• No results found

Detaljerat resultat av funna Investors in People-bevis

Funna bevis för den utvidgade standarden ”Dina val”

(Gråmarkerade bevis är de som inte hittats eller inte är aktuella för verksamheten)

1. Organisationen har tydliga och förstådda strategier för att förbättra verksamhetens resultat genom sina medarbetare

Verksamhetsplan Indikatorer Standarden

Vision och plan 1,2 Företrädare med i planeringen 3,5 Medarbetarna involverade 4,6

1. Högsta ledningen kan visa att organisationen har en tydlig vision och verksamhetsidé med en strategi för att förbättra verksamhetens resultat.

2. Högsta ledningen kan visa att organisationen har en verksamhetsplan/affärsplan med mätbara mål.

3. Högsta ledningen kan visa att det finns ett konstruktivt samarbete med berörda medarbetarorganisationer då verksamhetsplanen/affärsplanen tas fram.

4. Cheferna kan beskriva hur de involverar sina medarbetare i att:

utveckla organisationens verksamhetsplan/affärsplan samt

utveckla och fastställa gruppmål och individuella mål

5. Företrädare för medarbetarorganisationer bekräftar att samarbetet med ledningen är konstruktivt och att de rådfrågas när verksamhetsplanen/affärsplanen utvecklas.

6. Medarbetarna kan beskriva sina, gruppens och verksamhetens mål på en nivå som är relevant för var och en, samt hur de förväntas bidra till att utveckla och nå målen.

Dina val

7. Högsta ledningen säkerställer att organisationen har en tydlig värdegrund som stöder visionen och verksamhetsidén.

8. Högsta ledningen säkerställer att organisationens verksamhetsstrategi har utvecklats med inflytande av cheferna, medarbetare och andra intressenter.

9. Högsta ledningen säkerställer att organisationen har resultatmått som förbättrar utvecklingen av verksamheten.

10. Högsta ledningen kan beskriva hur socialt ansvarstagande är en del i organisationsstrategin.

11. Högsta ledningen säkerställer att värdegrunden står i fokus och är styrande för organisationens strategi 12. Högsta ledningen kan beskriva hur det sociala ansvarstagandet är en del av organisationskulturen.

13. Cheferna kan beskriva organisationens värdegrund och vad den innebär för deras sätt att leda organisationen

14. Cheferna kan beskriva hur de involveras i att utveckla organisationens strategi.

15. Cheferna kan beskriva de resultatmått som förbättrar organisationens resultat.

16. Cheferna kan beskriva organisationens sociala ansvarstagande och vad det innebär för deras ledarskap.

17. Cheferna kan beskriva hur de säkerställer att värdegrunden står i fokus för deras sätt att leda arbetet.

18. Cheferna kan beskriva hur de säkerställer att det sociala ansvarstagande är en del av organisationskulturen.

19. Medarbetarna kan beskriva organisationens värdegrund och vad den innebär för dem i deras arbete.

20. Medarbetarna kan beskriva hur de är delaktiga i att utveckla organisationsstrategin.

21. Medarbetarna kan beskriva de resultatmått som de använder för att förbättra organisationens resultat.

22. Medarbetarna kan beskriva organisationens sociala ansvarstagande och vad det innebär för deras arbetssätt.

23. Medarbetarna anser att värdegrunden står i fokus för det sätt som organisationen arbetar på.

24. Medarbetarna tror på och delar organisationens vision och värdegrund.

25. Medarbetarna anser att socialt ansvarstagande är en del av organisationskulturen.

Uppfyllda bevis: Standarden 6 Dina val 19 Summa 25

2. Planer finns för lärande och utveckling för att nå verksamhetens mål

1. Högsta ledningen kan beskriva det lärande och den utveckling som krävs för att nå organisationens mål samt planer, avsatta resurser och hur utfall/resurser ska utvärderas.

2. Cheferna kan beskriva den kompetens som krävs för att möta gruppens mål, planerade aktiviteter, avsatta resurser och hur detta ska utvärderas.

