• No results found

De främsta faktorerna bakom varumärkesbyggandet .1 Samverkan

In document Att göra gôtt mos (Page 34-37)

Den faktor som respondenterna nämner flest gånger som den absolut viktigaste framgångsfaktorn bakom Göteborg & Co:s varumärkesbyggande för Göteborg är samverkan. Flera av de intervjuade säger även att arbetet aldrig hade varit så framgångsrikt om det inte var för att det finns en stark samverkan mellan näringslivet, politikerna, invånarna och övriga intressenter. Kontentan av detta kan ses som att det är samverkan som har gjort det möjligt för staden att locka till sig stora evenemang som har lett till investeringar i staden som sin tur har skapat arbetstillfällen och skatteintäkter till både Göteborg och den svenska staten. Ett tecken på att samverkan verkligen genomsyrar hela staden är konceptet Värdmästarskap som togs fram till EM i friidrott 2006. Genom att utbilda människor och skapa en attityd hos dem som arbetar inom staden, att det är för Göteborgs bästa, skapas en samverkan som i sin tur troligtvis leder till en än mer utbredd samverkan på ett djupare plan där alla känner sig delaktiga i vad som händer i staden. Virgo (2005) och Kotler et al (1993) skriver att marknadsföring av en stad kräver aktiv support från stadens invånare för att inte förmedla ett splittrat budskap vilket konceptet Värdmästarskap är ett tydligt bevis på.

5.3.2 Helhetssyn

Genom att Göteborg & Co arbetar inom fyra olika affärsområden skapas en bredd inom arbetet med stadens varumärke vilket sannolikt har gjort att staden har genererat mervärde samt bibehållit en konkurrensfördel hos de olika målgrupperna över en längre tid. Detta är något som DeChernatony och McDonald skriver är ett framgångsrikt varumärke (Trueman et al, 2004). Just helhetssynen bevisas genom Göteborg & Co:s syn att organisationen inte skulle se ut som den gör om varje affärsområde skulle ha jobbat isolerat från de andra. Att Göteborg & Co i nära samarbete försöker utveckla destinationen Göteborg tillsammans med alla möjliga intressenter såsom stadens invånare, näringslivets olika delar, de styrande politikerna i staden samt tillsammans med regionen i form av Västsvenska Turistrådet bevisar ytterligare att det finns en stark helhetssyn i uppbyggnaden av stadens varumärke. Kavaratzis &

Ashworth (2005) framhåller att en stad inte kan utesluta några intressenter och ovanstående tyder på att Göteborg & Co försöker få med de flesta av stadens intressenter i arbetet med att utveckla destinationen Göteborg. Virgo (2005) skriver att antalet intressenter bakom en stad är stort och att det finns grupper med olika behov. De olika affärsområdena inom Göteborg & Co arbetar mot olika målgrupper men med ett övergripande budskap som skall genomsyra hela organisationen och marknadsföringen. Denna organisationsstruktur kan visa på att det finns en helhetssyn där Göteborg & Co vill tillfredsställa så många målgrupper som möjligt.

5.3.3 Evenemang

Betydelsen av evenemang för en stad är något som både Kotler et al (1993) och Virgo (2005) poängterar genom påståenden om att det är viktigt att framhäva tillgångar och förmedla en image. Detta är något som Göteborg & Co framgångsrikt arbetar med genom att framhäva stadens idrotts- och kulturliv samt evenemang inom allt från nöje och idrott till mässor och konferenser. Att staden täcker in alla dessa områden är en styrka som med största sannolikhet har bidragit till att Göteborg idag framhäver sig som evenemangsstaden och att många arrangörer faktiskt lokaliserar sina evenemang till staden. En annan bidragande anledning till att Göteborg har satsat på just evenemang kan vara att staden har ett antal stora, moderna arenor, mässhallar och kongresser inom gångavstånd från centrum och övriga faciliteter såsom hotell och restauranger. Dessutom har Göteborg & Co insett att evenemangen kan ge synergieffekter i form av fler besökare som spenderar pengar inom många olika näringsgrenar vilket kommer både staden och staten till nytta.

