• No results found

Diagram 14: Förändring av antal medarbetare i revisionsteamen

44

Bilaga 4: Kompletterande kommentarer

Fråga 7: Förändrades dina arbetsuppgifter i samband med lagändringen? (flera svarsalternativ

möjliga)

Jag hanterade större bolags revisioner men andra revisorskollegor fick ta ansvaret att "skriva på" revisionsberättelserna. Därefter kunde jag både göra arbetet och skriva på själv. Jag behöver inte ständigt bekymra mig över att klienter som jag arbetat med länge och som efter hand blivit större och gått över de gränser som krävde auktoriserad revisor, att de fick vända sig till någon annan revisor. Jag hade efter lagändringen behörighet att fortsätta jobba med dem oavsett storlek. För min del har lagändringen varit mycket positiv och rättvis måste jag säga eftersom lång erfarenhet ofta slår ut formell behörighet utan erfarenhet.

Jag har egentligen inte ändrat inriktning på vilket fokus jag har små- och medelstora bolag och av någon anledning kom jag inte på något företag där min tidigare behörighet som godkänd revisor inte räckte till vilket krävts efteråt.

I och med lagändringen kunde vi behålla ett antal uppdrag på byrån själva utan inblandning av en auktoriserad medrevisor.

Eftersom jag avlade examen 2009, kommer detta påverka mig först nu och framåt. Jag har avlagt revisorsexamen vilket gjorde att jag därmed fick skriva på även större uppdrag. Detta har påverkat mig positivt så att jag erhållit ett antal större uppdrag. Arbetsmässigt var detta en mycket liten förändring, men det förenklade vissa uppdrag. Notera att jag har avlagt revisorsexamen 2009, men det skulle med största sannolikhet inte ha någon påverkan på avgivna svar.

Jag har nyligen avlagt revisorexamen och har därför inte fått ändrade arbetsuppgifter förrän nu.

Anledningen till att jag tog revisorsexamen var att jag vid det tillfället var revisor i fåtal bolag som krävde auktoriserad revisor alt revisor med examen samt att även ha möjlighet att vara kvar i bolags som växer över gränserna och slutligen att inte begränsa mig när jag åtar mig nya uppdrag.

Jag har varit medrevisor till kollegor med lägre behörighet i några bolag.

Fråga 8: Förändrades din kundkrets i samband med lagändringen? (flera svarsalternativ möjliga) Det är framför allt balansomslutningen som var "problemet" för min del. Klienter som ex vis köpte en eller två fastigheter kunde helt plötsligt gå över 1000 PBB och då var jag tvungen att be någon kollega vara medrevisor eller riskerade att tappa klienten, trots att jag hade full kunskap att hantera klienten själv bara för denna begränsning.

Till viss del

De företag som jag före revisorsexamen ej hade behörighet att revidera ensam hade medrevisor som var auktoriserad

Tidigare har jag haft medrevisor i företag där jag före revisorsexamen ej haft behörighet. Något enstaka uppdrag

Har såväl före som efter denna tidpunkt haft merparten kunder i storleken mindre och medelstora, men även ett antal större som jag efter avlagd revisorsexamen kan fortsätta att skriva på.

45 Fråga 9: Började du signera fler revisionsberättelser i samband med lagändringen?

Fler men inte pga min avlagda revisorsexamen

Framförallt kunde jag skriva på lite större uppdrag som jag tidigare skött praktiskt själv. Även en del dotterbolag till börsnoterade moderbolag ingår i klientstocken, eller har gjort. Beräknat efter att jag skrivit examen, inte efter lagändringen införts.

Antalsmässigt mycket få

Inte med anledning av lagändring dock har jag fler kunder idag än då!

Fråga 10: Förändrades din branschspecialisering i samband med lagändringen? Jag började verka mer som revisor i fastighetsbolag med större balansomslutning

Fråga 11: Förändrades det typiska antalet medarbetare i revisionsteamen i samband med

lagändringen?

Eftersom jag kunde skriva på lokalt på ex vis i en börskoncern så blev teamet en mindre. Den tidigare påskrivande revisorn, som ofta aldrig ens besökte klienten, försvann ur

revisionsteamet och vi skötte hela uppdraget lokalt. (Inom vårt företag, som är stort, så sitter de påskrivande revisorerna ofta i Stockholm när det gäller börsuppdrag) Jag är verksam i en mindre ort på landsorten. Detta upplevdes positivt av klienterna lokalt och även inom vårt lokala kontor.

Utan att veta vad som innefattas med typiskt revisionsteam.

På just de större uppdragen är naturligtvis revisionsteamet större, de mindre företagens revisionsteam ser likadana ut som före lagändringen.

80-90% av kundkretsen är företag under gamla auktorisationsgränsen

Fråga 12: Vid lagändringen, upplevde du att du hade den kompetens som krävdes för att signera

revisionsberättelser för större bolag?

Arbetar ej mot större företag

Jag har varit verksam inom branschen sedan slutet av sjuttiotalet och hanterat större uppdrag under lång tid så kompetensmässigt upplevde jag inga problem. Jag klarade också revisorsprovet relativt rätt. Jag upplevde att jag fick en nytändning när dessa regler

ändrades.

