• No results found

Figur 3. Visionsbild för Västerås nya resecentrum. Illustration: Bjaerke Ingels Group.

Visionsbilden visar en utomhusmiljö där en tredjedel av bilden upptas av en tonad mörkblå himmel. Bildens färgskala går i dämpade toner av mörkblått, grått, grönt och guld. Bilden är överlag mörk men i centrum finns en ljus och upplyst byggnad med ett spetsigt guldfärgad tak som pekar upp mot himlen. Den nedre halvan av bilden består av en slags bro med glasräcken som leder mot byggnaden. På sidorna om bron syns gröna träd. Bron har grå släta ytor där människor rör sig (går, cyklar och kör rullstol) men även flera som sitter eller står still. Mellan gångytorna finns rabatter med låg växtlighet. De flesta människor ser ut att vara vuxna, men även något barn syns. I bakgrunden syns några höga byggnader. Vita ljuspunkter markerar räcket och gångvägarna.

5.2.2 Konnotativ analys

Bilden av gångbron och entrén till Västerås nya resecentrum ger ett nästan kliniskt rent intryck. Gång- och cykelvägarna liknar polerat rostfritt stål påminner nästan om flödande vattendrag. Blicken dras till den vita och guldfärgade byggnaden som lyser upp i mörkret. De grå gångvägarna går kors och tvärs över bron. Det vita ljuset som kantar gångbanorna och räcket ger, i kombination med den kraftigt upplysta byggnaden med sin stora gyllene spets riktad mot himlen, ett futuristiskt intryck. Den höga luminositeten skapar tydliga associationer till något övernaturligt, som en miljö ur en science fiction film. Det är

tydligt att människorna är på väg någonstans, även om det finns några som sitter eller står still, vilket konnoterar rörelse och liv. Människorna i förgrunden har samtliga ryggen vänd mot betraktaren. Inga ansiktsuttryck eller sinnesstämningar går att avläsa. Anonymiteten och människor i rörelse skapar en passage snarare än en mötesplats.

Även om det finns en handfull stora gröna träd och flera rabatter på bron så ter sig grönskan sekundär då den är mestadels i skugga och har en låg färgmättnad. Bilden innehåller inga papperskorgar eller skräp vilket förstärker det rena intrycket. Höghusen som syns bakom träden är mörka och saknar upplysta fönster. Detta ger ett dystert intryck, byggnaderna ser nästan öde ut i kontrast till de nästan kritvita fönster som lyser upp resecentrum och de höghus i mitten som ser ut att sitta ihop med huvudbyggnaden. Bilden använder genomgående färger med låg mättnad, vilket kan förklaras av att scenen som målas upp är på kvällstid, men detta estetiska val förstärker den onaturliga känslan och atmosfären.

5.2.3 Text​analys

Figur 4. Del av artikel om Västerås nya Resecentrum.

Texten beskriver hur Västerås nya resecentrum ska fungera och upplevas. Texten är både informerande och beskrivande. Tonen är till en början formell men ändrar karaktär i sista stycket där tilltalet övergår till ett personligt du-tilltal. Samma stycke påminner om en säljande inspirationstext som skulle passa i en bostadsannons eller ett livsstilsmagasin.

Texten gör ett sanningsanspråk i meningar som “upplevs som ett sammanhängande landskap”, “resecentrum möjliggör smidiga byten”, “du hittar allt du behöver” och “I nya resecentrum möts du av en funktionell, luftig och ljus känsla.” Texten har även exempel på en värderande modalitet i meningarna “för att lätt kunna anpassas”, “smidigt resa vidare” och “efterlängtad och kul weekend i Västerås”.

Subjekt

Texten presenterar subjekten som “flöden av [...] resenärer, besökare och personer som vill passera spåren”. Detta indikerar att människorna som besöker platsen ständigt är i rörelse och behöver ha möjlighet att resa från olika punkter på “dygnets alla timmar, alla dagar i veckan”. Människor liknas som enheter som ska hanteras snarare än individer med behov, och de ska flöda smidigt genom resecentrum. Subjekten benämns även som “nära och kära” samt “familj och vänner” vilket betonar värdet av familj och gemenskap.