3. Medarbetarna kan beskriva sin medverkan i att ta fram sina kompetensutvecklingsbehov samt hur de planerade aktiviteterna ser ut för att genomföra dessa.

4. Medarbetarna kan beskriva vilka resultat utvecklingsaktiviteterna förväntas ge dem själva, gruppen och hela organisationen.

5. Högsta ledningen kan beskriva hur deras strategi för lärande och utveckling medverkar till att organisationen når upp till sin vision.

6. Högsta ledningen kan beskriva hur man genom interna och externa källor identifierar innovativa och flexibla sätt att utveckla medarbetarna på och hur man arbetar in dessa i organisationens strategi för lärande och utveckling.

7. Högsta ledningen kan beskriva hur de har skapat en kultur som uppmuntrar ständigt lärande och verkar för utveckling av färdigheter och kunskaper på alla nivåer i organisationen.

8. Cheferna kan beskriva sina planer för att säkerställa att deras arbetsgruppers kompetens bidrar till att nå organisationens vision.

9. Cheferna kan beskriva hur deras medarbetare är delaktiga i att identifiera arbetsgruppernas behov av lärande och utveckling och hur de planerade aktiviteterna för att genomföra dessa ser ut.

10. Cheferna kan beskriva hur de drar nytta av medarbetarnas olika sätt att lära när de planerar lärande och utvecklingsinsatser.

11. Cheferna kan beskriva hur de agerar som förebilder för ständigt lärande.

12. Medarbetarna kan bekräfta att deras lärande och utveckling planeras så att den bygger upp deras framtida möjlighet att nå organisationens vision.

13. Medarbetarna kan beskriva hur de deltar i att identifiera behovet av lärande och utveckling för sin arbetsgrupp och de planer som finns för att möta dessa.

14. Medarbetarna kan beskriva vad arbetsgruppens lärande och utvecklingsaktiviteter ska bidra med till gruppen och organisation

15. Medarbetarna kan bekräfta att man tar hänsyn till deras sätt att lära när det gäller deras lärande och utveckling.

16. Medarbetarna anser att de har ett eget ansvar för sitt lärande och sin utveckling.

17. Medarbetarna anser att ständigt lärande är en kärnfråga för organisationskulturen.

Uppfyllda bevis: Standarden 4 Dina val 12 Summa 16

3. Organisationens strategier är utformade så att de ger medarbetarna lika möjlighet att

1. Högsta ledningen kan beskriva sina strategier för att skapa en miljö där alla aktivt uppmuntras att förbättra både sina egna och andras arbetsresultat.

2. Högsta ledningen förstår medarbetarnas olika behov och kan beskriva de strategier de har för att säkerställa att medarbetarna har tillgång till det stöd de behöver och att det finns lika möjligheter för medarbetarna att lära och utvecklas.

3. Cheferna förstår medarbetarnas olika behov och kan beskriva hur de säkerställer att medarbetarna har tillgång till lämpligt och rimligt stöd och att det finns lika möjligheter för medarbetarna att lära och utvecklas för att förbättra sina arbetsresultat.

4. Medarbetarna anser att cheferna uppriktigt strävar efter att ge alla relevant och rättvis möjlighet att utveckla sin kompetens för att förbättra sina arbetsresultat.

5. Medarbetarna kan ge exempel på hur de har uppmuntrats att bidra med idéer till att förbättra sina egna och andra medarbetares arbetsresultat

6. Högsta ledningen kan beskriva vilka strategier man har för att säkerställa att rekrytering och urval svarar emot organisationens behov och att den är rättvis och effektiv.

7. Högsta ledningen kan beskriva vilka strategier man har för att främja jämlikhet och tillvarata olikheter och mångfald på arbetsplatserna.

8. Högsta ledningen kan beskriva vilka strategier man har för att stödja balans mellan arbete och fritid och för att svara upp emot de behov som organisationen och medarbetarna kan ha.

9. Högsta ledningen kan beskriva hur de har skapat en miljö som uppmuntrar att ge och ta konstruktiv kritik.

10. Högsta ledningen kan beskriva hur organisationens uppbyggnad stödjer möjligheten att nå de strategiska målen och få ut det mesta av medarbetarnas kompetens.