Har under hela min yrkesverksamhet arbetat med ett antal större bolag

Det beror naturligtvis på vilket uppdrag man kommer att bli aktuell att väljas in i. Man får se från fall till fall det är inte alltid man har den kompetens som krävs utan behöver

komplettera teamet och fördjupa sig i de kunskaper som krävs.

Jag kände mig inte mogen att självständigt ta ansvar för revisionen av ett större bolag.

Fråga 13: Genomgick du eller upplevde du att du hade behövt genomgå någon intern- eller

externutbildning i samband med lagändringen? (flera svarsalternativ möjliga)

Vi har omfattande intern utbildning inom vårt bolag och det ändrades inte bara för denna lagändring. Jag går veckovis på kurser varje år så utbildning har jag som är tillräcklig. Eftersom jag varit godkänd revisor i många år med bara 80 högskolepoäng var jag tvungen skriva revisorsexamen varvid jag genomgick en veckas utbildning med inriktning på provet. I och med att jag skrev revisorsexamen i anslutning till lagändringen så genomgick jag utbildningar för att klara examen.

46 Denna utbildning får alla mer eller mindre under sin praktiska utbildning på en stor

revisionsbyrå.

Jag gick en kort förberedande externutbildning anordnad av SRS samt en uppdatering i koncernredovisning.

Kurs plus studier för att klara revisorsexamen

Som revisor går man varje år interna och externa utbildningar. Detta för att hela tiden utbildas sig. Ingen utbildning var pga ändringen i lagstiftningen.

Fråga 14: Kände du dig motiverad till att börja signera revisionsberättelser för större bolag i

samband med lagändringen? (flera svarsalternativ möjliga)

Arbetar ej med större företag

Absolut motiverad. Upplevde att jag äntligen fick rättmätigt ansvar som motsvarade mina kunskaper i praktiken.

Det var ett sätt att vara med på successionen från äldre revisorer vilket uppfattades som positivt av bolagen.

När jag ansvarar för revisionen har klientkontakten och kompetensen är det naturligt att jag är den som skriver på och inte någon annan som inte på samma sätt är insatt i

uppdraget.

Det förenklade något för de uppdragen

Det finns ett antal revisorer på min byrå som är mer kvalificerade att revidera större bolag, och jag tycker bäst om att arbeta med små och medelstora företag.

Möjlighet att fortsätta arbeta med kunder och deras utveckling från små till "stora" bolag.

Fråga 15: Upplevde du att du hade stöd från ditt företag för att börja signera revisionsberättelser

för större bolag i samband med lagändringen?

Jag har tillgång till experthjälp inom de flesta områden som är relevanta.

I vårt företag får jag fixa egna kunder trots att det är den största byrån på marknaden. Ej fråga om kompetens för de större företag som jag signerat utan fråga om behörighet. egen byrå

Är delägare

Om jag hade velat ha stöd så hade jag fått det.

Vi får det stöd vi behöver för att utföra våra arbetsuppgifter, vi har en bra arbetsgivare ÖPwC

Var vid tillfället anställd i större byrå. Något påtagligt stöd fanns det väl egentligen inte utan det var mer av egen drivkraft.

Eftersom jag då drev min verksamhet i enskild firma med en anställd assistent hade jag behövt arbeta i ett revisionsteam för att få den praktiska erfarenheten att bygga ett självständigt hanterande av revisionen i stora bolag på.

Fråga 16: Hade relationen med dina kunder en påverkan på hur din kundkrets kom att förändras

alternativt inte förändras i samband med lagändringen

Jag fick några större uppdrag därför att jag hade en stark relation med en del uppdrag jag skött länge och när de köpte upp andra större företag rekommenderades jag att bli revisor även i dessa.

47 Fråga 17: Upplevde du att ditt företag där du arbetade var mottaglig för den förändring som

lagändringen innebar?

Jag fick större befogenheter, vet inte om det egentligen hade med lagändringen att göra. Men i och med att jag kunde ta större uppdrag fick jag en större status internt.

Innebar ingen förändring av betydelse för byrån.

Jag tror inte att mitt företag motarbetar godkända revisorer som vill arbeta med stora bolag i den mån medarbetaren är kvalificerad för uppgiften, däremot tror jag att stora företag hellre väljer en auktoriserad revisor än en godkänd, för att det ser "bättre" ut med en auktoriserad revisor. Sen ska man också komma ihåg att de som är mest

kvalificerade att vara ansvarig för revision av stora bolag faktiskt oftast är auktoriserade revisorer.

Såg ingen större förändring i dåvarande byrå då det i huvudsak var andra saker som styrde utvecklingen. Personligen var revisorsexamen viktig för att kunna arbeta vidare med de större kunder jag är revisor för. Dessa större företag är en viktig grund i min nuvarande kundstock tillsammans med de mindre och medelstora bolagen som av naturliga orsaker är fler.

