• No results found

Del 3 – Stanna i Danmark och framtid

Denna del belyser den tredje frågeställningen:

Vilka faktorer anser svenskar som arbetar inom vägledningsområden är viktiga för fortsatt arbete i Danmark?

6.6.1 Fördelar dansk arbetsmarknad

Danmark erbjuder ett bättre löneläge och mer stimulerande arbetsuppgifter enligt IP 1. Han säger: ”jag blev erbjuden ett jobb som var intressant, stimulerande, utvecklande och som för mig var helt oprövat”. I samband med denna kommentar nämns en svårighet att få ett liknande jobb i Sverige. IP 1 berättar att han tror att intentionerna finns i Sverige men inte pengarna. Han hade troligtvis valt Danmark ändå för att det är en annan kultur. Ett intressant arbete kombinerat med en annan arbetskultur är det som håller honom kvar där han är.

Arbetsmöjligheter bedöms större i Köpenhamn vilket till stor del beror på stadsstorleken. Detta nämner specifikt IP 1 och IP 4, de som arbetar mer självständigt. De tror att deras tjänster hade varit svåra att hitta på den svenska sidan av Öresundsregionen då städerna är mindre.

Alla intervjupersoner arbetar på något sätt i projekt som berör både Sverige och Danmark, exempelvis arbetskraftsrörlighet i Öresundregionen och utbildningsmöjligheter. IP 3 håller informationsmöten i Sverige om att arbeta i Danmark. Han menar att han får större trovärdighet genom att han själv är i det danska systemet ”och inte bara står och talar

om möjligheten.” Flera intervjupersoner nämner att det är bra för karriären att ha jobbat i Danmark om man vill tillbaka till Sverige. IP 2 provade att vända tillbaka till den svenska arbetsmarknaden och märkte av fördelen med det: ”Det betydde att jag kunde kräva en högre lön och ställa högre krav än om jag gått direkt in från en svensk arbetsplats”. Han återvände till den danska arbetsmarknaden efter en kort tid i Sverige. Han saknade kollegorna och resan till Danmark.

Danmark har ett stort kompetensutbildningssystem som enligt IP 4 är bättre än det svenska: ”När man som svensk tar sig in på den danska arbetsmarknaden vet man inte hur mycket möjligheter man har”. Det finns enligt IP 4 enorma möjligheter att få utbildning i Danmark med full lön under tiden. IP 1 och 4 upplever att det satsas mer pengar på vägledning i Danmark än i Sverige, vilket ger utvecklingsmöjligheter på området. En annan fördel som svensk på den danska arbetsmarknaden är enligt IP 4 att ”jag sitter som någon slags brobyggare, spindel i nätet på andra sidan och pratar båda språken, förstår båda systemen”. Att ha kontaktnät på båda sidor om Sundet upplevs som en stor fördel.

Alla är överrens om att lönen är högre i Danmark. IP 4 menar att det är cirka 30-40% högre lön än samma arbete skulle ge i Sverige. Han menar även att hans lön hade varit ännu högre om han hade haft en liknande tjänst inom det privata näringslivet. Intervjupersonerna berättar om andra förmåner på sitt arbete som kan vara fördelaktigt för pendlare. Det är 37 timmars arbetsvecka, lunchen inräknad i arbetstiden för kommunalt anställda och sex veckors semester berättar IP 2. Ingen karensdag och full lön vid sjukdom är andra faktorer som nämns.

Kommunikation mellan arbetskollegor tas upp av IP 2. Han menar att ”här säger man ifrån på ett annat sätt”. Trots meningsskiljaktigheter är diskussionerna sakliga och sedan lämnas det. Detta upplever IP 2 som något positivt. Han gör en jämförelse med Sverige där upplevelsen var annorlunda.

6.6.2 Nackdelar dansk arbetsmarknad

Här framkommer pendlingen och den restid det innebär. Förseningar och inställda tåg gör att det blir ”ett stressmoment”, enligt IP 1. Pendlingstiderna bedöms som ”den största nackdelen” enligt IP 4. Det beror på att tågtrafiken som inte alltid fungerar som den ska. ”Det påverkar också mina barn och mitt arbete” säger IP 1. Intervjupersonerna upplever ofta förseningar och IP 2 menar att ”om man ska arbeta här så ska man se till att man har en bra flexordning eller en chef som tillåter att man faktiskt kommer sent”. Fler intervjupersoner nämner flexibilitet på sin arbetsplats som en förutsättning och att ta tillvara på restiden som arbetstid. IP 4 menar att laptop och telefon är bra hjälpmedel som kan användas varsomhelst: ”Kan jag fortsätta ha dem arbetsförhållandena så kan jag absolut tänka mig att jobba vidare”. Även om intervjupersonerna har mycket negativt att säga om tågtrafiken tycker de ändå att det är värt att pendla och när det fungerar är det ett bra system. IP 1 ser tillbaka på alla år han arbetat i Danmark och menat att det som helhet fungerar väl.

