• No results found

I detta avsnitt presenteras diskussionen, som utgår från resultatet och analysen och ligger till grund för studiens slutsats.

Resultatet och den tematiska analysen pekar på att det sker en förändring i ledningens kompetensbehov i och med ett byte från on-premise till molnbaserat affärssystem. Ledningen har delvis erhållit nya kompetenser inom olika områden i affärssystemet men också kommit till insikt om en förlegad kunskap vars syfte och användning idag anses överflödig.

6.1 Datasäkerhet

Vår studie indikerar att ledningen i de två intervjuade verksamheterna har erhållit en bredare kompetens kring datasäkerhet. Något som kan upplevas motsägelsefullt då bakomliggande teknik samt systemdrift hanteras utanför verksamhetens kontroll. Vår studie pekar på en oro hos ledningen vilket mynnat ut i ett bredare kompetensbehov för området. Verksamhet A tillämpar en bredare förståelse för datasäkerhet för att kunna hantera stora mängder avtal medan vår tolkning antyder att Verksamhet B tillämpar kunskapen i beredskap för framtiden och omvärlden. Detta är något som inte framkommer av Chen och Zhao (2012), Sood (2012), Popovic och Hocenski (2010) samt Garter (2009). Resultatet om ledningens nya kompetensbehov kan därmed ifrågasättas eftersom det är leverantören som ansvarar för hårdvara och servrar.

Säkerhet i molnet är en av de största utmaningarna som förekommer i litteraturen (Chen &

Zhao, 2012; Sood, 2012; Popovic & Hocenski, 2010). Integritet och datasäkerhet inom molnet anses i vår studie vara ett samarbete mellan både leverantörer och verksamheten. Från vår litteraturstudie kan vi se att de olika molnbaserade affärssystemen skiljer sig åt i till exempel IT-infrastruktur vilket i förlängningen även leder till att verksamheten innehar olika grader av ansvarsområden. Olikt Chen och Zhao (2012), Sood (2012), Popovic och Hocenski, (2010) samt Garter (2009) framkommer det i vår studie att ledning måste vara drivande för att erhålla kunskap om detta område. För att göra detta har små och medelstora företag ställt frågor om deras säkerhet vid dialoger med sin leverantör. Frågor som vilken information som lagras i systemet, var informationen lagras, vem som kan komma åt systemet, vilka tekniker som används. Detta anses vara relevant för att förhindra tvivel och minska oro. Att identifiera och genomföra dessa kontroller är även grunden för verksamheternas strategi för att komma åt information om molnet och göra det möjligt för verksamheter att konsekvent närma sig sitt säkerhetsbehov. I kontrast med tidigare forskning antyder vår studie att det här ämnet går att utforska mer då resultatet visar att diskussioner kring datasäkerhet är aningen motsägelsefulla (Chen & Zhao, 2012; Sood, 2012; Popovic & Hocenski, 2010; Garter, 2009). Vår studie kompletterar tidigare forskning och indikerar att ledning har en bredare förståelse för brandväggar, kryptering, datalager, databaser, nätverk, säkerhetscertifieringar och annan IT-infrastruktur till följd av bytet till ett molnbaserat affärssystem (Kræmmergaard & Rose, 2002).

25

6.2 Avtal

Verksamhet A är betydligt mer insatta i sina rättigheter och skyldigheter till kunder då de lagrar personuppgifter och känsliga data. Förändringen fick verksamheten att fördjupa sina kunskaper om de avtal som verksamheten har gentemot sina kunder. Vår empiri antyder att verksamheter erhåller denna kunskap för att i förlängningen stärka sitt förtroende och kundnöjdhet men också lagliga stöd. Detta kompetensbehov går att ifrågasätta eftersom Verksamhet A är ett tjänstebolag som bedriver försäljning av IT tjänster och produkter. Bolaget använder ett CRM-system för att stödja hela sin verksamhet. Till skillnad från Verksamhet B som är mer produktorienterat framhävs inte detta kompetensbehov som lika betydande. Vi har även sett indikationer på att avtal är starkt kopplat till datasäkerhet och kundnöjdhet. Samtliga respondenter i Verksamhet A ansåg att avtal var ett betydande och väsentligt område att erhålla bredare kompetensbehov kring. Detta är ett område vi inte stött på i vår litteraturstudie och vi anser att detta område kan utforskas ytterligare.

