• No results found

Det lagstadgade skyddet

In document Företagarens försäkringsskydd (Page 27-35)

vad är en arbetsskada?

prövning

ersättning

Arbetstid

olycksfall – i arbete och fritid

heltidsolycksfall

gruppförsäkring

tfa laf

gruppförsäkring

Olycksfall 29

vuxne % av livränteunderlaget. Livränta betalas ut för samma tid som omställningspension och förlängd omställningspension samt barnpension.

Man bör komplettera det lagstadgade försäkringsskyddet vid olycksfall. Det ger enbart skydd för skador som orsakats i samband med arbetet och ersätter enbart för vissa kostnader.

möjlighet att komplettera

För företagare finns följande kompletterande alternativ

• TFA – försäkringen som tecknas via Fora

• Individuell olycksfallsförsäkring – som gäller dygnet runt och som tillhandahålls av försäkringsbolagen

• Gruppolycksfallsförsäkring (privat).

Olycksfall 30

tfa – trygghetsförsäkring vid arbetsskada

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) kan ses som en komplettering till det lagstadgade skyddet i LAF. Till skillnad mot LAF betalar TFA ut ideella ersättningar. TFA är en ”ansvarsförsäkring” av s k no fault-karaktär, vilket innebär att den anställde inte kan föra skadeståndstalan gentemot företaget.

Försäkringen betalar ut ersättning enligt i huvudsak skadeståndsrättsliga regler.

Företagare som tecknat försäkringsavtal om ”AFA-försäkringarna, Omställningsförsäkring och Avtalspension SAF-LO” för sina anställda omfattas automatiskt av TFA-försäkringen.

Det är vanligt att företagare som inte har anställda ändå tecknar ett försäkringsavtal, ett s k bered-skapsavtal. För en minimipremie om  kr/år som betalas av företaget omfattas då också företagaren av TFA-försäkringen. Om man tecknat ett beredskapsavtal och senare anställer en person som arbetare omfattas denne av samtliga försäkringar för arbetare. Anställer man en tjänsteman omfattas denne enbart av TFA.

inkomstersättning

Vid arbetsolycka som medfört sjukskrivning i mer än  dagar, lämnas ersättning för inkomstförlust.

Ersättningen täcker i de flesta fall hela inkomstförlusten under sjukskrivningstiden, d v s redan från

:a sjukdagen (karensdagen).

Vid arbetssjukdomar och färdolycksfall utges normalt ingen ersättning för inkomstförlust från TFA.

Om arbetssjukdom vållats av arbetsgivare eller arbetstagare genom vårdslöshet enligt skadestånds-lagen, kan den skadade få full ersättning för inkomstförlust. Det åligger den skadade att visa att sådan vårdslöshet förelegat.

livränta

I de fall då LAF betalar ut livränta täcker den inkomster upp till , prisbasbelopp. En företagare som haft högre inkomst får kompletterande livränta från TFA på lönedelar över , prisbasblopp.

Avtalsbundna försäkringar

beredskapsavtal

inkomstersättning

tfa livränta

olycksfall – i arbete

laf tfa

Under akut Vissa kostnader Arbetsolycksfall Arbetssjukdom

sjukdomstid Kostnader Kostnader

Full inkomstersättning Färdolycksfall (sjuk mer än 14 dagar) Kostnader

Sveda och värk Sveda och värk

Vid invaliditet Livränta < 7,5 pbb Livränta > 7,5 pbb

Särskild arbets- Framtida merkostnader

skadeersättning Invaliditetsersättning

Vid rehabilitering Vissa kostnader

Vid dödsfall Begravningshjälp Begravningskostnader

Efterlevandelivränta Förlust av underhåll

Anhörigs psykiska besvär

Olycksfall 31

kostnader

Vad gäller kostnader för akut tid finns en självrisk på  kronor. Då TFA inte gör utbetalningar under

 kronor innebär det att man måste ha en total kostnad på minst  kronor. TFA ersätter i dessa fall läkar- och sjukvårdskostnader, ersättning för skadade glasögon (om intyg finns från sjukvårdsinrätt-ning) proteser m m. Blir man sjukskriven i minst  dagar kan man även få ersättning för merkostnader som skadan medfört, t ex skadade kläder, hemhjälp etc. Om skadan medför nödvändiga framtida mer-kostnader ger TFA ersättning i form av livränta eller engångsbelopp. Ersättningen lämnas för mer-kostnader som inte täcks av försäkringskassan eller från annat håll och är skattefri. TFA kan även betala ut ersätt-ning för framtida merkostnader som läkarvård, hemhjälp etc, då vanligtvis i form av ett engångs-belopp. Kostnader för nära anhörigs sjukbesök, resor etc, kan ersättas till den skadade.

ideella ersättningar

Vid arbetsolycksfall och färdolycksfall under den akuta sjukdomstiden kan TFA utbetala ersättning för sveda och värk. En ideell ersättning som ”plåster på såren” för att man råkat ut för ett olycksfall utges normalt efter det att man varit sjukskriven  dagar och ersätter för sjukhusvård och vård i hemmet fr o m första sjukdagen. Ersättningen baseras på skadans art, läkningstid, etc och är befriad från inkomstskatt.

