• No results found

Huvudundersökningar

In document RAPPORT 2010:11 (Page 45-53)

I huvudundersökningen genomfördes datainsamling för fem färdsätt – bil, lo-kal/regional buss, regionaltåg, långväga buss samt långväga tåg. I tiden startade bilundersökningen något före de kollektiva undersökningarna, men alla sökningarna genomfördes under perioden oktober – november. För alla under-sökningar användes det webbaserade frågeformuläret (som skiljde något mellan färdsätten) för datainsamlingen.

En hel del av upplägget liknar det vid provundersökningen för bil respektive långväga buss. Upplägget för huvudundersökningarna beskrivs dock här i sin helhet för den som är specifikt intresserade av dessa. Beskrivningen innehåller därmed en del upprepningar gentemot tidigare beskrivningar i detta kapitel.

40 Analys & Strategi

Upplägg och genomförande huvudstudier

Bil – huvudstudie

För bilundersökningen genomfördes ett urval av individer ur ett register över Sveriges befolkning, i detta fall SPAR, i åldrarna 18-84 år. Urvalsstorleken uppgick till 6000 personer som alla hade telefonnummer. Målet var att 1500 fullständiga intervjuer skulle kunna genomföras. Med fullständiga intervjuer menas att intervjupersonen inte bara ska delta i undersökningen utan också ha gjort en giltig bilresa och svara på alla SP-frågor.

Urvalet fördelades ut på mätdagar så att antalet urvalspersoner var jämnt sprid-da över veckans sprid-dagar under undersökningsperioden. Undersökningsperioden varade under 3 veckor, 2-22 oktober.

Ett postalt utskick gjordes till hela urvalet. Materialet trycktes i färg, till skillnad från i provundersökningarna, och var försett med beställarorganisationernas lo-gotyper. Utskicket innehöll information om undersökningen, vilken mätdag som urvalspersonen hade fått sig tilldelad, en enkel resdagbok som stöd för minnet, inloggningsuppgifter till webbenkäten samt SP-valkort att anteckna på. I ut-skicket informerades även om att intervjupersoner som inte hade tillgång till Internet skulle få möjlighet att lämna sina svar per telefon. Alla urvalspersoner fick även en skraplott (TIA-lott) som var bifogad utskicket.

Tre dagar efter mätdagen ringdes de urvalspersoner som ännu inte svarat upp.

Kontaktförsök per telefon gjordes under upp till tre dagar. Möjlighet fanns då att genomföra undersökningen direkt per telefon, men samtalet fungerade även som en påminnelse till dem som ville svara på undersökningen självmant på Internet. De urvalspersoner som inte inkommit med svar och som inte gick att kontakta via telefon av olika anledningar fick ett postalt påminnelseutskick där deras mätdag förskjutits med två veckor. Samma webbenkät användes av såväl de som deltog själva via Internet som av de intervjuare som genomförde tele-fonintervjuerna. I och med att målnivån på fullständiga intervjuer inte bedöm-des nås (anledning till detta redovisas nedan under ”Svarsfrekvens och bort-fall”) så sattes en extra omgång telefonpåminnelser/telefonintervjuer in i slutet av undersökningsperioden för de respondenter som fortsatt inte besvarat enkä-ten på webben.

Frågeformulär

Frågeformuläret som användes var i stora drag det som användes vid provun-dersökningen för bilister men med de korrigeringar och utvecklingsmöjligheter som dels identifierades i själva provet, dels var listade sedan tidigare och som inte hanns med till provet. Dessa var bl.a.:

Analys & Strategi 41

- Frågor om alternativa färdsätt och en koppling från dessa till vilket färdmedel som används i andra SP-spelet lades in.

- Svarsalternativen i SP-spelen lades bredvid varandra.

- Intervjuprogrammet selekterade resor att spela med enligt kriterier (se nedan) som överrepresenterade långväga resor för att få tillräckligt med observationer på dessa.

- En CV-fråga tillkom.

- Frågorna om preferenssäkerhet utgick.

- SP-designen justerades.

Liksom i provet lades formuläret på en webbplats och tillträde till formuläret gavs via användarnamn och lösenord.