11. Högsta ledningen kan beskriva hur strategierna är kopplade till verksamhets-/affärsplanen och är utformade så att rekrytering och urval ger kompetent och mångsidig arbetskraft som kan leva upp till organisationens vision.

12. Högsta ledningen kan beskriva hur strategierna för organisationens mångfald och jämställdhet är kopplad till strategin och tillämpas i hela organisationen.

13. Högsta ledningen kan beskriva hur strategin för balansen mellan arbete och fritid är kopplad till verksamhets-/affärsplanen och tillämpas i hela organisationen.

14. Cheferna kan beskriva att rekrytering och urval svarar emot organisationens behov och att den är rättvis och effektiv.

15. Cheferna kan beskriva hur de värderar medarbetarnas olikheter och hur de på ett effektivt sätt främjar jämlikhet och tillvaratar olikheter och mångfald på arbetsplatserna.

16. Cheferna kan beskriva hur de på ett effektivt sätt ser till att medarbetarna har balans mellan arbetsliv och fritid.

17. Cheferna kan beskriva hur de uppmuntrar medarbetarna att ge och ta konstruktiv kritik.

18. Cheferna kan beskriva hur de säkerställer att medarbetarna har möjlighet att få ut det mesta av sin kompetens inom organisationen.

19. Cheferna kan beskriva på vilket sätt de spelar en viktig roll i rekrytering och urval av medarbetare som svarar emot organisationens värdegrund.

20. Cheferna kan beskriva hur de värderar olikheter och skapar en miljö där medarbetarna får använda sin unika kompetens och hela sin potential.

21. Cheferna kan beskriva hur de värderar vikten av strategin för balans mellan arbete och fritid och tillämpar den kreativt till nytta för individen, gruppen och organisationen.

22. Medarbetarna anser att rekrytering och urval sker på ett rättvist sätt.

23. Medarbetarna anser att cheferna uppskattar olikheter och kan ge exempel på hur de främjar jämlikhet och tillvaratar olikheter och mångfald på arbetsplatsen.

24. Medarbetarna kan beskriva hur de får stöd för att ha balans mellan arbetet och fritid.

25. Medarbetarna kan beskriva hur de ger och får konstruktiv kritik för att förbättra sitt resultat.

26. Medarbetarna anser att de ges möjlighet att göra det bästa av sin kompetens/sina färdigheter i organisationen.

27. Medarbetarna kan beskriva hur man tar hänsyn till deras synpunkter i samband med rekrytering och urval av medarbetare i gruppen.

28. Medarbetarna anser att alla i organisationen uppskattar olikheter.

29. Medarbetarna tror på att organisationen anser att balans mellan arbete och fritid är viktigt och att det är en del av kulturen.

Uppfyllda bevis: Standarden 5 Dina val 21 Summa 26

4. Den förmåga cheferna behöver för att effektivt leda och utveckla medarbetarna är klart definierad och förstås av medarbetarna

Ledarskap Indikatorer

1. Högsta ledningen kan beskriva:

vilka kunskaper, färdigheter och beteenden cheferna behöver för att leda och utveckla medarbetarna

sina planer för att säkerställa att cheferna möter dessa krav

2. Cheferna kan beskriva vilka kunskaper, färdigheter och beteenden de behöver ha för att leda och utveckla sina medarbetare effektivt.

3. Medarbetarna kan beskriva vad deras chef ska göra för att leda och utveckla dem effektivt.

Dina val

4. Högsta ledningen kan beskriva hur de definierar behovet av den nuvarande och kommande kompetens som cheferna behöver ha för att stödja organisationens syfte, mål och värdegrund.

5. Högsta ledningen säkerställer att cheferna regelbundet utvärderas emot ställda krav och får konstruktiv kritik på sina prestationer.

