• No results found

6. Resultat och analys

6.4 Den könsstereotypa läraren?

Filmerna har analyserats utifrån ett genusperspektiv främst genom att undersöka om det är ett könsstereotypt synsätt, utifrån Nikolajevas schema över könsstereotyper, som framträder eller inte, vad gäller lärarnas inre och yttre egenskaper och i undervisningssituationen.105

Vad gäller lärarnas yttre egenskaper är det i stort en könsstereotyp bild som framträder, vilket exempelvis synliggörs i det faktum att kvinnorna har långt hår och kjol medan männen har kort hår och byxor. Något som ytterligare förstärker den könsstereotypa bilden är att det endast är kvinnorna som bär smycken likt örhänge och halsband. (LK, 43. 52, HHH, 03.19, TSG, 37.37) Skägg är vidare ett typiskt kännetecken på något som är manligt. Uppseendeväckande är att endast en av de manliga lärarna bär skägg, nämligen den manliga läraren i Hip hip hora. (HHH 02.13) Att de manliga lärarna inte har skägg kan ses som ett försök till att visa en motbild till en könsstereotyp kategorisering något som även kan exemplifieras genom en manlig lärares rosa skjorta. (LK, 50.39)

I stort går det att urskilja en könsstereotyp kategorisering även gällande lärarkaraktärernas

102 Lgr11 (2011), sid.8 103 Lpo94 (1994), sid. 4 104

Roger Elmin (2011), sid. 18-19 105 Maria Nikolajeva (2004), sid. 129

33

inre egenskaper och undervisningssituation. Vad gäller undervisningssituationen framträder könsstereotyperna framförallt genom att flickor och pojkar blir bemötta på olika sätt.

Exempelvis i filmen Tusen gånger starkare är det flickorna som får ta hand om städningen efter bildlektionen. Detta menar jag kan förklaras utifrån ett könsstereotypt tankesätt genom att flickorna förväntas vara mer ansvarsfulla och hjälpsamma eller vad Nikolajeva benämner som lydiga och självuppoffrande.106 Läraren vänder sig därför till dem när det är dags att städa:

Läraren avslutar lektionen och ber eleverna att plocka undan. En av de manliga eleverna går fram till lärare och säger:” Tack Mia. Du är bäst helt enkelt! Dina lektioner och ja jag blir så hungrig på livet. Ja vi får glass nu om du fattar vad jag menar? Snart ses vi igen. Veckans bästa stunder. Hejdå Mia!”. Lärare: ”Okej då, Ludde men bara för den här gången”. Läraren ler. Därefter ser läraren sig omkring och upptäcker röran. Lärare: ” Nej men titta vilken röra, såhär kan vi inte ha det, tjejer. Nu får vi skynda oss allt vad vi kan. Med gemensamma krafter klarar vi allt. […], Tack tjejer. Tack. Vad skulle jag göra utan Er?” Flickorna stannar kvar och plockar undan. (TSG, 07.19)

I citatet kan vi få förståelse för hur den manliga eleven försöker smickra in sig hos läraren för att undan komma städningen. Ytterligare exempel på hur bildläraren bemöter eleverna på grund av de förväntningar hon har på deras kön synliggörs i nedanstående citat:

En elev blir upprörd när en annan elev kladdat på hennes teckning. Elev1:”Men fan din jävla idiot. Kan du lägga av någon gång”. Läraren: ”Men Terese. Terese”: Elev 1 ”Han sabbar min målning hela tiden”. Elev 2: ”Jag har ju sagt förlåt”. Lärare: ”Men hur är det med ditt humör Terese?” Terese: ”Han sabbar min teckning hela tiden”. […] Lärare: ”Men han har ju sagt förlåt”. Läraren avslutar lektionen. Terese får stanna kvar och plocka undan. (TSG 07.19)

I detta citat blir det tydligt att läraren istället för att säga till pojken blir hon upprörd över flickans humör. Utifrån ett könsstereotypt tankesätt förväntas flickor vara lydiga, passiva och inte aggressiva och utåtagerande. Flickans avvikelse från dessa egenskaper upprör läraren.107

Även under samhällskunskapslektionerna i samma film bemöts pojkar och flickor på olika sätt. Den manliga läraren säger exempelvis inte till pojkar som talar rätt ut i klassrummet utan att räcka upp handen, men när flickorna gör detsamma blir han blir han frustrerad, upprörd och säger ifrån. Detta kan tolkas som att han utifrån från ett könsstereotypt tankesätt i likhet med bildläraren förväntar sig att flickor ska vara passiva och lydiga och när de då avviker från detta förväntade beteende blir han upprörd. (TSG, 40.10). Fler exempel på de könsstereotypa förväntningar han har synliggörs när det kommer en ny flicka till klassen:

106

Ibid, sid. 129 107 Ibid, sid. 129

34

En ny flicka kommer in i klassrummet. Läraren säger: ”Ja som ni ser har vi fått en ny klasskamrat med oss här idag. Hon heter Sara Reng och ska gå hos oss här sista läsåret. Du är väldigt välkommen till oss, Saga! Du kanske vill berätta något om dig själv? Hur känns det? Vill du berätta något om dig själv, eller ska jag göra det? Det lilla jag vet, eller vad jag känner till”. Saga: Jag kan göra det. Lärare:” Ja, bra!” Saga reser sig upp och går fram till katedern. Lärare:” Oj, ja ja visst”. Saga:” Vaddå?” Lärare:” Nej det går bra!” Klappar henne på armen” (TSG, 13.27)

