• No results found

I det här kapitlet kommer en inledande produkt presentation beskriva mer om produkten HydroElite, delkomponenterna presenteras och en inledning de olika funktionerna. Även monterings- och installationsprocessen för korgnoden kommer att beskrivas.

4.1 Produktbeskrivning

Huvudprodukten i Hydrowares produktsortiment består av hissystemet Hydroelite som är ett hydrauliskt styr och drivsystem för personhissar. Det unika med systemet är en patenterad servoventil vilken tillåter direkt inkörning till våningsplan och ger en snabb och behaglig resa med låg energiförbrukning. Hydroware har en försäljning på ca 2500 stycken kompletta hissystem per år och levererar över hela världen med fokus på Sverige och Europa.

Hydroelite finns i fyra olika utförande för att uppfylla kundkrav vad det gäller energieffiktivitet, fysisk storlek och lyftkapacitet. De två vanligaste och mest tillverkade produkterna är Veni och Vidi, båda produkterna har samma funktioner men det som skiljer är att Veni har en oljedränkt pumpmotor medan Vidi har en luftkyld motor och en frekvensomriktare. Övriga modeller i sortimentet är Veni med en mindre oljetank och ett maskinrumslöst alternativ av både Veni och Vidi [25].

Gemensamt för alla Hydroelite oavsett modell är att styrningssytemet fungerar på samma sätt. Men antalet funktioner för vilket systemet innehåller är beroende på kundens önskemål vilket gör att varje Hydroelite tillverkas unikt. Figur 4.2 visar ett komplett system av Hydroelite.

Figur 4.2: Hydroelite [8].

Styrningen av drivsystemet sker i en enhet kallad styrnod, vilken kan vara monterad i samma enhet som pump och tank eller vid sidan om det råder platsbrist. Styrnoden ansvarar för kommunikation från de olika givarna i systemet och styr servoventilen samt elmotorn kopplad till pumpen.

Kommunikationen från hisskorgen till styrnoden sker genom en enhet kallad korgnod. Korgnoden är oftast monterad på taket av hisskorgen, se figur 4.3, och kopplar samman alla funktioner som finns i hissen för att ledas till styrnoden via

en hängkabel. Övriga komponenter monterade på korgtaket är

schaktinformations givare, trampskydd och nödstopp. I figur 4.3 kan ett exempel på korgtak ses med A: Schaktinformations givare, B: nödstopp, C: trampskydd, D: korgnod med körhandtag.

Figur 4.3: Exempel korgtak [26].

Korgnoden består av en botten och ett lock. På bottendelen, tillverkad av bockad galvaniserad plåt, monteras alltid två kretskort. Dessa kopplas till styrnoden genom hängkabeln och ett antal relä, beroende på vilken konfiguration. I korgnoden finns också kopplingsplintar till vilka olika externa funktioner kopplas från hissen som belysning, dörrar, korgtablå och säkerhetskrets. Ett exempel på en färdigmonterad korgnodsbotten kan ses i figur 4.4.

Figur 4.4: Korgnod.

D

Komponenterna i korgnoden skyddas mot slag och smuts av locket som monteras och täcker korgnodsbotten, se figur 4.5. Korgnodslocket är tillverkad av galvaniserad bockad plåt, där kortsidorna är nitade tillsammans med den övriga konstruktionen.

Figur 4.5: Korgnodslock.

Kopplad till kornoden på korgtaket är tre givare, se figur 4.6 där A är slutgränsbrytare, B är dörrzonsgivare och C är absolutgivare. Slutgränsbrytare, dörrzonsgivare och absolutgivare, som utför olika typer av mätningar relaterade till korgens position i hisschaktet.

Figur 4.6: Informationsgivare [26].

Slutgränsbrytaren är en enkel brytare med syftet att agera som ett nödstopp för att förhindra att hissen färdas över maximal tillåten höjd. Brytaren ger utslag när den går mot en ramp monterad nära taket i hisschaktet, se figur 4.7, och en signal till styrsystemet.

Dörrzonsgivaren består av två induktiva givare vars uppgift är att rapportera om dörrarna kan öppnas eller inte. De induktiva givarna använder ett antal planzonsbleck monterade i en rem, se figur 4.7. Ett bleck för varje våningsplan, detta för att bestämma om dörrarna är i rätt position.

Figur 4.7: Övre schaktinformation [26].

