• No results found

Totalt erhölls enkätsvar från 217 företag, där 205 av dessa gick att härleda till respektive företag. Med anledning av detta skiljer sig enkätens totalt givna svar jämfört med korstabellerna. Samtliga företagsnamn är anonyma, därav inleds resultatet med fråga 2. Spannet för tillväxt bland de responderande företagen var mellan 100% och 2320%, antal anställda år 2016 mellan 10 och 779 st samt omsättningen varierade mellan 10,3 MKR och 3978 MKR. Antalet Minigaseller var 186 och Supergasellerna uppgick till 19 st. Samtliga enkätsvar återfinns under punkt 9.3 i bilagor.

Fråga 2 behandlade företagens utbud. Drygt 50% (109 st) av företagen erbjuder en tjänst till sina kunder, cirka 33% (71 st) erbjuder både tjänst och produkt samt drygt 17% (37 st) tillhandahåller en produkt som de levererar till sina kunder. Fråga berörde företagens branschtillhörighet. Den främst representerade branschen var ​bygg m. fl. med 76 respondenter. Därefter följer ​konsult m. fl. på 25 respondenter, ​tillverkning m. fl. samt ​IT m.

fl.​ följde därefter med 23 respondenter vardera.

Fråga 4 behandlade de olika marknadsföringskanaler och hur frekvent de användes av företagen. De marknadsföringskanalerna som företagen använde sig av i högst utsträckning var rekommendationer från nöjda kunder (WOM) (122 st) samt hemsidan (74 st), följt av sociala medier (45 st). På andra sidan spektrat återfinns de kanaler som användes i lägst utsträckning där Radio/TV aldrig användes (196 st), följt av tidningar som användes i låg utsträckning (121 st), sedermera annonser online (115 st) och slutligen e-post som också användes i låg utsträckning (79 st). Marknadsföring online jämfört med traditionell marknadsföring användes i nästan dubbelt så hög utsträckning av samtliga företag.

Svaren på fråga 5, om huruvida marknadsföringsstrategier har gjorts in-house, outsourcats eller gjorts via en mix, genererade stor spridning. En klar majoritet på 154 st företag (71%)

svarade att marknadsföring enbart skett in-house, 58 st (26,7%) svarade mix och endast 5 st företag (2,3%) svarade enbart outsourcat.

Fråga 6 berör de olika bakomliggande faktorerna som ligger till grund för beslutet om att sköta marknadsföringen internt. Det främst representerade skälet var att ​hålla nere kostnader följt av att ​upprätthålla en viss företagskultur​. De lägst förekommande skälen till att sköta marknadsföringen internt var ​annat ​följt av ​säkerhet- och integritetsskäl. Fråga 7 berörde motiven bakom att outsourca. Antalet respondenter på denna fråga uppgick enbart till 5 st. De skälen som i högst utsträckning representerade dessa företag var att ​undgå rekrytering av marknadsföringskunnig personal ​samt ​fokus var på kärnkompetensen/produktutvecklingen

internt.

Följdfrågorna på fråga 6 och 7 berörde en eventuell förändring kring den valda marknadsföringsstrategin. Svaren om varför förändring gjorts var av varierad karaktär. Totalt var det 58 företag som valt att gå från en marknadsföringsstrategi till en annan eller valt att använda bägge parallellt. Ungefär en tredjedel hade ​inte ändrat sin verksamhet som konsekvens av att använda två marknadsföringsstrategier. Resterande två tredjedelar av de 58 företagen motiverade förändringen med att mer fokus behövdes ägnas åt den interna verksamheten, företaget växte, man ville växa snabbare, nya marknadsandelar var i sikte samt en förändring av ens befintliga målgrupp. Att spara tid och att utöka sin marknadsföring med anledning av e-handel var också bakomliggande faktorer. Därtill att marknaden förändrats, man ville få in kompetent och erfaren personal med nya infallsvinklar, en vilja av att stärka varumärket med hjälp av tekniskt kunnande relaterat till sökmotoroptimering och en professionell hemsida. Hur väl övergången fungerade var även av spretig karaktär men majoriteten av de som bytt var nöjda med övergången. Antingen har förändringen varit tillräckligt bra och gjort sitt syfte eller fungerat ännu bättre. Endast ett fåtal var missnöjda och tyckte att det var dyrt och krångligt.

Fråga 8 och 9 berörde hur väl den outsourcade respektive interna marknadsföringen fungerat kring pris, kvalitet och resultat. Den outsourcade marknadsföringen fungerade med normal eller relativt god effektivitet, alltså en majoritet som responderade 3/5. På motsvarande frågan

om hur marknadsföringen fungerat in-house, svarade en klar majoritet 4/5 och att marknadsföringen därmed fungerade mer effektivt, sett till pris kvalitet och resultat.

Fråga 10 och 11 behandlade internationalisering. En klar majoritet på 65% (142 st) svarade att de inte blev etablerade på en ny marknad utanför Sverige under åren 2013-2016. Resterande 35% (75 st) har etablerat sig utanför Sverige. Av de 75 respondenterna var det en klar majoritet som inte förändrade sitt val av marknadsföringsstrategi, hela 70 st. Enbart 5 företag gjorde alltså någon typ av förändring kring valet av hur de skulle sköta sin marknadsföring som en konsekvens av deras internationalisering. De enstaka företagen som förändrade sin marknadsföringsstrategi motiverade förändringen med hänsyn till hänsyn kultur och språk, en approach av fler vertikaler, förändring av hemsida för att förbättra sökmotoroptimeringen samt nya samarbetspartners i andra länder.

4.2 Korstabeller

I korstabellerna nedan ställs variabeln ​Tillväxt gentemot diverse variabler. Inledningsvis jämförs de olika Gasellkategorierna med variablerna ​Tjänst, Produkt och Båda​. Av Minigasellerna med en tillväxt mellan 100-500% var det 90 st som erbjöd tjänst, 30 st produkt och 66 st som levererade båda. Supergasellerna med en tillväxt på mellan 501-2500% representerades av 13 st tjänsteföretag, 5 st produktföretag, och ett företag som erbjuder båda. Tjänsteföretag är alltså det typ av företag som har högst tillväxt, inom bägge tillväxtkategorierna. Det var en större spridning i utbudet bland Minigasellerna jämfört med Supergasellerna. En övervägande del av både Minigasellerna och Supergasellerna tillhandahöll en ​tjänst. ​Därefter följde ​båda ​bland Minigasellerna respektive ​produkt ​inom kategorin Supergasellerna. Se korstabellen nedan.

2. Välj det ni erbjuder era kunder.

Mått Tillväxt Minigaseller Tillväxt Supergaseller Total

Tjänst % inom Tillväxt 48,4 68,4 50,2

Produkt % inom Tillväxt 16,1 26,3 17,1

Båda % inom Tillväxt 35,5 5,3 32,7

Tabell 1. Korstabell med Tillväxt i % på X-axeln och Tjänst, Produkt, Båda på Y-axeln.

I figuren nedan visas Gasellföretagens branscher och jämförs mot tillväxt i %, uppdelat i de två tillväxtkategorierna. De främst representerade branscherna inom kategorin Minigaseller är

bygg, ​därefter ​konsult, ​samt ​IT. ​Bland Supergasellerna var det branscherna ​media följt av

handel​ och ​bygg​ som var främst representerade.

Related documents