• No results found

4. Projektets lokalisering, utformning, omfattning och utmärkande egenskaper

4.2. Val av utformning

Mittseparering: Väg 25 ska förses med mitträcke och utformas för 100 km/h på sträckan från korsningen vid Hovmantorps västra infart (väg 847, Centralgatan) till korsningen vid väg 840, Bergdalavägen, ca 4,1 km. Utmed samma sträcka ska även vägens sidoområden göras trafiksäkra och korsningarna ses över.

Figur 36 Exempel på utformning av en mötesseparerad väg med 1+1 körfält med vajerräcke mellan de motriktade körbanorna.

Omkörningssträcka: På den delsträcka där omkörningssträcka planeras kommer vägen breddas och utformas som en så kallad 2+1-väg, vilket här innebär ett körfält i västlig riktning och två körfält i östlig riktning.

Figur 37 Exempel på utformning av en mötesseparerad väg, med 2+1 körfält, det vill säga med ett omkörningsfält.

Väg 25 Hovmantorp-Lessebo Sida 38 av 50

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

Översyn av anslutande vägar:

För att öka trafiksäkerheten kommer en översyn göras av de anslutande vägarna för att exempelvis se om flera anslutningar kan samordnas till en gemensam, om mindre anslutningar kan stängas, eller om det endast ska vara möjligt att göra högersvängar in och ut ur anslutningen.

För närvarande studeras om följande anslutande vägar kan flyttas, samordnas eller stängas, se Figur 38.

Figur 38. Översikt över möjliga åtgärder som studeras för att minska antalet utfarter till väg 25. Nya vägsträckningar redovisas med gul linje, förslag till stängda utfarter med ett rött kryss.

Platserna som studeras är:

• A: Infart mot Rottneå. Det är trångt att bredda väg 25 för åtgärder för trafiksäkrare vänstersväng i nuvarande korsning, därför studeras möjligheten att flytta anslutningen österut.

• B: Det studeras om anslutning till ställverket kan samordnas med infart till fjärrvärmeverket

• C: Det studeras om anslutningen kan samordnas med anslutning till fjärrvärmeverket

• D: Det studeras om fyra anslutningar kan ersättas med en ny mot väg 840, Bergdalavägen

• E: Det studeras om två närliggande anslutningar kan slås ihop till en.

Förutom dessa anslutningar kommer övriga mindre anslutningar till enskilda fastigheter att ses över och kan komma att stängas eller ändras så att endast högersvängar tillåts vid in- och utfart.

Faunastängsel: Sträckan mellan korsningen med väg 847 (Centralgatan, västra infarten till Hovmantorp) och infarten till Lessebo ska förses med nytt faunastängsel. Där vägar och utfarter ansluter till väg 25 kommer det behövas åtgärder för att förhindra vilt från att ta sig ut på vägen. Vid val av olika åtgärder kommer följande princip att eftersträvas:

• Öppningar i stängsel: Allmänna vägar och större enskilda vägar med statsbidrag

• Färister: Mindre enskilda vägar och anslutande vägar som utgör utfartsväg för minst ett bostadshus

• Grindar: Anslutande vägar som inte utgör utfart för bostadshus

• Stängd anslutning: Otydliga fastighetsinfarter där det finns alternativa infarter till fastigheten.

Det ska även undersökas var det kan placeras så kallade viltuthopp, vilket är platser där vilt som råkat kommit in på vägen kan hoppa ut igen.

Väg 25 Hovmantorp-Lessebo Sida 39 av 50

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

Figur 39 Exempel på grind, öppning där viltstängslet följer anslutande vägen en sträcka, färist och viltuthopp.

Faunapassager: Utmed Bråtabäcken, Fibbleån och Hässlebäcken planeras passager för små och medelstora däggdjur, vilket exempelvis kan innebära att en torrtrumma under vägen läggs bredvid vattendraget. Passagernas placering och utformning ska bestämmas i det fortsatta arbetet.

Utformningen av faunapassagen för stora däggdjur ska utredas i det fortsatta arbetet. Den kan antingen samordnas med den planskilda gång- och cykelpassage som ska föreslås, eller utformas som en viltpassage med viltvarningssystem i plan. Vid en passage i plan gör man ett uppehåll i

faunastängslet och röjer vegetationen så att sikten är god där viltet ska passera. När djuren närmar sig öppningen tänds varningsskyltar för trafikanterna på vägen, som upplyser om att det finns vilt på väg.

Figur 40 Prniciputformning för faunapassage i plan med viltvarningssytem.(Trafikverket 2018, Illustration Elin Holgerus, EnviroPlanning AB)

Väg 25 Hovmantorp-Lessebo Sida 40 av 50

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

Broar: Befintlig bro över Bråtabäcken ska bytas ut eftersom brons fria bredd är för liten. Vägen kan även behöva höjas något här. Bron över Fibbleån ska rustas upp, vilket exempelvis kan medföra byte av kantbalkar, vägräcken och beläggning.

Figur 41 Till vänster: Bro över Bråtabäcken, som ska bytas ut. Till höger Bro över Fibbleån, som ska rustas upp.

Planskild korsning för oskyddade trafikanter: Det planeras för en planskild korsning för oskyddade trafikanter, men exakt placering är ännu inte bestämd utan utreds inom tre olika områden, se Figur 6.

Den planskilda korsningen kan utformas antingen som en bro över väg 25 eller som en port under vägen.

Geotekniska åtgärder

Generellt bedöms markförhållandena vara goda för planerade åtgärder. Den naturliga moränen väntas inte vara sättningsbenägen vid ökad belastning från åtgärder såsom anläggande av omkörningssträcka, ny gång- och cykelväg eller grundläggning av bro.

Det kan bli aktuellt med bergschakt vid anläggande av en ny gång- och cykelväg öster om

Strömbergshyttan och om den planskilda gång- och cykelpassagen utformas som en port under väg 25.

Portalternativen kan även medföra behov av grundvattensänkning. I detta skede går det inte att utesluta ett visst urgrävningsbehov av torv. Där en ny gång- och cykelväg planeras förbi Hyllsjön kan det bli aktuellt med exempelvis stödmur för att undvika eller minska påverkan på sjön.

Avvattning

Vägen föreslås även fortsättningsvis avvattnas till omgivande mark, där vattnet infiltrerar eller leds vidare via diken och trummor. Längs sträckor där vägen breddas eller en ny gång- och cykelväg anläggs kan nya diken, dagvattenledningar eller trummor behöva anläggas. Om den planerade planskilda gång- och cykelpassagen utförs som en port under vägen kan den också kräva nya dagvattenledningar och eventuellt pumpstationer.

Den västra delen av projektet ligger inom ett vattenskyddsområde. Inom detta område får enligt föreskrifterna inga infiltrationsanläggningar för kommunalt dagvatten anläggas utan plan-, miljö- och räddningsnämndens tillstånd.

Väg 25 Hovmantorp-Lessebo Sida 41 av 50

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

Related documents