Invaliditetsersättningen utgår för fysiskt och psykiskt lidande av bestående art (lyte eller annat stadig-varande men) och i svårare skador för särskilda olägenheter. Lyte är ett kroppsfel som kan sägas vara vanställande och som kan observeras mer direkt av andra personer, t ex ärr, hälta eller förlust av en arm, fot, ett öga etc. Men omfattar fler olägenheter och används sammanfattande om besvär i livs-föringen, som förlust eller nedsättning av syn, hörsel, lukt eller smak, kroppsfel som inte är vanstäl-lande, smärtor vid vissa rörelser etc. Ersättningen är skattefri och beräknas enligt skadeståndsrättsliga regler. Man beaktar dels den medicinska invaliditetsgraden, dels personens ålder. Som exempel ger en

% medicinsk invaliditetsgrad för en -åring    kr och för en -åring ca   kr.

Vid svårare skador med särskilt hög anspänning lämnas ersättning för särskilda olägenheter.

Ersättningen beräknas enligt skadeståndsrättsliga regler. I huvudsak grundades ersättningens storlek på graden av anspänning i arbetet.

Vid dödsfall utges ersättning enligt skadeståndsrättsliga regler för bl a begravningskostnader (efter samordning med LAF) och förlust av underhåll till efterlevande, den efterlevande ska ha möjlighet att i princip få en bibehållen standard. Fr o m  finns inga garanterade belopp. Efterlevande kan också få ersättning vid psykiska besvär som grundar sig på dödsfallet. Även person som stått den avlidne särskilt nära kan få ersättning för personskada, t ex psykisk chock eller andra besvär om denna är en följd av dödsfallet.

Ideella ersättningar kan sökas under en period av  år efter det att en skada erkänts som arbetsskada.

För övriga ersättningar från TFA gäller en preskriptionstid av  år. Den som drabbats av en arbetssjukdom har i vissa fall rätt till ersättning från TFA även om sjukdomen visar sig först när anställningen upphört.

De livräntor som utges från TFA är värdesäkrade enligt lagen om ändring av skadeståndslivräntor.

Livräntorna räknas om enligt förändringarna i prisbasbeloppet den 1 januari varje år.

lyte och men –

premie

Olycksfallsförsäkringen täcker endast olycksfall, inte risken att bli långvarigt sjuk. Vanligtvis gäller den individuella olycksfallsförsäkringen dygnet runt medan gruppolycksfallsförsäkringen vanligen endast gäller vid olycksfall som inträffar på fritiden.

Ersättningen för kostnader och ”sveda och värk” kan bara betalas ut från en försäkring. Resterande delar, som de ideella ersättningarna, betalas ut från varje försäkring.

Vissa olycksfallsförsäkringar, som TFA, är kopplade enbart till arbete, medan andra gäller enbart fritid, som gruppolycksfallsförsäkringen. Den innehåller i stort sett samma typ av ersättningar som TFA. Se vidare avsnitt ”Gruppförsäkring” sid .

invaliditetskapital

I en individuell olycksfallsförsäkring ligger tyngdpunkten på ett invaliditetskapital, som betalas ut i form av ett engångsbelopp när invaliditetsgraden fastställts definitivt. I den här försäkringen ingår både medicinsk- och ekonomisk invaliditet. Högsta kapital som kan försäkras är  prisbasbelopp.

Den medicinska invaliditeten baseras på en bestående nedsättning av kroppsfunktionen.

Invaliditeten graderas efter olika handikapp i s k invaliditetsgrader som tagits fram i samråd med läkare inom olika medicinska specialområden.

Den ekonomiska invaliditeten bedöms efter i hur hög grad förmågan av att arbeta har försämrats på grund av olyckan. I praktiken jämför man med reglerna för sjukersättning och utgår vid

bedömningen från om skadan medfört minst halv sjukersättning från lagstadgad försäkring.

Man kan också få ersättning för kostnader i samband med läkar- och tandläkarvård samt för resor, i den mån kostnaderna inte täcks av den lagstadgade försäkringen. Leder olyckan till ett dödsfall utgår i stället ett dödsfallskapital.