6. Högsta ledningen säkerställer att cheferna får den hjälp och det stöd de behöver för att utveckla sin kompetens.

7. Högsta ledningen kan beskriva hur organisationens chefs- och ledarskapsstrategi är kopplad till verksamhets-/affärsstrategin och även tar hänsyn till externa goda exempel.

8. Högsta ledningen kan beskriva hur de skapar en miljö där alla uppmuntras att utveckla sina ledarskapsegenskaper.

9. Cheferna kan beskriva hur de är delaktiga i att definiera sitt nuvarande och kommande kompetensbehov.

10. Cheferna bekräftar att de regelbundet utvärderas emot ställda krav och får konstruktiv kritik på sina prestationer.

11. Cheferna bekräftar att de får den hjälp och det stöd de behöver för att utveckla sin kompetens.

12. Cheferna kan beskriva hur de uppmuntrar alla att utveckla sina ledarskapsegenskaper.

13. Medarbetarna kan ge exempel på hur de har uppmuntrats att utveckla sina ledaregenskaper.

Uppfyllda bevis: Standarden 3 Dina val 9 Summa 12

5. Cheferna är effektiva i att leda och utveckla sina medarbetare

Ledarskap Indikatorer Standarden

Chefer är effektiva i att leda och

utveckla 1,3 Konstruktiv återkoppling 2,4

1. Cheferna kan beskriva hur de är effektiva i att leda och utveckla sina medarbetare.

2. Cheferna kan ge exempel på hur de såväl regelbundet som när det är befogat ger medarbetarna konstruktiv återkoppling på deras arbetsresultat.

3. Medarbetarna kan beskriva hur deras chefer leder, stöttar och utvecklar dem effektivt.

4. Medarbetarna kan ge exempel på hur de såväl regelbundet som när det är befogat får konstruktiv återkoppling på sina arbetsresultat.

Dina val

5. Högsta ledningen kan beskriva hur de föregår som goda exempel i sitt ledarskap i enlighet med organisationens värdegrund.

6. Högsta ledningen kan beskriva hur de föregår med som goda exempel när de arbetar som team och delar med sig av kunskap.

7. Högsta ledningen kan beskriva hur de agerar som förebilder för ett inspirerat ledarskap och har en öppen, ärlig och förtroendefull ledarstil.

8. Högsta ledningen kan beskriva hur de har gjort coachning till en naturlig del i organisationskulturen.

9. Cheferna kan beskriva hur de leder och utvecklar medarbetarna i enlighet med organisationens värdegrund.

10. Cheferna kan beskriva hur de uppmuntrar medarbetarna att arbeta tillsammans och dela kunskap med varandra.

11. Cheferna kan beskriva hur de ser till att medarbetarna får information, råd och stöd i sitt arbete med att utveckla och planera sin karriär.

12. Cheferna kan beskriva hur de “coachar” medarbetarna till att utnyttja hela sin potential.

13. Cheferna kan beskriva hur de tillvaratar feedback från alla nivåer i organisationen i syfte att förbättra sitt sätt att leda och utveckla medarbetarna

14. Cheferna kan beskriva hur högsta ledningen inspirerar dem till att leda och utveckla medarbetarna effektivt.

15. Cheferna kan ge exempel på hur de själva agerar som inspirerande ledare.

16. Medarbetarna kan beskriva hur deras chefer leder och utvecklar dem i enlighet med organisationens värdegrund.

17. Medarbetarna kan beskriva hur de arbetar tillsammans och delar med sig av sin kunskap inom och mellan grupperna.

18. Medarbetarna kan bekräfta att de får information, råd och stöd som hjälper dem att planera och utvecklas i sin karriär.

19. Medarbetarna kan beskriva hur deras chefer använder sina coachningsfärdigheter så att de kan nå upp till sin fulla potential.

20. Medarbetarna kan bekräfta att de kan ge konstruktiv feedback till sina chefer och tror att det tas emot positivt och har betydelse.

