• No results found

5.1.1 Tycker eleverna att de har fått en relevant utbildning förhållande till sitt yrkesval.

Hotell- och Restaurangprogrammets syfte är att ge grundläggande kunskaper för arbete inom hotell- och restaurangverksamhet. Programmet syftar även till att ge en grund för ett fortsatt lärande i arbetslivet och för vidare studier34.

Det flesta elever som gick på Jenny Nyströmsskolan var nöjda med sin utbildning och tyckte att de fått en ganska bra grund att stå på för att gå ut i yrkeslivet. Många elever tyckte att de hade lärt sig mer på APU:n än i skolan vilket kan tyda på bra praktikplatser och bra handledare som får eleven att smälta in i gemenskapen och känna sig behövd och därmed växa med sin uppgift. Vilken praktikplats eleven väljer spelar stor roll då kvalitén på handledare och företag kan skilja betydligt från stad till stad. Skolverket har i ett PM arbetat fram några tankeskisser och idéer där man kan läsa att kvalitén på den arbetsplatsförlagda utbildningen är svår att garantera genom centrala direktiv. Genom nära samarbete mellan utbildningssamordnare och branschen i de lokala programråden bör utbildningsmålen diskuteras och konkretiseras. En viktig del i detta arbete är genomförandet av en kontinuerlig

handledarutbildning35. De som var mindre nöjda med sin utbildning motiverade det med att det helt och hållet var deras eget ointresse för skolan och programmet.

De kurser eleverna tyckte var svårast/jobbigast hamnade nästan uteslutande kärnämneskurser och omvänt så tyckte eleverna att de roligaste kurserna var de praktiska kökskurserna. Av vår egen erfarenhet kan vi säga att elever som söker Hotell- och Restaurangprogrammet oftast tycker det är mer roligt att arbeta praktiskt än teoretisk. Att de praktiska kökskurserna var det eleverna tyckte bäst om glädjer oss alla som undervisar i skolköken. Men för att skapa ett intresse för alla elever och goda förutsättningar för en kärnkaraktärsämnesintegration måste skolorna ta fram programriktad litteratur inom de kärnämnen där det anses möjligt. Sveriges skolminister Ibraim Baylan egna ord den 8 februari i Sundsvall angående integrerande av kärnämnen på yrkesförberedande program.

Samverkan mellan kärnämnen och karaktärsämnen måste bli bättre. Behovet av olika kunskaper för yrkesutövande kan göras tydligare för eleverna. Något som i sin tur kan öka motivationen för studier i kärnämneskurserna. På fordonsprogrammet i Fredrika Bremergymnasiet i Haninge innehöll A-kursen i matematik bland annat beräkningar av cylindervolymer och mängden CO-halt. Resultatet blev att alla elever fick godkänt på kursen. Ett sådant förhållningssätt ställer krav på samverkan och utvecklade arbetsformer mellan lärare i karaktärsämnen och kärnämnen, men det ställer också krav på staten att ha kursplaner som utgår från dagens verklighet. Skolverket har därför med anledning av gymnasiepropositionen ett uppdrag att se över kursplanerna och en viktig del av uppdraget är att se till att kärnämnena anpassas till den aktuella studievägen.36

Eleverna var mycket positiva till att alla ska få en högskolekompetens efter avslutad utbildning vilket måste tyda på att eleverna anser kärnämnen är en viktig del i utbildningen.

35www.skolverkat.se Program-PM för Hotell- och Restaurangprogrammet 36www.regeringen.se /

5.1.2 Behöver vi lärare ändra vår undervisning i framtiden?

Vi som lärare ansvarar för vår egen kompetensutveckling och skall använda vårt yrkeskunnande till att höja kvaliteten i skolan när vi bedriver lektioner. Vi skall utifrån vår undervisning i skolan och genom vår professionalism forma ”anställningsbara produkter” i samhället. Så kan vi tolka lärarens yrkesetik i Lärarens Handbok37.

Eleverna i HR98 ansåg att lärarna hade varit ojämna och ville ha lite mer av nytänkande lärare med fräscha idéer. Att eleven upplever läraren som gammalmodig kan till stor del bero på att läraren inte tagit tillvara på sin egen kompetensutveckling. En del av att utveckla det pedagogiska ledarskapet ligger i lärarens personliga kontext. Några lärarstuderande formulerade följande kriterier för ett bra pedagogiskt ledarskap38.

- Reflekterar över sitt eget sätt att tänka och handla.

- Är ansvarstagande och känner engagemang för sina uppgifter. - Vill lära nytt och utvecklas.

- Tror på sin egen förmåga att klara sina nuvarande såväl som framtida uppgifter. Vi anser att lärare som undervisar på Hotell- och Restaurangprogrammet bör få tid till egen kompetensutveckling för att kunna bedriva god undervisning. Det kan innebära t.ex. att läraren är ute på egen praktik en vecka en gång per termin på någon restaurang eller hotell för att hålla sig ajour med nya trender och få nya matlagningsinfluenser. Lärarna bör också få tid till att besöka praktikplatserna och tillsammans med sina elever vara med i produktionen och på det sättet visa eleven sitt yrkeskunnande utanför skolans salar.

Eleverna tyckte också att lärarna var skickliga och kunniga branschyrkesmänniskor men att de hade svårt att lära ut. Vi tolkar det med att det finns många yrkeslärare som är anställda utan behörighet och där skolledningen nöjer sig med det, eller kanske med att lärarna skall ha läst någon enstaka pedagogisk kurs för att på det sättet inneha en lokal behörighet. Regeringen har givit klartecken för en ny säl utbildning (säl3, 60p), som startar hösten 2005. 1000 nya utbildningsplatser, fördelat på åtta högskolor i landet, för yrkeslärare med syftet att öka andelen behöriga lärare samt att nyrekrytera lärare för undervisning i yrkesämnen. För att höja kompetensen på skolan och föra utvecklingen av det pedagogiska ledarskapet framåt anser vi att alla obehöriga lärare som skriver på ett anställningsbevis också skriver på en klausul som

37 Lärarförbundet. 2002

innebär att den tilltänkta läraren binder sig att inom en viss tid påbörjat den pedagogiska utbildningen.

5.1.3 Arbetar eleverna med det som de har utbildning för?

Av de elever från HR98 som sänt in sina svarsenkäter visade det sig att 56 % inte var verksamma inom sitt målyrke. Enligt Hotel och Restauranganställdas förbund blir bara en från varje klass kvar i branschen.39 Eleverna från HR98 som slutat i branschen ansåg att restaurangbranschen var för tung, stressig och att de blev för dåligt avlönade. Hotell och Restaurangfacket anser för att höja kompetensen inom branschen måste de få bättre villkor, högre löner, tryggare anställningar, skälig bemanning och en bra arbetsmiljö.40 HRF skriver också att det ska löna sig att satsa på ett jobb inom hotell och restaurangbranschen. Med anledning av detta beslöts det på Hotell och Restaurangfackets kongress 2005 att det ska tillsättas en arbetsgrupp vars uppgift blir att föreslå olika åtgärder som kan höja statusen i branschens yrken.

Svaren på frågan om vilket program eleverna skulle välja om de fick chansen att läsa på gymnasiet igen stämde bra överens med hur elevens situation såg ut idag. De som arbetade i branschen skulle mycket gärna läsa Hotell- och Restaurangprogrammet igen medan de som valt andra vägar också svarade med att de skulle ha valt helt andra program.

Related documents