• No results found

9. Analys

9.3 Analys av bilderna utifrån ett semiotiskt perspektiv

9.3.2 Denotation

I samtliga inslag syns det till höger i bild ordet Nordnytt i vit t.ex. på röd bakgrund, och till vänster i bild ett blått A mot en bakgrund i gult, rött och lila.

Sändning 1

Vilken sändning: Sändning 1, måndag 8:e april klockan 21:45 Vilket inslag: Inslag nummer 1, om jämställdhet bland enhetschefer

Hur inslaget presenteras i löp: Programledaren presenterar nyheten, man får se fyra kvinnor komma gåendes i en korridor

Vem/vilka får komma till tals i inslaget: En manlig reporter, två deltagande män samt en deltagande kvinna

Vad ser man i inslaget: Inslaget börjar som löpet, med fyra kvinnor som går i en korridor. På väggarna bredvid dem sitter det tavlor, man ser en nödutgångsskylt i bakgrunden. Alla har på sig byxor med blus och kavaj eller klänning med kofta över och skor.

Deltagande man nr.1, glasögon, tröja samt skjorta som sticker upp över halskragen. Han tittar inte in i kameran när han pratar med reportern. Även här tavlor i bakgrunden. En namnskylt dyker upp där det även står att mannen i bild är tandvårdschef.

Deltagande kvinna nr.1, glasögon, blus och jacka med en brosch på. Broschen är grön med en gul maskros på. Namnskylt med (MP) och yrkestiteln landstingsråd dyker upp. Hon tittar inte in i kameran när han pratar med reportern. I bakgrunden ser man andra människor och även här tavlor på väggarna. En mikrofon med texten SVT skrivet på syns i bild.

Ett diagram kommer upp som visar procentenheter över kvinnliga och manliga

verksamhetschefer respektive enhetschefer (står under diagrammet), som bakgrundsbild är det ett stetoskop.

Deltagande man nr.2, skjorta och kavaj. Står även han med en kakelklädd vägg bakom sig. En namnskylt dyker upp där det även finns med ett (S) och yrkestiteln landstingsråd. Mikrofon med ordet SVT syns även här. Han tittar inte in i kameran när han pratar med reportern.

31 Avslutande bilden visar man nr.2 som samtalar med en kvinna gåendes i en korridor med tavlor. Mannen har igen skjorta och kavaj, jeans, skor och en bricka hänger från jeansbältet.

Kvinnan bredvid har kjol, en tröja, glasögon och strumpbyxor.

I bakgrunden ser man kvinna nr. 1 samtala med en man. Kvinnan har samma kläder på sig och mannen jeans och rutig skjorta. Man nr.1 tillsammans med kvinnan han samtalat med får man följa ut ur bilden.

Hur ser man: När man får se kvinnorna i början och det är inslagsreporterns röst, så är det helkroppsbild och kameran “följer med” när personerna går. I slutet får man höra man nr.2 berätta och får se han och kvinnan han pratar med i helkroppsbild och även här “följer kameran med” när personerna går ut ur bilden.

Bakgrundsmiljö: Oavsett vem som syns av de deltagande personerna så är det samma bakgrund. En korridor med ljusa väggar och tavlor som hänger bredvid varandra. Bara när diagrammet syns är det en annan bakgrund, en stillbild på ett stetoskop.

Sändning 2

Vilken sändning: Sändning 2, onsdag 10:e april klockan 21:45

Vilket inslag: Inslag nummer 1, om två kommuner som samarbetarbetar över länsgränserna Hur inslaget presenteras i löp: Är ej med i löpet

Vem/vilka får komma till tals i inslaget: En manlig reporter, två medverkande kvinnor Vad ser man i inslaget: När inslaget börjar får man se en kvinna (kvinna nr. 1) i jacka, tröja, blus, jeans, skor, glasögon och med en handväska komma genom ett par dörrar mot och förbi kameran som sedan “följer med” när kvinnan gått förbi. Man fortsätter följa kvinnan som går genom en korridor med tavlor och in genom en dörr in i ett rum där hon hälsar på några personer. I rummet står det några skrivbord och stolar. Det hänger foton på väggarna och är gardiner samt blommor vid fönstren. Kvinnan kramar om en annan kvinna (kvinna nummer 2) som befinner sig i rummet. Man hör reporterns röst berätta hela tiden.

Kvinna nummer två pratar, hon tittar inte in i kameran. I bakgrunden ser man en telefon, miniräknare och kanten på den stol hon sitter på. Hennes namn kommer upp i hörnet

tillsammans med (S) och yrkestiteln kommunalråd Arjeplog. Hon har på sig en blus, kofta och ett par glasögon ligger som ett diadem över håret. Hon har på sig några halsband och

örhängen, samtliga i guld.

