• No results found

4 DATA OCH ANALYS

4.11 DEN FRAMTIDA PROFESSIONEN, NEDSKÄRNINGAR

4.11.1 DATA OM NEDSKÄRNINGAR

• De studerande svarade på om de tillhör ett förband som skall läggas ned enligt nuvarande förslag från den militära och politiska arbetsgruppen. Resultatet redovisas nedan enligt tabell 52.

Tabell 52 Procentuell fördelning av de studerande som tillhör ett förband, som enligt förslag, skall läggas ned.

Ja Nej Vet ej

FHS ChP 03-05 9 % 46 % 44 %

MHS YOP 03-05 5 % 57 % 39 %

MHS YOP 99-01 34 % 66 % 0 %

• Samtliga svarade på om de avser fortsätta att arbeta inom Försvarsmakten, samt om de avser flytta till ny ort, om deras förband skulle komma att läggas ned. Resultaten redovisas nedan enligt tabell 53-54.

Tabell 53 Procentuell fördelning av om de studerande som avser fortsätta att arbeta inom Förvarsmakten om deras förband skulle komma att läggas ned.

Ja Nej Vet ej

FHS ChP 03-05 70 % 4 % 25 %

MHS YOP 03-05 64 % 8 % 27 %

Tabell 54 Procentuell fördelning av de studerande som avser flytta till ny ort om deras förband skulle komma att läggas ned.

Ja Nej Vet ej

FHS ChP 03-05 24 % 59 % 16 %

MHS YOP 03-05 58 % 13 % 28 %

• Samtliga svarade även på om de skulle ha startat sin nuvarande

utbildning om de visste vad de nu vet om nedläggningarna. Resultatet

Tabell 55 Procentuell fördelning av om de studerande skulle ha startat sin nuvarande utbildning om de visste vad de nu vet om nedläggningarna.

Ja Nej Vet ej

FHS ChP 03-05 24 % 59 % 16 %

MHS YOP 03-05 58 % 13 % 28 %

• På sista frågan om nedskärningar skulle de studerande välja ett (1) av fem (5) alternativ om hur Försvarsmakten bör prioritera vid eventuellt fortsatta ekonomiska nedskärningar. Alternativen och resultaten enligt tabell 56 nedan.

Tabell 56 Procentuell fördelning av vilket alternativ som förespråkas vid eventuella fortsatta ekonomiska nedskärningar för Försvarsmakten

Alternativ ChP 03-05 YOP 03-05

Bibehåll nuvarande organisation men minska

volymen på alla ställen 1 % 10 %

Förändra nuvarande organisation, slå samman verksamheter men behåll alla kompetenser

30 % 43 %

Prioritera vissa förmågor/system, avveckla

andra helt 48 % 16 %

FM bör prioritera på annat sätt 18 % 14 %

Vet ej 3 % 16 %

4.11.2 ANALYS AV NEDSKÄRNINGAR

Denna enkätundersökning visar att få (5-9 %) har kunskap om deras förband, enligt nuvarande förslag, kommer att läggas ned i nästa försvarsbeslut. Vid enkätundersökningen bland YOP 99-01 var hela 34 % medvetna om detta vid samma tid på året. Tabell 52 är naturligtvis kopplat till hur många förband som kommer att nedläggas, men här att det troligen mer kopplat till att färre vid denna tidpunkt vet om de kommer att bli drabbade eller ej. Detta bekräftas även av den stora andelen osäkra i underökningen bland de studerande år 03-05. Orsakerna kan vara flera. Processen kan vara långsammare inför FB-04 än inför förra beslutet. Försvarsmakten kan denna gång ha valt att inte gå ut med tidiga spekulationer om organisatoriska förändringar. De studerande kan i dag vara mer medvetna om att de slutgiltiga politiska besluten kan bli helt annorlunda än de beslutsunderlag som förordas av Försvarsmakten under processen. Om detta är en från Försvarsmakten vald strategi så skall det bli mycket spännande att under hösten 2004 få ta del av reaktionerna när besluten blir kända. Bland dem som inför förra försvarsbeslutet, i ett sent skede, blev medvetna om att deras förband skulle läggas ned, var känslorna heta.