Den tredje givaren monterad på hisskorgstaket är en absolutgivare med funktionen att mäta vilken höjd hissen befinner sig på. Absolutgivaren är kopplad till ett kuggremhjul som löper utmed en kuggrem, se figur 4.8, genom hela hisschaktet från golv till tak. Givaren mäter antalet varv och kan därför avgöra vilken höjd hisskorgen befinner sig på.

Kopplat till styrsystemet och monterat på varje plan där hissen kan stanna är en stannplansnod, se figur 4.2. Den styr interaktionen mellan resenärer som vill åka med hissen och det övriga systemet då hissen kallas till det plan som resenären befinner sig på. Stannplansnoderna är sammankopplade med det övriga systemet genom en kabel monterad längsmed med schaktet, kallad schaktstam.

4.2 Monteringsprocess

För att skapa en bild av den nuvarande monteringen och processen för vilket en ny Hydroelite går igenom från beställning till leverans för installation har intervjuer och studier gjorts på Hydroware.

När en order för en ny Hydroelite hiss kommer in från säljavdelningen är det första steget att skapa en projektplan. Då alla hissar är specialbeställda krävs en unik orderplan för alla nya ordrar. I det första steget skapas en projektplan för vilka komponenter som ska ingå i systemet. Nästa steg är att skapa den dokumentation som krävs för tillverkning och montering, såsom ett antal elscheman för vilka elkomponenter som ska ingå. Utifrån scheman kan därefter kopplingstabeller genereras vilket används vid montering av styr- och korgnod. Ingen egen tillverkning av komponenter sker i hos Hydroware utan alla specialtillverkade komponenter köps in från underleverantörer. Tillverkningen av Hydroelite består därför endast av montering hos Hydroware. Monteringen är indelad i ett antal olika stationer, se figur 4.9, där montering av olika delar hanteras. Sedan utförs ett test på styr och driv systemen av alla nya HydroElite innan slutligen paketering för leverans.

4.2.1 Förmontering av korgnod

Monteringen av korgnoden sker i två steg, först en förmontering och därefter följer montering av de elektriska komponenterna samt kablar. Vid förmonteringen förbereds korgnoden för att minska tiden för montörerna som monterar elkomponenterna. Botten på alla korgnodar har samma konfiguration oberoende på vilka elkomponenter som ska monteras och utförs däför i förtid. Vid förmontering monteras distanser samt de DIN-skenor på vilka relä och kopplingsplintar monteras på. Distanser för de båda kretskorten monteras också i hålen på de vertikala ytorna. Övriga detaljer som monteras är muttrar och skruvar för montering av korgnodslocket, klammer för hängkabeln och en klämma för jordskärmen. Tabell 4.1 listar alla detajer som monteras under förmonteringen samt en kort beskrivning av detaljen. När förmontage är klart lagras korgnodsbotten tills monteringen fortsätter på nästa station, se figur 4.10.

Figur 4.10: Förmonterad korgnod. 4.2.2 Montering av korgnod

Monteringen av elkomponenter sker efter förmonteringen på en avdelning där fem montörer arbetar med att montera korgnodar. Vid montering får montören en kopplingstabell över de komponenter och kopplingar vilka ska ingå i korgnoden. Då alla ordrar är unika skiljer sig kopplingslistan för samtliga

ordrar, även om ett antal komponenter är gemensamma, såsom kretskorten, kopplingsplintar och ett antal relä. Därefter tillkommer övriga tillval som kunden önskat till hissen eller krav från regelverk. En färdigmonterad korgnod med flera tillvalda funktioner visas i figur 4.11.

Figur 4.11: Färdigmonterad korgnod.

Monteringen börjar med att montören hämtar en korgnodsbotten från lagerplatsen. Korgnoden har, som tidigare nämnts gått igenom förmonteringen för förberedelse av den verkliga monteringen, se figur 4.10b. Den första komponenten som monteras är kretskort 1b i figur 4.11, på de förbereda distanserna. Därefter monteras kopplningsplintar enligt den lista med komponenter som ska ingå. Figur 4.12 visar en korgnod i början av monteringen med plintar, monterade på DIN-skenorna och ett par kablar kopplade. Figur 4.11 visar en färdig monterad korgnod med 1: Två kretskort 2: Kopplingsplint hängkabel 3: Kopplingsplint dörrmodul 4: Kopplingsplint korgtablå 5: Fyra Relä 6: Kopplingsplint säkerhetskrets.

1a. 2. 3. 5. 6. 4. 1b.

Figur 4.12: Korgnod i början av monteringen.