Medan man fortfarande hör kvinnans röst så byts bilden ut till att man får se tre kvinnor och två män sätta sig ner vid ett runt bord, en av kvinnorna har en dator framför sig. De har koppar och papper framför sig på bordet.

32 Kvinna nr.1 dyker upp i bild. Hon har på sig blus, en tröja och glasögon. Även hon har ett halsband i guld. Namnet på kvinnan dyker upp i bild tillsammans med (S) och yrkestitel kommunalråd Sorsele. En mikrofon med ordet SVT syns i bilden. Hon tittar inte in i kameran när hon pratar med reportern. I bakgrunden ser man gröna växter och ljusa väggar.

Reportern tar över och pratar och man får se en utomhusmiljö, några hus, en cementbelagd gård, en flaggstång och lite snö utspritt. Kameran rör sig upp mot en byggnad där det står

“Arjeplogs kommun”. I bakgrunden ser man ett rött hus. Man får se fler utomhusbilder, två män vid en lastbil iklädda orangea västar hållandes i en slang och fyra kvinnor sittandes vid en bänk, pratandes med varandra. Men får även se bild på en kvinna som går längs en trottoar med en plastpåse i ena handen, hon har på sig jacka och halsduk. I bakgrunden ser man två barn gåendes åt andra hållet. Även här ser man snöhögar utspridda.

Kvinna nummer 2 är tillbaks i bild, i samma miljö som innan.

Medan kvinnan pratar får man se ytterligare en utomhusbild. En vägg, en byggnad och några flaggstänger med gröna flaggor syns. Närbild på byggnaden och man kan se ordet Coop konsum skrivet på byggnaden och människor som går ut och in från den.

Hur ser man: Kvinna nummer ett får man först se i helkroppsvinkel, när hon kommer gåendes och förbi kameran. När hon sedan kliver in i rummet är det dock halvkroppsvinkel. När kvinnorna som pratar med reportern sedan syns i bild så är det ungefär från brösthöjd och uppåt. I utomhusmiljöerna är även personerna där på längre avstånd och i helkroppsvinkel.

Bakgrundsmiljö: När de medverkande kvinnorna syns i bild när de pratar så är det inomhus.

Ljusa väggar, växter, fotografier på väggar och papper liggandes på bord. När man istället bara får höra deras röster eller reporterns röst så är det utomhusmiljö, det är ljust ute och snöhögar utspridda på marken.

Sändning 3

Vilken sändning: Sändning 3, tisdag 14:e maj klockan 21:45 Vilket inslag: Inslag nummer 1, om det arktiska rådet

Hur inslaget presenteras i löp: Programledaren presenterar inslaget, man får se en man gå ut ur och nerför trappan från ett flygplan. På marken står några människor och en bil. Mannen skakar hand med en av personerna.

Vem/vilka får komma till tals i inslaget: En manlig reporter, en medverkande kvinna och en medverkande man.

33 Vad ser man i inslaget: När inslaget börjar så får man se en utomhusmiljö och bilar som åker på en väg. I bakgrunden ser man en stadsmiljö och en snöklädd höjd. Man får även en bild över hus i stadsmiljö. I nästa bild får man se en polisbil stå still vid en vägkant och en person som går i bakgrunden. Det växlar till nästa bild där man får se flera svarta bilar stå i rad vid ett par byggnader och några människor som står bredvid bilarna. Bild på en man som går nerför en flygplanstrappa, med jacka och jeans. Nedanför bredvid trappan står en man i rock, öronmuffar och med armarna i kors. Några personer skakar hand med mannen som kom från planet. I nästa bild är det mörk sal med stolar och man ser en stor vit skärm med orden “thank you”. Det står en man och en kvinna vid ett podium på scenen framför skärmen.

Medverkande kvinna nummer 1 pratar med reportern, bakgrunden är ljus, det är växter och man ser två kvinnor i bakgrunden. Man ser även en nummerskylt hängandes på väggen.

Kvinnan som pratar tittar inte in i kameran. Hon har på sig ett grått linne och en grå kofta samt ett halsband och örhängen. Hennes namn kommer upp till vänster i bilden.

Utomhusmijö-bild syns på ett hav och snötäckt berg, man hör reporterns röst. Man får se två fraktfartyg åka på ett hav, och till sist en anläggning på ett stort snöfält. Nästa bild visar ett hav med isberg uppstickandes utspritt. Man får sen se en bild på en stor byggnad i stadsmiljö och i förgrunden en busshållplats. Nästa bild visar några människor sittandes i en ljus sal på ett par stolar. Medverkande man nr.1 pratar med reportern. Han tittar inte in i kameran. Han har skjorta, kavaj, slips och två ringar i guld på vänstra ringfingret. I bakgrunden hänger en mörkblå flagga med gula stjärnor på samt en stor vit affisch med svarta texter på. Mannens namn kommer upp i bild tillsammans med yrkestiteln ordförande Arktiska rådet.

