• No results found

Den svenska debatten och rättighetsperspektivet

4.4.1 Medias påverkan

Jasmine, Zainab och Zahra ser alla media som en bidragande faktor till det negativa motstånd och bemötande som finns rörande användandet av slöjan. De menar att media blåser upp det till att vara mer än vad det är och att det är för mycket fokus på att de som använder slöja är tvingade till att göra det när sanningen är att det är verkligt få som faktiskt blir tvingade. Konsekvensen av detta är bland annat att Zainab inte känner att den svenska kulturen respekterar hennes val. Såhär svarade hon på min fråga om hon känner sig respekterad för sin slöja:

”Nej, inte alltid. Eftersom, det är som sagt, medias fel. Dom sätter ju fokus på att det är många flickor eller tjejer som blir tvingade att bära slöja och dom

96

2007 publicerade Lars Vilks en teckning av profeten Mohammed som en rondellhund, vilket skapade reaktioner hos den muslimska befolkning såväl I Sverige som på det internationella planet. Källa: http://svt.se/2.27170/1.1920822/bakgrund_publicerades_tva_ar_efter_muhammedkarikatyrerna

33

personerna som inte beter sig som man ska göra heller, det gör att dom [svenskarna] tänker ’Men guuud, varför? Vi [svenskarna] förstår inte’, och så blir det så mycket frågor och ingen ställer frågorna till någon så blir det fördomar och allting blir liksom bara värre och värre.”

Media har enligt Zainab en stor roll när det gäller hur allmänheten uppfattar islam och vilken inställning det blir mot muslimer. Att det fokuseras negativt på religionen och kulturen är något som påverkar hur andra människor bemöter dem. Jasmine ser också media som en stor bidragare till att mänskliga rättigheter inte hos henne riktigt gäller för muslimer som för alla andra:

”Mänskliga rättigheter ger rättigheter till allting men så fort det kommer till islam och slöjan blir det stopp.” På min fråga på vad det beror på säger hon: ”Media framförallt. Och så även att vissa muslimer har visat en dålig sida av hur en muslim ska vara. Så det är lite upp till oss också, att visa den rätta bilden av islam.”

Även Zahra känner sig påverkad av media och debatten som uppkommer. Samtidigt som hon säger att hon känner att hon hittills har haft utrymme att använda sin slöja tycker hon att det blir lite jobbigt så fort debatten kommer upp i media. De känner sig alla tre påverkade av den mediala fokus som i perioder finns kring slöjan. Rättigheter och respekt är det som berövas dem på grund av media och deras framläggande av ”en viss sorts” muslim som gör att alla dras över en kam. Den debatt som nu finns i Sverige väcker reaktioner, både Jasmine och Zahra tycker att den är överdriven och för hård, det är inte så farligt med slöja. Zahra tycker även att det är lite långdraget att det nu är så stort fokus när det är så vanligt, det är mer fokus nu än vad det var när slöjan var ny i Sverige, säger hon. Debatten, och medias del i den debatten, skapar svårigheter för de som bär slöja då fokuset hela tiden ligger på det som anses vara negativt; att de som använder slöja är tvingade till det och att de muslimer som inte beter sig visar en dålig sida av islam, vilket resulterar i att de som använder slöja direkt blir bedömda och, som ett resultat av det, blir berövade känslan av respekt och tillgång till rättigheter.

34

4.4.2 Respekt och dubbelmoral

Både Zainab och Jasmine påpekar att det här i Sverige finns en strävan i den svenska kulturen att respektera islam, att det finns en skyldighet att respektera, att lagen säger att man ska respektera andra individer, men att människor kanske inte fullt ut respekterar deras religion och val av slöja. Dock uttrycker de sig på olika sätt:

”Man har blivit bemött men… Fördomarna har ändå funnits men vissa har kanske försökt att dölja dom bara för att man ska respektera andra, man ska respektera alla, strävan i den svenska kulturen att ’nej, vi ska respektera dom, vi måste göra det’, men ändå har det funnits fördomar.”

