• No results found

DEN FRAMTIDA PROFESSIONEN, NÄTVERKSBASERAT

4 DATA OCH ANALYS

4.12 DEN FRAMTIDA PROFESSIONEN, NÄTVERKSBASERAT

NÄTVERKSBASERAT FÖRSVAR (NBF)

4.12.1 DATA OM NBF

• De studerande svarade på om de fått, eller tagit del av information om Försvarsmaktens avsikter med nätverksbaserat försvar (NBF). Utfallet redovisas i tabell 57 nedan.

Tabell 57 Tagit del av information om NBF

Ja Nej Vet ej

FHS ChP 03-05 97 % 3 % 0 %

MHS YOP 03-05 82 % 13 % 4 %

• Här besvarades ”om” och ”när” de tror att NBF kommer att införas i Försvarsmakten utifrån fem (5) givna alternativ. Ett alternativ skulle markeras. Alternativ och resultat nedan enligt tabell 58.

Tabell 58 Procentuell fördelning av ”om” och ”när” NBF införs i Försvarsmakten Alternativ ChP 03-05 YOP 03-05 Ja inom 10 år 44 % 40 % Ja om 10-20 år 39 % 36 % Ja men senare än 20 år 7 % 7 % Nej 3 % 2 % Vet ej 7 % 14 %

• Mest använt användningsområde bedömdes utifrån fyra (4) alternativ. Endast ett alternativ skulle markeras. Alternativ och resultat enligt tabell 59 nedan.

Tabell 59 Procentuell fördelning av bedömt mest frekvent användningsområde.

Alternativ ChP 03-05 YOP 03-05

Informationsutbyte 66 % 62 %

Beslutsdelgivning 11 % 16 %

Annat 16 % 8 %

• Vidare bedömdes vad ett infört NBF skulle innebära för styrningen. Här skulle ett (1) alternativ av fyra (4) markeras. Alternativ och resultat enligt tabell 60 nedan.

Tabell 60 Procentuell fördelning av innebörden av ett infört NBF med avseende på styrningen

Alternativ ChP 03-05 YOP 03-05

Kommer att medge mer uppdragstaktik 24 % 52 % Kommer att medge mer kommandostyrning 51 % 19 % Kommer inte att påverka styrningen 10 % 6 %

Vet ej 16 % 23 %

• Vilka som kommer att nyttja ett infört NBF bedömdes. Här skulle ett (1) alternativ av fem (5) markeras. Alternativ och resultat enligt tabell 61 nedan.

Tabell 61 Procentuell fördelning av bedömt nyttjande av ett infört NBF

Alternativ ChP 03-05 YOP 03-05

FM inom Sveriges gränser 21 % 8 %

Hela totalförsvaret (inkl. Polis, kustbev., tull,

räddningsverk etc.) inom Sverige 25 % 36 %

FM – även internationellt 41 % 32 %

På annat sätt 6 % 6 %

Vet ej 7 % 16 %

• Vilken typ av information som ett infört NBF kommer att ge, markerades med ett (1) kryss utifrån fyra (4) givna alternativ. Alternativ och resultat redovisas nedan i tabell 62.

Tabell 63 Procentuell fördelning av valt alternativ med avseende på bedömd informations typ som infört NBF kommer att ge

Alternativ ChP 03-05 YOP 03-05 Gemensam lägesbild 38 % 30 % Gemensam lägesuppfattning 35 % 40 % Annat 22 % 8 % Vet ej 4 % 21 % 4.12.2 ANALYS AV NBF

Frågor om nätverksbaserat försvar var, av naturliga skäl, ej med i Sundströms undersökning. NBF är ett nytt och nu mycket flitigt diskuterat ämne inom Försvarsmakten. Frågorna om NBF är medtagna, dels för att möjliggöra kommande undersökningar inom delämnet, men även för att kunna se om det

finns fler eller färre trender kopplat till ålder/utbildning inom ett helt färskt delämne inom försvaret.

Till att börja med kan konstateras att de allra flesta hade fått eller tagit del av information om Försvarsmaktens avsikter med det nätverksbaserade försvaret även om något färre andel studerande på YOP hade tagit del av denna information.