Reportern fortsätter prata och man får i bild se två kvinnor lägga ut vita dukar på ett bord. Kvinnorna har på sig tröjor och en bricka hänger från ett nyckelband runt halsen.

Nästa bild är utomhusmiljö, vid en väg, och mans ser en skylt där det står “no arctic oil”.

Nästa bild visar bilar som kör på en väg i dimma och bilden efter det visar en affisch med ordet “arctic” på, ett hjärta och texten” 20 april 2013 Copenhagen”. Man får se två personer i röda overaller som håller i affischen på varsin sida om den. Bilden efter det visar en

inomhusmiljö, man får se en kvinna vid en kamera och en man som samtalar med en annan.

Man nr.1 kommer tillbaks i bild och pratar med reportern i samma miljö som innan. Man får, medan mannen fortsätter prata, se ett flygplan flygandes underifrån.

Hur ser man: I de utomhusmiljöer som finns, där antingen reportern pratar eller någon av de medverkande pratar men inte syns, så är det i helfigursvinkel. När mannen eller kvinnan pratar men syns i kameran så syns de från ungefär brösthöjd och uppåt.

34 Bakgrundsmiljö: När den medverkande mannen eller kvinnan pratar så är det i inomhusmiljö.

Vissa bilder som syns men man får inte se vem det är som pratar är antingen inomhus, då får man se människor eller utomhus, då man får se något slags fordon i rörelse.

Sändning 4

Vilken sändning: Sändning 4, torsdag 16:e maj klockan 21:45 Vilket inslag: Inslag nummer 1, om ett godståg som hade spårat ur

Hur inslaget presenteras i löp: Programledaren presenterar nyheten, man får se en man i gul väst prata i telefon bredvid ett urspårat tåg

Vem/vilka får komma till tals i inslaget: En manlig reporter, två medverkande män Vad ser man i inslaget: När inslaget börjar får man se reportern stå framför det urspårade tåget, tittandes rätt in i kameran, hållandes i en mikrofon och berättar vad som har hänt.

Miljön är skog, det är gröna träd, buskar och mark. Medan reportern fortsätter prata får man se tåget från en annan vinkel och några personer i gula västar som står bredvid det.

Medverkande man nr 1 pratar med reportern. Han tittar inte in i kameran. Han har på sig en gul väst, en svart keps med texten “Strukton rail” och en svart jacka. Hans namn syns till vänster i bild och yrkestiteln “arbetschef Strukton rail” syns. En mikrofon syns i bilden.

Bilden byts ut mot ännu en bild på tåget och man får igen höra reportern berätta. Tåget är blått och runt omkring är det träd, buskar och grön skogsmiljö. Nästa bild är en närbild på spåret.

Bilden efter det är på en man som pratar i telefon bredvid tåget. Han har på sig en gul väst och man hör fortfarande reportern berätta. Medverkande man nr.1 pratar med reportern igen, och bilden är ganska lik förra gången.

Nästa bild är igen att man får höra reportern som berättar och man får se tåget från avstånd. I förgrunden är det en bilväg och en bil åker förbi. I nästa bild får man se en grävskopa jobba i sand. Medverkande man nr.1 syns i bild igen, även nu ser det likadant ut. Medan mannen pratar får man igen se en närbild på spåret och sen ännu en bild med tåget på avstånd och flera personer i gula västar som står bredvid.

Tillbaks igen till mannen som pratar i en telefon bredvid tåget, medan en kvinnlig röst tar över och rapporterar. Medverkande man nr.2 syns i bild och pratar med en reporter. Han tittar inte in i kameran när han pratar. Han har på sig en svart skjorta och en grå jacka. Den här gången i en stadsmiljö, det är ett stort hus bakom och cementerad mark. Hans namn och yrkestiteln “underhållschef trafikverket” dyker upp till vänster i bild. Medan den kvinnliga reportern fortsätter prata får man se flera grävmaskiner vid ett tågspår samt flera män i gula västar, igen i skogsmiljö.

35 Tillbaks till man nr.2 i stadsmiljö. Medan mannen pratar förflyttas bilden igen till skogsmiljö.

Kvinnliga reportern pratar och sen är det tillbaks till man nr.2 i stadsmiljö.

Tillbaks till männen i gula västar som står bredvid tåget medan man nr.2 pratar.

Hur ser man: När man inte får se de som pratar i bild så är det helkroppsvinkel på de människor som syns. De verkar också filmade från ett visst avstånd. När det är de

medverkande som pratar syns så är det ungefär från brösthöjd och uppåt. I det här inslaget fick man också se reportern som pratade direkt in i kameran.

Bakgrundsmiljö: Grönt med träd, buskar, grön mark runt det urspårade tåget, skogsmiljö. När det är man nr.2 som syns i bild är det stadsmiljö. Cementerad mark, ett stort hus i bakgrunden i vars fönster andra hus speglas.

Related documents