanar Kläbo lite grann den här säsongen och har ju vunnit de gånger som Kläbo inte varit med och var vääääldigt nära honom senaste gången de möttes i Davos.

Kommentator 1: absolut

Kommentator 2: och så en distansåkare, Spitsov, från Ryssland. och så den tredje fransmannen då, Renaud Jay.

Han har ännu inte varit på pallen i världscup. Varit fyra. och som ni såg i grafiken tio gånger i karriären topp 10.

Kommentator 1: vann sprintstafetten i Dresden med Chanavat i år, och då var det i lag.

(många svenska flaggor viftas i publiken)

*startskott*

Kommentator 1: och här vill Chanavat väldigt gärna komma först fram. och han gör det. det här har nog inte Kläbo nånting emot heller..

Kommentator 2: Chanavat, Kläbo, Valnes är de första tre runt hörnet. I och med att de har tagit sig till semifinal har de säkrat 22 bonussekunder eller mer. en finalplats ger 40 bonussekunder eller mer, beroende på vad det sen blir för placering i finalen. bonussekunder i touren alltså.

(främför allt svenska och flera norska flaggor viftas energiskt i publiken)

Kommentator 1: de här två killarna, Chanavat och Kläbo, har tränat lite grann tillsammans i Norge i sommar.

och det där gör de ju som bröder därframme och åker precis så fort de vill och styr det här fältet precis som de vill.

Kommentator 2: och det är en norrman bakom fransmannen och en fransman bakom norrmannen.

Kommentator 1: jaa haha *skratt*

Kommentator 2: Det är valnes och Jay.

Kommentator 1: Nu försöker Valnes så fort det blir bredare. Och då svarar de väl…. eller? (förväntansfull) Kläbo gör det definitivt, gör Chanavat det också?

Kommentator 1: Ja han gör det!! (utbrister)

Kommentator 2: Ja det verkar så. Och Jay går starkt också i korridoren till höger.

Kommentator 1: Men titta på hur lätt han dansar Kläbo.

Kommentator 2: Kläbo, Chanavat, men Jay utmanar väldigt starkt!!

runt kurvan här, en intern fransk kamp om andraplatsen som Jay ser ut ut att ta hem. Knäbo vinner heatet och Jay blir tvåa.

Kommentator 1: mm, såg det väl ut som att Chanavat var trea, precis före Valnes. Han imponerar Kläbo, så lätt han dansar (imponerad, glatt) i den här brutala stigningen. och får kvarten och den här semifinalen precis som han vill ha den, även om Valnes trycker upp tempot lite tidigare än vad han hade hoppats på. Han kommer vidare så billigt, det är möjligt att komma vidare billigt på den här banan.

Kommentator 2: klar för final, och kommer ju klättra i touren, men han är ju inte bättre är 25:a där efter de ganska svaga insatserna i Östersund.

Kommentator 1: Jay krigar verkligen, det är inte samma tekniska briljans i hans åkning som hos de andra åkarna. men med ett stort hjärta och mycket vilja går det ändå.

Kommentator 1: Han ser vääldigt fin ut även efter målgång, Kläbo (imponerad), det är inte som om att han bara lägger sig ned utan han har nog kunnat spara låren lite grann framåt finalen.

Kommentator 2: startlistan för andra semifinalen har ni här.

Kommentator 1: den första semifinalen gick lika fort som den långsammaste kvartsfinalen för herrarna.

Kommentator 2: Simen Hegstad Kreuger, som du varit inne på, en strålande klättrare. snabbast uppför slutsträckan i Tour de Ski. Bolshunov, som var instängd bakom startsnabbare åkare i kvartsfinalen men gick vidare på tid. Pellegrino, den rappa sprintern som bär poängledarvästen här. Simenc från Slovenien som överraskade lite grann i kvarten med att åka så fort att han tog sig vidare.

Kommentator 2: och här står ledaren av hela touren, Paal Golberg, som också är en alldeles utmärkt sprinter.

Och en som också gjorde det bra i kvarten och kvalet, James Clugnet, britten.

Kommentator 1: aa, han imponerar och åkte taktiskt klok i sin kvart. Pellegrini kommer satsa på spets. sätter inte starten perfekt men sen kommer han iväg, liksom Golberg. Arå, så blir det (bekräftelse av hypotes) Pellegrino tar kontroll.

