• No results found

De möjliga miljöeffekternas typ och utmärkande egenskaper

4. Projektets lokalisering, utformning, omfattning och utmärkande egenskaper

4.3. De möjliga miljöeffekternas typ och utmärkande egenskaper

4.3.1. Markanvändning

Befolkning och bebyggelse

Med de föreslagna åtgärderna kommer trafiksäkerheten och framkomligheten att öka på väg 25, som är en viktig väg för gods- och persontransporter. Åtgärderna gynnar därigenom näringslivet både lokalt och regionalt. Den översyn som ska göras av antalet anslutande vägar kan dock medföra lite sämre tillgänglighet för en del trafikanter.

Om en planskild korsning för gående och cyklister anläggs norr om Hovmantorp kommer det förbättra möjligheten för boende att ta sig till småvägar och till Rottneå norr om väg 25, vilket gynnar

rörligheten lokalt. Om planskildheten anläggs i det föreslagna östra läget, öster om Hovmantorp, gynnar den i större utsträckning den regionala cykeltrafiken och turismen i området.

Kommunala planer

Projektet bedöms vara förenligt med gällande översiktsplan.

Det finns ett stort antal detaljplaner invid väg 25, och som i vissa fall även sträcker sig över vägen. I det fortsatta arbetet ska utredas på vilket sätt vägplanen berör gällande planer.

Riksintressen

Projektet kommer att stärka riksintresset för väg 25 eftersom trafiksäkerhet och framkomlighet förbättras på sträckan.

Projektet bedöms inte medföra skada på riksintresse för Försvarsmakten.

4.3.2. Landskapsbild

Landskapsbilden inom utbredningsområdet präglas till stor del av barrskog med inslag av triviallöv som vid inledande inventering bedöms som mindre känsligt. Vid några punkter finns dock en högre känslighet, detta gäller för entréerna till samhällena Lessebo och Hovmantorp, rastplatsen vid

Hyllsjön samt vid de olika vattendragen. Här finns risk för ökad barriärverkan, samt negativ påverkan på befintliga estetiska och visuella kvaliteter. Dessa delar behöver utredas närmare utifrån landskapets värden och hur olika alternativ kan komma att påverka dessa.

I det fortsatta arbetet ska undersökas om det finns behov av bullerskyddsåtgärder. Om så är fallet, behöver dessa åtgärder analyseras avseende utseende och placering. Samordning behöver även ske med befintliga byggda element som räcken, plank och befintliga bullerskärmar eftersom det annars finns risk för att vägmiljön upplevs som splittrad och ogenomtänkt.

Planskilda passager kan komma att påverka landskapsbilden med exempelvis omfattande slänter. De olika utredningsalternativen behöver utredas utifrån landskaplig påverkan.

4.3.3. Kulturmiljö

Inom det område där väg och gång- och cykelväg planeras finns identifierade kulturhistoriska värden.

Det finns två idag kända fornlämningar inom området samt en övrig kulturhistorisk lämning. Då en arkeologisk utredning ska utföras kan lämningsbilden komma att ändras. Under den fortsatta

projekteringen och utformningen av anläggningen så kommer kulturmiljöaspekten vidare att bevakas.

Ingrepp inom eller i närheten av fornlämning kräver tillstånd enligt kulturmiljölagen och kan vara förenligt med arkeologiska insatser såsom utredning och undersökning. Alla former av markingrepp är tillståndspliktiga och samråd ska alltid göras med länsstyrelsen. Kulturlandskapet är särskilt känsligt för större avverkning av grönska, då tätortens kulturvärden skyddas från buller och visuell påverkan.

Väg 25 Hovmantorp-Lessebo Sida 42 av 50

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

I vidare skeden bör skyddsåtgärder och anpassad lokalisering vidtas för att minimera påverkan på kulturhistoriska värden.

4.3.4. Naturmiljö

Arbetet med naturvärdesinventeringen kommer fortsätta genom att områden med olika naturvärden avgränsas och klassas. De ytor som hittills identifierats med högt naturvärde förekommer främst kring vattendrag, sjöarna och vid en betesmark. Intrång i dessa områden ska försöka undvikas eller

minimeras. I de fall en påverkan inte kan undvikas kan det bli aktuellt med skyddsåtgärder.

