• No results found

Differentierade tidsvärden – modellresultat

In document RAPPORT 2010:11 (Page 63-66)

I detta avsnitt redovisas de variabler som visat sig ha en signifikant påverkan på tidsvärdet. Diskussionen förs dels för bil, dels för kollektiva färdmedel.

58 Analys & Strategi

Bil

Hög inkomst ökar tidsvärdet

Inkomst efter skatt spelar som väntat roll för tidsvärdet, även om inkomstelasti-citeten i tvärsnittet är relativt låg 0.49, sedan kontroller gjorts med avseende på förvärvsarbete (något som samvarierar med inkomst).25

Förvärvsarbetande, stockholmare och resenärer med barn i hushållet har högre tidsvärde

Även om kontroller görs för inkomstnivå så finns tre faktorer som har stor bety-delse för tidsvärdet: förvärvsarbete, om barn under 12 år finns i hushållet och om man är mantalsskriven i Stockholms län. Påverkan av dessa variabler på tidsvärdena är stora: förvärvsarbetande har 29 procent högre tidsvärde än andra, personer med barn under 12 år har 46 procent högre tidsvärde än andra och stockholmare 35 procent högre tidsvärde en andra26.

När det gäller de två förstnämnda faktorerna beror påverkan på att dessa grup-per troligtvis har hårdare tidsrestriktioner än andra. Att stockholmare har högre tidsvärden än andra kan delvis bero på en starkare selektionseffekt mellan färd-medlen i Stockholm, dvs. resenärer med höga tidsvärden väljer i högre grad att resa med bil medan de med lägre tidsvärden reser kollektivt. Man får alltså en tydligare uppdelning av höga och låga tidsvärden på bil/kollektivtrafik i Stock-holm än på andra ställen. En annan anledning kan vara att stockStock-holmare har en längre total restid än boende i andra regioner.27 En tredje förklaring kan vara att stockholmare upplever en större nytta av mer tid till annat än resor.

Arbetsresor medför högre tidsvärde

Resor med olika ärenden har inte skilda tidsvärden, med undantaget att arbets-resor har 15 procent högre tidsvärden än andra arbets-resor.

Reslängd och restid har betydelse för tidsvärdet

Observerad reslängd (vilket för bilister korrelerar mot reskostnad) påverkar tidsvärdet positivt, dvs. tidsvärdet ökar då reslängden ökar. Att reskostnaden (reslängden) påverkar tidsvärdet beror sannolikt på den selektionseffekt som förts fram av Eliasson och Karlström (2009) i fråga om tjänstetidsvärde. Deras teori är att dyra resor endast görs om värdet av tiden på destinationen är hög, vilket i sig implicerar ett högt tidsvärde.

25 En orsak till att inkomstelasticiteten är låg är bland annat att icke–förvärvsarbetande nästan inte har någon inkomstelasticitet alls.

26 Det ska för övrigt noteras här att det är bara stockholmare som har högre tidsvärde än övriga. Göteborgare och malmöbor har inte ett signifikant högre tidsvärde än de som bor i andra delar av Sverige.

27 Detta visar siffror från den nationella resvaneundersökningen 2005-2006, RES05/06.

Analys & Strategi 59

Att reslängd, eller reskostnad, är signifikant har potentiellt intressanta implika-tioner. Det betyder att om resorna blir dyrare, så stiger tidsvärdet på grund av selektionsmekanismen.

Även restiden påverkar tidsvärdet, med en elasticitet som är ungefär densamma som för reslängd (reskostnad). En tolkning av detta är att tidsrestriktionen blir mer bindande vid långa resor.

Restidsskillnaden i spelet har betydelse för tidsvärdet

Restidsskillnaden mellan alternativen i varje val påverkar tidsvärdet. Ju större tidsvinst en bilist kan göra, desto högre värderas denna per minut. Detta resultat är troligtvis en konsekvens av att vid små tidsvinster är det svårt för intervjuper-soner att se hur tiden skulle kunna utnyttjas till en annan aktivitet och därmed värderas den inte lika högt som en större tidsvinst. Detta är indirekt ett resultat av valsituationens utformning och är en effekt som är känd sedan tidigare forsk-ning. Se vidare diskussioner i bilaga 11.

Kvinnor och män har samma tidsvärde, allt annat lika

Män och kvinnor har inte signifikant skilda tidsvärden om kontroller görs för övriga egenskaper som t.ex. inkomst och sysselsättning. Att barn följer med under en resa påverkar inte heller tidsvärdet signifikant.

Buss och Tåg

Skillnad mellan tåg och buss

Som nämnts förut har en modell estimerats för långväga buss- och tågresor och en modell för lokala/regionala buss- och tågresor. I båda dessa modeller finns s.k. dummyparametrar som visar att tidsvärdet är lägre för bussresenärer jämfört med tågresenärer – 18 procent för regionala resor och 12 procent för långväga resor.

Hög inkomst och förvärvsarbete ökar tidsvärdet

Även för kollektiva resor, både regionala och långväga ökar tidsvärdet med in-komst. Inkomstelasticiteten i tvärsnittet är c:a 0.2, dvs. lägre än för bil. För-värvsarbetande har 31 respektive 25 procent (för långväga respektive regionala resor) högre tidsvärden än icke-förvärvsarbetande med samma inkomst.

Däremot har inte boende i Stockholms län högre tidsvärde än andra på kollekti-va färdmedel till skillnad mot när det gällde bilister. Förekomst av barn under 12 år i hushållet påverkar inte heller tidsvärdet signifikant.

60 Analys & Strategi

Arbetsresor medför högre tidsvärde

Arbetsresor på regional buss och tåg har 25 procent högre tidsvärde än övriga resor. Inga andra ärenden skiljer ut sig signifikant.

Reslängd och restid har betydelse för tidsvärdet

Både restid och reslängd (reskostnad) påverkar tidsvärdet fast i olika riktningar,.

Det gäller både regionala och långväga tåg- och bussresor. Ju längre sträcka och ju kortare restid (allt annat lika), desto högre blir tidsvärdet. Att längre men snabbare resor ger högre tidsvärde torde vara en selektionseffekt.

Restidsskillnaden i spelet har betydelse för tidsvärdet

Liksom för bilister påverkar restidsskillnaden mellan alternativen i varje val tidsvärdet för resenärer på långväga kollektivtrafik. Dvs. ju större tidsvinst, des-to högre värderas denna per minut. För lokala och regionala buss- och tågresor finns inget beroende mellan tidsskillnaden i SP-valet och tidsvärdet. Se vidare diskussioner i bilaga 11.

Kvinnor och män har samma tidsvärde, allt annat lika

Om man kontrollerar för inkomst och sysselsättning har kvinnor och män inte skilda tidsvärden.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns många viktiga socioekono-miska faktorer förutom inkomst som påverkar tidsvärdet, som barn i hushåll, förvärvsarbete och om man bor i Stockholms län. Alla de uppräknade faktorer-na påverkar tidsvärdet positivt, dvs. de ökar tidsvärdet.

In document RAPPORT 2010:11 (Page 63-66)