Kommentator 1: men nu är Kreuger (uppspelt) långt framme här och har ett bra läge här att böjar trycka tidigt i den här semifinalen.

Kommentator 2: och så fastar!! (skriker) Det är Bolsonov och Kreuger som kör ihop och båda faller också sen.

Kommentator 1: mm, de åkstarkaste här tillsammans med Golberg. det betyder att det kommer bli en långsammare semi. Perfekt för Pelligrino. Perfekt för Golberg!

Kommentator 1: men ack så trist för Bolsonov och Kreuger… (medlidande ton)

Kommentator 2: Pelligrino och Golberg i varsitt spår. Det är Clugnet, britten, bakom Pelligrino, och i grönt, Simenc, slovenen.

Kommentator 2: och så kommer Bolsonov bakifrån.

Kommentator 1: varje placering som Bolsonov kan ta ger ju mer bonussekunder.

Kommentator 2: ja så är det ju.

Kommentator 1: Clugnet ser lite mosig ut nu

Kommentator 2: blir passerad av Bolsonov

Kommentator 2: Pelligrino och Golberg, känns som att de har full koll på det här

Kommentator 1: det får det ju.. enkelt är fel ord. men med tanke på deras kapacitet blir ju detta så bra det kan bli.

Kommentator 2: Det är Golberg och Pelligrino och Simenc som är närmast men det går lite för långsamt för att han ska ta sig vidare. Utan från det här heatet blir det bara Golberg och Pelligrino.

Kommentator 1: fantastiskt bra gjort av Simenc att bli trea, han har ju tur när Bolsonov och Kreuger försvinner, men han gör det ju väldigt bra ändå. det blir tufft i finalen för Golberg och Pelligrino, men enklare avancemang det är svårt att få med sig på den här banan.

Kommentator 2: Chanavat och Valnes är de som går vidare på tid. se om vi kan få en repris på vad det var som hände där.

Kommentator 1: känslan var väl att Bolsonov trampade fast Kreuger men vi får se med lite fokus på just den händelsen.

Kommentator 2: vi tittar på det.

Kommentator 1: väldigt bra start av Kreuger där. det är ett fint slagläge där, så går han in ganska snävt på Bolsonov

Kommentator 1: och de slås om den position. ah äj det är absolut inte Bolsonovs fel iallafall. det är nog han som blir utsatt där för Kreugers allt för våldsamma attacks kurvan. Han får inte gå in på Bolsonov på det där sättet, Bolsonov, vart ska han ta vägen? Han är ju där även om Kreuger är lite före, inte så att han är före Bolsonovs skidspetsar. det där bör bli en varning tycker jag på Kreuger. Så där får man inte göra.

Kommentator 2: mm det kommer säkert, det enda jurybeslutet hittios är till röthe för tjuvstart.

Kommentator 1: och bolsonov är ju så nära ändå, nu räckte det inte till en tredjeplats och de andra hade kunnat åka snabbare, men han är fruktansvärt stark. han föll i Falun, upp och studsade ändå. han är oerhört stark även i motgång. här ska han ju vara före med spetsarna in, men han kliver ju rakt på skidorna och har ju inte alls positionen att stänga in Bolsonov där. Tur att han inte har ett gult kort sen tidigare för då hade touren kunnat vara slut för Kreuger. Jag tror att han får ett gult kort för det här och två gula då är det diskning.

Kommentator 2: För Bolsonvo blir det ungefär 24 bonussekunder. ett lite sämre kval än han brukar.

och den det ser bra ut för i ett Tourperspektiv är Golberg som ser stark ut och kan skaffa sig ett jättefint läge inför fortsättningen.

(Flera viftar med flaggor i publiken, mest svenskt, en större finsk. Kameran xoomar in på ett några som viftar med svenska flaggor)

(fram tills då de börjar prata om damernas final, cirka 01:37)

01: 49:00

Kommentator 2: när vi går över till herrarna

Kommentator 1: nu inför den finalen är det Pelligrino och Golberg som åkte långsammare men som åkte i den andra semifinalen och därför har flera minuter mindre att vila upp sig och bli av med mjölksyran ur musklerna.

(kameran filmar publiken som dansar och viftar med flaggor till musik)

Kommentator 1: här ser vi den svenska tränaren Fredrik Ositalo, för sprintlaget. Tyvärr arbetslös inför den här finalen eftersom vi inte har några svenska herrar dit.