Premien är normalt inte åldersberoende utan baseras på det invaliditetskapital som tecknats. Vissa riskfyllda yrken medför en förhöjning av premien.

En viss självrisk kan ingå i den här typen av olycksfallsförsäkring.

Försäkringen betraktas som en K-försäkring och är därmed inte avdragsgill.

Individuella försäkringar

• Invaliditetskapital 20 pbb – medicinsk eller ekonomisk

• Sveda och värk

exempel

• Läkemedelskostnader

• Tandvårdskostnader, erforderliga belopp

• Resor, erforderliga belopp

• Merkostnader, max 3,5 pbb

• Rehabiliteringskostnader

(Dödssfall 1 pbb)

premie ca 900 kr/år

Olycksfall 33

Sammanfattning

Olycksfall

laf tfa individuell

olycksfall

Livränta upp till 7,5 pbb vid nytt arbete, sjukersättning

Kostnader

• tandvård

• särskilda hjälpmedel

• vård utom riket Dödsfall

Livränta över 7,5 pbb vid nytt arbete, sjukersättning.

• förlust av underhåll

• psykiska besvär 0 eller 250 kr/år

Ja

Heltid

Tilläggspremie för vissa yrken

Invaliditetskapital 20-100 pbb vid medicinsk eller ekonomisk invaliditet

Fast premie 20-30 kr/mån

Nej

Ålderspension 34

Varje år får samtliga medborgare en prognos om ålderspensionens storlek vid ,  och  års ålder från försäkringskassan. I genomsnitt kan man räkna med att den lagstadgade pensionen ger ca % av slutlönen vid  års ålder, om man har arbetat i minst  år och haft en någorlunda jämn inkomst.

I den allmänna pensionen avgörs pensionsnivån av den samlade livsinkomsten från det att man har en årsinkomst på minst ,% av ett prisbasbelopp (  kr år ). Den pensionsavgift ( %) som man betalar är inte pensionsgrundande.

Pensionsrätten i det nya systemet beräknas fr o m  och någon övre åldersgräns för intjänande finns inte. Pensionsrätt för åren - beräknas efter de ATP-poäng som finns registrerade. Värnplikt och studier ger pensionsrätt enligt vissa regler. Pensionsrätt tillgodoräknas också för s k barnår, under barnets fyra första år, oavsett om man arbetat eller inte.

Personer födda före  omfattas enbart av det ”gamla” ATP-systemet, medan personer födda

- får en viss del av pensionen enligt det gamla och en del enligt det nya systemet – hur stor del som betalas ut från det gamla respektive det nya systemet beror på födelseår.

Personer födda från  och framåt får hela sin pension beräknad enligt det nya systemet.

För dem som är födda - finns en garantiregel, som innebär att de är garanterade att få lägst den pension som de tjänade in i det gamla ATP-systemet t o m år . Garantitillägget kan betalas ut tidigast från  års ålder.

Den pensionsgrundande inkomsten begränsas till ett tak – , inkomstbasbelopp – sedan pensions-avgiften % dragits av, d v s   kr (år ).

Ålderspensionsavgiften är ,% och betalas på allt som ger pensionsrätt. För sociala ersättningar, som sjukpenning, a-kassa etc, betalar staten avgiften.

En grundtanke i det nya systemet är att pensionerna skall finansieras gemensamt av arbetsgivare och löntagare. Därför betalar löntagaren %-enheter av den totala avgiften.

Av pensionsavgiften går % till inkomstpension och ,% till en premiepension, (andelarna gäller för dem som är födda  och senare, för övriga beräknas andelarna enligt övergångsreglerna).

För lönedelar över , inkomstbasbelopp skall endast arbetsgivaren betala in pensionsavgiften, trots att inga förmåner utgår.

Inkomstpensionen är ett ”fördelningssystem”, avgifterna som betalas av de förvärvsarbetande används till att betala pension till dagens pensionärer.

Av årsinkomsten går % till inkomstpensionen, s k pensionsrätt. Varje persons pensionsrätt läggs samman år för år och bildar en pensionsbehållning. Denna behållning tilldelas varje år arvsvinster från avlidna i samma åldersgrupp. Behållningen räknas också om med den allmänna löneutvecklingen i landet (”ränta”) och avdrag görs för administrationskostnader.

Det lagstadgade skyddet

Följ prognosen varje år – ju närmare du befinner dig din pensionering, desto säkrare är uppgifterna.

Ålderspension 35

Vid pensioneringen delas den samlade pensionsbehållningen, d v s saldot på kontot, med ett delningstal (delningstalet är lika för män och kvinnor). Detta tal grundas på den förväntade återstående medel-livslängden, d v s det antal år som pensionärer i samma årskull förväntas uppbära pension. Hänsyn tas även till den förväntade framtida inkomstutvecklingen – ”ränta” på pensionen.

