• No results found

del av, ”Verksamhetsområde Eldsundsviken”, Strängnäs, detaljplan, beslut om antagande

Exploateringsavtal för del av Eldsund 6:16, Marin serviceanläggning

Eldsund 6:16, del av, ”Verksamhetsområde Eldsundsviken”, Strängnäs, detaljplan, beslut om antagande

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. anta detaljplanen för Eldsund 6:16, del av, ”Verksamhetsområde Eldsundsviken”, Strängnäs, Strängnäs kommun.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Syftet med detaljplanen är att skapa planmässiga förutsättningar för verksamheter, lager, kontor och detaljhandel utom livsmedel. Detaljplanen ska möjliggöra marin service med handel av båttillbehör, lager, båthallar m.m.

Detaljplanen ska också möjliggöra för en småbåtshamn. Markanvändningen småbåtshamn innebär i det här fallet exempelvis kajer, båtvarv, terminal-byggnader, magasin och lotsbyggnader m.m.

Detaljplanen ska även säkerställa ett allmänt gångstråk längs med strandlinjen.

Planområdet ligger söder om riksväg 55 och Strängnäsbron. Området ligger cirka tre (3) kilometer norr om Resecentrum och Strängnäs stadskärna och omfattar mark som tidigare nyttjats av P10 Södermanlands regemente. Fastigheten Eldsund 6:16 ägs av Kilen Eldsundsviken AB och fastigheten Eldsund 7:1 ägs av Strängnäs kommun. Kilen Eldsundsviken AB är beställare till detaljplanen.

Detaljplanen handläggs enligt utökat planförfarande i enlighet med plan- och bygglagen 2010:900.

Detaljplanen har varit utsänd på samråd och utställd på granskning mellan 2018-04-13 till 2018-05-11 respektive 2019-05-10 till 2019-06-07. Remissinstanser, kända sakägare och närboende har givits möjlighet att lämna synpunkter på

planförslaget. Inkomna synpunkter har sammanställts och koncentrerats i en samrådsredogörelse och ett granskningsutlåtande. Planhandlingarna har efter granskningsperiodens yttranden justerats.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Detaljplanearbetet bekostas av beställaren enligt träffat planavtal.

Övriga konsekvenser

Detaljplanen bedöms medföra positiva sociala konsekvenser. I detaljplanen planläggs ett verksamhetsområde med plats för kontor, verksamheter och detaljhandel utom livsmedel. Detaljplanen bedöms generera bland annat nya arbetsplatser vilket anses medföra positiva sociala konsekvenser.

Genom att planera för ett verksamhetsområde i direkt anslutning till riksväg 55 ökar tillgänglighet till butiker och affärer med detaljhandel utom livsmedel. I och med verksamhetsområdets placering och storlek finns det också möjlighet för handlarna att i takt med att efterfrågan ökar utöka sina verksamheter inom aktuell detaljplan.

I detaljplanen har det skapats möjlighet för alternativa kollektivtrafiklösningar och en utbyggnad av den befintliga kollektivtrafiken inom planområdet tack vare extra breda vägområden. De planlagda vägområdena ska kunna rymma minst en gång- och cykelväg samt nya busshållplatser och mötesplatser. Gaturummen ska

utformas så att de rymmer både nya mötesplatser och utrymmen för trafikslags-byten, till exempel mellan cykel och buss. Genom att skapa utrymme för

trafikslagsbyten och rekreation kan planen också så småningom medverka till att folkhälsan förbättras.

Inom aktuell detaljplan tillåts ingen bostadsbebyggelse.

Detaljplanen bedöms inte medföra några konsekvenser för barn. Detaljplanen påbörjades innan miljö- och samhällsbyggnadsnämnden påbörjade arbetet med barnchecklistor. Någon barnchecklista har därför inte gjorts.

Uppföljning

Lagakraftvunnen detaljplan följs upp i bygglovsskedet.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag KS § 44, 2020-03-25 Protokollsutdrag MSN § 20, 2020-02-25

Tjänsteutlåtande Eldsund 6:16, del av, ”Verksamhetsområde Eldsundsviken”, detaljplan, Strängnäs, beslut om antagande, 2020-02-14

Plankartor med bestämmelser 1(3), 2(3) och 3(3), antagandehandling, 2020-02-14.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Planbeskrivning, antagandehandling, 2020-02-14.

Granskningsutlåtande, antagandehandling, 2020-02-14.

Samrådsredogörelse, antagandehandling, 2019-03-18.

