• No results found

De nationella miljömålen

In document Goda möjligheter med spillvärme (Page 37-41)

Sveriges övergripande miljömål är att vi skall lämna över ett samhälle till nästa genera- tion där de övergripande miljöproblemen är lösta. För att åstadkomma en ekologiskt håll- bar samhällsutveckling har femton miljökvalitetsmål formulerats. Dessa utgör riktvärden för allt svenskt miljöarbete, oavsett var och av vem det bedrivs.

De femton nationella miljömålen är vad som normalt brukar benämnas övergripande mål:

1. Frisk luft

2. Grundvatten av god kvalitet 3. Levande sjöar och vattendrag

4. Myllrande våtmarker

5. Hav i balans samt en levande kust och skärgård

6. Ingen övergödning

7. Bara naturlig försurning

8. Levande skogar

9. Ett rikt odlingslandskap 10. Storslagen fjällmiljö 11. God bebyggd miljö 12. Giftfri miljö 13. Säker strålmiljö 14. Skyddande ozonskikt

Spillvärmeprojekten påverkar främst fem av miljömålen, markerade med fet- stil i listan ovan, och de belyses särskilt i följande avsnitt. I redovisningen avses hela åtgärder, det vill säga såväl energi som ersatts av spillvärme som biobränslen. Där det är möjligt kvantifieras miljöpåverkan. Övriga miljömål diskuteras översik- tigt, där målen har relevans ur ett spillvärmeperspektiv. Eftersom det är nationella miljömål, beräknas miljöeffekterna från spillvärmeprojekten på svensk elmix och inte på nordisk elmix, som i vanliga fall är det vedertagna sättet att räkna, eftersom vi har en gemensam elmarknad i Norden.

Frisk luft

Miljömålet ”Frisk luft” avser huvudsakligen den lokala tätortsmiljön. Luften skall vara så ren att människors hälsa samt djur, väster och kulturvärden inte skadas. Spillvärmeprojekten har effektivt minskat lokala utsläpp av svavel- och kväveoxi- der och partiklar, främst genom konvertering från oljeeldade villapannor och blockcentraler till spillvärmebaserad fjärrvärme. Samtliga projekt avser tätortsmil- jöer. De sammanlagda årliga reduktionerna framgår nedan. Minskad elanvändning är inräknad som svensk elmix.

• Reduktion av svaveldioxid till luft: 67 ton per år • Reduktion av kväveoxider till luft: 116 ton per år • Ökade stoftutsläpp: 900 kg per år

• Miljökvalitetsmålet Frisk luft är formulerat i halter svavel- och kväve- oxider, respektive marknära ozon vilka inte går att ställa i relation till spillvärmeprojekten. Minskade utsläpp av dessa ämnen har dock för- bättrat den lokala luftmiljön.

Begränsad klimatpåverkan

Målet Begränsad klimatpåverkan innebär i enlighet med FN:s ramkonvention att mängden växthusgaser i atmosfären skall stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemen inte blir farlig. Det svenska delmålet in- nebär att utsläppen av växthusgaser skall vara minst 4 procent lägre som ett medel- värde för perioden 2008-2012 än utsläppen år 1990. Delmålet inkluderar alla växt- husgaser och inkluderar inte kolsänkor, det vill säga exempelvis skogens upptag av koldioxid ur atmosfären.

Den minskade klimatpåverkan från spillvärmeprojekten har uppnåtts genom minskad förbränning av fossila bränslen samt minskad användning av ofullständigt hallogenerade fluorkarboner HFC i värmepumpar. Minskad användning av HFC har också effekter för miljömålet ”Skyddande ozonskikt”. De sammanlagda reduk- tionerna framgår nedan. Minskad elanvändning är inräknad som svensk elmix.

• Reduktion av koldioxid: 137 kton CO2-ekvivalenter per år

• Reduktion av HFC: 4 kton CO2-ekvivalenter per år

De totala utsläppen av växthusgaser räknat som koldioxidekvivalenter upp- gick till 70,5 miljoner ton 2001 vilket innebär en minskning med drygt 3 procent jämfört med utsläppen 1990, vilka uppgick till 72,8 miljoner ton koldioxidekviva- lenter. Utsläppsminskningarna genom spillvärmeprojekten motsvarar i storleksord- ningen 0,2 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Jämförs resultaten i stället med utsläppen av växthusgaser inom energisektorn, motsvarar de 0,4 pro- cent av de totala utsläppen på 32,6 miljoner ton koldioxid år 2001.

Ingen övergödning

Miljömålet Ingen övergödning innebär att halterna av gödande ämnen i mark och vatten inte skall ha någon negativ inverkan på människors hälsa eller på förutsätt- ningarna för biologisk mångfald eller allsidig användning av mark och vatten. För att målet skall kunna uppnås måste de vattenburna utsläppen av fosfor, kväve, am- moniak samt luftburna utsläpp av kväve begränsas. Spillvärmeprojekten har främst bidragit till minskade luftburna utsläpp av kväve. Reduktionerna av kväveoxider framgår nedan, samt motsvarande minskade eutrofierande belastning uttryckt i O2-

ekvivalenter. Minskad elanvändning är inräknad som svensk elmix. • Reduktion av kväveoxider till luft: 116 ton per år

= Reduktion av eutrofierade ämnen: 6,9 *108 g O2-ekvivalenter

De svenska utsläppen av kväveoxider uppgick till 251 000 ton 2001, räknat som NO2. Enligt miljömålen skall utsläppen av kväveoxider till luft ha minskat ned

till 148 000 ton NOx till år 2010. Utsläppsreduktionerna inom spillvärmeprojekten

är mycket marginella jämfört med de totala utsläppen.

Bara naturlig försurning

Luftburna utsläpp av svavel- och kväveoxider bidrar till onaturlig försurning. En- ligt miljömålet skall de försurande effekterna av nedfall och markanvändning un- derskrida gränsen för vad mark och vatten tål. Nedfallet skall inte heller öka korro- sionshastigheten i tekniskall material eller kulturföremål och byggnader. Spill- värmeprojekten har reducerat emissioner av såväl svavel- som kväveoxider. Re- duktionerna av svavel- och kväveoxider framgår nedan samt deras sammanlagda eutrofierande effekt i form av molekvivalenter, H+. Minskad elanvändning är in- räknad som svensk elmix.

• Reduktion av svaveldioxid till luft: 67 ton per år • Reduktion av kväveoxider till luft: 116 ton per år = Reduktion av försurande ämnen: 4,6 * 106 mol H+ per år

De svenska utsläppen av svaveldioxid till luft uppgår till cirka 60 000 ton per år, vilket innebär att delmålet för svaveldioxid har uppnåtts. Däremot ligger ut- släppen av kväveoxider kvar på en allt för hög nivå, cirka 251 000 ton, att jämföra med målet 148 000 ton per år till år 2010. Spillvärmeprojekten har endast mycket marginellt bidragit till att utsläppen av försurande ämnen har minskat. Det beror på att det är ett ringa antal projekt och att de stora utmaningarna för att få ned utsläp- pen av dessa ämnen i större utsträckning återfinns inom transportsektorn.

Övriga miljömål

Spillvärmeprojekten har marginell eller ingen relevans för de övriga miljömålen. Dessa är grundvatten av god kvalitet, levande sjöar och vattendrag, myllrande våt- marker, hav i balans samt en levande kust och skärgård, levande skogar, ett rikt odlingslandskap, storslagen fjällmiljö, god bebyggd miljö, giftfri miljö och säker strålmiljö

In document Goda möjligheter med spillvärme (Page 37-41)

Related documents