6.3 Affärsstrategier om kunder

Vår studie pekar på att ledningens kompetensbehov om affärsstrategier och kunder har ökat hos de två intervjuade verksamheterna. Arbetet med ett affärssystem kan vara en komplex uppgift där starka lednings- och strategiska kompetenser krävs för att uppnå en passform mellan verksamheten och själva systemet men även för att hantera den oundvikliga organisatoriska förändringar som ett nytt affärssystem medför. Resultatet antyder att bytet möjliggör tester och mer förståelse för olika erbjudanden och exempelvis nyckeltal som lönsamhet och effektivitet.

Detta är ett område vi inte stött på i vår litteraturstudie. Vi har sett indikationer på att systemet kan tillhandahålla ny information som i förlängningen blir kunskap för ledningen. Detta betyder att ledningen i verksamhet A och B fått besitta nya kunskaper och färdigheter för att tolka och lära sig mer om vilka vägar en kund kan ta i det molnbaserade affärssystemet. Vi har tolkat att detta område inom systemet skiljer sig vid jämförelse till on-premise. Vår studie antyder att det här ämnet går att utforska mer då vårt resultat endast skrapat på ytan. Vi visar att diskussioner kring affärsstrategi och kunder är förekommande och berörs av bytet. Det finns med andra ord ett behov av fördjupad forskning kring ämnet.

Det nya systemet har, som respondenten B förklarar, fått ledningen att erhålla kunskaper om hur de ska bemöta sina kundrelationer i högre grad och i och med detta få en bättre förståelse för vilken typ av kund det är. De kunskaper som ledning har valt att erhålla berör till exempel att jämföra och studera tidigare kampanjer och hur de kan använda det nya systemet för att utforma framtida kundkontakter och kampanjer. Detta resultat går att ifrågasätta då inte alla verksamheter arbetar i samma segment. Vår studie indikerar till exempel att Verksamhet A arbetar i en väldigt nischad marknad vilket kan ha påverkat de svar vi fått.

6.4 Integrationer

Molnbaserade affärssystem skiljer sig även avseende integrationer med andra system vilket även studien indikerar. Samtliga respondenter är överens om att det nya molnbaserade systemet fått ledningen att reflektera kring verksamhetens integrationer med andra kringliggande system.

Molnbaserade affärssystem har funktionalitet helt integrerat i affärssystemet vilket förutsätter att kringliggande system kan avvecklas. Information som skulle föras från det ena till det andra systemet fick tidigare ske manuellt och detta krävde enligt ledningen resurser. Resurser och

26

kompetens i affärssystem som idag inte anses nödvändigt. I vår litteraturstudie har vi sett indikationer att detta område skiljer ett on-premise från ett molnbaserade affärssystem (Peng &

Gala, 2014; Kræmmergaard & Rose, 2002). Vad Peng och Gala (2014) däremot inte belyser är huruvida kompetensbehovet förändrats. Vår studie antyder att detta område går att utforska mer då ämnet är brett och skiljer sig från verksamhet till verksamhet. Det skulle även vara intressant att studera större verksamheter, då dessa i regel innehar fler integrationer och kringliggande system. Tills vidare antyder vår studie på att ledningens kompetensbehov av integrationer är förlegad och har förändrats i ett molnbaserat affärssystem (Kræmmergaard & Rose, 2002). Likt ovanstående områden kan denna förändring ifrågasättas då studien endast undersökt två verksamheter.

6.5 Anpassningar

Jämfört med on-premise system erbjuder molnbaserade affärssystem begränsade alternativ för anpassning eftersom all bakomliggande teknik tillhandahålls av systemleverantören (Peng &

Gala, 2014). Om denna kompetens saknas kan ledningen inte identifiera problem med anpassningar och formulera de krav som den externa konsulten behöver. Det går därmed att tolka utifrån vår studie att den här typen av kompetensbehov inte längre anses essentiell.

Ledningen har i flera avseenden släppt sina kunskaper om anpassningar i och med den förändrade IT-infrastruktur som molnbaserade affärssystem tillhandahåller. Vi har genom denna studie visat att ledningens affärssystemkompetens har minskat. Vår studie indikerar att ledningen försöker anpassa och förändra verksamhetens processer istället för anpassningar i affärssystemet.