21. Medarbetarna bekräftar att de respekterar och litar på sina chefer.

22. Medarbetarna kan bekräfta att de har förtroende för det ledarskap som utövas av högsta ledningen.

23. Medarbetarna kan ge exempel på hur cheferna inspirerar och motiverar dem att nå upp till sin fulla potential.

24. Medarbetarna anser att organisationen har en kultur som kännetecknas av öppenhet och tillit.

25. Medarbetarna anser att coachning är en del av företagskulturen.

Uppfyllda bevis: Standarden 4 Dina val 18 Summa 22

6. Medarbetarnas bidrag till verksamheten uppmärksammas och uppskattas

1. Cheferna kan ge exempel på hur de uppmärksammar och visar uppskattning av medarbetarnas bidrag till verksamheten.

2. Medarbetarna kan beskriva hur de bidrar till verksamhetens resultat och anser att de har en positiv påverkan på detta.

3. Medarbetarna kan beskriva hur deras bidrag till verksamheten uppmärksammas och uppskattas.

Dina val

4. Högsta ledningen kan bekräfta att organisationen har en tydlig och rättvis belöningsstrategi som används för att motivera medarbetarna att förbättra organisationens resultat.

5. Högsta ledningen kan beskriva hur de gör de representativa grupperna (där de finns) delaktiga i att utveckla organisationens belöningssystem/strategi.

6. Högsta ledningen kan beskriva hur organisationens belöningsstrategi är kopplad till verksamhetsstrategin och används i externa jämförelser.

7. Högsta ledningen säkerställer att organisationen har framåtsyftande förmåner som går utöver de lagstadgade kraven.

8. Cheferna kan beskriva hur de är delaktiga i att utveckla organisationens belöningsstrategi.

9. Cheferna kan beskriva hur de på ett rättvist sätt använder organisationens belöningsstrategi.

10. Cheferna vet vad som motiverar deras medarbetare och tar hänsyn till detta när de visar uppskattning av dem och belönar dem.

11. Cheferna kan beskriva hur de belönar och firar framgångar och resultat på såväl individuell som gruppnivå.

12. Cheferna kan beskriva hur de gör medarbetarna delaktiga i att utveckla organisationens belöningsstrategi.

13. Cheferna kan beskriva hur de uppmuntrar medarbetarna att visa uppskattning för de insatser som arbetskamraterna bidrar med.

14. Medarbetare som är medlemmar i medarbetarorganisationer kan bekräfta att de är delaktiga i att utveckla organisationens belöningsstrategi.

15. Medarbetarna kan beskriva organisationens belöningsstrategi och vad de måste göra för att få uppskattning och bli belönad.

16. Medarbetarna anser att organisationens belöningsstrategi är rättvis och kan ge exempel på hur de bli motiverade av att den finns.

17. Medarbetarna kan beskriva hur framgång och resultat på såväl individuell som gruppnivå uppmärksammas och firas.

18.Medarbetarna kan beskriva hur de är delaktiga i att utveckla organisationens belöningsstrategi

19.Medarbetarna kan beskriva hur de visar uppskattning för de insatser som deras arbetskamrater bidrar med.

Uppfyllda bevis: Standarden 3 Dina val 9 Summa 12

7. Medarbetarna uppmuntras till att ta ansvar genom att delta i beslutsfattande

1. Cheferna kan beskriva hur de verkar för medarbetarnas delaktighet genom att uppmuntra deras medverkan i beslut, både individuellt och genom medarbetarrepresentanter.

2. Medarbetarna kan beskriva hur de uppmuntras att medverka i beslut som påverkar deras egna, gruppens eller hela organisationens resultat.

3. Medarbetarna kan beskriva hur de, i förhållande till sin roll och sitt ansvar, uppmuntras att ta ansvar i genomförandet av beslut som påverkar deras egna, gruppens eller hela organisationens resultat.

Dina val

4. Högsta ledningen kan beskriva hur samrådsformerna ser ut som avser uppmuntran av medarbetarna till att delta i beslutsfattande på såväl individuell nivå som på representativ nivå.

5. Högsta ledningen har säkerställt att organisationen har interna kommunikationssystem som syftar till att uppmuntra att man delar med sig av_sprider kunskap och information i hela organisationen.