Nästa steg är att följa kopplingslistan med alla de kopplingar vilka ska göras. Kopplingarna sker genom att klippa och skala av en kabel, sedan dra kablen genom korgnoden till de önskade kopplingspunkterna. Sista steget i kopplingen är att skuva fast kabeln i plinten. På baksidan finns det även fyra flatkablar som kopplas mellan kretskort 1a och kopplingsplint 3 och 4 samt två flatkablar mellan kretskorten 1a och 1b, se figur 4.13.

Hur montören väljer att dra kablar och i vilken ordning kopplingarna genomförs är individuellt och styrs inte av kopplingsschemat. Monteringen tar i genomsnitt 2.5 timmar, längre tid beror på montör och hur många extra funktioner kunden har valt.

Figur 4.13: Baksidan av korgnoden.

Monteringen avslutas genom att korgnoden skickas vidare till testning. Korglocket, se figur 4.5, monteras därefter på korgnoden och paketeras med övriga systemet för levereras till kund.

4.3 Installationsprocess

Installationen av Hydroelite genomförs av inhyrda installatörer på platsen där hissen ska installeras. Installationsprocessen ser olika ut beroende på antal våningar, typ av hiss samt storleken på hiss. Installationen, som sker på taket av hisskorgen, är i grunden den samma oavsett hiss men variationen är i utförande av hisskorgstak. Det som påverkas störst är vart de olika komponenterna installeras på taket. Här har installatören stor påverkan då det finns många möjligheter. För att erhålla en fördjupad inblick i installationen gjordes en observation av en installation.

Observationen av installationsprocessen utfördes på ett 4-vånings

ålderdomshem. Systemet som installerades var en modernisering till en Hydroelite av modellen Vidi. Hissen var av typen linhydraulhiss med en maximal vikt på 1000 kg och kapacitet för 13 personer. Dörrpaketet för hissen var av automatiserad typ. Generellt var det en relativt standard hiss som monterades utan några märkvärdiga specifikationer och ändringar. I byggnaden genomfördes också ytterliggare en modernisering på en intilliggande hiss av en större storlek.

Komplementering till observationen utfördes även i form av en semi-strukturerad intervju där frågor förberätts, se bilaga A med installatör. Vid intervjun erhölls data som gav en omfattande bild av hur installationen genomförs. För det 4-våningshus som installationen ägde rum i är arbetet uppdelat under cirka fem arbetsdagar, se tabell 4.2.

Tabell 4.2: Installationsprocess.

Dag Arbetsuppgift

1 Urdrifttagning av befintlig hiss samt drifttagning av nytt styrsystem.

2 Montering av schaktstam, stannplansnoder och schakt information.

3 Monterar korgnod, kopplar in kablar och börjar med uppstart.

4 Testar systemet genom att genomföra test programmet.

5 Besiktning av hissen.

Installationen på korgtaket startar med att montera givare och korgnoden på utvald plats av installatören. Därefter fästs hängkabeln i korgen med ett fäste och i korgnoden med den förberedda avlastningen. Kopplingar av kablar görs därefter till korgnoden enligt den kopplingslista installatören får vid leverans. Komponenter som kopplas till korgnoden vilka ingår i styrsystemet levererat av Hydroware är hängkabel, absolutgivare, dörrzonsgivare och slutgränsbrytare. Samtliga kontakter från hängkabeln har kontaktdon för snabbkoppling till korgnoden och dekaler för tydlig markering, och likaså har givarna färdiga

kontaktdon, se figur 4.14 1: Kontaktdon hängkabel

2: Kontaktdon schakt information 3: Hängkabel 4: Körhandtag.

När hängkabel och givare är kopplade, fortsätter installationen med de övriga kablar från hisskorgen som belysning, säkerhetskrets, dörrar, korgtablå och kopplingsplintarna, se i figur 4.14. Dessa kablarna har inte kontaktdon utan enskilda kablar. Därför sker installationen på liknande sett som monteringen. När kablarna är inkopplade i rätt punkter buntas de samman med buntband, se 1 i figur 4.15 och korglocket fästs på den färdiga korgnoden. Det sista steget vid installation på korgtaket är att skydda kablarna genom att montera ett eller flera trampskydd, 2 i figur 4.15.

Figur 4.14: Korgnod under installation på korgtak.

Figur 4.15: Färdiginstallerad korgnod.

4. 2. 1. 2. 1. 1. 1. 3. 1.

Related documents