• No results found

Tycker eleverna att de har fått en relevant utbildning förhållande till sitt yrkesval?

5.2 Diskussion HR01

5.2.1 Tycker eleverna att de har fått en relevant utbildning förhållande till sitt yrkesval?

Inför inträdet i yrkeslivet så tyckte 74 % att de helt eller delvis fick sin grund för detta i utbildningen, men man vill ju nå alla så hur ska man nå resterande 26 %, kanske genom mera praktik? För det var praktik som de flesta tyckte att de saknade eller behövde mera utav även om eleverna hade 10 veckors praktik i årskurs 3 så tyckte de att det var för lite och att det var för sent. Eleverna tyckte att praktik skulle genomföras tidigare redan i årskurs 1 och 2 för att få en uppfattning om hur det är i verkligheten, vad vi har upplevt som svårt med praktik i

39www.lo.se Rapporter. Hur står det till med yrkesutbildningarna i gymnasieskolorna. 40www.hrf.net Pressmeddelande 2005-05-22

början av utbildningen är att inte alla är mogna för det, och uteblir från praktikplatserna med följd av att det blir svårt att få praktikplatser senare.

Vi tycker att man kan utläsa ur enkäterna att huvuddelen av eleverna tycker sig att de har fått en relevant utbildning till sitt yrkesval även om inte alla är helt nöjda.

5.2.2 Behöver vi lärare ändra vår undervisning i framtiden?

Enligt vad våra elever tycker så vill de ha mera ansvar och inflytande41 det behöver vi bli bättre på. Vi behöver diskutera mera med eleverna för att på så sätt få dom mera delaktiga i utbildningen.

De flesta eleverna tyckte att lärarna har bra kompetens men en del tyckte att vi var ojämna i vår undervisning att vi behöver variera oss mera, speciellt på de teoretiska lektionerna, vi tror att vi ska ta mera hjälp av varandra karaktärsämneslärare och kärnämneslärare för att få mera variation i utbildningen och även på så sätt få mera infärgning av varandras ämnen, man kan vara duktig praktisk men kanske inte lika duktig teoretisk.

Det som förvånade oss var att det var flera elever som tyckte att vi skulle vara strängare och ha mera läxor och prov, någon skrev också att vi inte skulle dalta. Enligt Svedberg42 så fanns det olika strategier för att anpassa sig till gemenskapen en av dom var den personen som var besvärlig och bråkig och på alla sätt försöker att få uppmärksamhet, en sådan person syns väldigt väl i skolan och det gäller för läraren att i tid ta tag i den situationen och försöka att styra den i sådan riktning så att skolans elevvårdsteam tillsammans med läraren kan reda ut problemen, ju längre det dröjer eller om personen får för många chanser till bättring så upplevs nog detta som ”daltande”

5.2.3 Arbetar eleverna med det som de har utbildning för?

I HR01 så är det 10 av 17 som idag arbetar inom branschen, de flesta av dom praktiserade i sälen som då kan anses som bra praktikplatser enligt eleverna och det håller vi med om, bra praktikplatser är ett måste om eleverna ska ha kvar intresset för branschen.

41 lpf 94 s 13

Det som eleverna minns som mest positivt var klassen och sammanhållningen det är som både Gunilla Ladberg43 och Lars Svedberg44 skriver att vi människor har ett stort behov av gemenskap för att vi ska kunna fungera, gemenskapen blir en sammanhållande punkt i tillvaron som gör att vi fungerar på ett bättre sätt både i skolan och i yrkeslivet.

5.3 Slutdiskussion

När man jämför de två olika resultaten mellan HR98 och HR01 så ser man att det ser väldigt lika ut på många punkter, det som är intressant är de råd som de vill ge till de nuvarande eleverna på skolan är från bägge grupperna att de ska ta vara på skoltiden, det som skulle vara intressant att veta är om de själva anser att de tog till vara på skoltiden eller på ett eller annat sätt missade viktiga bitar i sin kunskapsinlärning.