Premiepensionen är ett ”fonderat system”, vilket innebär att premierna som betalas in under den aktiva tiden fram tills pensionen placeras i fonder.

Premiepension började tjänas in fr o m . Varje år kommer ett besked från försäkringskassan om intjänat belopp.

Den inbetalade premien (max ,%) placeras i fonder. Var och en kan själv välja vem som skall förvalta kapitalet, och det första valet skedde under hösten år . Premiepensionsmyndigheten (PPM) administrerar valet. De som inte väljer att placera aktivt själva får sina pengar placerade i Premiesparfonden inom sjunde AP-fonden.

Premiepensionens storlek beror på hur mycket fonderna är värda vid utbetalningen. Fondvärdet kommer att delas med ett delningstal som grundas på återstående medellivslängd. Även här är talet lika mellan män och kvinnor.

Premiepensionsrätten kan överföras mellan makar. Det gör man genom en anmälan till försäkrings-kassan senast  ⁄. Att överföra pensionsrätten medför att mottagarens pensionsrätt blir % lägre än den skulle ha varit för den som tjänat in den.

Vid pensioneringen finns det möjlighet att endera köpa en livränta med garanterat belopp av PPM eller ha kvar sina fondandelar.

I samband med ansökan finns också möjlighet att välja utbetalning så länge någon av makarna lever, vilket ger lägre pension.

Ålderspensionen kan tidigast tas ut från  års ålder. Uttaget kan också skjutas upp. Ju längre man arbetar desto högre blir pensionen. Både inkomstpension och premiepension är livsvariga och kan tas ut som  ⁄,  ⁄,  ⁄ eller  ⁄.

Den som inte har någon inkomstrelaterad pension alls eller en låg nivå får utfyllnad med garanti-pension. Lägsta pension blir , prisbasbelopp per år för ensamstående och , prisbasbelopp för gift pensionär. Garantipensionen kan tas ut tidigast från  års ålder och är inkomstskattepliktig. För full garantipension måste man ha bott i Sverige under  år från fyllda  år

delningstal

premiepension

pensionsålder

garantipension

Ålderspension 36

Behöver man då komplettera den lagstadgade pensionen? Det beror på hur man ser framtiden som pensionär, om man vill bibehålla den ekonomiska standarden, trygga de efterlevande vid dödsfall etc.

Företagare kan komplettera med en tjänstepension i ett avtalsbundet system eller välja en individuell lösning i ett icke avtalsbundet system.

Tjänstepension är en pension som är bunden till ett anställningsförhållande och som betalas av arbetsgivaren. Tjänstepensionens huvudsyfte är att komplettera den allmänna pensionen. Pensionen grundas på utfästelser om pension till den försäkrade och hans/hennes efterlevande. Utfästelsen innehåller normalt regler som

• förmåner vid sjukpenningtid och sjukersättningstid

• ålderspension från viss ålder, som kan vara antingen förmånsbestämd eller premiebestämd

• efterlevandepension inklusive barnpension samt

• hur dessa förmåner ska tryggas t ex försäkring, stiftelse etc.

så här kan tjänstepensionen tryggas

Hur kan man då vara riktigt säker på att dessa utfästelser håller, att pensionen kommer att betalas ut den dag man lämnar företaget? Följande finansieringssystem står till buds

• Försäkring – Företaget tecknar försäkring mot erläggande av viss premie och ansvaret för att pensionen utbetalas ligger hos försäkringsbolaget.

• Pensionsstiftelse – Företaget betalar in premier till en av företaget ägd pensionsstiftelse.

• Skuldföring i företaget – Företaget står själv för pensionsutfästelsen. Om företaget går i konkurs eller om företagaren slutar före pensionsåldern, kommer pensionen kanske inte att betalas ut om det är en s k ”antastbar” pension, dvs utfästelsen är inte garanterad. Väljer företaget i stället att säkerställa utfästelsen genom en kreditförsäkring, bankgaranti eller en kapitalförsäkring är pensionen ”oantastbar” och betalas ut.

förmånsbestämd eller premiebestämd pension?

En förmånsbestämd pension innebär att en viss procent av lönen skall betalas ut i pension, medan det i en premiebestämd pension är de inbetalda premierna som avgör hur stor pensionen blir. ITP-planen är en förmånsbestämd och Avtalspension SAF-LO en premiebestämd pension medan de individuella tjänstepensionerna kan vara endera premie- eller förmånsbestämda.

In document Företagarens försäkringsskydd (Page 27-35)

Related documents