• No results found

UNDERVISNINGSOPPLEGG OM MARIN FORSØPLING I LYS AV UTDANNING FOR

3.2 Deltakernes respons

3.2.1 Faglig kunnskap – eksempler fra empiri

Faglig oppdatert kunnskap er sentralt i UBU (Sinnes, 2015). Tabell 2 og sitatene under er eksempler som viser hvordan elever har tilegnet seg kunnskap og forståelse for fagbegrep gjennom prosjektet.

Tabell 2. Eksempler på empiri fra Case 2 Spørreskjema

Case 2 FØR (n=16) ETTER (n=11) Endring

Hva er en

næringskjede? 7 riktig, 6 feil, 1 vet ikke, 1 ikke svart 9 riktig, 1 feil, 1 ikke svart Elevene har tilsynelatende fått en bedre forståelse av begrepet næringskjede

Elevtekster skrevet i etterkant av prosjektet: «Og vi har ikke stilt opp uforberedt på prosjektet, vi har hatt to uker hvor vi har sett videoer og lært om miljøet, forsøpling, hvor viktig det er å sortere og hvor lang tid det tar for at forskeligge ting brytes ned, som for eksempel at det tar 50 år før en tyggis brytes ned og at fugler spiser plastikk og andre ting vi kaster i naturen. Elev, Case 1.

«[…] jeg har lært hvordan plast brytes ned, jeg trudde at det var liksom bare forsvant. Men den gjør den ikke! Det blir bare mindre og mindre biter liksom.» Elev, Case 2.

Elevene reflekterer over egen læring. De bygger opp egen kunnskap, både teoretisk og praktisk fra flere fagområder gjennom variert undervisning, noe som kan bidra til elevenes dybdelæring.

3.2.2 Holdningsendring

Gode holdninger til miljøet er en forutsetning for å utvikle handlingskompetanse for BU. Tabell 3 viser at elevene har fått en bedre forståelse av sammenhengene mellom havforsøpling og mulige konsekvenser for egen helse, noe som igjen kan bidra til å endre deres holdninger til miljøet.

Tabell 3. Resultater fra Case 2 Spørre-undersøkelse

Case 2 FØR, 16 elever ETTER, 11 elever

Kan søppel i havet være farlig for oss på land?

- Ja, vet ikke hvordan jeg skal forklare det (2 stk) - Vet ikke (5 stk)

- Ja, fordi søppel i havet kan inneholde giftige stoffer og når havet blir forgiftet blir fisk forgiftet

- Våre kilder til mat i sjøen kan elimineres - For dyrelivet

- Ja, fordi fisken spiser det og vi spiser fisken

- Ja, fordi det forurenser fisk vi spiser - Dyr bor på land og kan skade seg på

søppel fra havet - Ja, vi kan spise det

- Ja, ... vi spiser dyreartene som har fått i seg mikroplast

Kreative arbeidsmåter i det tverrfaglige prosjektet gir deltakerne mulighet til å øke egen bevissthet og dermed endre holdning i forhold til marin forsøpling. Gjennom kunstverk viser elevene sine holdninger til denne miljøproblematikken og bidrar til å spre holdningen ved å sette samfunnsproblemet på dagsorden (se Figur 4).

NFSUN 2017 Proceedings | 86

Figur 4. Dødningehodet, Case 1. Foto: W. Sørmo

«Slik som – hva er da det egentlige monsteret? … Da gjorde jeg meg noen tanker om at det skjønner ungene, at det her søppelet faktisk er et monster for naturen. … det er sterkt å se at barna begynner å sette ord på dette, og har forståelse for dette, at det er et prosjekt som gir mening for ungene og holdning og betydningen for deres. Det har jeg stor tro på.» Barnehagelærer, Case 3, (se Figur 5).

