• No results found

Differentiering mellan prostitution och människohandel/trafficking

6.4.1 Nederländerna

”En komplicerande faktor i kampen mot ofrivillig prostitution är att den ofta är mycket svår för andra att se och att ofrivillig prostitution främst förekommer i den icke licensierade, knappt synliga delen av branschen, vilket framgår av den andra översynen av avlägsnandet av bordellförbudet. Resultat från polisen som har ett konsekvent fokus på den icke-licensierade delen av branschen, visar också att det är just i den här delen av verksamheten som människohandelns offer befinner sig.”*,119

Det här citatet vittnar om en objektivistisk och sex-positiv feministisk hållning i frågan.

Från tidigare citat tagna från den nederländska regeringen har klargjorts att allmänheten inte har som intresse att ta del av prostitution eller anser att detta är en accepterad del av samhället.

Trots detta anser den holländska staten att prostitution skall anses vara ett legitimt arbete. Detta vittnar i sin tur om en stark objektivistisk övertygelse i frågan. Istället för att se till allmänhetens bästa ligger fokus hos individens val och ansvar och tilltro till dennes handlingar. En skillnad görs också mellan de prostituerade som är licensierade för sin verksamhet och de som inte är det. Om en koppling mellan detta och Objektivismen skall dras, är det den att staten enligt objektivistiska övertygelser skall ha som främsta intresse att bevara individens rätt att kunna fatta sina egna beslut för att därmed bli mer rationella varelser. Om de prostituerade som inte licensierar sin verksamhet blir mer utsatta för brott mot dessa rättigheter, förefaller det vara en naturlig åtgärd att uppmana till licensiering från en objektivistiskt inriktad stat.

118

http://www.infidels.org/library/modern/niclas_berggren/theodicy.html. 2011-01-12.

*Complicerende factor bij de bestrijding van onvrijwillige prostitutie is dat onvrijwilligheid vaak zeer moeilijk door derden te constateren is en dat onvrijwillige prostitutie vooral plaats vindt in het niet-vergunde, en nauwelijks zichtbare, gedeelte van de branche, zoals blijkt uit de tweede evaluatie van de opheffing van het bordeelverbod. Resultaten van politiekorpsen die zich consequent richten op het niet-vergunde deel van de branche, tonen ook aan dat zich juist in dit deel van de branche slachtoffers van mensenhandel bevinden.

52

Texten gör gällande att en större insyn i problem som finns sammankopplade med prostitution har kunnat göras allteftersom verksamheten har tillåtits allt mer. Också detta genomsyras av en klar objektivistisk tanke: bara genom att tillåta individer att ta egna frivilliga val, kan ofrivilligt beteende upptäckas och motarbetas. Att tvärtom förbjuda alla former av prostitutionsverksamhet för att vissa personer inte agerar utifrån fri vilja, skulle bara göra problemet än svårare att belysa, vilket i sin tur skulle förhindra staten att göra sitt arbete för medborgarna.

Om citatet istället hade varit dominerat av en mer rousseauansk association, hade den allmänna viljan medfört att en syn på prostitution och människohandel hade varit företeelser som hade stått för samma friktionsfyllda inslag i samhället enligt staten. Därför hade det inte funnits samma vilja att separera dessa två företeelser. På samma sätt hade inte staten kunnat förmedla allmänhetens intressen genom att förhållit sig tillåtande till någon av dessa aktiviteter.

Citatet är också klart inspirerat av den sex-positiva feminismen.

Den sex-positiva feminismen förklarar precis som citatet gör gällande att det finns problem inom prostitution och människohandel, eftersom en del av de involverade inte har valt själv att hamna i den situationen. Emellertid är det inte rätt att sammankoppla prostitution och människohandel, eftersom det ena fenomenet inte nödvändigtvis har med det andra att göra. Handel med människor berör flera olika yrken och kategorier och behöver inte alltid vara associerad med sex och prostitution. Därför är det viktigt att prostitution och människohandel tas för de potentiellt olika begrepp de är och fokuseras på olika sätt. För att kunna göra det krävs att prostitutionen först särställs och att det undersöks var i verksamheten frivilliga individer agerar och var det finns personer som är aktiva på ofrivilliga grunder.