Fråga 18: Upplevde du att ditt företag där du arbetade anpassade sig efter lagändringen? Jag kan inte besvara frågan då jag arbetade på kontoret i Stockholm och lagändringen i sig inte innebar att det krävdes några förändringar/anpassningar. Den innebar dock att det fanns möjlighet för mig att gå in som suppleant i vissa bola där det tidigare inte var möjligt.

Det var ingen anpassning, det var en förväntning att uppfylla nya reglerna. Har dock svårt att bedöma vad för anpassning det skulle vara.

Anpassning skedde på så sätt att krav ställdes på att reglerna skulle uppfyllas annars såg jag ingen speciell anpassning.

Fråga 19: Här finns möjlighet att skriva kompletterande kommentarer till enkäten eller allmänt

hur du uppfattade att lagändringen påverkade dig och ditt arbete

De revisorer som arbetat länge med rätt erfarenhet och klarat revisorsprovet har fått större möjligheter efter lagändringen helt klart. Jag är mycket tacksam för denna lagändring.

Jag har deltagit i revisionen av stora ideella organisationer som har haft inskrivet i stadgarna att det krävs auktoriserad revisor. Den sektorn har inte tagit till sig förändringen och ändrat stadgarna för att möjliggöra ett ändrat revisorsval.

Jag skrev examen 2007 och blev då behörig. Tidigare har funnits dispens för mig och efter det har jag inte behövt tänka på detta avseende mina större uppdrag vilket känns mycket bra.

Jag är övertygad om att det är positivt, många godkända revisorer har jobbat med stora bolag länge med en extra Auktoriserad revisor som påskrivande revisor, men den godkända har gjort allt jobbet. Så var det för mig och nu kunde jag ta fullt grepp om kunden och de kunde fortsätta att utvecklas med mig som revisor. Godkända med Examen tror jag är den perfekta revisorn för små- medelstora företag men också för stora ägarledda företag.

48 Mina arbetsuppgifter har inte påverkats något av att behörighetsskillnaden försvann,

däremot har tidigare begränsningars bortfall medfört ett ökat yrkesmässigt intresse för större företag och de specifika problem som rör revisionen av sådana.

Självklart är det positivt att avläggandet av examen innebär att kvalificerade revisorer med mångårig praktik kan arbeta under större förutsättningar. Inför examen fanns bra stöd från FAR/IREV och företaget för att kunna avlägga examen på ett bra sätt.

För oss som redan hade uppdrag vari fanns dispens för oss godkända revisorer att underteckna RB i "stora bolag" blev skillnaden endast marginell.

När lagändringen infördes arbetade jag på Ernst & Young och var då godkänd revisor utan avlagd revisorsexamen. Revisorsexamen avlade jag under 2009, varför

lagändringen inte berörde mig när den genomfördes. Mina svar i denna

enkätundersökning avser därför hur jag uppfattade min situation i och med att jag avlade revisorsexamen.

Vissa frågor har jag inte kunna besvarat då jag inte tycker det passar in för mig som jobbar på en egen delägd byrå.

Det har förenklat att slippa belasta en medrevisor när uppdraget växt över auktorisationsgränsen.

Det har i vissa fall varit en fördel vid tagande av nya uppdrag att risken för att inte själv kunna fullfölja uppdraget behövt diskuteras.

Som jag skrivit tidigare, så hade jag inte revisorsexamen 2002 och hade inte kunnat vara påskrivande för större bolag då. Men om så hade varit, hade det inte gjort någon skillnad för mig personligen. Den storleksgräns som finns just nu räcker väl för de

kundkategorier jag är intresserad av att arbeta med. Den betydelse det kan ha är i första hand att man kan vara kvar som revisor i ett bolag som växer över gränsen för "större företag". Det kunde ju vara en intressant undersökning att se i vilken omfattning större företag har godkända revisorer med revisorsexamen som inte har varit valda innan bolaget blev "stort företag". Det verkar som att många just nu väljer att enbart avlägga lägre revisorsexamen för att det är "lättare", och hoppas på att revisorskategorierna slås ihop till en kategori. Det är hur som helst en ganska stor skillnad mellan att revidera små och stora företag.

Då jag sedan en längre tid hade arbetat med ett flertal kunder som hamnade över gränsen 50 / 25 / 50 såg jag det som en förutsättning att avlägga revisorsexamen för att kunna fortsätta med detta. Ett flertal av de större kunderna innebär en större möjlighet till utveckling och mer spännande arbetsuppgifter som utgör ett stimulerande tillskott i arbetet.

Skillnaden mellan att själv kunna vara vald revisor i dessa uppdrag eller att vara assistent till någon annan revisor är för mig väsentlig.

Jag tycker att det är bra att vi på sikt får en enhetlig titel eftersom våra kunder har svårt att skilja på godkända och auktoriserade. Sedan var det mycket nyttigt att avlägga prov trots att många av de som skriver arbetat i många år.

Påverkade mindre än önskvärt eftersom den ytterligare kompetensen var svår att marknadsföra. De som ännu inte är mina kunder vet inte att den här "varianten" av revisor finns. De ser att man är godkänd eller auktoriserad, inget mer.

Related documents