De allra flesta bedömer att Försvarsmakten kommer att införa ett nätverksbaserat försvar. Detta bedöms av de flest vara infört inom 20 år, varav 41 % tror att ett sådant är inför redan inom tio år.

Majoriteten bedömer att det nätverksbaserade försvaret kommer att användas till informationsutbyte.

Kommer då ett infört NBF att påverka styrningen av Försvarsmakten? En klar majoritet tror att så kommer att ske. De studerande på ChP tror att det kommer att medge mer kommandostyrning, medan de studerande på YOP tror att det kommer att medge mer uppdragstaktik. Tendensen är här mycket klar och man ställer sig frågan hur uppfattningen kan vara så olika. Är det så att man har olika uppfattning om vilken typ av information som kommer att utbytas och ges i detta nät? Enkätundersökningen visar att majoriteten av de studerande på ChP tror att NBF kommer att medge en gemensam lägesbild medan majoriteten på YOP tror att NBF kommer att ge en gemensam lägesuppfattning. Tendensen är här inte lika klar men dock så finns den. Enligt mig borde rimligen en gemensam uppfattning av lägen, med andra ord att man uppfattar läget på precis samma sätt oavsett var i systemets nivåer man befinner sig, innebära att det medför bättre möjligheter till kommandostyrning och inte tvärt om, samtidigt som endast en gemensam bild fortsatt borde innebära att uppdragstaktiken borde nyttjas mer. Om detta så blir fallet är idag dock helt omöjligt att svara på. Utfallet i resultatet är i alla fall svårförklarat. Man måste vara på det klara över att utfallet inte ger svar på hur de studerande hoppas och vill att NBF skall komma att innebära utan endast vad de idag tror att det kommer att innebära med den information som delgivits.

Sista frågan inom detta delområde berörde frågan om var NBF kommer att nyttjas och av vilka. Majoriteten av de studerande tror att NBF kommer att nyttjas inom Sveriges gränser. På ChP är meningarna delade om ifall det enbart kommer att nyttjas av FM eller om det kommer att nyttjas även av övriga totalförsvaret samt polis, kustbevakning, tull, räddningsverk etc. På YOP tror de flesta att hela totalförsvaret kommer att nyttja det nätverksbaserade försvaret. Större andel av de studerande på ChP, än de på YOP, tror att NBF kommer att nyttjas även internationellt.

Statskontoret, som av regeringen fått i uppdrag att granska utvecklingen av NBF, påstår att Försvarsmaktens rapport till regeringen inte berör samordningen med de civila myndigheterna.58

58 Widman Allan, Berg Heli (i försvarsutskottet) Försvaretsforum, artikel ”Stora risker med

”Det är inte, och har aldrig varit, tänkt som en unik svensk metod. Vi och inte minst industrin utvecklar metoden i samarbete med andra länder och vår vision är att vi efter hand ska kunna integrera hela det svenska samhället i NBF, men till en början åtminstone de så kallade ”blåljusmyndigheterna””.59

4.12.3 SLUTSATS AV NBF

Information om det nätverksbaserade försvaret har nått de allra flesta. Skillnad i ålder i kombination med nivåhöjande utbildning påverkar inte resultatet i frågan om ifall Försvarsmakten kommer att införa ett nätverksbaserat försvar. Bilden är även klar för de flesta att NBF i första hand mest kommer att nyttjas till informationsutbyte.

En mycket tydlig trend är dock att ålder/utbildning påverkar hur man ser på vad det kommer att innebära för Försvarsmakten med avseende på styrningen av förbanden. Bilden är även mycket splittrad över vilka som är tänkta att använda systemet samt var det är tänkt att kunna nyttjas.

Försvarsmakten behöver vara mycket tydligare i sitt budskap om hur det nätverksbaserade försvaret skall komma att nyttjas. En tydligt delgiven och förstådd vision och målbild saknas både bland de anställda, som bland våra politiker, vilket kan ge upphov till onödig kraftsplittring, till missförstånd, förseningar, fördyrad utveckling, tappat förtroende och kunskapsutveckling/- förnyelse.

59 Fant, Claes-Göran, Försvaretsforum, artikel ”Stora risker med NBF-satsning”, JMS