Precis detta ämnar den nederländska staten göra, då de i det här citatet öppnar upp insynen i verksamheten genom licensiering av prostituerade och upphävning av bordellförbud.

Om citatet hade varit av radikalfeministisk natur, hade både prostitution och människohandel ansetts vara förtryckande företeelser, som vittnar om ett patriarkiskt tillstånd i samhället som tillåter män att ha den dominerande ställningen i samhället på bland andra kvinnors bekostnad. En differentiering såsom Nederländerna här har annonserat hade inte varit lika nödvändig, eftersom de båda företeelserna hade betraktats som samma förtryckande verktyg mot kvinnans kuvning och förtryck.

53 6.4.2 Sverige

”Uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholm att arbeta för stärkt nationell samverkan för att erbjuda ett bra och samordnat stöd till personer utsatta i prostitution och människohandel för sexuella ändamål.”120

Citatet åberopar rousseauanism och radikal feminism.

Detta citat gör gällande tillsammans med flera andra att den svenska staten ser prostitution och människohandel som samma problemområde. Detta hade dock inte behövt vara fallet eftersom personer som har varit delaktiga i människohandel och trafficking mycket väl kan vara i en annorlunda situation än personer som ägnar sig åt prostitution av andra anledningar. Emellertid skall ett samordnat stöd ges till personer inom båda dessa grupper. Detta tyder på att den svenska staten ser på dessa båda företeelser utifrån en kollektiv enhet. Detta får i sin tur härledas till de rousseauanska teorierna om den pessimistiska människosynen som välkomnar kollektiva enheter framför eklektiska individuella aktörer. Den rousseauanska samhällsteorin vilar vidare på att social tillhörighet är viktig, vilket kan förklara viljan att dela in dessa båda grupper till en gemensam grupp med liknande förutsättningar och villkor.

Om det tvärtom hade varit det objektivistiska förhållningssättet som hade rådit inom den svenska staten i den här frågan hade dessa båda grupper förmodligen kunnat differentieras och särställas i en högre grad. Personer inblandade på något sätt i människohandel och trafficking hade tagits upp som ett problem, vilket specifika lösningar hade kunnat ges till.

Även individerna inom denna kategori hade vidare kunnat belysas, eftersom det är rimligt att dra slutsatsen att livsvillkoren och anledningarna till varför individer har blivit involverade i människohandel kan skilja beroende på var individen härstammar från och hur människohandeln har tagit form.

Även i kategorin prostituerade men som inte har tagit del av någon form av människohandel hade kunnat belysas som en specifik grupp med särskilda behov och förutsättningar som eventuellt inte hade varit desamma som individer involverade i människohandel.

54

Citatet är återigen ur svensk synvinkel starkt vinklat till favör för den radikala feminismen. Anledningen till detta är att argumentationen gör gällande att ingen skillnad finns mellan prostituerade som har varit del av människohandel och de som inte varit det. Den individuella viljan och ansvaret tas därmed återigen bort och istället ligger fokus på att den prostituerade alltid är en del av ett mer övergripande förtryck.

Eftersom den svenska staten här resonerar på ett radikalt feministiskt vis är det mindre viktigt att en distinktion mellan prostituerade och personer utsatta för människohandel görs, då båda grupperna är offer för samma förtryckande kärna i samhället; det vill säga patriarkatet. Enligt den radikala feminismen är båda dessa kategorier samma sorts verktyg som systematiskt används för att underkuva kvinnans position i samhället i allmänhet. I samma kategori kan även nämnas företeelser som våldtäkt och pornografi.

Ännu ett exempel på att citatet ligger närmare den radikala feminismens övertygelser i kontrast mot den sex-positiva är att ordet samordnat är valt för avsikten att förklara på vilket

sätt de aktuella individerna skall erbjudas hjälp.