Likaså tips och idéer till lärarna var lite olika HR01 tyckte att lärarna skulle vara strängare men HR98 tyckte att lärarna skulle ha mera nytänkande och komma med inspiration

Båda klasserna tyckte att det skulle vara mera praktik och det sammanfaller då med

45vygotskijs teorier om att det är samarbetet mellan vuxna och barn/elever som är kärnan i

undervisningsprocessen och det blir ett dialektiskt samspel mellan dem så att eleven gradvis gör en större insats än den vuxne.

När eleverna sammanfattar sina tre år på Hotell- och Restaurangprogrammet så är de väldigt lika i sina ord. Bra, intressant och lärorikt är de tre ord som många har skrivit oberoende av varandra.

Och även på första frågan har många svarat att de är nöjda med sin utbildning så sammantaget tycker vi att man kan utläsa att eleverna är nöjda med utbildningen. Det som var lite förvånande var att så få elever hade gått eller påbörjat någon högre utbildning trots en stor positivism av att ha högskolekompetens efter avslutad utbildning. Endast 4 % av de

43 Om människors utveckling Gunilla Ladberg 1995 44 Gruppsykologi Lars Svedberg 2003

tillfrågade eleverna hade börjat någon högskoleutbildning. Det kan vara en tillfällighet att så få ej har startat någon form av utbildning eller också är det så att regeringens46 50 % mål är högt satt. Även statistiskt47 sett visar det sig att det fler som tänker sig att börja en utbildning efter gymnasiet än vad undersökningen visar.

Att så många redan efter några år slutat inom branschen var inte någon nyhet. Fortsatt forskning önskas inom den frågan. Fortsatt forskning skulle också kunna vara att man följer upp ett antal avgående klasser för att se om resultaten som vi har fått fram är lika för varje år.

46 Prop.2001/02:15 47 www.scb.se/statistik

6. Källförteckning

6.1 Litteratur

Bråten, Ivar (1998). Vygotskij och pedagogiken. Lund: Studentlitteratur.

Egidius, Henry (2002). Pedagogik för 2000-talet. Bokförlaget Natur och Kultur. Ejlertsson, Göran (1996). Enkäten i praktiken. Lund: Studentlitteratur.

Ejvegård, Rolf (2003). Vetenskaplig metod. Lund: Studentlitteratur.

Gymnasiekommittén (2002). Sou 2002:120 Åtta vägar till kunskap. Stockholm: Utbildningsdepartementet/Fritzes.

Hartman, Jan (2004). Vetenskapligt tänkande. Lund: Studentlitteratur. Ladberg Gunilla (1995). Om människors utveckling. Liber: Utbildning. Lärarförbundet (2002). Lärarens handbok. Solna: Lärarförbundet

Patel R & Davidsson B. (2003). forskningsmetodikens Grunder. Lund: Studentlitteratur

Skolverket (2000). Programmål, kursplaner, betygskriterier och kommentarer. Hotell- och Restaurangprogrammet. Stockholm: Skolverket/Fritzes.

Svedberg Lars (2003). Gruppsykologi. Lund: Studentlitteratur.

Utbildningsdepartementet. (1994) 1994 års Läroplan för de frivilliga skolformerna, Lpf 94:

Gymnasieskolan. Stockholm: Skolverket/Fritzes.

http://www.scb.se/statistik/ Hämtat augusti 2005 http://www.scb.se/statistik/ Hämtat augusti 2005 http://www.riksdagen.se/ Hämtat augusti 2005 http://www.regeringen.se/ Hämtat augusti 2005 http://skolnet.skolverket.se/ Hämtat augusti 2005 http://www.lo.se/ Hämtat augusti 2005 http://www.skolverket.se/ Hämtat september 2005 http://www.regeringen.se/

Hämtat september 2005

6.2 Artiklar

http://www.hrf.net/

7. Bilagor

7.1 Bilaga 1

Hej!

