• No results found

Individuella tjänstepensioner

In document Företagarens försäkringsskydd (Page 39-48)

avdragsgill pension

traditionell

Lön

ålderspension – individuell

tjänstepension

allmän ålderspension

• Premie/förmånsbaserat

• Livsvarig eller temporär

• Från 55 år

• Hälsoprövning

• Avdragsrätt inom vissa gränser

Ålderspension 41

I en fondförsäkring bestämmer man själv i vilka fonder de inbetalda premierna skall placeras. Det gör att man kan anpassa placeringarna (aktier, värdepapper etc) efter sin ålder – ju yngre man är desto mer pengar i aktier, ju äldre man är desto mer i obligationer och räntebärande papper.

Den som vill vara mer passiv och ändå ha fondförsäkring kan satsa på t ex generations- eller indexfonder.

En fondförsäkring är normalt dyrare än traditionell försäkring. Hur stor pensionen blir avgörs av andelarnas värde när pensionen skall betalas ut. Man väljer själv hur sparkapitalet skall förvaltas och kan därmed påverka avkastningen. Det finns dock inga garantier för hur stor pensionen blir.

I det individuella pensionssparandet, IPS, sätter man in pengarna på ett fondkonto i en bank.

Därefter väljer man själv hur kapitalet skall placeras på bankkonto, i aktier, obligationer eller i aktie-och räntefonder.

IPS ger ingen garanterad ränta och det finns inget försäkringsinslag. Däremot lyder sparandet under samma skatteregler som övrigt pensionssparande och kan tas ut tidigast från  års ålder.

IPS kan inte kompletteras med efterlevandepension men det sparade pensionskapitalet går vid ett dödsfall till arvingar. IPS är normalt sett billigare än att spara i pensions- eller fondföräkring.

IPS gäller inte som tjänstepension för företagare i AB.

fond

ips ålderspension – pensionsutfästelse

• Försäkringsbolaget förvaltar premierna

• Garanterad ränta

• Återbäring

• Pensionens storlek

inbetalda premier + återbäring

traditionell fond

• Individen väljer förvaltare

• Ingen garanterad ränta

• Fondandelarnas värde

• Pensionens storlek andelarnas värde

Ålderspension

Baseras på försäkringsbelopp och ålder

Flexibla lösningar enligt individuella val för sjuk-, ålderspension och efterlevandeskydd

Efterlevandepension (minst 5 år)

• Make/a, sambo

• barn oavsett ålder

Från 55 år

3 mån i regel vid minst 25 % arbetsoförmåga *

Hälsoprövning

35 % av lön (max 10 pbb)

Förmåns- (ITP) och premiebestämd (ITPK)

Baseras på lön, tidigare intjänad pension, ålder

Intjänas fr o m 28 år

”Odelbart” paket

• sjukförmåner

• ålderspension, (ITP, ITPK)

• familjepension > 7,5 ibb

• ITPK-val 2 % av lönen ITP familjepension

> 7,5 ibb (livsvarigt) ITPK-val

• återbetalningsskydd

• familjeskydd ITP familjepension make/a, barn max 20 år ITPK-val

• make/a, sambo

• barn oavsett ålder Från 55 år

3,5 % på utbetald bruttolön Intjänas fr o m 21 år

Ålderspension

• traditionell eller fondförsäkring

• val av förvaltare

Val av

• återbetalningsskydd

• familjeskydd

• Make/a, sambo

• barn oavsett ålder

Från 55 år

Fr o m dag 15 och minst 25%

sjukskrivning

Arbetsför till minst 25 % och utfört arbete i minst en vecka

35 % av lön (max 10 pbb)

* Observera att villkor kan variera mellan bolagen.

Dödsfall 43

Ett dödsfall innebär ofta stora påfrestningar för de efterlevande i form av omställningar och sämre ekonomisk standard. Ett sätt att lindra de ekonomiska konsekvenserna är att se till att ha livförsäkringar som faller ut med engångsbelopp.

efterlevandeskydd

Om man skulle avlida i förtid och har familj, finns det ett lagstadgat skydd för de efterlevande.

Det lagstadgade skyddet ger en ekonomisk trygghet under en begränsad tid av normalt tolv månader för en efterlevande om det inte finns barn eller om barnen fyllt  år.

Enligt nuvarande lag utbetalas till efterlevande

• omställningspension

• änkepension (övergångsregler)

• barnpension.