Detta är återigen ett exempel på att individen inte ges något nämnvärt utrymme. Om det istället hade varit den sex-positiva feminismen som hade varit det dominerande intrycket hade adjektiv som välriktat, anpassat eller nyanserat kunnat vara mer passande, eftersom individen genom detta hade fått mer utrymme och fokus. Det är nämligen ett individuellt ansvar och individuella val som driver kvinnan enligt den sex-positiva feminismen. Till varje val resulterar konsekvenser, vilka kan se olika ut beroende på individers specifika förutsättningar

och preferenser.

Det hade också gjorts en tydligare distinktion mellan de kvinnor som frivilligt ägnar sig åt prostitution och de som verkligen har fallit offer för prostitution och/eller människohandel och som inte kan förmå ta sig ur sin nuvarande position. Som beskrivet i den här uppsatsens teoretiska avsnitt görs nämligen förespråkare för den sex-positiva feminismen distinktion mellan individer som själva har valt att prostituera sig och de som inte gjort det. På samma sätt anses denna distinktion kunna göras inom kategorin för människohandel. Vissa personer har med rätta fallit offer för trafficking och har själva ingen makt att ensamma förbättra sina situationer som sexslavar i främmande länder. Det kan dock å andra sidan finnas de personer som har sett detta främmande land som en chans att skaffa sig själva och sina familjer en bättre inkomst och därmed levnadsstandard. Därför gör de själva

55

valet att illegalt ta sig till detta land för att bli sexarbetare. På grund av denna distinktion skulle den svenska staten om den hade varit mer övertygad om den sex-positiva feminismen lagt vikt vid de potentiellt olika förutsättningarna för dessa båda kategorier och eventuella sub-kategorier av kvinnor. En större insyn i de prostituerades sociala tillvaro och arbetsmässiga villkor hade därför belysts för att kunna göra en kartläggning av läget så att denna distinktion hade kunnat utföras.

6.4.3 Litauen

”Huvudmålet med programmet är att eliminera anledningar och villkor för människohandel och prostitution, att utveckla ett system av mått för att förebygga människohandel och prostitution […]” *,121

Det är tydligt med hjälp av citatet ovan att den litauiska staten inte skiljer prostitution och människohandel åt i sina argumentationer. Människohandel och prostitution ses som samma problem och ges samma tyngd gällande hur man ska komma underfund med dessa upplevda problem. Detta får i sin tur klassificeras som övertygelser vilka ligger närmare rousseauanska teorier.

Objektivismen gör gällande att människor måste tillåtas ha fria åsikter och göra egna val. Även om dessa val eventuellt får negativa konsekvenser för individen, kommer denne att lära sig något från detta val och därav bli en mer rationell människa. Därför kan det inte vara en objektivistisk övertygelse att alla former av människohandel och prostitution skall elimineras

under alla villkor.

Då är snarare fallet att allmänhetens bästa gör det möjligt att använda retorik som den ovan, då dessa företeelser bedöms som olämpliga för de flesta människor i det litauiska samhället. Därför resonerar staten i Litauen utifrån ett rousseauanskt perspektiv då de ser privatpersonen som beroende av den statliga medlaren för att avgöra vad som är bäst för denne. Därför finns inga gråskalor i uttalandet, utan prostitution och människohandel likställs och skall inte få förekomma.

*The principal goal of the programme is to eliminate reasons and conditions of trafficking in human beings and prostitution, to develop a system of measures for the prevention of trafficking in humans and prostitution […]

56

Det råder ingen tvekan om att människohandel och prostitution är förnedrande, förtryckande och emot mänskliga rättigheter när företeelserna sker på ett sätt som förhindrar samtliga parter inblandade att agera utifrån sin fria vilja. Det är också så att människohandel och prostitution som sker ofrivilligt och lämnar offer är en reell verklighet för många människor med litauiskt påbrå. Emellertid finns det alternativa sätt att argumentera än ovanstående citat.