Vid tidigare utförda inventeringar i länet har konstaterats att lokalen i Hovmantorp är en av två kända populationer av sandödla inom Kronobergs län. En påverkan på arten skulle därmed kunna få stora konsekvenser. En pågående inventering ska identifiera om de fortfarande finns kvar i området, och var eventuella platser för vila och reproduktion finns. I det fortsatta arbetet ska utredas hur utformningen av projektet kan anpassas för att minimera påverkan på sandödlan så att artens bevarandestatus inte påverkas negativt. Dessutom måste artens platser för vila och reproduktion ha en fortsatt kontinuerlig ekologisk funktion både under efter projektets genomförande. Vid påverkan kan annars behovet av dispens aktualiseras. Det kommer även utredas om påverkan kommer ske på de biotopskyddade objekten.

Projektet berör flera strandskyddade områden. Eftersom det finns strandskyddsområden utmed vattendrag som korsar vägen 25 så kommer uppsättande av faunastängsel skapa barriärer för

människor och djur längs med dessa vatten. Utmed tre vattendrag kommer det föreslås faunapassager för medelstora däggdjur för att mildra barriäreffekten.

4.3.4.1. Vilt

Det kommer att sättas upp faunastängsel utmed väg 25 och anordnas faunapassager för stora respektive små och medelstora däggdjur. Faunastängslet kommer att förstärka vägens barriäreffekt och påverka djurens rörelsemönster i området. Stängslet bidrar samtidigt till att trafikdödligheten bland viltet minskar, eftersom de hindras från att ta sig ut på vägen.

Inom projektet planeras för faunapassager för att motverka barriäreffekten. Viltets rörelse beror på tillgången på resurser, men dessa förändras till exempel genom kalhyggen, igenväxning, växling av grödor, täckdikning, anläggande av viltvatten med mera. Eftersom den typen av resurser ändras över tiden, så bör de inte styra lokaliseringen av åtgärder för vilt. Istället bör de strukturer som viltet följer, som ofta kan vara vattendrag, kraftledningar, åsar och dalar, utgöra grund för lokalisering av

viltåtgärder eftersom dessa är relativt konstanta.

4.3.5. Ytvatten

Utbyte av bro, upprustning av en annan bro, förlängning av trummor samt anläggande av

faunapassager och en ny gång- och cykelväg kan innebära arbete inom vattenområde. Arbetet bör planeras och genomföras så att påverkan genom grumling inte ger upphov till permanenta negativa konsekvenser. Arbeten får inte försämra konnektiviteten i vattendragen, till exempel ge upphov till vandringshinder för fisk eller annan fauna.

4.3.6. Grundvatten

För de tre möjliga placeringarna av planskild gång- och cykelpassage som utreds, berör det västra alternativet grundvattenmagasinet i Hovmantorp. Läget för gång- och cykelpassagen kan här hamna inom eller strax öster om grundvattenmagasinet. Beroende på hur passagen utformas kan

grundvattensänkning behövas utföras i bygg- och eller driftskede. Om detta läge väljs kommer behov

Väg 25 Hovmantorp-Lessebo Sida 43 av 50

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

av eventuell grundvattenbortledning och dess eventuella effekter för grundvattenmagasinet att behöva utredas vidare.

De andra två möjliga lägena för en planskild gång- och cykelpassage är belägna på större avstånd från grundvattenförekomst och grundvattenmagasin. Eventuell grundvattenbortledning från dessa lägen bedöms i nuläget inte beröra grundvattenförekomst eller grundvattenmagasin, men detta kommer att utredas vidare om något av lägena väljs.

Eventuell påverkan på allmänna eller enskilda intressen till följd av grundvattenbortledning i bygg- eller driftskede för en planskild gång- och cykelpassage kommer att utredas vidare när utformning och placering av passagen är bestämd.

4.3.7. Rekreation och friluftsliv

En sammanhängande gång- och cykelväg mellan Hovmantorp och Lessebo förbättrar förutsättningarna för att trafiksäkert ta sig mellan dessa orter och exempelvis besöka Strömbergshyttan eller badplatsen vid Hyllsjön för rekreation och friluftsliv.