Innehållsmässigt inleddes formuläret med några frågor om tillgång till bil och körkort. Sedan följde frågor om man gjort en bilresa som förare under mätda-gen, i huvudundersökningen var dock de bilresor som skulle redovisas begrän-sade till resor på minst 5 km, samt om man gjort någon långväga bilresa (minst 10 mil) under den senaste 30-dagarsperioden. I de fall intervjupersonen gjort en eller flera långväga resor men inga bilresor under mätdagen valdes den senaste av de långväga resorna ut för ytterligare frågor och SP-spel. Ifall intervjuperso-nen gjort både en bilresa under mätdagen och en långväga bilresa så ställdes för hälften av personerna (slumpvis) ytterligare frågor om deras senaste långväga resa. För övriga halvan samlades information om alla deras giltiga bilresor un-der mätdagen in och programmet valde sedan ut en av dessa för ytterligare frå-gor och SP-spel. Det senare gällde också om intervjupersonen enbart gjort gilti-ga bilresor under mätdagen.

Formuläret innehöll vidare två SP-spel. Det första spelet bestod av nio valfrågor med tid och kostnad om det aktuella färdsättet, dvs. bil. Det andra spelet inne-höll åtta valfrågor om tid och kostnad för ett alternativt färdsätt. Som nämnts följde en CV-fråga direkt i anslutning till första spelet. Intervjun avslutades med några bakgrundsfrågor om intervjupersonen och dennes hushåll.

Formuläret i sin helhet återfinns i bilaga 2.

Kollektiva färdsätt – huvudstudie

För de kollektiva undersökningarna rekryterades deltagare på/vid bussar-na/tågen. För alla färdsätten skedde rekryteringen mellan 13 oktober och 21 no-vember. Endast personer över 18 år rekryterades. Målet var att få in 500 inter-vjuer vardera på långväga tåg och buss samt 750 interinter-vjuer vardera på lo-kal/regional buss och regionaltåg. Att de kortväga färdsätten hade högre

målni-42 Analys & Strategi

våer berodde på att intervjupersonerna skulle kunna delas upp på dem som fick frågor om trygghet och dem som inte fick det.

Rekryteringen skedde så att undersökningspersonernas resor blev jämnt spridda över veckans alla dagar. För att fånga in alla resärenden har rekryteringen vida-re skedd så jämnt spritt över dagen som möjligt. För de långväga färdsätten var målsättningen att resenärer rekryterades över hela landet men en fördelning motsvarande resandevolymerna i landet. Detta innebar att ca 50 procent rekryte-ras i storstäder, ca 33 procent i mellanstora städer och ca 17 procent i mellan-bygden.18

För lokal buss har resenärer rekryterats i Stockholm, Göteborg och Malmö. För regional buss har resenärer rekryterats på busslinjer som trafikerar sträckor mel-lan olika städer (medelstora och stora städer), alternativt förort och storstad. Re-kryteringen har skett så att ca 50 procent har rekryterats som lokala resor och 50 procent som regionala resor. Regionala tågresor har, liksom regionala bussresor, rekryterats på tåglinjer som trafikerar sträckor mellan olika städer (medelstora och stora städer), alternativt förort och storstad.

Rekryteringen för de lokala/regionala kollektiva färdsätten skedde så att hälften av personerna som gick med på att delta fick ett SP-spel om trygghet och andra halvan fick ett spel om alternativt färdsätt. De sträckor/linjer som rekryteringen skett på redovisas för alla kollektiva färdsätt i bilaga 15.

Rekryteringsförfarandet inleddes med att intervjuaren kontrollerade att respon-denten gjort/skulle göra en giltig resa. I fallet med långväga buss och tåg skulle resan vara minst 10 mil och genomföras i privat syfte. För de lokala/regionala färdsätten skulle resan vara privat, kortare än 10 mil men minst 10 min (om lo-kal resa).

I nästa steg tillfrågades personen om denna ville svara på Internet eller bli upp-ringd och intervjuad per telefon. Kontaktuppgifter, (adress och telefon), samla-des in i båda fallen. Alla som ville delta i undersökningen erhöll en skraplott (TIA-lott) vid rekryteringen.

