• No results found

Diskussion av förslag på reducering av olycks och tillbudsrisker

6 Diskussion av åtgärdsförslag

6.2 Diskussion av förslag på reducering av olycks och tillbudsrisker

Enligt resultatet i Kapitel 5.5 är kurens dörr och/eller placering det som orsakar flest tillbud. Problemet ligger dels i att det inte finns någon ventilation vilket gör att dörren måste stå öppen för att arbetarna ska utföra sitt arbete i den. Det gör att dörren står i vägen för truckarna. Dels så ligger också problemet i att när en

arbetare lämnar kuren så gör denna det rakt ut i truckgången. Oavsett hur dörren står eller vilken typ av dörr som är monterad så kommer ändå en fotgängare överraska truckföraren som kommer runt hörnet. Då får truckföraren antingen gira och riskera att skada omgivningen och trucken eller så krockar trucken med fotgängaren och riskerar då att skada denna allvarligt.

För studiens andra frågeställning så är inte depån en lika stor faktor som den var för den första frågeställningen. Den ska självklart tas med i beräkning då arbetarna går där och det medför en risk för att krocka med en truck. Dock så är detta en liten risk enligt arbetarnas egna ord. Eftersom när trucken rör sig i det området så är det för att ställa fram eller hämta en pall och då är arbetarna med och visar vart den ska stå. De blir alltså inte överraskade av trucken och vise versa.

6.2.1 Åtgärdsförslag för layout 1

För att möjliggöra en reducering av tillbuden som sker då en truckförare blir överraskad av en fotgängare så måste fotgängarna och truckarna skiljas åt på de ställen detta förekommer. Det mest tillbudstäta området är precis utanför kurens dörr då fotgängarna antingen går rakt ut och hamnar i vägen för truckar, eller att en truckförare blir överraskad av en öppen dörr.

För att förhindra detta kan kuren förflyttas till lagrets vänstra vägg. Det gör att en mindre del av trucktrafiken går utanför kuren och att dörren dessutom hamnar närmre den nedersta väggen. För att få ytterligare mer rum för trucken så kan två av de närmsta hyllplanen förflyttas till Rad 8. Detta presenteras i Figur 6.1.

Figur 6.1 Layoutförslag

Låter man den stora packningsstationen stå kvar i mitten och den lilla längs med den högra sidan så förhindrar man truckkörning vid det mest utsatta området. För att reducera möten mellan truckförare och fotgängare ytterligare så kan en dörr till kallagret installeras utanför kuren. Detta är dock inte optimalt enligt lagerarbetarna då det kommer stjäla plats för kallagret på andra sidan väggen. I Figur 6.1 kan även vågen flyttas till utrymmet vänster om packningsstationen för att komma närmre kuren.

6.2.2 Åtgärdsförslag för layout 2

För att undvika att stjäla platser från kallagret så kan istället kuren omplaceras till lagrets högra vägg och därmed flytta den lilla packningsstationen bredvid den stora. Lösningsförslaget presenteras i Figur 6.2.

Figur 6.2 Layoutförslag

Detta gör att vågen får plats till vänster om porten och kan behålla det korta avståndet mellan kuren och vågen. Dessutom så kan båda packningsstationerna slås samman och därmed fokusera allt packningsarbete till en del av lagret. Det leder till att trucken har en mer bestämd väg att gå eftersom alla produkter som ska packas, ska packas på samma plats.

Eftersom kurens dörr placeras långt från porten blir trucktrafiken därifrån inte ett problem. Dock så skapar detta samma problem som tidigare. Vid öppen dörr så finns risken att trucken kolliderar med dörr eller gångtrafikanter. För att det ska undvikas visar Figur 6.3 de två röda hyllplatserna som kan omplaceras till det gröna området.

Figur 6.3 Förslag på nya placeringar för de närliggande hyllplatserna

Detta skulle göra gången bredare och bidrar till en lägre tillbudsrisk eftersom trucken inte måste passera nära dörren, utan istället kan hålla sig närmre hyllorna.

6.2.3 Ventilation

Vid skyddsronden arbetade författarna en längre stund i kuren, ett instängt område där lagerarbetarna tidvis lägger ner mycket arbete i längre stunder.

Problem med luften i kuren syns inte i företagets skyddsrond men det påpekas av lagerarbetarna som ett grundproblem till att dörren står öppen. Även författarna upplever en instängd känsla och brist på luft vid skyddsronden. En installation av ventilation hade gjort luften bättre vilket i sin tur hade möjliggjort arbete med stängd dörr. Det leder till en reducerad tillbudsrisk.

Ett ventilationssystem borde inte vara en för stor investering för att lagerarbetarna ska erbjudas en säkrare arbetsplats. Dock kan man heller inte vara helt säker på att ett ventilationssystem hade löst kurens problem. Även andra saker skulle kunna användas, till exempel mobila luftrengörare eller växter.

6.3 Implikationer

Studiens implikationer redovisar hur fallföretaget påverkas rent praktiskt vid införande av de förslag studien har presenterat. De teoretiska implikationerna visar hur studien påverkar den teori som har behandlats.

6.3.1 Praktiska implikationer

Efter att studien har genererat ett resultat är det fallföretagets beslut att välja ifall de vill gå vidare och undersöka möjligheterna att använda föreslagna placeringar. Den mest påtagliga implikationen är att artiklar måste flyttas i lagret. De som ligger fel måste tas ut och placeras om, vilket tar tid och kräver flera lagerarbetare. Med en regelbunden kontroll borde en större omplacering vara nödvändig endast en gång. Det leder in på en lösning på den implikationen som i sig själv blir en ny implikation.

Det har diskuterats med ledningen vid redovisning att de hade haft nytta av en mjukvara som enkelt kan räkna ut och hålla reda på vilken kategori som varje artikel placeras i. När en A-artikel blir B-artikel ska programmet berätta för lagerarbetarna att den ska placeras på en ny plats. Detta kräver att lagersystemet digitaliseras helt och hållet vilket både kostar pengar och tar tid.

6.3.2 Teoretiska implikationer

Genom att granska studiens resultat kan slutsatsen dras att reducering av transportsträckor är möjlig med en uttagsbaserad artikelplacering. Studiens använda teori påstod detta och detta resultat stärker deras resonemang.

Related documents