Beskrivning av platsen och dess funktioner

Texten lägger stor vikt vid platsens olika funktioner och poängterar att ​“orienterbarheten är därför avgörande”. Texten lovar att platsens ska “hantera stora flöden”, “fungera som en attraktiv plats” samt “möjliggör smidiga byten” och “övergångarna är tillgängliga”. Texten talar aldrig om hållbara transportlösningar men poängterar att det ska finnas “generösa cykelparkeringar” och att platsen “byggs för att lätt kunna anpassas till framtidens färdsätt” vilket gör anspråk på en futuristisk diskurs. Texten beskriver inomhusmiljön som “funktionell” och “luftig” med en “ljus känsla”.

Förutom reserelaterade aktiviteter som att byta transportmedel så beskriver texten funktionerna som finns i resecentrums inomhusdel. Texten gör anspråk på lösning av resenärens problem i påståendet “du hittar allt du behöver inför, under och efter din resa” Allt resenären behöver finns under resecentrums tak; cykelparkering, plats för lunchmöten, internetuppkoppling, shopping och utrymme att springa till tåget. Lexikala val som “smidigt”, vilket återkommer två gånger, “lätt” och “springa till tåget” artikulerar vikten av enkelhet och hastighet för resenären. Även konsumtion betonas då båda “köper” och “handla” används. Det människor behöver är alltså en plats där de effektivt kan använda sin tid till arbete och konsumtion innan de hastar vidare. Resenären ska inte läsa en bok i lugn och ro utan “köpa en ny deckare”, detta ska dessutom göras till “doften av

nybakat bröd”. Det viktiga är inte att uppleva Västerås utan att effektivisera sin tid. Det enda som talar emot detta är meningen “startskottet på en efterlängtad och kul weekend i Västerås”. Ordvalet startskott indikerar dock även det på en intensitet, en upplevelse i hög hastighet. Texten beskriver oreflekterat ett samhälle där människorna är konstant i rörelse och bara stannar upp för att konsumera.

5.2.4 Sammanfattande ​analys

Enligt texten ska platsen hantera stora flöden av människor under dygnets alla timmar. Renderingen illustrerar detta med frånvända människor i rörelse. Textens betoning på familj och vänner återfinns inte i bilden mer än en vuxen som håller ett barn i handen. Bildens kliniska intryck går i linje med textens beskrivning och får människorna att framstå som enheter likt robotar, som ska hanteras utan att interagera med varandra. Platsen vill vara attraktiv och aktiv dygnet runt vilket förklarar valet av kvällsljus i renderingen. Resecentrum framstår än mer som ett gyllene UFO som har landat och lyser upp i mörkret. Det finns en uppenbar futuristisk diskurs vilken förstärks ytterligare av att platsen är konstruerad för att “lätt kunna anpassas till framtidens färdsätt”. Platsen beskrivs också som “ljus”och “attraktiv” vilket förstärker det faktum att det enda som tillför något ljus i bilden är byggnaden själv.

Lexikala val som “flöde” och “landskap som sveper” stärker konnotationen av gångbanorna som vattendrag. Utöver denna association lägger texten inget fokus på naturen. Istället stärker påståendet “du hittar allt du behöver” bildtolkningen till att utomhusmiljön är sekundär med sina mörka trädkronor, kontrastlösa rabatter och dystra nedsläckta hus. Kontrasten mellan den mörka och ovälkomnande utomhusmiljön och den ljusa byggnaden dit alla vägar leder och som dessutom lockar med doften av nybakt bröd är påtaglig. Texten poängterar vikten av tidseffekivisering genom både lexikala val såväl som att texten byter till personligt tilltal när “du” förväntas vilja “koppla upp dig medan du väntar” eller “ta ett lunchmöte”. Till och med en efterlängtad weekend antyds ske intensivt och effektivt. Texten uppmanar även till konsumtion på flera sätt och kommodifierar praktiken att vänta på sitt ankommande transportmedel. Sammantaget framträder resecentrumet som ett fluorescerande tempel dit människor vallfärdar för att

lösa sina problem genom effektivitet och konsumtion vilket tydligt exemplifierar en nyliberal ideologi.

5.3 Kirunas nya handelsgata

I ett nummer av publikationen Nya Kiruna (Kiruna kommun 2014) beskrivs ett delprojekt i den omfattande stadsomvandlingen där en ny handelsgata ska ta form. Här följer analys av materialet bestående en renderad visionsbild samt ett textstycke om 66 ord som

beskriver visionen för platsen. Artikeln om återfinns i sin helhet som skärmavbildning för att kontexten ska vara lätt att återfinna (se bilaga 3).

Related documents