De som valde Internet fick ett informationsbrev om studien med inloggnings-uppgifter samt en kort resdagbok där detaljer om den aktuella buss/tåg-resan

18 Denna indelning – storstad, mellanstora städer respektive mellanbygden – bygger på SCB:s indelning i s.k. H-regioner. H-regioner är en indelning av landets kommuner ef-ter befolkningsstorlek/-täthet och finns inlagd i resultatdatabasen från den nationella resvaneundersökningen RES. Detta möjliggjorde att beskrivningar av resandeström-marna från RES kunde ligga till grund för urvalsfördelningen över landet.

Analys & Strategi 43

kunde nedtecknas som stöd för minnet. De som valde telefon fick ett informa-tionsbrev samt en kort resdagbok med frågor om den aktuella resan. De som valde telefonintervju fick också anteckningskort att använda när det var dags för SP-spelen vid telefonintervjun. Allt material var tryckt i färg och informations-brevet var försett med beställarorganisationernas logotyper.

Till de personer som valde att svara via Internet skickades en postal påminnelse ut om de inte svarat inom tre dagar. Ifall svar inte hade lämnats efter ytterligare tre dagar kontaktades urvalspersonen för en telefonpåminnelse alternativt ett försök till telefonintervju. För varje urvalsperson gjordes minst 6 kontaktförsök i detta moment.

Urvalspersonerna som valt telefonintervju ringdes upp. Ifall personen då inte ville delta i undersökningen gjordes ett försök till bortfallsintervju.

Frågeformulär

Frågeformulären som användes för de kollektiva färdsätten var i stora drag de-samma som det som användes för bilundersökningen. Varje formulär var anpas-sat till färdsättet (lokal/regional buss, regionaltåg, långväga buss samt långväga tåg) så att respektive färdsätt var utskrivet i frågeformuleringar och liknande.

Innehållsmässigt skiljde formulären något mellan färdsätten. Generellt inleddes alla med några frågor om tillgång till bil och körkort. Sedan följde frågor om den resa man gjorde då man blev rekryterad och ett SP-spel med nio frågor kring denna resa.

Formulären för de kollektiva färdsätten innehöll sedan ytterligare två SP-spel.

För de långväga färdsätten bestod dessa i ett andra spel med sex frågor om res-tid, frekvens och anslutningstid samt ett tredje spel med åtta frågor om tid och kostnad för ett alternativt färdsätt. För de regionala färdsätten fanns två formu-lärvarianter, en som innehöll samma SP-spel som de långväga färdsätten och en där spelet för ett alternativt färdsätt ersatts med ett SP-spel med sex frågor kring trygghetsaspekter.

Även de kollektiva formulären innehöll en CV-fråga direkt i anslutning till för-sta spelet. Intervjun avslutades med några bakgrundsfrågor om intervjupersonen och dennes hushåll.

Formuläret låg på samma webbplats som bilformuläret. Inloggningsuppgifterna bestämde vilken formulärversion (vilket färdsätt samt trygghetsspel eller inte) som urvalspersonen fick.

44 Analys & Strategi

Formuläret för långväga buss, med skillnader gentemot de övriga tre kollektiva undersökningarna inskrivna, återfinns i bilaga 3.

Svarsfrekvenser och bortfall – huvudstudie

Bil – huvudstudie

Totalt hade 1 461 fullständiga SP-intervjuer genomförts då undersökningen av-slutades, vilket motsvarar 24 procent av bruttourvalet på 6 000 individer. Inter-vjuer genomfördes med ytterligare 2 040 personer men dessa var inte aktuella för undersökningen då 618 av dem saknade körkort och resterande 1 422 inte gjort en giltig bilresa. Ifall dessa 2 040 exkluderas så återstår ett nettourval på 3 960 personer. Ifall svarsfrekvensen istället beräknas på detta urval uppgick den till 37 procent. Genom att urvalet innehåller en stor del övertäckning, dvs personer som inte tillhör målgruppen, kan denna svarsprocent te sig missvisan-de. De ej målgruppsaktuella har trots allt deltagit i undersökningen på avsett sätt. Dessutom är vissa av de ej avslutade intervjuerna i viss utsträckning an-vändbara för analyserna (om t.ex. minst en SP-fråga besvarats). Beräknas svars-procenten med hänsyn även till dessa kategorier blir svarsfrekvensen 59 pro-cent.