5.3.4 En positiv syn - att se möjligheter i problem

I stort sett samtliga av Göteborg & Co:s evenemang och möten har varit lyckade vilket antagligen beror på god planering och en vilja att på bästa sätt genomföra det som påbörjats. Ett möte där det uppstod starka negativa inslag var EU-toppmötet. Trots detta blev, enligt undersökningar, varumärket Göteborg inte kantstött. Marknadsföringen av en stad är lyckad när stadens intressenter känner tillfredställelse från samhället och när förväntningar blir uppnådda skriver Kotler et al (1993). Under EU-toppmötet sattes hög press på Göteborg för att bevara samtliga intressenters intressen, vilket i detta fall kan ses som invånarnas och besökarnas säkerhet samt besökarnas förväntningar på ett väl genomfört möte. Stadens vilja att samarbeta för stadens bästa blev särskilt tydlig i detta samanhang och de lyckades tillsammans vända något negativt till något positivt.

Den positiva synen som finns inom Göteborg & Co kan anses funnits ända sedan starten då de gav sig in på ett, för dem, främmande område. Förhoppningen var att genom samverkan fokusera på evenemang som i sin tur skulle skapa arbetstillfällen. Göteborg & Co skulle därför kunna beskrivas som en organisation som ständigt ser framåt och som har förmågan att hitta nya effektiva lösningar på olika typer av problem. Att de lyckas väl med detta kanske beror på stadens vilja att utvecklas eller på att rätt människor arbetar med rätt uppgifter inom organisationen. Antagligen är det kombinationen av detta som resulterar i en stark vilja till samarbete.

5.3.5 Långsiktighet

Att Göteborg & Co arbetar och har arbetat långsiktigt ända sedan starten bevisas genom att de var med och startade Turismens Utredningsinstitut som arbetar med Forskning och Utveckling inom destinationsutveckling. Det kan ses som ett tydligt exempel på att det finns och har funnit en långsiktighet och ett helhetstänk inom organisationen. Gällande evenemang och kongresser är det viktigt att målmedvetet jobba långsiktigt eftersom genomförandet och värvningen av sådana arrangemang föregås av en lång planeringsprocess. Att långsiktigheten, inom framför allt Evenemangssamverkan, har gett resultat visar tydligt att visionen om en evenemangsstad har lyckats då de idag anser sig vara en av de tio bästa städerna i Europa inom detta område. Detta underbygger starkt påståendet om vikten av en långsiktighet i att hitta sin identitet enligt Kavaratzis & Ashworth (2006).

En annan aspekt gällande långsiktigheten är Näringslivsgruppens nära samarbete med stadens högskolor och universitet som eventuellt kan locka studenter till staden och som i förlängningen bosätter sig och skaffar familj i Göteborg. Detta är något som Virgo (2005) skriver om, att stadens tillgångar skall försöka framhävas i form av exempelvis utbildning. Vidare bidrar detta troligtvis till att staden långsiktigt etablerar en kompetent arbetskraft i staden vilket i slutändan gynnar näringslivet som i sin tur lockar till sig nyetableringar av företag i regionen med anledning av den attraktiva arbetskraft staden kan erbjuda.

Ett annat samarbete som långsiktigt kan stärka varumärket Göteborg är samarbetet mellan Göteborg & Co och Folkuniversitetet där de tillsammans har startat en utbildning i Värdmästarskap som skall generera positiva representanter för staden gentemot besökare. Det är ännu ett exempel på långsiktigheten i stadens arbete med att skapa en stad som är varm, trevlig och välkomnande. Att vara med och skapa en utbildning för att utveckla stadens invånare och arbetstagare i att bland annat vara välkomnande gentemot besökare är något som

inte omnämns i litteraturen inom vare sig city branding eller destinationsutveckling. Där kan Göteborg & Co ses som en föregångare inom området och eventuellt fungera som inspiration för andra städer och destinationer om resultatet faller väl ut.

In document Att göra gôtt mos (Page 34-37)

Related documents