• No results found

I detta kapitlet diskuteras metodvalen i arbetet samt det erhållna resultatet utifrån författarnas perspektiv. Aspekter som också tas upp är om andra metodval hade varit mer aktuella i arbetet samt vad konsekvenserna hade varit. Vidare kommer slutsatser av studien att presenteras.

7.1 Metoddiskussion

Arbetet som utförts var till avsikt att studera avgränsade aspekter av hela processer. Därför var fallstudie en passande undersökningsmetod där både observationer och intervjuer kompletterade metoden. Då arbetet inte baseras på en befintlig vetenskaplig teori och ingen tillgänglig data fanns till hands i början av projektet valdes ett abduktivt angreppssätt till problemet.

Vidare tolkades verkligheten och mätbara objekt studerades valdes hemeneutik och positivitism som vetenskapligt förhållningssätt. En stor del av insamlad data är i form av statistik och en annan del är insamlad via intervjuer och observationer. För att bearbeta denna data valdes både kvantitativ- och kvalitativ forskningmetod.

Som komplettering till observationerna utfördes det intervjuer med montörer och installatör, där samtliga inblandade besitter hög kompetens och har lång erfarenhet inom sina områden. Vidare var utformningen av intervjufrågorna specifika för att erhålla relevanta svar för arbetet, vilket i sin tur medbringar hög validitet. Handledaren från företaget var delaktig under både monterings- och installationsprocessen och ställde relevanta frågor som kompletterade författarnas intervju sessioner.

En metod för att öka reliabiliteten i arbetet kunde vara utförandet av två intervjuer med samma frågor vid två olika tidpunker. Detta för att jämföra och se om eventuella skillnader i svaren uppkommit. Då tre montörer intervjuades och snarlika svar erhölls ansågs denna metod inte nödvändig.

På grund av att installationsprocessen skiljer sig från olika typer av hissar, person som installerar och vilket styrsystem som är i fokus är det svårt att uppnå hög reliabilitet då olika faktorer påverkar processen. Vidare fanns det endast en möjlighet att vara delaktig i en hissinstallation. Vilket innebär att det var endast en installatör som intervjuades samt en typ av hissmodernisering som observerades.

Utifrån ett installationsperspektiv kan detta i sin tur ha påverkat reliabiliteten på ett negativt sätt. Det erhållna resultatet kunde blivit mer kompletterat om möjligheten att observera fler hissinstallationer och intervjua fler installatörer fanns. Detta på grund av att en större mängd data och åsikter hade samlats in och ytterligare förbättringsförslag kunde eventuellt ha genererats.

7.2 Resultatdiskussion

Då resultatet är tvådelat inom förbättringsförslag samt tids- och effektivitetsanalys kommer även resultatdiskussionen delas upp i två mindre avsnitt.

7.2.1 Resultatdiskussion av förbättringsförslaget

Resultatet visar att det är möjligt, utifrån kommentarer från både installatör och montörer, generera förbättringskoncept som är i korrelation med riktlinjer och

kriterier enligt monteringsanpassad konstruktion (DFA).

Produkutvecklingsprocessen som applicerades i arbetet anses ha varit lämpligt. Detta på grund av att författarna lyckats generera koncept på ett systematiskt vis till tre identifierade problemområden för att sammanställa ett slutgiltigt förbättringsförslag för konstruktionen på korgnoden.

Konceptgenereringen skedde med hjälp av fem-stegs metoden och baseras i större perspektiv av ramen enligt DFA som tillgänglighet, synlighet, hantering och eliminering av överflödiga detaljer. En faktor som påverkat det slutgiltiga resultatet är att vägningen av produktmålen och riktlinjerna för DFA var enligt författarnas syn. Istället hade denna vägning kunnat ske i samband och konsultering med företaget. Detta hade gett författarna en tydligare bild på vilka aspekter som väger tyngst för företaget, och därmed kunnat utveckla ett förbättringskoncept som stödjer Hydrowares vision av deras produkt.

Arbetet var avgränsat till den mekaniska konstruktionen av korgnoden och den elektriska aspekten skulle ingen hänsyn tas till. Detta är en faktor som begränsade processen i det mån att korgnoden är relativt liten och drastiska förändringar på konstruktionen är därmed inte tänkbart. Därför bibehåller den utvecklade korgnoden sin ursprungliga konstruktion i många drag och endast mindre förändringar har föreslagits.

Då inga prototyper har konstruerats är det inte rimligt att fastställa om förbättringsförslaget verkligen hade medfört någon förbättring med avseende på montering och installation. Ytterligare studier krävs för konkret säkerställning att förbättringsförslaget är optimalt i form av att konstruera en prototyp. Utifrån en prototyp kan fler intervjuer med montörer och installatörer genomföras för att få direkta åsikter kring utvecklingen samt kostnadsestimeringar för att mäta lönsamheten i förbättringsförslaget.

Resultatet visar att samband mellan monteringsanpassad konstruktion och produktutvecklingsprocesser kan skapas för att generera produkter som besitter hög effektivitet med avseende på tid för förmontering, montering och installation.