Vi som skickar detta brev till dig heter Mikael Jonsson och Tommy Olsson. Vi studerar till yrkeslärare på lärarhögskolan i Malmö. Anledningen till att du har mottagit detta brev är att vi arbetar med vårt examensarbete. Examensarbetet syfte är att undersöka vad eleverna som avslutat sin utbildning på Hotell- och Restaurangprogrammet tyckte om sin utbildning samt vilken inriktning eleverna valde i yrkeslivet. Vi har begränsat oss till att skicka frågeenkäter till två H-R klasser. En klass från Jenny Nyströmsskolan i Kalmar som gick ut 2001 och en klass från Brogårdsskolan i Kristinehamn som gick ut 2004.

Detta är som ni förstår en viktig del av vårt examensarbete. Din åsikt har stor betydelse både för oss lärare och kommande elever, därför är det bra om du svarar så utförligt som möjligt på frågorna.

Vi är väldigt tacksamma om ni ville ta er tid till att, på ett korrekt sätt, besvara enkäten och skicka den i retur med bifogat kuvert.

Om du besvarar enkäten så bjuder vi dig på lunch när du besöker restaurangskolan nästa gång

Vänlig Hälsning

Mikael Jonsson Tommy Olsson

Enkät om Hotell och restaurangutbildningen

1. Är du nöjd med din utbildning på hotell- och restaurangprogrammet?

Mycket nöjd 

Ganska nöjd 

Varken nöjd eller missnöjd 

Missnöjd 

Mycket missnöjd 

Egen kommentar:

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

2. Känner du att utbildningen gav dig den grund du behövde för ditt inträde i yrkeslivet?

Ja helt  Ja delvis  Nej  Egen kommentar: ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

3. Arbetar du idag inom restaurangbranschen?

Inom branschen  Ej inom branschen  Går annan utbildning  Arbetslös  Egen kommentar: ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

4. Har du studerat någon eftergymnasial utbildning?

Ja 

Nej 

5. Tycker du att det är viktigt att alla gymnasieelever får högskolekompetens efter avslutad utbildning? Ja  Nej  Vet ej  Egen kommentar: ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

6. Hur länge har du, efter gymnasiet, arbetat inom branschen?

0-1 år  2-3 år  3-5 år  Egen kommentar: ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ 7. Vilken, tycker du, var den viktigaste kursen på Hotell- och Restaurangprogrammet?

Motivera ditt svar.

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

8. Vilken, tycker du, var den roligaste kursen på Hotell- och Restaurangprogrammet? Motivera ditt svar.

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

9. Vilken, tycker du, var den jobbigaste/svåraste kursen på Hotell- och Restaurangprogrammet?

Motivera ditt svar.

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

10. Om du idag fick chansen att läsa 3 årig gymnasieskola igen. Vad skulle du då välja? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

11.När du nu ser tillbaka på skoltiden, vad skulle du vilja ändra i utbildningen på Hotell- och Restaurangprogrammet?

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

12. Vilka råd skulle du ge till de elever som går utbildningen just nu?

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

13. Vilka tips/idéer skulle du vilja ge till lärarna på restaurangskolan?

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

14. Vilket är det mest positiva du minns av dina 3 år på restaurangskolan?

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

15. Vad anser du om lärarnas kompetens?

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

16. Så här efteråt när du har fått lite avstånd till din utbildning vilka är dina spontana kommentarer? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ Namn:___________________________________________

Ditt namn behöver vi endast för att du inte ska behöva få någon påminnelse när du har svarat. Vid sammanställningen av enkäterna så nämns inga namn

7.2 Bilaga 2

Kalmar 2005-09-20 PÅMINNELSE Hej!

För ca: två veckor sedan mottog du en enklare frågeenkät om din gymnasieutbildning. Då jag inte fått något svar av dig vill jag poängtera vikten av ditt svar för vi ska kunna gå vidare i vårt examensarbete på lärarhögskolan i Malmö.

Jag är mycket tacksam om du vill ta dig den lilla tid det tar att svara på frågorna och sända tillbaka det i det frankerade kuvertet.

Det går bra att maila svaren till mig också mikael.jonsson@edu.kalmar.se Jag tackar för ditt samarbete.

Med Vänlig Hälsning Mikael Jonsson

Varmkökslärare på Jenny Nyströmsskolan 0480-451762

Related documents