6. Högsta ledningen kan beskriva hur samråd och delaktighet är en del av organisationskulturen.

7. Högsta ledningen kan beskriva hur de involverar medarbetarna i uppläggningen av samrådsförfarandet.

8. Högsta ledningen kan beskriva hur de har skapat en kultur där medarbetarna strävar emot ständigt lärande.

9. Cheferna kan beskriva hur medarbetarna får det stöd de behöver för att kunna ta beslut i förhållande till sin roll, som påverkar resultatet på individ-, grupp- och organisationsnivå.

10. Cheferna kan beskriva hur de uppmuntrar spridning av kunskap och information i hela organisationen.

11. Cheferna kan ge exempel på hur de har skapat en miljö där medarbetarna strävar efter ständigt lärande och öppet utmanar organisationens sätt att arbeta i syfte att förbättra dess resultat.

12. Medarbetarna kan ge exempel på hur de tar ansvar för beslut som påverkar resultatet på individ-, grupp- och organisationsnivå i förhållande till sin roll.

13. Medarbetarna anser att organisationen för samråd är effektiv och ger dem möjlighet att delta i beslutsfattande.

14. Medarbetarna kan bekräfta att de har tillgång till den kunskap och den information de behöver för att kunna fatta beslut och förbättra sina resultat.

15. Medarbetarna anser att deras chefer litar på att de kan fatta beslut som förbättrar resultatet.

16. Medarbetarna kan bekräfta att de är engagerade för organisationens framgång.

17. Medarbetarna kan bekräfta att de är involverade i upplägget av samrådsförfarandet.

18. Medarbetarna anser att de kan utmana det sätt som organisationen arbetar på i syfte att förbättra dess resultat och kan ge exempel på hur de eller andra har gjort.

19. Medarbetarna kan beskriva vad som ger dem en känsla av ägarskap och stolthet av att arbeta i organisationen.

Uppfyllda bevis: Standarden 3 Dina val 16 Summa 19

8. Medarbetarna lär och utvecklas effektivt

1. Cheferna kan beskriva hur de säkerställer att medarbetarnas behov av lärande och utveckling tillgodoses.

2. Medarbetarna kan beskriva hur deras behov av lärande och utveckling har tillgodosetts, vad de har lärt sig och hur de använt de nya kunskaperna i sitt arbete.

3. Medarbetare som är nya i organisationen och de som fått ny arbetsuppgift/roll kan beskriva hur de introducerats på ett sätt som hjälpt dem att effektivt klara sina nya uppgifter.

Dina val

4. Högsta ledningen har säkerställt att organisationen på ett effektivt sätt använder interna och externa resurser för lärande och utveckling.

5. Högsta ledningen kan beskriva att organisationen är flexibel när det gäller att utveckla medarbetarna och att metoderna för att möta behovet av lärande och utveckling är innovativa och kostnadseffektiva.

6. Högsta ledningen kan beskriva hur de har skapat en kultur där allt lärande uppskattas.

7. Högsta ledningen kan beskriva hur de säkerställer möjligheterna att få en mentor.

8. Cheferna kan beskriva hur det säkerställer att kunskap och lärande sprids i organisationen.

9. Cheferna kan beskriva hur de ser till att medarbetarna ges möjlighet till lärande och utveckling till deras fulla potential för ömsesidig nytta.

10. Cheferna kan beskriva hur de uppmärksammar och firar insatser som avser lärande och utveckling.

11. Cheferna kan beskriva hur lärande och utveckling är en ständigt pågående aktivitet.

12. Cheferna kan beskriva hur de stöder medarbetarna i deras personliga utvecklingsaktiviteter och uppmuntrar dem att bredda sina kunskaper och sin skicklighet genom lärande.

13. Medarbetarna kan bekräfta att lärande och utveckling sprids inom organisationen.

14. Medarbetarna kan bekräfta att de uppmuntras att pröva nya vägar och lära av sina ansträngningar, misstag

14. Medarbetarna kan bekräfta att de uppmuntras att pröva nya vägar och lära av sina ansträngningar, misstag

Related documents