7.2.2 Resultatdiskussion av tids- och effektivitetsanalys

Resultatet från tidsanalysen av montering är endast en uppskattning av tiden, och en mer noggrann studie av tiderna kan medföra ett närmre resultat till verkligheten. Även om resultatet skiljer mot verkligheten kan, genom att använda samma metod för att jämföra nuvarande koncept med ett förslag, en bedömning göras om förslaget är lönsamt att vidareutveckla eller inte.

För att minska tiden för montering och installation ytterliggre är det montering av elektriska komponenter som behöver omkonstrueras. Infästningen av kablar i kopplingsplintar står för den största delen under monteringen av el, därför genom att minska antalet kablar hade en ytterliggare minskning av monteringstid varit möjlig.

Att effektiviteten minskar för monteringen när konstruktionerna jämförs är inget problem då monteringstiden minskar. Det visar däremot att den nya konstruktionen har ytterliggare utvecklingsarbete vilket kan utforskas.

Trots att resultatet endast är en uppskattning av den verkliga monterings- och installationstiden, kan resultatet konkludera att en vidareutveckling av korgnoden är möjlig med avseende på tidsreducering och effektivitetsökning.

7.3 Slutsatser

Utifrån problembeskrivningen till arbetet formulerades en frågeställning:

Kan monterings- och installationstiden reduceras för korgnoden genom implementering av DFA i en produktutvecklingsprocess?

Frågeställningen är besvarad i det mån att ett konkret förbättringsförslag genererats som genomgått en produktutvecklingsprocess vilket var baserat på riktlinjer enligt DFA och produktmål. Resultatet visar en klar reducering i monterings- och installationstid vid förbättringsförslaget gentemot dagens korgnodskonstruktion. Tidsreduceringarna är inte nödvändigtvis markanta, däremot tyder de på att förbättringar kan genomföras för effektivare montering och installation.

Huvudsakliga slutsatsen med arbetet är att det går att utveckla en produkt genom att implementera DFA för att reducera monterings- och installationstid. Som förslag på fortsatt utveckling är att fortsätta med övriga steg i produktutvecklingsprocessen för att slutligen sätta en förbättrad korgnod i produktion. Vidare kan noggrannare tidsanalyser genomföras för att erhålla en exakt överblick av verkliga tider.

Referenser

[1] A. Bernard, ”Die Geschichte des Fahrstuhls,” i Über einen beweglischen

Ort der Moderne, Frankfurt am Main, S. Fischer Verlag GmbH, 2006, pp.

1-10.

[2] G. R. Strakosch och R. S. Caporale, ”Vertical Transportation Handbook,” 4th red., Hoboken, New Jersey: Wiley , 2010, pp. 3-16.

[3] PR Newswire. n.d, ”Global elevator and escalator market size in 2015 and 2021 (in billion U.S. dollars),” Augusti 2016. [Online]. Available:

https://www.statista.com/statistics/261866/worldwide-sales-of-elevators-and-escalators/. [Använd 6 Februari 2018].

[4] Credit Suisse, ”New installations of elevators and escalators worldwide in 2014, by region,” September 2015. [Online]. Available:

https://www.statista.com/statistics/615845/new-installations-of-elevators-and-escalators-worldwide-by-region/. [Använd 6 Februari 2018].

[5] Credit Suisse, ”Global Elevators & Escalators,” September 2015. [Online]. Available:

https://doc.research-and-analytics.csfb.com/docView?language=ENG&format=PDF&source_id=cs plusresearchcp&document_id=1053465521&serialid=JPW3062xOEqTPC fuyOiH2v9tXNinx0Vjvm5snvEGlqw%3D. [Använd 6 Februari 2018]. [6] M. J. Anzanello, L. Buarque de Macedo Guimarães, J. L. Duarte Ribeiro

och T. A. Saurin, ”Participatory ergonomics intervention for improving human and production outcomes of a Brazilian furniture company,”

International Journal of Industrial Ergonomics, vol. 49, nr 5, pp. 97-107,

2015.

[7] G. Boothroyd, P. Dewhurst och W. A. Knight, Product Design for Manufacture and Assembly, Boca Ranton: Taylor and Francis Group, 2011.

[8] Hydroware AB, ”Vingahiss,” 2014. [Online]. Available: http://vingahiss.se/nyinstallation/. [Använd 2 Feburari 2018].

[9] J. Hartman, Grundad teori: Teorigenerering på empirisk grund, Lund: Studentlitteratur, 2001.

[10] R. Patel och B. Davidson, Forskningsmetodikens grunder, Lund: Studentlitteratur, 2011.

[11] M. Björklund och U. Paulsson, Seminarieboken: ATT SKRIVA, PRESENTERA OCH OPPONERA, Lund: Studentlitteratur AB, 2012. [12] M. Höst, B. Regnell och P. Runeson, Att genomföra examensarbete, Lund:

Studentlitteratur, 2006.