Det råder inga tvivel om att det är radikal feminism som genomsyrar detta citat. Människohandel och prostitution behöver inte separeras eftersom de båda är del av samma struktur, det vill säga samhällen där främst kvinnor och barn utnyttjas i olika grad och form av manliga ideal och förtryckande faktorer. Även om kvinnan ifråga tror att denne accepterar att ta del av denna struktur genom att frivilligt vara del i någon av dessa företeelser, är så inte fallet eftersom hon då endast hjälper detta patriarkat att växa sig starkare, vilket i slutändan

inte kan vara annat än självdestruktivt.

Det finns därför inte heller några egentliga förmildrande omständigheter i sådana fall. Prostitution kan aldrig vara en positiv sak eftersom det alltid sker på mannens villkor, och därför skall det aldrig vara tillåtet i ett jämställt samhälle. Detta kan man se i citatet, där anledningar och villkor till varför människor eventuellt skulle ägna sig åt prostitution eller vara del av människohandel skall ämnas bli eliminerade.

Om man ser på citatet med en sex-positiv feminism i åtanke, verkar det orimligt att inte skilja mer på människohandel och prostitution. Människohandel är ett fenomen som innefattar många fler områden än sexarbete och som spänner sig över flera olika fält; både socialt och verksamhetsmässigt. Det viktiga i sammanhanget är att en stark insyn finns i både prostitutionens och människohandelns världar, för att kunna ta reda på i vilka fall människor utnyttjas och exploateras och i vilka fall människor försöker skaffa sig bättre liv och är medvetna om riskerna och villkoren. Därav kan målet i det här fallet vara att kunna klargöra för när prostitution och/eller människohandel sker på en frivillig grund eller ej. Därefter kan en eliminering av fall försöka att göras där dessa verksamheter sker på en icke frivillig grund. Däremot kan inga inskränkningar göras mot fri vilja, så länge denna vilja inte innebär att andra människor råkar illa ut fysiskt.

57 6.5 Bemötande av och hjälp till prostituerade

6.5.1 Nederländerna

”För att identifiera behov av information och för att avgöra hur den kan anslutas till befintliga verksamheter, höll socialministerierna för utbildning, kultur, vetenskap och hälsa, välfärd och idrott ett samtal med organisationer inom området. Det visade sig att informationen bör vara mer koncentrerad. Dessutom bör förtydligande ges om rättigheter och skyldigheter med avseende på sysselsättning, social trygghet, ekonomi och lokal politik i förhållande till prostitution.”*,122

Även i det här fallet för Nederländernas del anses citatet inneha en objektivistisk och sex-positiv feministisk inriktning.

Texten förvissar om att information som skall delges till de prostituerade skall bli mer koncentrerade och tydliga. Detta för att en större klarhet förhoppningsvis skall delges angående prostituerades rättigheter och skyldigheter. Orden rättigheter och skyldigheter

spelar här en central roll.

Enligt Objektivismen finns det en objektiv sanning som måste sökas av individen. Därav skall alla rättigheter ges från staten för att denna sanning skall hittas. Det faktum att det finns en objektiv sanning betyder dock att medborgaren också har ansvar och skyldigheter. Framförallt är dessa skyldigheter att de individuella rättigheterna skall gälla alla i samhället. Om en individ agerar på ett sätt som hämmar en annan persons möjligheter att göra sina egna rationella val eller på annat sätt skadar en person, måste staten ha som skyldighet att ingripa.

Om citatet istället hade vittnat om en mer rousseauansk inställning, hade visserligen också då rättigheter och skyldigheter funnits bland medborgarna. Emellertid hade samma rättigheter och skyldigheter gällt för alla, vilket nu inte kan anses vara fallet, eftersom saker som social trygghet bevisligen varierar i ett yrke som prostitution. Även lokal politik hade förmodligen inte kunnat vara en kategori som varierat som den holländska staten varit av rousseauanska övertygelser.

*Om de informatiebehoefte te inventariseren en om na te gaan hoe aangesloten kan worden bij bestaande activiteiten, hebben de ministeries van SZW, van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een rondetafelgesprek georganiseerd met organisaties uit het veld. Hieruit is onder meer gebleken dat informatie meer geconcentreerd aangeboden zou moeten worden. Daarnaast zou meer duidelijkheid geboden moeten worden over ondermeer rechten en plichten ten aanzien van de exploitant, sociale zekerheid, financiën en gemeentelijk beleid in relatie tot prostitutie.