(kameran filmar barn med norska flaggor målade på kinderna)

Kommentator 2: så är det ju. det är Norge, Frankrike, Italien som har åkare i final på herrsidan.

Kommentator 1: Chanavat värmer upp som jag är så imponerad av. Att han tog sig vidare i det här backracet,

(Publiken viftar med norska och svenska flaggor. Många norska supportrar filmas)

(upprepar poäng och sekunder)

intervju med Jonna

Reporter: Jonna, det blir en fjärdeplats i den här finalen, hur var den att köra?

Jonna: det är nog den tuffaste sprinten jag har kört. det var snarare backrace. Jag tycker det var kul.

Reporter: Vad hade du för taktik? Du och Linn gick ju tillsammans ända upp tills den här branta branta stigningen började.

Jonna: Ja, vi försökte ju hålla undan alla andra, speciellt norskorna *skratt*. men det gick inte riktigt så länge som vi hade tänkt. vi kämpade, på norskorna tog täten och det var bara att försöka hänga med.

Reporter: Hur har det varit att återhämta sig idag?

Jonna: väldigt jobbigt efter ett heat, mer än i vanliga fall. man har fått vara noga med återhämtningen.

Reporter: Till sist då, gillar du den här tävlingsformen?

Jonna: Jo men det gör jag, det är härligt på ett sätt. bra stämning och mycket publik.

Reporter: Tack så mycket, vi ska titta på herrfinalen.

Kommentator 2: Finalen på damsidan blev faktiskt det snabbaste loppet sedan kvalet, så det var en tuff uppgift att matcha norskorna där.

Kommentator 2: Golberg, har ni sett, tourledaren. Kläbo här, som inte har förlorat en sprint i vinter. Valnes som fått ett slags genombrott i år, tre pallplatser i världscupen under säsongen. Pelligrono, två andraplaster under säsongen och han bär alltså poängledarvästen.

Kommentator 2: och så de två fransmännen, Renaud Jay, som gjort det fantastiskt bra och Chanavat som nu vunnit två gånger och varit tvåa en gång i vinter. men då har det varit andra sorters sprintar. Som du var inne på, starkt av honom att bara ta sig till final.

Kommentator 1: amen det är så, favorit in i den här finalen är Kläbo så som han har sett ut hela den här dagen.

Kommentator 2: snabbt iväg är han, vill ju kunna bestämma själv vad han ska ha för position in och inte vara beroende av andra. Pelligrino får han framför sig och Chanavat också.

Kommentator 2: de tre fristilssprintåkarna i världen som också är de tre främsta här. det är lite lucka ner här.

komm. Golberg är inte alls med här, han är nöjd med vad han har gjort.

Kommentator 2: Golberg åker för en sjätteplats och de bonussekunder han får med det.

Kommentator 1: nu går Pelligrino starkt!! (accelererande ton)

Kommentator 2: ligger före Kläbo. och Jay börjar på lite hängning på tättrion nu också. Jay som haft starka avslutningar. och där har ni Golberg.

Kommentator 1: Golberg ser att Valnes har tröttnat och då ser Golberg att han kan ta några sekunder ändå.

Kommentator 1: Nu går Kläbo!

Kommentator 2: och Pelligrino försöker svara

Kommentator 2: Han studsar på lätta ben! (munter ton)

Kommentator 1: han leker med dem! Viiiilken utklassning! i den där branten!

Kommentator 2: det är en enormt att se Kläbo göra så! Han studsar förbi dem som är fjäderlätt liten kanin. och så går han i mål som vinnare, fullkomligt förkrossande överlägset.

Kommentator 2: Pelligrino blir tvåa och Jay (förvåning i rösten) blir trea.

Kommentator 1: han upphäver naturlagarna när han åker skidor på det där sättet. det ska inte gå, men han visar att det går. det där var nog det ruggigaste jag sett. Han har gjort mycket sake som kan klassas som galet men det där var en show i världsklass som bara en man kan göra i världen.

Kommentator 2: Golberg blir fyra, han får 46 bonussekunder och och kommer ha en klar ledning i touren när nästa etapp väntar i övermogen ett fristilslånglopp väntar över den svensk-norska gränsen. Kläbo, Pellegrino, Jay år vår pall idag.

Pressrelease