Beslutet skickas till

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret

KF § 122 Dnr KS/2019:491-251

Markanvisning av fastigheten Strängnäs 3:67 -tomträtt för padelhall inom Larslunda idrottspark

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. godkänna förslag på tomträttsavtal för fastigheten Strängnäs 3:67 enligt bilaga 1 (mindre redaktionella ändringar får göras i gulmarkerade avsnitt) och uppdra åt mark- och exploateringsenheten att teckna avtalet med den utsedde vinnaren till markanvisningstävlingen,

2. uppdra åt mark- och exploateringsenheten att teckna arrendeavtal för utomhusbana och parkeringsavtal med den utsedde vinnaren till markanvisningstävlingen.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det endast finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Kommunstyrelsen beslutade 2019-10-02, Dnr KS/2019:491-251, att utlysa en markanvisningstävling avseende tomträtt för padelhall inom Larslunda idrottspark, del av Strängnäs 3:1, samt godkänna anbudsprogrammet.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Markanvisningstävlingen har därefter utlyst av mark- och exploateringsenheten under perioden 2019-11-19 till och med 2020-01-07 med möjlighet att komplettera anbudet fram till 2020-01-31. Totalt har 4 tävlingsförslag inkommit till kontoret.

2020-01-09 gjordes en genomgång av de inkomna förslagen av en

bedömningsgrupp bestående av planchef, mark- och exploateringschef, chef för strategienheten och konsult på mark- och exploateringsenheten. Delar av de inkomna underlaget bedömdes som ofullständiga vilket påverkade möjligheten att poängsätta förslagen på ett rättvist sätt. Anbudsgivarna gavs därför en möjlighet för att komplettera sina anbud efter att samhällsbyggnadskontoret gjort vissa förtydliganden av förutsättningarna. Bedömningsgruppen träffades för en ny genomgång av tävlingsbidragen 2020-02-04.

I den framtagna matrisen har sedan de inkomna förslagen bedömts med utgångspunkt på de kriterier som satts i tävlingsprogrammet där summan av kvalitetspoängen och de ekonomiska villkoren som erbjuds läggs samman till en totalpoäng.

Bedömningsgruppen har kommit fram till att föreslagen vinnare bäst klarade tävlingsuppgiften och fick den högsta totalpoängen. Ett bra förslag med många fina kvalitéer som väl uppfyller de satta tävlingskriterierna och som också är mest ekonomiskt fördelaktigt för kommunen. Förslaget utnyttjar tomtplatsen väl med en färgsättning som harmoniserar med omgivningen och skapar en trygg miljö med en välkomnande entré.

Ett skäl för kommunen att upplåta mark med tomträtt är när kommunen har ett särskilt intresse att långsiktigt ha inflytande över markanvändningen, t.ex. i känsliga miljöer eller områden av allmänt intresse vilket gäller i Larslunda idrottspark. Genom tomträttsavgälden tillgodogör sig kommunen av marknadsvärdeökningen, vilket till stor del är ett resultat av kommunala

investeringar, och skapar förutsättningar för fortsatta investeringar till nytta för fastighetsägare och tomträttshavare. I en växande kommun ökar kraven på olika typer av samhällssatsningar där tomträttsavgälderna kan vara ett sätt att

återinvestera i t.ex. infrastruktur.

Eftersom tomträtt är väldigt lik äganderätten så intar tomträttshavaren en

fastighetsägares rättsställning. Tomträttshavaren kan i sin tur sälja tomträtten eller upplåta panträtt, nyttjanderätt och servitut i tomträtten precis som för en fastighet med äganderätt. Samma formkrav som enligt jordabalken gäller vid fastighetsköp gäller också vid överlåtelse av tomträtt.

I tomträttsavtalet får inte införas restriktioner i tomträttshavarens möjlighet att överlåta tomträtten eller upplåta panträtt eller nyttjanderätt i denna.

Tomträttsavtalet ska skrivas in i fastighetsregistret. Tomträttsavgälden är årlig men bestäms i avgäldsperioder om minst tio år. För att ändra avgäld krävs överenskommelse mellan upplåtare och innehavare minst ett år före utgången av

gällande avgäldsperiod. Om överenskommelse kring avgälden inte kan uppnås kan talan väckas hos domstol för omprövning av avgälden. Avgälden ska bestämmas utifrån marknadsvärdet för marken och en avgäldsränta som ska motsvara skälig ränta på det uppskattade markvärdet, för närvarande ca 3 %.

För att säkerställa att tomträtten bebyggs i enlighet med det vinnande förslaget har krav på skriftligt godkännande av bygglovshandlingar samt vitesklausuler för försenat startbesked och slutbesked reglerats i förslaget på Tomträttsavtal.

Ekonomiska konsekvenser och finansiering för kommunen

Intäkterna från tomträttsupplåtelsen, parkeringsavgift och arrendeavgift bidrar till minskade kostnader för kommunens anläggnings- och driftskostnader av väg och allmänna parkeringar inom Larslunda idrottspark.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Markanvisningen kommer att följas upp och utvärderas av Mark- och exploateringsenheten

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag KS § 45, 2020-03-25

Tjänsteutlåtande, Markanvisning av fastigheten Strängnäs 3:67 -tomträtt för padelhall inom Larslunda idrottspark. 2020-02-27

Avtal, Tomträttsavtal Strängnäs 3:67, 2020-02-28 Beslutet skickas till

Mark- och exploateringsenheten

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

KF § 123 Dnr KS/2017:325-003