Anställningstryggheten upplevs annorlunda jämfört med den svenska. En större osäkerhet vid sjukdom, efter 120 dagars sjukdom har arbetsgivaren rätt att avskeda. Vid en avskedning blir ett gränshinder tydligt. IP 4 förklarar att en anställd som bor i Sverige och blir avskedad från sitt jobb i Danmark faller över i det svenska arbetslöshetssystemet. Avgifter till A-kassa är rätt mycket högre i Danmark och därför menar han att det känns orättvist att gå in i det svenska systemet med mindre ersättning. Säkerheten vid vård av sjukt barn skiljer sig från det svenska systemet. Det finns ingen motsvarighet till det svenska VAB-systemet (vård av sjukt barn). IP 2 berättar att det är lättare att få sparken om den anställda har ett sjukt barn och arbetar inom privat sektor. Han upplever att kommunen tar bättre hand om sina anställda. IP 3 menar att det inte finns något liknande system i Danmark och att när han berättat för danska kollegor ”så tror de inte att det är sant”. Andra nackdelar som framkommer är skillnaderna i språk, utbildnings- och arbetsmarknadssystem och lagar och regler. Den ekonomiska krisen nämns också och IP 4 menar att ”det är tufft just nu” vilket gör det svårare för svenskar att komma till Danmark och utbilda sig eller arbeta. Ekonomiskt blåser det motvind över Danmark och vardagen är inte lika positiv som för bara några år sedan, menar IP 4.

6.6.3 Trivsel

Intervjupersonerna trivs bra på sina arbeten och tar upp olika påverkansfaktorer. Bra arbetsuppgifter, bra chefer och kollegor är betydelsefullt. ”Det handlar också om vilket team man är” betonar IP 1. IP 4 säger att han trivs men att det är mycket arbete. Han berättar även att han är yngst på sin arbetsplats, något han hade önskat var annorlunda.

Bra arbetsuppgifter är ett mått på trivsel som flera intervjupersoner nämner. De sociala relationerna till kollegorna varierar men generellt upplever intervjupersonerna att de är goda. IP 3 nämner en ”fredagsbar” där de kan umgås mer privat. Några av intervjupersonerna har en mer utvecklande tjänst där de befinner sig idag. Detta gör att de kan förverkliga drömmar och mål de hade innan. IP 1 berättar att han har fått möjlighet att arbeta med det han tänkte innan han började studera till vägledare. Att jobbdrömmarna skulle förverkligas i Danmark ”fanns inte i min värld” förklarar han.

6.6.5 Fortsatt arbete i Danmark

Alla intervjupersonerna är positiva till fortsatt arbete i Danmark. IP 2 sammanfattar:

Lönen är väl en grej men den är nog inte riktigt avgörande. Jag tror mer min position på arbetsplatsen gör att jag är kvar. Bra anställningsvillkor plus att jag har en bra tjänst där jag känner att jag i princip kan välja vad jag vill arbeta med (IP 2).

Pendlingen är en viktig faktor och det ska vara lönt att pendla. Det framkommer många tankar omkring pendlingen i intervjuerna, överlag är de positiva men förseningar och inställda tåg har lett till ett tydligt missnöje. IP 3 uttrycker: ”Jag betalar 2750 spänn i månaden till någonting som inte fungerar”. Arbetet i Danmark måste väga upp restiden som ibland kan ta upp till 3 timmar enkel väg, enligt IP 1.

Det framkommer att fortsatt trivsel är viktigt. En bra relation till kollegor och ledning och att ha fortsatt spännande och utvecklande arbetsuppgifter. Givande arbetsuppgifter

menar samtliga att de har idag. IP 3 och säger att han gärna stannar om han har ett arbete som är”utåtriktat och varierat”.

Lönen är högre i Danmark är alla överens om och detta gör att de ställer högre krav på att återvända till den svenska arbetsmarknaden. ”Man vänjer sig vid ett löneläge” säger IP 4. Han beskriver Köpenhamn som en ”smältdegel med enorma karriärmöjligheter”. För att den svenska arbetsmarknaden ska kunna locka tillbaka honom krävs ”något verkligt spännande med utvecklingsmöjligheter”.

Familjen är en annan viktig faktor i frågan om de ska stanna i Danmark. Tre har barn och IP 1 menar att pendlingstiden inte får innebära en negativ påverkan på dessa relationer ”Då är det inte värt att jobba i Danmark”. IP 4 uttrycker sig såhär om pendlingspåverkan och sin familj inför fortsatt arbete i Danmark: ”Den största nackdelen är pendlingstiderna, och vi har inga tankar på att flytta närmare Köpenhamnsområdet, så det blir väl lite avgörande”.

Flera tror att de är kvar i Danmark om fem år ”Jag trivs så pass bra” förklarar IP 2. IP 1 och IP 4 ser sig lika gärna på den svenska sidan. ”Med det är mycket beroende av helheten i livet, mer än bara den lilla biten som handlar om jobb” uttrycker IP 1.

Fördelar med Köpenhamn som storstad nämns av IP 2: ”Jag får mycket annat med, kulturella ting utöver.” Slutligen säger IP 4: ”Om fem år kanske allting bara exploderar här. Det är en enorm arbetsmarknad och jag är gärna kvar”.

Related documents