Figur 5. Case 3. Foto: M. Gårdvik

3.2.3 Handlingskompetanse.

«Å utvikle elevers handlingskompetanse er muligens det ultimate målet med skolen» (Sinnes, 2015). Gode holdninger til miljøet er en forutsetning for dette. Tabell 4 viser at deltakerne i Case 2 i utgangspunktet

NFSUN 2017 Proceedings | 87 anså seg som miljøbevisste mennesker.

Tabell 4. Resultater Case 2

Spørre- undersøkelse

Case 2 FØR, 16 elever ETTER, 11 elever ENDRING

Jeg er et miljøbevisst menneske

13 svarte litt enig eller helt enig

2 var litt uenig

9 svarte litt enig eller helt enig 2 var litt uenig

Elevene anså seg i utgangspunktet som miljøbevisste. Det ser ikke ut til at prosjektet har bidratt til å gjøre elevene på videregående skole. mer miljøbevisste.

Hvorfor ryddet dere søppel?

- Vi fikk is for å gjøre det. - Jeg vet ikke helt hvorfor - Fordi det nærmet seg 17.

mai

- For at det skal være fint - Fordi vi fikk hjelpe med å

holde jorda gåendes - For å rydde naturen - For å gjøre det finere i

naturen

- For å rydde opp i naturen og lære kor farlig det er

- Fordi noen bryr seg om naturen - Fordi vi måtte og fordi vi fikk mat - Vi plukket søppel for å rydde

fjæra, og for å se hvor mye søppel det var

- Prøvde å redde dyrelivet

- Vi plukket søppel for å rydde vekk søpla, det er skadelig for dyr/ mennesker og miljø

Fortsatt rydder enkelte elever fordi de får en belønning (is, mat) i etterkant.

Flere elever har med miljøaspektet i sine begrunnelser etter deltakelse i prosjektet.

Resultatene på tvers av cases antyder at deltakerne gjennom undervisningsopplegget har fått hjelp til å ta riktige avgjørelser som er knyttet til forsøpling av miljøet og utviklet gode holdninger for å håndtere et alvorlig verdensomspennende miljøproblem i sitt eget lokalsamfunn. Dette kommer tydelig frem i mange elevers svar i Figur 6 fra Case 4 og på åpne spørsmål i spørreskjema fra Case 1 og 2.

Figur 6. Likt, lært, lurt, Case 4

« … etter dette prosjektet sorterer jeg søppel både hjemme og på skolen, ser jeg søppel som ligger på gaten plukker jeg det opp, jeg prøver å ikke kaste søppel noen andre steder enn i søppelkassen.» Elev, Case 1.

NFSUN 2017 Proceedings | 88 « … og jeg prøver og være ops på å ikke kjøpe varer me unødvendig plasikk rundt. Feks: vist jeg skal ha en banan trenger jeg ikke å ta en plastikk pose å legge den i, den har jo skall rundt.» Elev, Case 1.

«Jeg er blitt mer bevisst på hva jeg kaster og bryr meg mere om søppel generelt. … Jeg tenker mer over hva jeg kjøper noen ganger. Er blitt veldig interessert og føler at jeg har ansvar!» Elev, Case 1.

Og mange ser muligheter for å påvirke sine omgivelser direkte:

«Ja det har forandret meg … (jeg) har skjønt hvor mye (søppel) det faktisk var, og at det (strandrydding) er viktig på grunn av samfunnet, miljøet og fremtiden. Nå kaster jeg plast jeg ser i bakken og ting som ligger ute.» Elev, Case 2.

«I starten av dette prosjektet var jeg veldig negativ, jeg ville absolutt ikke lære om søppel å vill ikke plukke søppel en hel dag. Men etter hvert som vi så på filmer og lærte mere om det ble jeg mere og mere engasert». Elev, Case 1.

«Og gjennom ungene er jo også foreldrene og med å utvikle ei god holdning videre. Det er jo litt slik det er, at ungene vekker dem litt». Barnehagelærer, Case 3.

Related documents