Både verksamhet A och B har valt att arbeta med leverantörens “best practice”. Det framkommer däremot inte som en nackdel att frångå sina egenskapta processer, tvärt om. I verksamhet A anses best practice vara ett vinnande koncept vilket tas emot med öppna armar.

Resultatet från vår studie visar däremot att de kompetensbehov som en ledning haft till förfogande om anpassningar är betydelselös då det idag arbetar mer med att skapa nya fungerande arbetssätt. Det vill säga mindre korrigeringar i systemet och mer korrigeringar i verksamheten. Likt integrationer anser vi att detta kompetensbehov går att fördjupa sig i eftersom olika verksamheter har olika grad av anpassningar i sina system. Vår studie belyser den praktiska skillnaden mellan de två olika systemen men kompletterar också med ett kunskapsbidrag som visar att ledningens kompetensbehov av anpassningar blir förlegad i och med byte till ett molnbaserat affärssystem (Kræmmergaard & Rose, 2002).

6.6 Rapportering

I tidigare on-premise system var ledning tvungna att hämta data från olika system och integrera de i kalkylblad och rapporter. Molnbaserade affärssystem tillhandahåller all information och kan enkelt gruppera och generera rapporter i önskat format (Peng & Gala, 2014). De kunskaper som ledningen besitter har i och med det molnbaserade affärssystemet förändrats. Vad som tidigare hanterades med interna projekt kommer idag paketerat i systemet (Navaneethakrishnan, 2013; Saeed et al, 2012). I resultatet framgår det tydligt att det kompetensbehov som ledning hade i sitt on-premise inte var tillräckligt eller värdefullt. Resultatet i vår studie tyder även på att ledningens kompetensbehov om rapportering blir förlegat.

27

6.7 Uppdatering

Till skillnad från on-premise sker uppdateringar i ett molnbaserat affärssystem automatiskt, utan inblandning av konsulter och stora tester pr studie visar att ledningen får infinna sig i de korrigeringar leverantören valt att introducera. I förlängningen måste ledningen inte besitta samma kunskap om transaktioner, lagersaldon, masterdata, prislistor. Kunskaper som tidigare var viktiga vid en uppdatering då ledningen fick sätta sig ner och diskutera vad som skulle föras över till den nya databasen. Vår studie visar att ledningen tyckte att uppdateringar var tids- och kunskapskrävande, något som idag anses gagnlöst då uppdateringar sker automatiskt. Både verksamhet A och B belyste i våra intervjuer att uppdateringar är ett av de kunskapsbehov som förändrats i och med förändringen. Vår tolkning är att ledningens beskrivning ligger i linje med vad Peng och Gala (2014) och Navaneethakrishnan (2013) belyser. Studiens kunskapsbidrag kompletterar nuvarande studier och antyder att kompetensbehovet förändras. Även detta område hade varit intressant att fördjupa sig mer i då vår studie endast intervjuat två verksamheter.

6.8 Sammanfattning av diskussion

Studien sammanfattas med tabell 3 och tabell 4 som beskriver de nya kompetensbehov som en ledning har erhållit samt anser vara förlegad.

Tabell 3 Nya kompetensbehov

Kompetensområde Förklaring

Datasäkerhet Bredare förståelse för brandväggar,

kryptering, datalager, databaser, nätverk, säkerhetscertifieringar & annan IT-infrastruktur

Avtal Bredare förståelse för juridiska frågor inom

kundavtal samt hantering av personliga data och personuppgifter.

Affärsstrategier Bredare förståelse för kundanpassade

affärsstrategier, marknadsutskick, riktade erbjudanden & marknadsföring.

Tabell 4 Förlegat kompetensbehov

Kompetensområde Förklaring

28

Rapportering Molnbaserade affärssystem ger bättre

tillgång och struktur vad det gäller rapportering. De kompetensbehov som tidigare funnits anses idag inte behövas.

Molnbaserade affärssystem tillhandahåller all information i förväntad form.

Uppdateringar I molnbaserade affärssystem sker

uppdateringar automatiskt vilket påverkat ledningens kompetensbehov av att besitta kunskap om transaktioner, lagersaldon, masterdata, prislistor. Kunskaper som tidigare var viktiga vid en uppdatering då ledningen fick sätta sig ner och diskutera vad som skulle föras över till den nya databasen

Related documents