Är svaret jag får av Jasmine på min fråga om hon känner att den svenska kulturen respekterar henne och hennes val att bära slöja. Hon påpekar dock att hon ändå anser att svenskar respekterar men att de inte kan hindra sig själva från att ifrågasätta eller reagera varför hon valt slöja. Hon menar att man inte kan blunda för det faktum att frågan existerar och att den måste existera; det finns inte en svensk som inte reagerar och ser slöjan som något helt normalt, det är inte en självklar del i det svenska samhället och det kommer därför alltid uppstå frågor kring den. Hon säger också att det inte är Sveriges, som en helhet, fel att slöjan inte respekteras, det är upp till varje individ att respektera. Hon påpekar även att ju mer fokus det blir på slöjan, ju mer folk går emot den, desto fler tjejer kommer att använda slöjan, och det kommer göra det mer tydligt. Vad gäller följandet av lagen och respekt har Zainab inte riktigt samma uppfattning som Jasmine. När hon vi pratar om religionsfrihet här i Sverige säger hon:

”…du kan göra exakt vad du vill, det är det som är så bra, men även religioner som styr och människor som är okunniga som, du har ju regeln där, att det är religionsfrihet men är det alla som accepterar det? – Nej. Det är det som är grejen.”

Jasmine uppfattar att människor respekterar henne och hennes val att bära slöja, men enbart för att det står så i lagen, att man SKA respektera även om man kanske inte gör det. Zainab å andra sidan menar att det enligt lagen finns religionsfrihet men att alla ändå inte respekterar. Det gemensamma med de båda uttalanden är dock att de inte i viss mån anser att svenskar fullt ut respekterar dem och deras val att bära slöja. Jasmine menar att respektlösheten finns där men att den döljs eftersom lagen säger att man ska respektera andra, och Zainab menar att lagen finns där men att människor ändå inte respekterar.

35

4.4.3 Kvinnornas syn på framtiden

Varken Zainab eller Zahra känner någon oro inför framtiden vad gäller arbete. När Zahra har varit på praktik, som är en del av utbildningen, har det inte varit några problem att hon bär slöja:

”Jag har ju haft praktik nu och jag har träffat föräldrar. Barnen de frågar varför jag har och jag svarar på frågan och livet går vidare. Dom tycker om mig lika mycket, föräldrarna tycker om mig och jag är professionell på jobbet. Jag tar inte in mitt privatliv(…) hade jag börjat propagera för min religion då hade jag väl sett det som saker, som konflikter som hade dykt upp.”

Eftersom Zahra skiljer på privatliv, i form av sin religion, och arbete ser hon inte slöjan som något hinder eller något som skapar konflikter inom arbetet. Om hon däremot hade börjat prata om islam och försöka få barnen att tro på islam, vilket hon påpekar att hon aldrig skulle göra och aldrig har gjort, då hade det uppstått svårigheter. Zainab ser inte heller arbete som något problem, hon känner att hon har valt ett lätt yrke. Lärare är dock inte det hon egentligen vill bli och arbeta inom, det hon hellre hade velat arbeta som är kock men hon känner att slöjan men främst religionen med dess traditioner gör det svårt. Zahra ser sig själv som att kunna få vilket jobb hon vill, hon erkänner dock att hon måste anstränga sig mer beroende på jobbet och vad det innebär. Hon måste anstränga sig på vissa områden för att få sin personlighet att skina ännu mer, till skillnad från andra som ”hade glidit in lite lättare”, på grund av slöjan, vilket Jasmine också delar, att hon måste anstränga sig mer och prestera mer. Jasmine ser dock inte läraryrket, till skillnad från både Zainab och Zahra, som ett lätt yrke när man har slöja och framtiden oroar henne:

”När man har varit ute på VFT, praktik, så har det hittills varit helt okej, men det är för att man har varit ute i Rosengård, haha…(…) Det är lite obehagligt när man tänker på framtiden och just när man ska ut i arbetslivet; kommer det skapa några problem och kommer jag få något jobb, eller ska min slöja vara ett hinder?”

Jasmine påpekar att hon följde med en klasskamrat till hennes praktik vid en skola i Limhamn och säger att hon där blev bra mottagen men säger också att det bara är en skola, att det inte kommer att vara så på alla skolor. Om hon mot all förmodan inte skulle få arbete på en skola utanför förorterna har hon dock alltid just skolorna i förorten att luta sig tillbaka på, säger hon.

36

5. Analys

I föreliggande kapitel kommer min analys och slutsats av min undersökning. Jag kommer börja med att koppla till Parekhs teori och se om Sverige har någon skyldighet att respektera Jasmines, Zainabs och Zahras slöja, därefter titta på den svenska religionsfriheten och sen sätta Okin mot Phillips. Därefter följer en slutsats och till sist några avslutande ord om problematiken med min uppsats.

5.1 Sveriges eventuella skyldighet att respektera slöjan som

Related documents