[13] J. Bell och S. Waters, INTRODUKTION TILL

FORSKNINGSMETODIK, Lund: Studentlitteratur AB, 2016. [14] K. Dahmström, Från datainsamling till rapport - att göra en statistisk

undersökning, Studentlitteratur AB, 2011.

[16] J. Asbjörn och P. A. Tufte, Introduktion till samhällsvetenskaplig metod, Malmö: Liber, 2002.

[17] H. Olsson och S. Sörensen, FORSKNINGSPROCESSEN: Kvalitativa och kvantitativa perspektiv, 3ed red., Stockholm: Liber AB, 2011.

[18] K. T. Ulrich och S. D. Eppinger, ”Product Design and Development,” 5 red., New York, McGraw-Hill Education, 2012.

[19] P. L. Jackson, GETTING DESIGN RIGHT: A Systems Approach, Boca Raton: Taylor & Francis Group, LLC, 2010.

[20] G. Boothroyd och P. Dewhurst, PRODUCT DESIGN FOR ASSEMBLY, Wakefield: Boothroyd Dewhurst, Inc. , 1989.

[21] L. Hågeryd, S. Björklund och M. Lenner, Modern produktions teknik, Stockholm: Liber AB, 2002.

[22] A. Muderrisoglu, M. Murata, M. A. Ahmetoglu, G. Kinzel och T. Altan, ”Bending, flanging, and hemming of aluminum sheet-an experimental study,” Journal of Materials Processing Technology, vol. 59, nr 1-2, pp. 10-17, 1996.

[23] G. Dahlvig, Konstruktionselement och maskinbyggnad, Stockholm: Liber Yrkesutbildning, 1982.

[24] H. Johannesson, J.-G. Persson och D. Pettersson, Produktutveckling - effektiva metoder för konstruktion och design, Stockholm: Liber AB, 2004.

[25] Hydroware AB, ”Produkter: HydroElite driv- och styrsystem,” [Online]. Available: http://www.hydroware.se/hydroelite-koncept. [Använd 2 Februari 2018].

[26] Hydroware AB, ”HydroElite 3G - 5.20 Snabbguide Montage och driftsättning,” 21 Mars 2017. [Online]. Available: www.hydroware.se. [Använd 24 Januari 2018].

[27] Distrelec Group AG, ”Elfa Distrelec,” 2018. [Online]. Available: https://www.elfa.se/Web/Downloads/_t/ds/RND%20610-00220-00232_eng_tds.pdf. [Använd 27 April 2018].

[28] Distrelec Group AG, ”Elfa Distrelec,” 2018. [Online]. Available: https://www.elfa.se/Web/Downloads/_t/ds/RND%20610-00138-00201_eng_tds.pdf. [Använd 27 April 2018].

[29] Distrelec Group AG, ”Elfa Distrelec,” 2018. [Online]. Available: https://www.elfa.se/Web/Downloads/_t/ds/RND%20610-00210-00219_eng_tds.pdf. [Använd 27 April 2018].

[30] Essentra Components, ”Produkter: buntband och kabelskydd,” 2018. [Online]. Available: http://www.essentracomponents.se/mss/mss- pc.nsf/WebEngine?OpenAgent&cmd=category&category=MVED-99DM4C-83352&catalog=EC-SE. [Använd 27 April 2018].

[31] Essentra Components, ”Products: Flat Cabel Clips and Clamps,” 2018. [Online]. Available: http://www.essentracomponents.com/en-us/fiber- wire-cable-management/cable-clips-clamps/flat-cable-clips-clamps/flat-cable-clamp-adhesive-mount-one-arm-tension. [Använd 27 April 2018]. [32] Essentra Components, ”Products: Flat Cable Clips and Clamps,” 2018.

[Online]. Available: http://www.essentracomponents.com/en-us/fiber- wire-cable-management/cable-clips-clamps/flat-cable-clips-clamps/flat-cable-clamp-snap-in-hinged-tension/tfcca-15-01. [Använd 27 April 2018]. [33] Essentra Components, ”Products: Flat Cable Clips and Clamps,” 2018.

[Online]. Available: http://www.essentracomponents.com/en-us/fiber- wire-cable-management/cable-clips-clamps/flat-cable-clips-clamps/flat-cable-clamp-snap-in-hinged-no-tension. [Använd 27 April 2018].

Bilagor

Namn Antal sidor

Bilaga A: Teori mekanisk monteringstid. 2

Bilaga B: Teori elektrisk monteringstid. 15

Bilaga C: Intervjufrågor och kommentarer från montering och

installation. 7

Bilaga D: Kundens röst, funktionskrav och viktning. 2

Bilaga E: Tidsanalys av montering och installation. 14

Bilaga F: Förbättringsförslag problemområde ett. 6

Bilaga G: Förbättringsförslag problemområde två. 8

Bilaga H: Förbättringsförslag problemområde tre. 10

Bilaga A. 1 (2)

Bilaga A: Monteringstid för mekaniska komponenter

Related documents