Målnivån på 1 500 fullständiga SP-intervjuer nåddes således inte helt. Detta var bland annat en följd av att fler än vad vi antagit uppgav att de inte gjort någon aktuell resa alternativt att de saknade körkort. Så många som 592 personer på-började intervjun men avbröt19. Orsakerna till detta kan vara flera varav en är att formuläret upplevdes som svårt, att frågorna var ”konstiga”, ”ointressanta” eller liknande. En annan möjlighet är att Internet möjliggör att man avbryter ett for-mulär med tanken att gå in och slutföra det vid ett senare tillfälle, något som ibland av olika orsaker helt enkelt inte blir av.

Merparterna av svaren, 82 procent, lämnades av intervjupersonerna själva på Internet (i en del av fallen efter telefonpåminnelse). Resterande 18 procent av intervjuerna genomfördes av telefonintervjuare. I tabellen nedan redovisas för-delningen av svar och bortfall mer i detalj.

19 I de fall dessa avbrutna intervjuer (intervjun kan ha avbrutits sent i formuläret) inne-håller svar på SP-frågor är även de med i analysen.

Analys & Strategi 45

Tabell 6 Fördelning av svar och bortfall – bil

Bruttourval 6000

Bortfall, ej målgruppsaktuella 2040

- ej körkort 618

Antal helt genomförda SP-intervjuer 1461

- via webb 1199

- via telefonintervjuer 262

Antal genomförda intervjuer med minst en SP-fråga 1477

- via webb 1215

- via telefonintervjuer 262

Antal användbara observationer eller ej i målgrupp 3517 Andel användbara observationer eller ej i målgrupp 0,59

Kollektiva färdsätt – huvudstudie

Målnivåerna för genomförda intervjuer nåddes för alla de fyra kollektiva under-sökningarna20. För såväl lokal/regional buss som regionaltåg inkom över 900 intervjuer jämfört med målet som var satt till 750. För långväga tåg inkom ca 560 intervjuer och för långväga buss ca 700. Detta ska ställas mot målnivån på 500 intervjuer. Svarsfrekvenserna i förhållande till antalet rekryterade låg på mellan 70 och 75 procent.

20 Siffrorna som redovisas här kommer från fältfirmornas tekniska rapporter. och där frågeformuläret låg var aktiv ytterligare en kort period efter att fältfirmorna avslutat sitt uppdrag, vilket gjorde att ett mindre antal Internetsvar tillkom i förhållande till de siff-ror som redovisas här. Även dessa svar finns med i analyserna.

46 Analys & Strategi

En majoritet av svaren lämnades av intervjupersonerna själva via Internet. Den-na andel var ungefär densamma för alla undersökningarDen-na, omkring 80-90 pro-cent (även bilundersökningen ligger på denna nivå med 82 propro-cent webbsvar).

Högst andel som svarade själva via webben hade undersökningen av regional-tågresor med 89 procent.

Tabell 7 Redovisning av rekryteringar och fullständiga intervjuer – kol-lektiva färdsätt

Antal Rekryterade

Fullständiga intervjuer

Svars-frekvens Webb Tele Totalt Webb Tele Totalt

1060 188 1248 789 161 950 76 %

Lok./reg. buss

85 % 15 % 83 % 17 %

1076 127 1203 827 104 931 77 %

Regionaltåg

89 % 11% 89 % 11 %

771 176 947 546 153 699 74 %

Långväga buss

81 % 19 % 78 % 22 %

667 144 811 452 109 561 69 %

Långväga tåg

82 % 18 % 81 % 19 %

Andelen som vid rekryteringen valde att lämna sina svar via webben var något högre än andelen som sedan också svarade via Internet. Detta innebär att en del av dessa, liksom i provundersökningen för långväga buss som hade ett liknande upplägg, telefonintervjuades. Dock skedde telefonintervjuerna i betydligt lägre utsträckning i huvudundersökningarna än i proven.

Analys & Strategi 47

4 De svarande och deras resor

Detta kapitel beskriver närmare de som svarat på undersökningarna och deras resor. De resor som avses är de resor som har ingått i våra SP-studier.

De slutliga resultaten som presenteras här har varit föremål för ett antal kontrol-ler och bearbetningar. Exempelvis har uppenbart felaktiga värden tagits bort.

Kontroller och bearbetning av detta slag beskrivs närmare i bilaga 7.

In document RAPPORT 2010:11 (Page 45-53)