Hur kommer då de som drabbas av förbandsnedläggningar att reagera? I undersökningen framgår att endast en mindre andel (4-8 %) av de studerande åren 03-05 skulle sluta arbeta i Försvarsmakten samtidigt som endast var fjärde av de studerande på ChP 03-05 under dessa omständigheter avser att flytta.

Bland de studerande på YOP 03-05 är hela 58 % beredda att flytta om deras förband skulle komma att nedläggas. Det senare resultatet visa att många av de unga i Försvarsmakten, i alla fall kortsiktigt, är beredda till uppoffringar för att kvarstanna i Försvarsmakten, samtidigt som en jämförelse med tabell 34 ovan indikerar att dessa typer av ställningstagande är något som man är mycket osäker på att behöva göra.

Då det var få som vid tiden för enkätundersökningen 2003 var medvetna om att de tillhörde ett förband som skulle komma att nedläggas så är det kanske rimligt att endast en mindre del av de studerande på YOP 03-05 inte skulle ha påbörjat sina studier om de haft den vetskap som de hade i december 2003. Mer förvånande är att hela 59 % av de studerande på ChP redan i december ångrade att de påbörjat sina studier med tanke på de kommande nedskärningarna samtidigt som bara 9 % av dem då trodde sig veta att deras förband skulle komma att läggas ned. Än mer förvånande blir det vid en jämförelse med tabell 42 ovan där hela 68 % av de studerande vid ChP 03-05 anser att det är rimligt att göra nedskärningar i det svenska försvaret med tanke på den säkerhetspolitiska utvecklingen. Kan det möjligen förklaras med att nedskärningarna görs på ett, enligt dem, felaktigt sätt?

På vilket sätt vill då de studerande att nedskärningarna görs? Av de fyra givna alternativen var det minst förespråkade alternativet att försvarsmakten skulle bibehålla nuvarande organisation men minska volymen på alla ställen. Majoriteten av de studerande på ChP 03-05 ville prioritera vissa förmågor/system och samtidigt avveckla andra helt medan en majoritet av de studerande på YOP 03-05 vill slå samman verksamhet men behålla alla kompetenser. Vid försök till förklaring till detta utfall bör beaktas att de studerande på ChP är mindre beroende av sina ursprungliga systemkunskaper i sin kommande närmaste yrkesutövning än vad de studerande vid YOP möjligen tror sig vara. I Försvarsmaktens skrivelse 2004-02-37 angående budgetunderlaget57 framgår att grundorganisationen bör utvecklas mot större integrerade garnisoner på färre platser vilket ligger i linjen med vad majoriteten av de studerande på YOP 03-05 anser. Samtliga förmågor kommer att bibehållas vid en nedskärning med minus tre miljarder. Vid större besparingar (minus 6 miljarder) kommer vissa förband/förmågor att helt avvecklas för att kunna behålla förmåga inom vissa områden.

4.11.3 SLUTSATS AV NEDSKÄRNINGAR

En tydlig trend kopplat till tiden pekar på att de studerande inför Försvarsbeslutet 2004 har mycket sämre kunskap i om deras förband kommer att drabbas av nedskärningar än vad de studerande hade inför förra försvarsbeslutet.

En trend kopplat till ålder/utbildning är att ChP 03-05 har mindre benägenhet att vara beredda att flytta vid nedläggningar. Detta indikerar att behov av personalflyttningar noggrant måste analyseras så att en långsiktighet och tidig

inriktning i karriären kan ges till den anställde. Om försvarsmakten vill behålla den majoritet på ChP 03-05 som vill jobba kvar men inte är beredda att flytta så måste åtgärder vidtas för att möjliggöra detta.