Uppsättande av faunastängsel och mitträcke kan samtidigt försvåra möjligheten att korsa väg 25 och tillgängligheten till småvägarna norr om Hovmantorp. Om planskildheten anläggs i det föreslagna västra eller mittersta läget förbättras tillgängligheten till småvägarna norr om vägen.

4.3.8. Hushållning med naturresurser

De ytor som kommer att tas i anspråk finns i anslutning till väg 25 och består huvudsakligen av vägområde och skogsmark. På den delsträcka där endast faunastängsel ska sättas upp (i projektets östra del) bedöms intrånget bli mycket begränsat.

Där mitträcke sätts upp kommer trafiksäkerhetshöjande åtgärder vidtas för att minimera korsande och vänstersvängande trafikströmmar på vägen. Det ska även utredas om antalet anslutande vägar kan minskas. Möjligheten till bruk av kvarvarande mark bedöms inte påverkas av projektet, men korsningsåtgärderna kan medföra en minskad tillgänglighet till vissa skogsområden och behöver därför studeras vidare. De föreslagna åtgärderna på väg 25 anses tillgodose väsentliga

samhällsintressen och därmed vara förenliga med 3 kap. 4 § miljöbalken.

Ombyggnad kommer även ske inom ett vattenskyddsområde. I det fortsatta arbetet får därför studeras om det påverkas och om det finns behov av skyddsåtgärder.

4.3.9. Hälsa och säkerhet

Föreslagna åtgärder kommer leda till ökad trafiksäkerhet genom att anläggningen exempelvis minskar risken för mötes- och korsningsolyckor. Risken för viltolyckor minskar genom uppsättande av

faunastängsel.

Mellan den västra infarten till Hovmantorp och Bergdalavägen kommer högsta tillåtna hastighet höjas till 100 km/h, vilket medför ökade bullernivåer i denna del. Beräkningar ska därför göras för denna sträcka för att se hur ljudnivåerna ligger i förhållande till de riktvärden som finns för väsentlig ombyggnad av väg och om det finns behov av bullerskyddsåtgärder.

För oskyddade trafikanter kommer trafiksäkerheten och framkomligheten att öka när en ny gång- och cykelväg byggs som korsar vägen genom en planskild korsning.

Väg 25 Hovmantorp-Lessebo Sida 44 av 50

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

4.3.10. Förorenad mark

Enligt länsstyrelsens kartunderlag finns områden med potentiellt förorenad mark på fastigheter längs väg 25, speciellt runt verksamhetsområdet i den östra delen av Hovmantorp. I det fortsatta arbetet planeras markundersökningar göras inom de områden där ny väganläggning kommer att byggas, till exempel där vägen breddas och där en ny gång- och cykelväg planeras. Syftet med

markundersökningarna är att identifiera potentiella föroreningar för att kunna föreslå anpassningar, beskriva effekter, bedöma konsekvenser samt identifiera behov av skyddsåtgärder som följd av projektet. Syftet är även att resultatet ska kunna utgöra ett underlag till masshanteringsanalysen.

4.3.11. Klimat

Vid utformning av åtgärder får hänsyn tas till de följder som kan uppkomma till följd av ett framtida förändrat klimat, såsom exempelvis ändrade nederbördsförhållanden. Vid anläggande av

faunapassager behöver hänsyn tas till eventuella framtida stigande vattennivåer.

4.3.12. Påverkan under byggtiden

Etableringsområden och byggvägar kan komma att påverka exempelvis kulturhistoriska lämningar.

Eftersom området inte är arkeologiskt utrett är det sannolikt att ej kända lämningar kan förekomma invid vägen.

Under byggtiden kan buller och damning komma att störa djurlivet under korta tidsperioder, men konsekvenserna bedöms bli små eftersom närmiljön kring väg 25 redan i nuläget är störningsutsatt.

Även boende kan komma att störas av buller under byggskedet.

Vattenverksamheter kan innebära temporär grumling. För länshållningsvatten kan detta vid behov motverkas genom att länshållningsvattnet får gå genom en sedimentationsanläggning innan det släpps ut.