Det vill säga själva bemötandet av flickan menar jag är könsstereotypt eftersom läraren verkar bli förvånad över att hon vågar ta plats eftersom hon är flicka och därmed förväntas vara mer tillbakadragen. Vad gäller egenskaperna visar läraren på en avvikelse från en könsstereotyp egenskap eftersom han visar en omvårdande sida något som utifrån ett könsstereotypt tankesätt främst anses vara kvinnligt.108

Ytterligare exempel på hur lärarna bemöter flickor och pojkar på olika sätt, vilket kan förklaras genom en könsstereotyp kategorisering framträder i citatet nedan:

En flicka och pojke hamnar i slagsmål. En manlig lärare går fram till pojkarna och säger till. Efter scenen med slagsmålet får vi se hur den kvinnliga läraren sätter sig med flickan som också var med i slagsmålet för att diskutera den inträffade händelsen: Lärare: ”Du vet killar i den åldern är inte lika utvecklade som ni tjejer är. De kanske inte vet hur de ska få kontakt och du håller på att växa upp till en riktigt vacker ung kvinna så jag tror det som hände var att Mikael eller Maos ville flörta med dig för han tycker att du är söt”. Elev: ”Vaddå. Han liksom klämmer mig på fittan och jag ska vara glad och tacksam då?” Lärare: ”Nej men det var förstås dumt av honom att klämma dig på (paus) framstjärten, men han gjorde det för han tyckte att du var söt. Du kan se det som en komplimang”. Elev: ”Ja så om jag klämmer dig på pattarna nu så blir du jätteglad”. Klämmer henne på brösten ”Blir du glad? Visst tar du det som en komplimang?” Lärare: ”Släpp mig, vad håller du på med?” Läraren springer gråtandes därifrån. (HHH, 56.01)

Detta citat bidrar till förståelse för flera könsstereotypa kategoriseringar och beteende. Lärarens sätt att bemöta flickan och att de ska samtala om det som hänt menar jag synliggör att hon vill vädja till flickans omsorgsfulla och förstående sida.109 Att tittaren inte får se den manliga läraren samtala med pojken visar också på en könsstereotyp kategorisering dvs. att mannen utgår från att det inte är nödvändigt att samtala med pojken då han utgår från att det inte skulle hjälpa. Vidare uttrycker det sätt som den kvinnliga läraren hanterar situationen genom att gråtande springa därifrån på en könsstereotyp bild som emotionell och sårbar.110 Den kvinnliga eleven däremot avviker från ett könsstereotypt beteende eftersom hon är

108 Ibid, sid. 129 109

Ibid sid. 129 110 Ibid sid. 129

35 utåtagerande. 111

Ytterligare exempel på könsstereotypa drag vad gäller lärarnas egenskaper är den kvinnliga känslosamma läraren, som tidigare nämnts, i Sanning eller konsekvens (SEK, 28.57) samt den uppmuntrande och förstående kvinnliga klassföreståndaren i Linas kvällsbok (LK, 22.07) Dessa karaktärsdrag kan liknas vid Nikolajevas kvinnliga könsstereotyper: omtänksam, emotionell och mild och överensstämmer dessutom med vad Ursing funnit att de kvinnliga lärarna värnar om barnen,112 samt med karaktärsdragen, omhändertagande och moderlighet, vilka Dalton belyste. 113

En ytterligare könsstereotyp kategorisering är, som tidigare nämnts, den kvinnliga läraren i

Linas kvällsbok intuitiva sätt. (LK, 44.45)

Något som avviker från Daltons beskrivning är att kvinnor inte framstår som roliga och humoristiska vilket den kvinnliga läraren i Hip hip hora som tidigare nämns gör.114 (LK, 22.07)

Vad gäller de manliga lärarna är deras egenskaper till viss del könsstereotypa och till viss del inte. Idrottsläraren framstår som analyserande och den manliga klassföreståndaren framträder som aggressiv.(TSG, 39.88, 49.99)

Skåreus har i sin avhandling funnit att det är i större grad är männen som uttrycker en lärarroll med auktoritet.115 Detta är inte helt överensstämmande med de lärarkaraktärer jag analyserat där det framförallt är två personer som uttrycker auktoritära drag, den kvinnliga läraren i Sanning eller konsekvens samt den manliga klassföreståndaren i Tusen gånger

starkare.116

Att det främst är de manliga lärarna som hanterar konfliktfyllda situationer som Karlsson funnit är inget som framträder i det analyserade materialet utan där är båda könen involverade i denna typ av situationer. Det skiljer sig dock hur lärarna hanterar dessa situationer exempelvis anpassar sig den kvinnliga bildläraren efter eleverna medan den manliga läraren är mer rabiat och aggressiv vilka är egenskaper som stämmer överens med Nikolajevas schema.117

111 Ibid sid. 129

112 Anna-Maria Ursing (2004), sid. 200 113

Mary Dalton (2004), sid. 88 114 Ibid, sid. 27

115 Eva Skåreus (2007), sid. 37 116

Maria Nikolajeva (2004), sid. 129 117 Ibid, sid. 129

36

Related documents