58 Citatet tenderar också ha en sex-positiv feminism.

Den sex-positiva feminismen anser att prostitution skall vara laglig eftersom det är ett arbete då aktiviteterna väljs frivilligt. Dock finns det problem inom denna verksamhet, varför större insyn i verksamheten behövs från myndigheter. På så sätt kommer de prostituerades sociala ställning också att förbättras. På samma sätt accepterar den holländska staten att prostitution förekommer men anser samtidigt att den sociala statusen för prostituerade måste accepteras och förbättras.

6.5.2 Sverige

”Det är Prostitutionsgrupperna vid socialtjänsten i de tre storstadsregionerna som bedriver uppsökande och stödjande verksamhet utifrån den enskildes behov. Det kan handla om krishantering, stödsamtal, rådgivning, missbruksbehandling, stöd vid polisanmälan eller kontakt med hälso- och sjukvård, socialtjänst och psykiatri.”123

Även om det här verkar stå relativt klart att den svenska staten ser på den prostituerade som utsatt och utanför den allmänna viljan som samhället vilar på, är bemötandet ändå baserat på ett individuellt perspektiv. Det är till skillnad från andra processer och områden inom prostitutionsfrågan i Sverige de prostituerade som påverkar hur det eventuella stödet och bemötandet från den svenska staten skall se ut. De individuella preferenserna styr alltså statens uppträdande, vilket i sig får ses som en objektivistisk övertygelse.

Enligt Objektivismen skall samhället utgå ifrån att individen är en grundläggande enhet. Denna individualism måste uppmuntras, bemötas och respekteras av staten, eftersom övertygelsen konsekvent är att människan är rationell och kan fatta sina egna beslut baserat på dennes rationella förnuft.

På samma sätt är citatet ett tecken på att det från den svenska staten i detta fall finns en tilltro till att prostituerade själva har en sinnesbild av vad de behöver för eventuell hjälp. Prostitution är alltjämt en verksamhet som den svenska staten starkt avråder ifrån och till och med fördömer, men det är enligt citatet ändå upp till den prostituerade att utifrån dennes preferenser och förutsättningar söka alternativ till dennes karriärsval. Om denna önskan är aktiv kan då den svenska staten erbjuda assistans, men bemötandet och uppsökandet sker uppenbarligen alltjämt på den prostituerades villkor.

59

Detta får alltså betraktas som ett objektivistiskt inslag i den annars rousseauanskt dominerande övertygelsen gällande prostitutionsfrågan i Sverige.

Om den svenska staten istället hade haft en rousseauansk inställning hade alltjämt förslagen om vad som skall erbjudas den prostituerade funnits givna, men ett större fokus på att förändra attityder och inställning gentemot prostitution bland prostituerade som inte självmant tar del av bemötandet från den svenska staten. En starkare motsättning till hur dessa personer skaffar sig sitt uppehälle hade manifesterats i citatet.

Citatet visar samtidigt på en starkare argumentation given den sex-positiva feminismen. Den överhängande radikala feminismens spår finns fortfarande som en bakgrund i texten, med tanke på att bemötandet domineras av tjänster som cementerat utgår ifrån att den prostituerade har tvingats in i verksamheten mot sin egen vilja och att denne på grund av dessa omständigheter och prostitutionens förtryckande karaktär mår psykiskt och fysiskt dåligt som en direkt följd.

Emellertid finns också en inriktning mot den sex-positiva feminismen, eftersom övertygelsen är att insyn krävs i den prostituerades verksamhet och att den prostituerade personen har olika förutsättningar och reagerar olika på verksamheten. Den sex-positiva feminismen är klar med att problem finns inom prostitution och att denna verksamhet mycket väl kan vara skadlig och förtryckande mot de prostituerade kvinnorna. Dock är övertygelsen att individuellt ansvar från alla parter inblandade krävs och ibland finns, men att insyn i prostituerades vardag krävs för

Related documents