Efterlevande make/maka, registrerad partner och sambo som inte fyllt  år kan få omställningspension.

För ”sambo” gäller att paret har/har haft/väntar barn med varandra eller att de tidigare varit gifta med varandra.

Pensionen betalas ut i tolv månader normalt från dödsfallsmånaden. Pensionens storlek är % av den avlidnes beräknade ålderspension. Beräkningen görs som om den avlidne arbetat till  års ålder.

Efterlevande som har vårdnad om och bor tillsammans med barn under  år får förlängd omställ-ningspension. Förlängd omställningspension beviljas med ytterligare  månader om det finns barn under 18 år och den utbetalas dock alltid tills det yngsta barnet är  år.

Reglerna om omställningspension kom . En efterlevande kvinna kan enligt övergångsbestäm-melserna ha rätt till änkepension även om dödsfallet inträffar efter år . Normalt betalas då änkepension ut tills kvinnan fyller  år. Änkepensionen upphör om änkan gifter om sig men kan betalas ut på nytt om det nya äktenskapet upplöses inom fem år.

Det lagstadgade skyddet

omställningspension

förlängd omställningspension

12 mån 12 år

barn under 12 år ca 35 % till vuxen

dödsfall – lag

Barnpension tillkommer

änkepension övergångsregler

Dödsfall 44

Barn till den avlidne kan få barnpension till och med den månad barnet fyller  år. Pensionen förlängs om barnet studerar på grundskole- eller gymnasienivå dock längst till juni månad det år barnet fyller  år.

Barnpensionen består av en procentsats av den avlidnes beräknade ålderspension. Barnet är alltid garanterat att få en pension som uppgår till minst % av prisbasbeloppet efter respektive förälder.

efterlevandepension kontra livförsäkring

Pension betalas ut varje månad i minst fem år och är inkomstskattepliktig.

Förmånstagare är enligt inkomstskattelagen enbart

• make/a, registrerad partner

• sambo

• arvsberättigade barn.

Före detta make/a eller sambo kan sättas in som förmånstagare.

Har man valt en livförsäkring betalas vid dödsfallet ett ”livbelopp” ut, som är ett skattefritt engångs-belopp. Vem som helst kan sättas in som förmånstagare. För livförsäkringarna inom de kollektivavtals-bundna systemen, dvs TGL, har parterna Svenskt Näringsliv och LO-PTK kommit överens om vilka som kan vara förmånstagare.

barnpension

efterlevandepension

livförsäkring

möjlighet att komplettera

För att ekonomiskt skydda de efterlevande vid ett dödsfall kan man teckna en efterlevandepension eller en livförsäkring. Både de avtalsbundna och de individuella systemen erbjuder möjlighet att teckna sådana.

Dödsfall 45

itpk-valet

familjeskydd

återbetalningsskydd

faktura

avtalspension saf–lo efterlevandepensioner – itp

Har man tecknat ITP-planen och har en årslön som överstiger , inkomstbasbelopp tjänar man in familjepension i ITP.

Vid ett dödsfall erhåller efterlevande make/a familjepension livet ut, så länge som han/hon inte gifter om sig. Även barn under  år erhåller familjepension.

Familjepensionen beräknas som ett grundbelopp och redovisas på Alectas pensionsbesked.

Inom ITP-planen finns det s k ITPK, där man själv väljer försäkringsskydd för % av den anmälda lönen. I ITPK kan man också teckna ett familjeskydd. Det är en tidsbegränsad efterlevandepension som betalas ut om man skulle avlida före  år. Man kan välja två försäkringsbelopp, antingen ett eller två förhöjda prisbasbelopp, som betalas ut i  år. Har man tecknat två basbelopp, utgör det ca   kr/månad i fem år. Det är ett inkomstskattepliktigt belopp.

Premien för familjeskyddet bestäms för ett år i taget. År  är premien  kr per förhöjt prisbas-belopp Premien till ITP inklusive ITPK betalas av företaget. ITPK familjeskydd administreras av Collectum.

Den resterande premien betalas in till en traditionell pensionsförsäkring eller fondförsäkring – med eller utan återbetalningsskydd. Väljer man återbetalningsskydd utbetalas värdet av de inbetalade pensionsavgifterna till familjen vid ett dödsfall. Har man inte tecknat egenpension med återbetalnings-skydd, sker utbetalning enbart vid pensionering. Vid dödsfall betalas ingenting till de efterlevande.