Eventuell grundvattenbortledning i byggskede för en planskild gång- och cykelpassage kan komma att beröra enskilda grävda brunnar, allmänna eller enskilda intressen. Förekomst av allmänna eller enskilda intressen som kan hamna inom påverkansområdet och hur de kan påverkas kommer att utredas vidare.

Under byggtiden ska skyddsföreskrifterna för vattenskyddsområdet beaktas.

4.3.13. Miljökvalitetsnormer

Inom projektet planeras det inte för några permanenta åtgärder i de sjöar och vattendrag som omfattas av miljökvalitetsnormer. Eventuell grundvattenbortledning till följd av planerade åtgärder bedöms inte beröra grundvattenförekomsten Dädesjöåsen. Sammantaget gör detta att projektet inte bedöms leda till någon negativ påverkan på miljökvalitetsnormerna.

4.3.14. Miljömål

De miljömål som kan beröras av projektet är Ett rikt växt- och djurliv, Levande skogar, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet samt God bebyggd miljö samt.

Miljömålet ”Ett rikt växt- och djurliv”, berör biologisk mångfald. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd. Det är av stor vikt att genflöden mellan populationer består, vilket kräver att landskapet är sammanhållet. Människor ska ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd. Det aktuella projektet bedöms medverka till målet genom att bidra till ett sänkt antal viltolyckor och bibehållna passagemöjligheter.

Väg 25 Hovmantorp-Lessebo Sida 45 av 50

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

Det ska dock utredas i vilken mån den fridlysta sandödlan kan komma att påverkas av projektet, där en negativ påverkan skulle motverka miljömålet.

Målet ”Levande skogar” trycker på att skogens biologiska mångfald ska vara bevarad och att arter har möjlighet att sprida sig inom sina naturliga utbredningsområden som en del i en grön infrastruktur.

Vidare lyfter målet vikten av att värden för friluftslivet värnas och bibehålls. Projektet bedöms medverka till att miljömålet uppfylls genom att antalet dödade djur minskar och möjligheterna för djuren att röra sig i landskapet säkerställs genom anläggandet av ett antal faunapassager. Andelen skog som kommer att tas i anspråk för projektet bedöms som liten och begränsad, och motverkar inte miljömålet.

Miljömålet ”Levande sjöar och vattendrag” syftar bland annat till att bevara ekologiskt hållbara och variationsrika vattenmiljöer, att gynna biologisk mångfald och värna förutsättningarna för friluftsliv.

Utmed vattendrag planeras arbete med broar över vattendrag och anläggande av faunapassager för medelstora djur. Byggande av en gång- och cykelväg vid Hyllsjön förbättrar förutsättningar för friluftsliv, men kan innebära att vattenområde tas i anspråk för väganläggningen. I det fortsatta arbetet ska förutsättningarna för dessa arbeten studeras vidare så att miljömålet inte motverkas.

Miljömålet ”Grundvatten av god kvalitet” innebär att grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Förekomsten av enskilda brunnar kommer att undersökas och påverkan värderas inom projektet så att ingen negativ påverkan erhålls. Grundvattenförekomsten Dädesjöåsen är belägen på ett stort avstånd från åtgärder som utförs och bedöms inte påverkas negativt av projektet.

Miljömålet ”God bebyggd miljö” innebär att bebyggd miljö ska utgöra en hälsosam livsmiljö samt att anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt så att en långsiktigt god

hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas. Vid planering av projektet tas bland annat hänsyn till natur- och kulturvärden, hälsa och säkerhet. Behov av bullerskyddsåtgärder kommer att utredas. Projektet bedöms inte motverka miljömålet.

Generationsmålet preciseras i sju strecksatser ur vilka det bland annat framgår att kulturmiljön ska bevaras, främjas och nyttjas hållbart. Tio av de sexton miljökvalitetsmålen innehåller också

preciseringar om kulturmiljö. Ur kulturmiljöperspektiv är påverkan från projektet mycket begränsad och bedöms därmed inte motverkan målen ur kulturmiljöaspekt.

Related documents