Eftersom det är fråga om pension, är make/a, sambo och/eller barn förmånstagare. Pensionen betalas ut under minst fem år. Hur stor pensionen blir beror på hur stor premie som betalats in och hur pengarna har förräntats. Om man valt en fondförsäkring avgörs pensionens storlek av fondande-larnas värde.

ITPK-valet administreras av Collectum som varje månad skickar en faktura.

avtalspension saf–lo

I Avtalspension SAF-LO väljer man på samma sätt som i ITPK-systemet om man vill teckna en traditionell pensionsförsäkring eller fondförsäkring med eller utan återbetalningsskydd samt om man vill ha familjeskydd med ett eller två förhöjda prisbasbelopp.

Valet av Avtalspension SAF-LO sker fr o m  års ålder, medan valet av ITPK sker först från 

års ålder.

Avtalsbundna försäkringar

familjepension

Dödsfall 46

livförsäkring

Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) är ett billigt grundskydd eftersom den är en avdragsgill kostnad för företaget, vilket en livförsäkring vanligtvis inte är.

TGL kan tecknas hos ett flertal bolag. Villkoren mellan Fora och de övriga bolagen skiljer sig i en del hänseenden som t ex generella förmånskretsen, förmånerna etc.

Ersättningen från TGL utges med ett engångsbelopp oavsett om dödsfallet inträffat under arbetstid eller inte. Grundbeloppet utgör max  prisbasbelopp (  kr år ). Beloppet utbetalas med utgångspunkt från den avlidnes arbetstid och ålder och beloppet reduceras normalt från  års ålder, om man inte efterlämnar barn under  år. Även barn kan erhålla ersättning från försäkringen med max  prisbasbelopp.

Olika villkor är förhandlade mellan parterna, se vidare sammanfattning sid .

tgl

Dödsfall 47

efterlevandepension

Begreppet efterlevandepension kan ha många namn, som familjegaranti, återbetalningsskydd, efter-levandepension etc, men det är hela tiden frågan om en efterefter-levandepension som skall utbetalas vid ett dödsfall. Förmånstagarkretsen är begränsad i en pensionsförsäkring enligt inkomstskattelagen.

Vill man skydda sin familj genom att komplettera tjänstepensionen med en efterlevandepension kan man välja att låta ett visst belopp betalas ut till familjen vid dödsfall och/eller att de inbetalda premierna återbetalas. Pensionen betalas ut i minst fem år, men den kan även tas ut under längre begränsad tid eller livsvarigt.

Den som uppbär sjukersättning är normalt sett premiebefriad motsvarande sjukskrivningsgraden.

För att få teckna försäkringen krävs dock att man genomgår en hälsoprövning. Premien är avdragsgill för företaget.

Ett alternativ till efterlevandepension, som blir allt vanligare, är att köpa en separat livförsäkring som ekonomisk trygghet till de efterlevande.

livförsäkring

Det finns två former av individuella livförsäkringar, nämligen ren livförsäkring eller livförsäkring med sparande.

Ren livförsäkring tecknas för en viss period, t ex till  års ålder. Om den försäkrade avlider före den åldern betalas försäkringsbeloppet ut till förmånstagare. Om den försäkrade överlever åldersgränsen upphör försäkringen och inga pengar betalas ut.

Livförsäkring med sparande fungerar vid dödsfall på samma sätt som en riskförsäkring, d v s om den försäkrade avlider före åldersgränsen i försäkringsbrevet betalas försäkringsbeloppet ut. I annat fall betalas ett försäkringsbelopp ut när man når den åldersgräns som angivits i försäkringsbrevet.

Individuella försäkringar

Dödsfall 48

Till skillnad mot i de avtalsbundna försäkringarna har man större frihet att bestämma försäkrings-belopp och välja förmånstagare om man väljer en individuell livförsäkring.

En individuell livförsäkringspremie baseras på ålder och försäkringsbelopp. Den trappas inte ned vid en viss ålder. Ju högre ålder och försäkringsbelopp, desto högre premie. Kvinnor betalar en något lägre premie, eftersom de statistiskt sett lever längre än män.

Premiebefrielse inträder normalt vid minst % sjukersättning.

Observera att villkoren kan variera mellan bolagen.

premie

premiebefrielse – liv

Livförsäkring 49

Sammanfattning

In document Företagarens försäkringsskydd (Page 39-48)

Related documents